NOS NieuwsAangepast

Gelijk druk bij opening telefoonlijn voor test zorgpersoneel en leraren

Zorg- en onderwijspersoneel dat zich met voorrang mag laten testen, kan sinds vanochtend 07.30 uur bellen met telefoonnummer 0800-8101. De GGD laat weten dat het druk is aan de lijn en dat het daardoor langer kan duren voordat bellers een medewerker kunnen spreken.

De GGD roept mensen op om zo veel mogelijk vanmiddag te bellen voor een afspraak.

De GGD zei vooraf te rekenen op een paar duizend aanmeldingen per dag, maar dat het aantal mensen zich niet precies liet voorspellen. "Het zijn dagkoersen. We zullen aan de knoppen moeten draaien", zei GGD-directeur Sjaak de Gouw.

"We willen voorkomen dat we 10.000 plekken vrijhouden, terwijl er maar 3000 mensen gebruik van maken. Dat is zonde voor de 7000 mensen die geen prioriteit krijgen, maar die wel zitten te wachten. Andersom kan ook blijken dat we flink moeten opschalen. We leren op dag één lessen voor dag twee en drie."

De Gouw zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de GGD's zo flexibel mogelijk zijn. "We willen natuurlijk iedere plaats in de agenda gebruiken en zorgen dat iedereen die voorrang heeft, voorrang krijgt."

Roodgloeiend

Minister De Jonge van Volksgezondheid kondigde de voorrangsregeling ruim een week geleden aan. Het gaat om een tijdelijke maatregel vanwege oplopende wachttijden. Alleen mensen die zorgen voor continuïteit in de zorg en in het basis- en voortgezet onderwijs komen in aanmerking. Na de aankondiging van De Jonge stond de telefoon bij de GGD roodgloeiend.

In totaal heeft de GGD 2100 call-medewerkers ingezet. Een paar honderd daarvan zijn vorige week opgeleid voor het speciale prioriteitennummer.

De hoop is dat mensen niet zonder overleg met hun werkgever bij de GGD aan de lijn hangen. "Er is een voorrangsverklaring nodig van de werkgever. Alleen zeggen dat je verkouden bent en dat je voor de klas staat, is niet genoeg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl