NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

OMT-lid: moesten eerder grote labs inschakelen • Opnieuw migranten Lesbos besmet

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen starten we een nieuw liveblog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • Opnamestop op verpleegafdeling GHZ na besmettingen

  Op een verpleegafdeling van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda geldt per direct een tijdelijke opnamestop in verband met een aantal corona-besmettingen onder medewerkers en patiënten. Op de afdeling van Interne Geneeskunde zijn mondkapjes vanaf nu verplicht voor medewerkers en patiënten. Personeel met klachten blijft thuis en laat zich testen op het virus, meldt het ziekenhuis op zijn website.

  Het Groene Hart Ziekenhuis schrijft dat het aantal besmettingen in de regio Den Haag relatief hard stijgt. "Het coronavirus komt daarmee ook in ons ziekenhuis weer dichtbij. Deze maatregelen zijn een extra stap om de veiligheid van onze patiënten en medewerkers te waarborgen."

 • OMT-adviseur: we hadden eerder grote labs moeten inschakelen

  Een belangrijke adviseur in het Outbreak Management Team (OMT) over het Nederlandse testbeleid erkent dat de grote vraag naar coronatests van de afgelopen weken verkeerd is ingeschat. Volgens arts-microbioloog Ann Vossen leek daardoor de hulp van grote Duitse laboratoria niet nodig, maar dat was dus een inschattingsfout. "Deze dip hadden we kunnen voorkomen als we eerder de grote laboratoria hadden ingeschakeld", zei ze in het televisieprogramma Jinek.

  Sinds 1 juni is het de bedoeling dat iedereen met coronaklachten zich laat testen. Volgens Vossen hadden de Nederlandse laboratoria aanvankelijk genoeg capaciteit en zijn er pas sinds kort echt grote problemen. Ze benadrukt dat de kwaliteit van de Duitse laboratoria nooit ter discussie heeft gestaan.

  Nieuwsuur meldde eerder dat de Nederlandse regering maandenlang niet wilde dat Duitse labs zouden worden ingeschakeld, onder meer door de hevige concurrentiestrijd tussen de laboratoria.

  Ook Arjen Lubach uitte gisteren in Zondag met Lubach kritiek op het Nederlandse testbeleid:

 • #ikdoenietmeermee: artiesten beginnen actie tegen coronabeleid kabinet

  Een aantal artiesten doet op sociale media een oproep om niet meer mee te doen aan de coronamaatregelen van het kabinet. "Nee, ik houd mijn 'bek' niet!", zegt YouTuber Famke Louise op Instagram, waarmee ze vermoedelijk naar premier Rutte verwijst. Die zei eerder vandaag dat supporters in voetbalstadions hun "bek" moeten houden om verdere besmettingen te voorkomen. Later gaf hij toe dat hij beter had kunnen zeggen dat ze hun "mond" moesten houden.

  Famke Louise schrijft dat ze nee zegt tegen alle maatregelen "totdat de overheid dit beleid controleerbaar kan rechtvaardigen". En: "Ben je het met mij eens? Deel dit filmpje en maak er een voor je eigen omgeving. Alleen samen krijgen we de overheid onder controle."

  Hiphopper en dj Bizzey doet ook mee aan de actie. "Dit kan niet langer zo", schrijft hij. "Wij staan voor een goede volksgezondheid, maar de maatregelen rammelen aan alle kanten. Hij zet onder meer vraagtekens bij het nut van het gebruik van niet-medische mondkapjes en de anderhalvemeterrichtlijn. "Alleen samen krijgen we de overheid eronder", zegt hij net als Famke Louise. "Ik doe niet meer mee. Free the people." De berichten worden afgesloten met "#IKDOENIETMEERMEE".

  Bizzey heeft 417.000 volgers op Instagram, Famke Louise 1 miljoen. Hun oproep krijgt niet van iedereen bijval. De reacties van volgers zijn over het algemeen afwijzend.

 • Meer dan 200 voormalige Moria-bewoners besmet

  Op het Griekse eiland Lesbos zijn meer dan 200 coronabesmettingen aan het licht gekomen. Het zijn bewoners van het nieuwe vluchtelingenkamp, dat daar na de brand van twee weken geleden in kamp Moria is neergezet. Onder de 7064 migranten die tot het nieuwe kamp zijn toegelaten, zijn er 243 positief getest, zegt de Griekse regering. De meesten hebben geen ziekteverschijnselen. 160 politiemensen en kampmedewerkers die contact hadden met de migranten, testten negatief.

  Door de brand in het overbevolkte kamp Moria raakten 12.000 migranten dakloos. Een aantal van hen weigert naar het nieuwe kamp te gaan. Ze willen naar het Griekse vasteland worden gebracht en slapen in de open lucht.

  Volgens de Griekse autoriteiten is de brand in Moria het gevolg van brandstichting door Afghaanse migranten. Die waren boos omdat hun bewegingsruimte nog verder was ingeperkt, nadat bij 35 kampbewoners corona was vastgesteld.

 • Aboutaleb eist extra toezicht bij Feyenoord, dreigt met wedstrijden zonder publiek

  Burgemeester Aboutaleb heeft aan Feyenoord laten weten dat de club bij thuiswedstrijden extra beveiligers moet inzetten. De politie en de gemeente hebben geconstateerd dat een gedeelte van het publiek gisteren bij de thuiswedstrijd tegen FC Twente de anderhalvemeterrichtlijn niet in acht nam.

  Feyenoord moet daarom bij alle thuiswedstrijden 25 beveiligers extra aanstellen, boven op de 380 beveiligers die al aan het werk zijn. De extra beveiligers krijgen de opdracht om op de naleving van de anderhalvemeterrichtlijn toe te zien. De maatregel gaat zondag al in, als Feyenoord ADO Den Haag ontvangt.

  Aboutaleb geeft ook een waarschuwing; als het weer misgaat, moet Feyenoord in het uiterste geval een of meer thuiswedstrijden zonder publiek spelen. Ook roept hij de club op om supporters die zich niet aan de regels houden een stadionverbod op te leggen.

  Spelers van Feyenoord peppen elkaar op voor het begin van de wedstrijd tegen FC Twente ANP
 • Brabantse veiligheidsregio's roepen carnavalsverenigingen op creatief te zijn

  De drie Noord-Brabantse veiligheidsregio's roepen carnavalsverenigingen op om alternatieven voor carnaval te bedenken. "Wij staan midden in onze Brabantse samenleving en weten wat carnaval voor velen van u betekent en wat de tradities zijn. Het staat ook in onze agenda's: veertig dagen voor Pasen. Maar de volksgezondheid staat op nummer één", schrijven de drie in een gezamenlijke verklaring.

  De drie kunnen het carnaval niet verbieden. Ze hopen daarom dat de carnavalsverenigingen zelf uiterlijk begin december met ideeën komen om het feest in februari op een veilige manier te vieren. "Zoals Sinterklaascomités nadenken over hoe de Sint wellicht online of op een andere manier ingehaald kan worden, zo kan er ook met creativiteit naar het vieren van carnaval gekeken worden."

  De drie voorzitters, die ook de burgemeesters zijn van Den Bosch, Eindhoven en Tilburg, benadrukken dat de coronasituatie snel kan veranderen en dat daardoor nog niet duidelijk is welke richtlijnen medio februari gelden. "De noodverordening die op dat moment van kracht is, is leidend."

  De veiligheidsregio's in Limburg willen later deze maand met een besluit over carnaval in hun provincie komen.

  Bezoekers van een carnavalsmis bij het carnaval in n Eindhoven, dit jaar ANP
 • Vlaamse sportminister straft voetbalclub voor gedrag supporters

  De Vlaamse minister van Sport heeft de voetbalclub Racing Genk bestraft voor het overtreden van de coronaregels door enkele supporters. Ze hielden gisteren bij de wedstrijd tegen KV Mechelen niet voldoende afstand van elkaar en droegen geen mondmaskers.

  In opdracht van sportminister Weyts mogen bij het eerstvolgende thuisduel van Genk maar 2500 toeschouwers in het stadion. Dat waren er gisteren 5000. "Het spijt me zeer dat ik van mijn hart een steen moet maken", zegt Weyts tegen Sporza. "Maar ik had op voorhand aangekondigd dat we sancties zouden treffen wanneer de afspraken niet zouden worden nagekomen."

  De voetbalclub heeft het gedrag van zijn supporters veroordeeld. "Aan deze tientallen supporters: dit is een klap voor iedereen bij KRC Genk én bij uitbreiding voor de hele maatschappij."

 • Rutte over 'bek houden': ik had niet moeten schelden

  Premier Rutte is achteraf niet zo gelukkig met zijn opmerking van vanmorgen dat voetbalsupporters in het stadion "gewoon hun bek moeten houden". "Ik heb de beelden teruggezien en dat woord had ik niet moeten gebruiken. Het woord is niet zo fraai. Ik had beter kunnen zeggen 'je mond dichthouden'. Maar de boodschap is onveranderd", zei hij vanmiddag.

  Afgelopen weekend bleek dat veel supporters zich niet aan de regel houden dat spreekkoren verboden zijn. Die maatregel moet verspreiding van het coronavirus voorkomen.

  Rutte: "Ik moet niet gaan schelden, maar alsjeblieft in die stadions: schreeuw niet, hou je aan de regels." Heeft de premier spijt van zijn uitspraken? "Ach je moet het niet te zwaar maken. Ik had dat woord gewoon niet moeten gebruiken."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: ik moet niet schelden
 • Even storing op coronatest.nl, afspraak maken of uitslag bekijken lukte niet

  De website coronatest.nl van de GGD heeft vanmiddag even met een storing te maken gehad. Een testuitslag bekijken of een testafspraak maken, lukte niet. Op het moment dat een gebruiker moest inloggen met zijn DigiD liep de site vast.

  "We werken er hard aan!", meldde de GGD op Twitter. Mensen die een testafspraak willen maken werd aangeraden met 0800-1202 te bellen. Het probleem was na ruim twintig minuten opgelost.

  Podcast De Dag gaat vandaag over de capaciteitsproblemen met coronatesten. Het kabinet doet er alles aan om de capaciteit op te voeren, maar is dat wel verstandig als het systeem van alle kanten vastloopt? Je kunt de podcast hier beluisteren.

 • GGD's maakten tot 13.00 uur bijna 4000 afspraken voor zorgpersoneel en leraren

  De GGD's hadden om 13.00 uur via het speciale telefoonnummer voor leraren en zorgpersoneel 3800 afspraken gemaakt voor een coronatest. Deze bellers kunnen zich vandaag of morgen laten testen. De verwachting is dat er nog een groot aantal afspraken bij zal komen. De GGD geeft om 20.00 uur een nieuwe update.

  Zorg- en onderwijspersoneel dat zich met voorrang mag laten testen, kan sinds 07.30 uur bellen met telefoonnummer 0800-8101. De GGD zei vooraf op een paar duizend aanmeldingen per dag te rekenen, maar dat het aantal mensen zich niet precies liet voorspellen. "Het zijn dagkoersen. We zullen aan de knoppen moeten draaien", zei directeur Sjaak de Gouw.

  Minister De Jonge van Volksgezondheid kondigde de voorrangsregeling ruim een week geleden aan. Het gaat om een tijdelijke maatregel vanwege oplopende wachttijden. Alleen mensen die zorgen voor continuïteit in de zorg en in het basis- en voortgezet onderwijs komen in aanmerking.

 • Feyenoord snapt frustratie Rutte over negeren coronaregels door supporters

  Feyenoord zet komende zondag tegen ADO extra mensen in om ervoor te zorgen dat de fans zich aan de coronarichtlijnen houden. De club zegt dat in een reactie op opmerkingen van premier Rutte. Die maakte zich boos over het gedrag van voetbalsupporters, onder meer van Feyenoord, omdat die het afgelopen weekend toch spreekkoren lieten horen, juichten en zongen. "Gewoon je bek houden als je er zit en naar de wedstrijd kijken. En niet schreeuwen", zei Rutte.

  "Feyenoord snapt de frustratie bij de premier over de oplopende cijfers", zegt een woordvoerder van Feyenoord. "Die delen alle voetbalclubs, want ook wij worden echt keihard getroffen door de pandemie." Hij wijst erop dat de club er alles aan doet om dit gedrag te voorkomen. Er waren 400 stewards op de been om de mensen te begeleiden en aan te spreken wanneer ze zich niet aan de regels hielden. "Dat is een ongekende inzet van mensen. Het zijn aantallen die de club normaal gesproken alleen inzet bij wedstrijden waarbij het stadion tot werkelijk de allerlaatste stoel is uitverkocht." De woordvoerder wijst erop dat het op veel plaatsen in het stadion wel goed ging.

  De club doet ook nogmaals een oproep aan supporters om zich tijdens hun bezoek aan de Kuip volledig te houden aan de RIVM-regels.

 • Beroepsvereniging eist duidelijkheid over totstandkoming mondkapjesrichtlijn

  De beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN noemt het schandalig dat het RIVM geen duidelijkheid geeft over de aanpassing van de richtlijn voor het dragen van mondkapjes in de ouderenzorg.

  Nieuwsuur onthulde vrijdag dat het RIVM deze richtlijn op 17 augustus stilzwijgend heeft aangepast. Vanaf die datum luidde het advies dat het dragen van een mondkapje "noodzakelijk" was, ook bij kort contact met een cliënt. Vóór 17 augustus hoefde dat niet. Bij de totstandkoming van dat advies, in het begin van de coronacrisis, speelde mee dat er een tekort aan mondkapjes was.

  De V&VN schrijft vandaag in een brief aan de ministers Van Ark en De Jonge dat verpleegkundigen en verzorgenden vanaf het begin van de coronacrisis het RIVM om een onderbouwing van de richtlijn hebben gevraagd. "Het is beschamend dat het RIVM maandenlang doof bleef voor de roep van duizenden verpleegkundigen en verzorgenden om betere bescherming. maar de richtlijn wel aanpaste na één telefoontje van een arts. Het past in een patroon van het niet willen luisteren naar de kennis en inzichten van verpleegkundigen en verzorgenden."

  De V&VN stelt verder dat de leden erop moeten kunnen vertrouwen dat het RIVM hun veiligheid op de eerste plaats zet. "Dat vertrouwen is nu geschonden. Wij willen zo snel mogelijk met u bespreken hoe u dit vertrouwen denkt te herstellen." Ook wil de V&VN dat alle stukken openbaar worden die bij de totstandkoming van de richtlijn een rol hebben gespeeld.

 • Ouderen naar Catshuis om met Rutte te praten over corona

  Premier Rutte ontvangt morgen op het Catshuis een groep ouderen om te horen hoe zij aankijken tegen de bestrijding van de corona-pandemie. Het is de eerste keer dat ouderen in gesprek gaan met de premier: eerder waren er al wel vier bijeenkomsten met jongeren en jongerenorganisaties over de coronacrisis.

  Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zijn de deelnemers aan het gesprek van morgen geen officiële vertegenwoordigers van senioren-, cliënten- en patiëntenorganisaties. Wel zijn ze door die organisaties naar voren geschoven.

  Ouderen vormen een risicogroep. Om besmettingen te voorkomen, gingen in het begin van de uitbraak veel verpleeghuizen op slot voor bezoek. Er was veel kritiek op die beslissing en het kabinet wil bij een tweede golf zo veel mogelijk voorkomen dat ouderen in instellingen geen bezoek mogen ontvangen.

 • Waarschuwing in VK: mogelijk 50.000 nieuwe coronabesmettingen per dag in oktober

  De belangrijkste wetenschappelijke adviseur van de Britse regering waarschuwt dat het aantal coronabesmettingen tot half oktober kan oplopen tot tienduizenden per dag. Dat vertaalt zich volgens hem een maand later in 200 doden per dag.

  Adviseur Sir Patrick Vallance baseert zich op de jongste coronacijfers. Die gaven gisteren aan dat er in 24 uur 3899 geregistreerde besmettingen bij waren gekomen en achttien patiënten aan de gevolgen waren overleden. "Als dit zo doorgaat, en dit is een heel grote als, verdubbelt dit elke zeven dagen", zei Vallance. "Dan kom je half oktober uit op ongeveer 50.000 gevallen per dag."

  Vallence zei verder dat de verdubbeltijd langer moet worden. "Daar is snelheid en actie voor nodig. De Britse premier Johnson heeft morgenochtend overleg met zijn crisiscomité. Daarna legt hij een verklaring af in het Lagerhuis.

  De stijging van het aantal besmettingen is volgens de adviseurs van de Britse regering niet het gevolg van de toename van het aantal mensen dat zich laat testen.