NOS VoetbalAangepast

Advies Rutte aan juichende voetbalfans: 'Gewoon je bek houden'

Advies Rutte aan juichende voetbalfans: 'Gewoon je bek houden'

Het 'niet roepen, niet juichen, niet zingen' bleek dit weekend opnieuw een bijzonder moeilijk na te leven regel voor voetbalfans. Met name tijdens Feyenoord-FC Twente, PSV-FC Emmen en ADO-FC Groningen ging het mis. Premier Mark Rutte heeft daar geen enkel begrip voor.

"Je moet het gewoon niet doen, het is heel dom, want hiermee krijgen we het virus niet onder controle. Vandaag lopen de aantallen ook weer op", reageerde Rutte voor de camera van RTL.

De premier had ook wel een advies voor fans die het ondanks alle waarschuwingen en geschetste doemscenario's niet lukt de regels na te leven. "Gewoon je bek houden als je er zit en naar de wedstrijd kijken. En niet schreeuwen."

'Meer dan massale inzet'

Feyenoord benadrukt in een reactie op de woorden van Rutte dat de club "een ongekende inzet van mensen" levert om ervoor te zorgen dat de regels in De Kuip worden nageleefd. Volgens de club ging het ook daardoor ook op vele plekken goed.

Tegen alle regels in juichen fans Feyenoord en PSV uitbundig bij goals

Maar omdat er ook "meerdere momenten kortstondig gezongen en gejuicht" werd en er "sprake is geweest van gefluit of boe-geroep" doen de Rotterdammers nog een schepje bovenop de "reeds massale inzet". De hoop is dat het tijdens Feyenoord-ADO Den Haag van komende zondag beter gaat.

Rutte: ik moet niet schelden

Premier Rutte nuanceerde zijn uitlatingen later op de dag. "Ik heb de beelden teruggezien en dat woord had ik niet moeten gebruiken. Ik had beter kunnen zeggen 'je mond dichthouden'. Ik moet niet gaan schelden, maar de boodschap is onveranderd."

Rutte: ik moet niet schelden

Dat het zo vaak misgaat in de voetbalstadions komt niet direct als een verrassing. Toen bekend werd gemaakt dat supporters dit seizoen weliswaar welkom zijn, maar niet mogen juichen en zingen op de tribunes, reageerden betrokkenen al aarzelend.

"Dit is heel moeilijk te hanteren. Je gaat juist naar het stadion om emotie te tonen. Het gaat heel lastig worden om dit in toom te houden", voorspelde Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

Ook John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven, reageerde verwonderd op de persconferentie waarin premier Rutte de extra maatregelen bekendmaakte. "Wanneer de hardcore supporters de tegenstanders uitjouwen of bij een doelpunt willen schreeuwen, is dat moeilijk te organiseren."

Ingrijpen in zulke situaties noemde Jorritsma onmogelijk. "Als je tijdens een wedstrijd iedereen naar buiten moet jagen, wordt het een burgeroorlog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl