NOS NieuwsAangepast

Grapperhaus 'aan de slag' met schrappen strafblad bij corona-overtreding

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat bekijken op welke manier geregeld kan worden dat coronaboetes niet meer op een strafblad worden gezet. Er zijn een paar alternatieven om dit te regelen, bijvoorbeeld door het verlagen van de boetes of door de boete uit te zonderen van opname in het justitiële dossier van iemand.

De voltallige Tweede Kamer bepaalde vandaag in een motie dat het overtreden van de coronaregels niet meer mag leiden tot zo'n aantekening in hun justitiële dossier. Een corona-overtreder kan dan niet zomaar een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen, waardoor het moeilijk is om sommige banen te krijgen. "De wens van de Tweede Kamer is heel duidelijk. Ik ga er meteen mee aan de slag", aldus de minister.

De Tweede Kamer eist een uitzondering voor mensen die een boete krijgen omdat ze bewust op grove wijze de regels aan hun laars hebben gelapt, bijvoorbeeld door het organiseren van zogenoemde coronafeestjes. Die moeten nog een aantekening in hun justitiële dossier krijgen.

Een deel van de Kamer vindt al langer dat het onredelijk is dat mensen die zonder opzet te dicht bij elkaar staan, opgezadeld worden met een strafblad. Ze wijzen erop dat het eigenlijk om heel gewoon menselijk gedrag gaat, dat alleen nu in coronatijd strafbaar is.

Juridisch lastig

De zaak is extra actueel, nu is gebleken dat ook minister Grapperhaus zich tijdens zijn bruiloft niet aan de voorschriften heeft gehouden. De minister liet gisteren in het debat daarover al weten dat hij wil kijken naar de mogelijkheden om de justitiële aantekening te voorkomen, al is dat juridisch lastig.

Er werden een motie van wantrouwen en een motie van afkeuring tegen Grapperhaus ingediend, maar die haalden het beide niet.

Excuses aan ambtenaren

Minister Grapperhaus heeft niet alleen aan de Tweede Kamer zijn excuses aangeboden. Ook ontvingen alle medewerkers op het ministerie vandaag een bericht van de minister waarin hij spijt betuigt dat hij op zijn bruiloft de coronaregels heeft overtreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl