liveblog
NOS NieuwsAangepast

18 besmettingen in Haags ziekenhuis • Teststraten GGD Rotterdam vol

liveblog gesloten

17 medewerkers en 1 patiënt van ziekenhuis Den Haag besmet

Zeventien medewerkers en één patiënt van ziekenhuis HMC Westeinde in Den Haag zijn besmet met het coronavirus. Tien van de personeelsleden werken op de afdeling hartbewaking, meldt Omroep West.

Het ziekenhuis testte alle medewerkers en patiënten van de afdelingen hartbewaking en cardiologie, nadat vorig weekend een aantal besmettingen aan het licht waren gekomen. Iedereen die met de besmette personen in contact is geweest, is inmiddels op de hoogte gebracht. Alle medewerkers in het ziekenhuis dragen sinds maandag een mondneusmasker bij zorgverlening binnen anderhalve meter.

De exacte bron van het coronavirus is volgens het ziekenhuis lastig te achterhalen. "Daarom focussen we ons op maatregelen om de kans op besmetting nog verder terug te dringen en de continuïteit van zorg en de veiligheid voor patiënten en medewerkers te waarborgen", zegt een woordvoerder.

‘Ik kan zo uitslagen van kennissen zoeken’, zeggen medewerkers coronatestlijn

Callcentermedewerkers van de coronatestlijn kunnen - in strijd met privacywetgeving - zoeken in het GGD-systeem dat gebruikt wordt voor het inplannen en bellen van mensen die getest worden op het coronavirus. Medewerkers en ex-medewerkers vertellen anoniem aan Nieuwsuur hoe het eraan toegaat bij de testlijn.

'Soms had ik echt het gevoel: ik doe maar wat'

Nieuwe coronamaatregelen of niet? 'Het is een duivels dilemma'

Vanochtend werden er 1546 nieuwe coronabesmettingen bij het RIVM gemeld, een record. Vooral onder jongeren en studenten worden besmettingen doorgegeven. De vraag is of het tijd is voor nieuwe maatregelen. Marc Bonten van het UMC Utrecht noemt het een duivels dilemma.

Nieuwe coronamaatregelen of niet? 'Het is een duivels dilemma wat te doen'

Zuid-Afrika opent volgende maand grenzen voor toeristen

Zuid-Afrika laat vanaf 1 oktober weer toeristen toe. Dat heeft president Cyril Ramaphosa laten weten. Sinds eind maart zijn de grenzen gesloten voor zowel internationale reizigers als bezoekers uit de buurlanden.

Het is nog niet precies duidelijk wie er straks weer welkom zijn. Zuid-Afrika gaat een lijst publiceren van landen die als risicovol worden gezien omdat het aantal besmettingen er te hoog is. Ook moeten reizigers bij aankomst een negatieve coronatest kunnen tonen of ze moeten in quarantaine.

Zuid-Afrika heeft het toerisme hard nodig, de sector is van groot belang voor de zwaar getroffen economie. Tegelijkertijd willen de autoriteiten niet dat buitenlanders het virus verder aanwakkeren. Het virus werd een half jaar geleden naar alle waarschijnlijkheid vanuit Europa naar Zuid-Afrika gebracht door toeristen en door Zuid-Afrikanen die op reis waren geweest.

Het aantal besmettingen is de afgelopen weken sterk gedaald in het Afrikaanse land. Twee maanden geleden telde het land nog 12.000 nieuwe besmettingen per dag. Inmiddels is dit afgenomen tot circa 2000. Ook andere maatregelen worden daarom versoepeld. Zo mogen begrafenissen vanaf volgende week weer bijgewoond worden door honderd mensen in plaats van vijftig, en kunnen sportscholen en bioscopen weer op halve capaciteit draaien.

Bali verlaten als gevolg van corona: 'Ik ben er verdrietig over'

Het Indonesische eiland is bijna volledig ingericht op toerisme en de coronacrisis zorgt hier voor grote problemen. Correspondent Annemarie Kas sprak met Balinezen die leven van het toerisme.

Bali verlaten door corona: 'Ik ben er verdrietig over, maar wat kan ik er aan doen?'

Afwerking Sagrada Familia uitgesteld

De afwerking van de iconische basiliek in Barcelona, de Sagrada Familia, wordt uitgesteld vanwege het coronavirus. Het virus belemmerde onder meer de financiering van de afbouw, zeiden verantwoordelijken in een persconferentie. De opleverdatum stond gepland voor 2026.

"De impact van de pandemie dwingt ons om het schema dat we hadden opgesteld te heroverwegen. Dit heeft invloed op de einddatum die we hadden vastgesteld", zei de voorzitter van de bouwraad van de Sagrada Familia, Esteve Camps. De bouw werd in maart stilgelegd. Volgens Camps worden de bouwactiviteiten in de komende weken hervat.

Architect Antoni Gaudí ontwierp het kerkgebouw. In 1882 werd begonnen met de bouw en die zou in 2026 voltooid zijn, ter gelegenheid van het eeuwfeest van Gaudí's dood. Wanneer het gebouw nu wel opgeleverd wordt, is niet duidelijk.

Duitsland bestempelt Noord- en Zuid-Holland als risicogebieden

Duitsland heeft Noord- en Zuid-Holland als risicogebieden geclassificeerd. Iedereen die de afgelopen veertien dagen in een van die provincies is geweest en terugkeert naar Duitsland, moet zich laten testen. Het is afhankelijk van naar welke deelstaat reizigers gaan of ze in quarantaine moeten. De maatregel gaat per direct in.

Naast de twee Nederlandse provincies heeft Duitsland ook gebieden in Frankrijk, Kroatië, Oostenrijk, Roemenië, Zwitserland, Tsjechië en Hongarije als risicovol omschreven. Eerder vandaag heeft België het reisadvies voor Noord- en Zuid-Holland aangepast naar rood.

Universiteiten: 'Studenten, neem je verantwoordelijkheid'

De Vereniging van Universiteiten roept studenten op zich beter aan de coronaregels te houden. "Neem je verantwoordelijkheid", zegt VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg in Nieuwsuur.

Vooral in studentensteden in het westen van het land loopt het aantal coronabesmettingen flink op. Het lijkt erop dat studentenhuizen een belangrijke bron van infecties zijn.

"We maken ons zorgen", zegt Duisenberg. "We hebben op universiteiten alles in het werk gesteld om maatregelen te nemen. Er zijn heel weinig fysieke colleges. Je ziet nu dat besmettingen vooral in de privésfeer plaatsvinden, bij feestjes, bij hospiteerborrels."

"Als we meer besmettingen hebben gaat de kans op fysiek onderwijs er echt niet op vooruit. Dus tegen studenten wil ik ook zeggen: jongens, liever een college dan een feestje. Houd afstand, denk aan je omgeving, laat je testen. Dit gaat over de gezondheid van iedereen in Nederland."

Uitval proefpersoon AstraZeneca niet door vaccin

De proefpersoon van farmaceut AstraZeneca die een acute ontsteking aan het ruggenmerg kreeg, liep dat waarschijnlijk niet op door het testen van een coronavaccin. Dat blijkt uit een document van de Universiteit van Oxford. Toen de proefpersoon ziek bleek te zijn, werd het testen van het vaccin op 6 september wereldwijd gestaakt.

De Britse toezichthouder startte een onderzoek om erachter te komen of de klachten met het toedienen van het testvaccin te maken hadden. Uit een onafhankelijke beoordeling bleek dat het niet waarschijnlijk is dat de ziekte met het vaccin te maken had, staat in het document. Er is onvoldoende bewijs om de relatie met het vaccin met zekerheid vast te stellen.

Afgelopen zaterdag hebben AstraZeneca en de Universiteit van Oxford het testen in het Verenigd Koninkrijk hervat. Ook in Brazilië en Zuid-Afrika is het testen weer begonnen, maar in de Verenigde Staten nog niet.

GGD Rotterdam: bel vandaag niet meer voor test

De GGD Rotterdam roept inwoners op om vandaag niet meer te bellen voor een coronatest. De komende drie dagen zitten alle plekken vol. "Dit is nog niet eerder gebeurd", zegt een woordvoerder. "We merken dat het steeds drukker wordt en mogen niet verder opschalen."

Pas op zondag zijn er in de regio Rotterdam weer plekken vrij. Mensen met klachten kunnen vanaf donderdag telefonisch een afspraak maken om op die dag getest te worden.

Online een afspraak maken voor postcodes in Rotterdam en omstreken heeft morgen nog vooralsnog geen zin. Afspraken via de website coronatest.nl kunnen maar twee dagen vooruit worden gepland, die dagen zitten in Rotterdam dus al allemaal vol.

Mensen kunnen nog wel sneller getest worden in andere regio's. Hoeveel plekken er precies waar vrij zijn, is volgens de GGD lastig te zeggen. Er worden voortdurend nieuwe plekken vrijgemaakt, zegt een woordvoerder van van GGD GHOR Nederland.

Het telefonisch inplannen van tests is recent voor drie dagen vooruit mogelijk geworden. Online kan een afspraken maken nu nog alleen voor twee dagen vooruit. "Dat gaat vanaf morgen veranderen. Online kan er dan ook drie dagen vooruit worden gepland", zegt een woordvoerder van de GGD.

Rotterdam is een van de plekken waar het aantal besmettingen de afgelopen tijd sterk toeneemt. Vandaag werd in de stad een recordaantal van 163 besmettingen gemeld door het RIVM.

TNO doet proef met sneltest bij teststraat Amsterdam

Onderzoeksbureau TNO heeft een coronasneltest ontwikkeld die binnen een uur zou moeten weergeven of iemand besmet is. Er wordt binnenkort een proef gedaan in een teststraat van de GGD in Amsterdam om te bepalen of het werkt. Nu wordt de uitslag gemiddeld tussen de 24 en 48 uur bekend.

"Met behulp van een door TNO, nieuw voor Covid-19, aangepaste testmethode wordt het aantal tussenstappen vereenvoudigd en verminderd", aldus TNO. "De prijs per test zal daarmee naar verwachting ruim de helft goedkoper kunnen worden dan de nu gebruikte PCR test."

Tijdens de proef in de RAI in Amsterdam worden dagelijks tussen de honderd en tweehonderd mensen dubbel getest. "Monsters van de GGD-teststraat worden zowel via PCR door de GGD, als via de nieuwe test door TNO beoordeeld en later vergeleken. "De proefpersonen krijgen alleen de uitslag van de PCR-test."

Dit is niet het enige onderzoek in Nederland naar snellere tests. Binnenkort starten onder meer het Erasmus MC, het UMC Utrecht en het RIVM een onderzoek naar de kwaliteit en bruikbaarheid van commerciële sneltests.

Medewerkers coronatestlijn kunnen gevoelige gegevens inzien

De persoonlijke gegevens van iedereen die een coronatest laat uitvoeren zijn toegankelijk voor honderden medewerkers van de coronatestlijn die daar niet bij zouden mogen voor hun werk. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur onder (ex-)medewerkers van de coronatestlijn.

Medewerkers kunnen positieve en negatieve testuitslagen opzoeken, of bijvoorbeeld de testgegevens van bekende Nederlanders, collega's of hun buurman.

België geeft Noord- en Zuid-Holland vanaf vrijdag code rood

Vanaf vrijdagmiddag 16.00 uur geeft België de Nederlandse provincies Noord- en Zuid-Holland code rood. Dat betekent dat reizen naar die provincies verboden zijn. Belgen die meer dan 48 uur in een van deze provincies zijn geweest moeten zich na terugkeer verplicht laten testen en verplicht twee weken in quarantaine.

Voor de provincies Noord-Brabant, Flevoland, Utrecht, Limburg, Gelderland en Groningen adviseert de Belgische overheid terugkerende Belgen zich te laten testen en in quarantaine te gaan, maar dit is niet verplicht.

Sinterklaasintocht gaat door, maar wel op geheime plek

Ook in 2020 gaat de landelijke intocht van Sinterklaas door. Maar vanwege het coronavirus mag er bij de aankomst van Sinterklaas geen publiek aanwezig zijn.

Het blijft dan ook geheim waar Sinterklaas het land binnenkomt, meldt de NTR op zijn website.

Regionale coronamaatregelen in de maak, vrijdag extra persconferentie

In enkele Nederlandse regio's komen extra corona-maatregelen. Het aantal besmettingen loopt in deze gebieden zo hoog op dat er meer moet gebeuren om het virus in te dammen, melden bronnen in Den Haag.

Regio's die worden genoemd zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden).

Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven vrijdag hoogstwaarschijnlijk een extra persconferentie.

'Vanaf vrijdag voorrang voor testen leraren'

Vanaf aanstaande vrijdag kunnen leraren in het basis- en voortgezet onderwijs met voorrang getest worden in de coronateststraten. Dat zegt de Algemene Onderwijsbond (AOb). De GGD kan dat bericht niet bevestigen of ontkennen. Volgens de AOb moeten leraren wel toestemming krijgen van de schoolleiding om te worden getest. Ook de PO-raad streeft aanstaande vrijdag naar voorrang voor onderwijspersoneel.

De voorrang is uitsluitend bedoeld voor het zo veel mogelijk voorkomen van uitval van onderwijstijd. In de visie van de AOb bepaalt de schoolleider dat er getest moet worden als er geen vervanging voor de leraar kan worden gevonden of als de klas naar huis gestuurd moet worden.

Vorige week kondigde minister De Jonge aan dat zorg- en onderwijspersoneel met een essentiële functie voorrang krijgt bij testen. De minister van Volksgezondheid denkt dat die medewerkers gedurende een periode van ongeveer twee weken voorrang kunnen krijgen bij het afnemen van een test.

Besmettingen regio Madrid loopt op, mogelijk lokale lockdown

In de afgelopen zeven dagen zijn er ruim 22.500 besmettingen geconstateerd in de Spaanse regio Madrid. 115 mensen zijn daar de laatste dagen overleden aan de gevolgen van het virus. De regio maakt zich zorgen en overweegt nu om een lokale lockdown in te stellen in bepaalde wijken van de hoofdstad en een aantal randgemeenten.

Met name in het zuiden van de stad worden veel besmettingen geconstateerd. Volgens correspondent Rop Zoutberg wordt er in de Spaanse media al volop gesproken over een tweede golf. "Al valt het niet te vergelijken met de situatie in maart en april toen er dagelijks honderden doden vielen", verduidelijkt hij. "Maar een op drie IC-bedden in de regio Madrid wordt nu wel bezet gehouden door een coronapatiënt."

In vergelijking met de rest van Spanje zijn de cijfers in de regio rondom de hoofdstad hoog. In het hele land zijn de afgelopen zeven dagen ruim 57.000 besmettingen geconstateerd, en vielen er 303 doden. Volgens Zoutberg wordt er in het hele land veel getest en worden er daarom weer meer besmettingen vastgesteld. "Maar in Madrid en omgeving wordt gemiddeld vaker getest en daarom valt het aantal besmettingen daar nu zo op."

Bewoners van de regio reageren verrast op het mogelijke besluit tot een lockdown. "Mensen roepen hier: 'daar gaan we weer'", zegt Zoutberg. Los van de commotie over de mogelijke afgrendeling is er onrust over een uitspraak van regiopresident Isabel Ayuso. Zij legde een direct verband tussen het aantal besmettingen en de hoeveelheid migranten die in de zuidelijke Madrileense wijken wonen.

"Veel mensen wonen daar in kleine huizen, dicht op elkaar", aldus Zoutberg. "Het is hier een gevoelig onderwerp, want nog niet eerder werden bevolkingsgroepen aangewezen als schuldigen voor het verspreiden van het virus."

Nu 50 coronabesmettingen bij studentenvereniging Navigators

Het aantal coronabesmettingen bij de christelijke studentenvereniging Navigators in Groningen neemt nog steeds toe. Sinds maandag zijn er 21 besmettingen bijgekomen en staat de teller inmiddels op vijftig.

Het bestuur van Navigators besloot vorige week alle activiteiten stil te leggen nadat de eerste besmettingen aan het licht waren gekomen. Volgens bestuurslid Rixt Oving hebben de besmettingen buiten de vereniging plaatsgevonden. "Onze leden hebben ook onderling contact. De besmettingen die er nu bij zijn gekomen, zijn vaak huisgenoten van leden die al eerder besmet raakten", zei hij tegen RTV Noord.

Hij verwacht dat er nu niet veel besmettingen meer zullen bijkomen. De meeste testuitslagen zijn binnen. In alle gevallen gaat het om milde klachten en een aantal besmette leden is inmiddels weer klachtenvrij.

RIVM meldt 1546 nieuwe coronagevallen

Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 1546 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Dat is het hoogste aantal op één dag. Gisteren waren dat er 1378, ook al een record. Afgelopen week ging het om gemiddeld 1232 vastgestelde besmettingen per dag, wat ook al een stijging was.

De GGD's hebben vandaag 15 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld 13 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden per dag.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM.

Er liggen 245 coronapatiënten in het ziekenhuis (5 meer dan gisteren), van wie 54 op de intensive care (1 meer dan gisteren). Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

Meeste coronagevallen in grote steden

De meeste nieuwe besmettingen zijn opnieuw in Amsterdam (240), Rotterdam (163) en Den Haag (117). Het aantal besmettingen in Rotterdam is beduidend hoger dan de afgelopen week, en het hoogste aantal gerapporteerde positieve testen sinds testen voor iedereen beschikbaar werd op 1 juni.

Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Amsterdam (7,9 per 10.000 inwoners), Den Haag (7) en Wageningen (6,6).

Berlusconi vreesde voor zijn leven

De voormalige Italiaanse premier Berlusconi was bang dat hij zou overlijden aan zijn besmetting met het coronavirus. "De eerste drie dagen in het ziekenhuis waren het moeilijkst", zegt hij tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera. "Ik had overal pijn, ik kon niet langer dan een minuut in dezelfde houding blijven."

De 83-jarige Berlusconi was ruim een week opgenomen in een ziekenhuis in Milaan. Maandag mocht hij weer naar huis, maar hij voelt zich nog steeds "moe en uitgeput". Tijdens zijn opname vertrouwde hij naar eigen zeggen op de hulp van God en de vaardigheden van de artsen.

De oud-premier riep andere coronapatiënten op om vol te houden. "Covid kan verslagen worden."

Von der Leyen optimistisch: 'Europa komt op zijn pootjes terecht'

De Europese Commissie wil komend jaar weg uit de onzekerheid, weg van de kwetsbaarheid die het coronavirus heeft blootgelegd, door fors te investeren in de toekomst. Dat zei voorzitter Ursula von der Leyen in de jaarlijkse State of the Union, een soort Europese Troonrede.

"Er moet fors geïnvesteerd worden in de Europese economieën", maar de begroting mag niet ontsporen, zo waarschuwde ze. Ze wil het vertrouwen in de euro, dat nog nooit zo hoog is geweest, niet op het spel zetten.

"Europa komt uiteindelijk op zijn pootjes terecht", verzekerde ze de parlementsleden in Brussel. "Maar we moeten ons wel voorbereiden op die landing, op die nieuwe wereld."

Recordaantal besmettingen in Israël twee dagen voor lockdown

Het is twee dagen voor de lockdown in Israël en nog niet eerder was het aantal nieuwe besmettingen er zo hoog. Het ministerie van Gezondheid liet vandaag weten dat er de afgelopen dag ruim 5500 nieuwe besmettingen zijn geregistreerd. Maandag waren dat er nog ruim 4900. Ook het aantal mensen dat ernstig ziek is door het virus bereikte een nieuw record: 535.

Vrijdag gaat Israël voor drie weken in lockdown. Israëliërs moeten binnen 500 meter van hun huis blijven. Scholen, winkels en restaurants gaan dicht. De luchthaven Ben Gurion blijft wel open.

Over de maatregelen werd door de regering lang vergaderd, ook omdat de start van de lockdown samenvalt met het Rosj Hasjana, het joods nieuwjaar. Sommigen ervaren het als respectloos om de lockdown tegelijk met het joods nieuwjaar in te laten gaan.

South Park keert terug met extra lange corona-aflevering

Hoe gaan de inwoners van South Park om met het coronavirus? Binnenkort zien liefhebbers van de satirische animatieserie het antwoord in een speciale aflevering van een uur lang. Normaal zijn de afleveringen zo'n 20 minuten. De aflevering wordt op 30 september uitgezonden en trapt het 24e seizoen af.

South Park staat erom bekend de spot te drijven met actuele gebeurtenissen. Over de pandemie is het nog niet gegaan.

Franse minister: 81 scholen weer dicht door besmettingen

De Franse minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanquer, heeft bekendgemaakt dat er 81 scholen gesloten zijn vanwege coronabesmettingen. Dat deed hij in een interview op de Franse nieuwszender LCI. Het gaat in totaal om meer dan 2100 klassen.

De scholen in Frankrijk gingen vijftien dagen geleden weer open, schrijft Le Parisien. Volgens Blanquer valt het aantal scholen dat tot nu toe de deuren moest sluiten erg mee. In Frankrijk zijn ongeveer 60.000 scholen, zegt hij, dus dan is het aantal dichte scholen relatief beperkt.

Horeca in Assen pleit voor terrassen in de winter: 'Gasten voelen zich veiliger'

Koninklijke Horeca Nederland afdeling Assen wil toestemming van de gemeente voor winterterrassen. Alleen zo denkt de horeca het hoofd boven water te kunnen houden en klanten veilig te kunnen ontvangen, meldt RTV Drenthe. Tot 1 november is in Assen toestemming voor ruimere terrassen, net zoals op andere plekken in het land.

De horeca-afdeling Assen wijst ook op het 'consumentenvertrouwen'. "Een groot deel van de gast voelt zich 'veiliger' op het terras. Daarmee geef je ook gehoor aan de behoefte van de gast."

De hoop is dat er snel duidelijkheid komt. "We pakken nu nog een paar mooie nazomerdagen mee, maar de herfst staat op de stoep en werkzaamheden als overkappen, verwarmen en afschermen kosten tijd."

RIVM onderzoekt rioolwater wekelijks op 300 locaties

Het RIVM onderzoekt op ruim 300 meetpunten het rioolwater op de aanwezigheid van virusdeeltjes. In april waren er nog 29 meetpunten bij rioolwaterzuiveringsinstallaties, in juli tachtig.

De hoeveelheid virusdeeltjes verschilt per regio. Op de meeste locaties worden geen coronavirusdeeltjes in rioolwater gezien, zegt het RIVM. Maar in onder meer Amsterdam, Almere en Den Haag is de hoeveelheid de afgelopen weken gestegen. Leiden-Noord en Woerden waren de afgelopen week twee uitschieters.

Niet bij iedereen die besmet is, is het virus ook aan te tonen in de ontlasting. Verder hebben sommigen meer virusdeeltjes in hun ontlasting in vergelijking met anderen. Het maakt niet uit of je veel, weinig of (nog) geen klachten hebt.

De resultaten van het onderzoek zijn op het coronadashboard van de Rijksoverheid te vinden.

  • ANP
    Een medewerker van de rioolwaterzuivering in Den Bosch neemt een monster van het water
  • ANP

Unicef: helft van scholieren nog steeds niet in klaslokaal

De helft van alle scholieren wereldwijd gaan door de coronacrisis nog steeds niet naar school, zegt Unicef. Het gaat om ruim 870 miljoen kinderen die nu nog niet terug naar hun school kunnen, meldt The Guardian.

Toen de scholen hun deuren sloten, moesten 1,6 miljard scholieren thuisblijven, zei Unicef-directeur Henrietta Fore bij een briefing over de impact van het virus op kinderen aan de Wereldgezondheidsorganisatie.

"Miljoenen kinderen konden gelukkig op afstand doorleren via radio, tv-uitzendingen of internet." Toch blijkt uit data van Unicef dat ten minste 463 miljoen kinderen niet die mogelijkheid hadden, zegt Fore.

Ook Britten kampen met beperkte capaciteit testlabs

De testcapaciteit in Groot-Brittannië staat onder druk door bottlenecks in de laboratoria. Dat zegt de Britse minister van Justitie, Robert Buckland, tegen Sky News.

"Er wordt aangewerkt", zegt hij. "We verhogen het aantal testlocaties." Op dit moment zijn er 400 testlocaties en wordt er opgeschaald naar 500. Volgens Buckland is het duidelijk dat er toch nog steeds uitdagingen zijn.

Slechts één nieuwe besmetting in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is er de afgelopen dag één nieuwe besmetting bijgekomen. Het gaat om een reiziger die terugkwam van een reis uit Dubai. De vrouw van in de dertig zat al in isolatie toen de besmetting werd vastgesteld.

Verder zijn er geen nieuwe gevallen bekend. Er liggen momenteel drie mensen in het ziekenhuis met het coronavirus, waarvan twee op de intensive care.

Aantal besmettingen in India boven de vijf miljoen

Het aantal vastgestelde besmettingen in India is ruim vijf miljoen, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het coronavirus verspreidt zich daar wereldwijd het snelst: de afgelopen weken kwamen er dagelijks ongeveer 95.000 nieuwe besmettingen bij.

Het dodental staat op ruim 80.000. Dat is het hoogste aantal na de Verenigde Staten en Brazilië. India en de Verenigde Staten zijn de enige landen met meer dan vijf miljoen coronabesmettingen.

Tegenbegroting van de linkse oppositie: meer coronageld

Oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA willen in de traditionele tegenbegroting ter gelegenheid van de Algemene Beschouwingen 2,3 miljard euro extra uitgeven aan maatregelen om mensen in de coronacrisis een helpende hand te bieden. Dan gaat het om het doorbetalen van loon en de afschaffing van de partnertoets. Door die toets komen zzp'ers met een verdienende partner niet in aanmerking voor inkomenssteun.

Verder willen ze miljarden euro's meer uitgeven aan hogere salarissen in de zorg en lagere huren. In hun gezamenlijke tegenbegroting stellen de linkse oppositiepartijen voor om 9,4 miljard euro extra te investeren. Om die plannen te betalen willen ze vooral de belastingen voor bedrijven en vermogende burgers verhogen.

Algemene Beschouwingen: coronacrisis als rode draad

Vandaag en morgen kruisen Kamer en kabinet de degens over de kabinetsplannen voor volgend jaar: in Den Haag zijn het de dagen van de Algemene Politieke Beschouwingen die traditioneel volgen op Prinsjesdag.

Enige officiële agendapunt: de rijksbegroting. Maar de tijden dat het alleen maar dáárover ging zijn al lang vervlogen. De coronacrisis en de daarmee gepaard gaande onzekerheden zullen als een rode draad door het debat lopen. Dat het steeds ingewikkelder wordt om voorspellingen te doen over de toekomst, de inkomens van mensen en de koopkrachtplaatjes, begrijpt iedereen, maar de partijen grijpen hun kans om alle door het kabinet gemaakte keuzes onder de loep te leggen.

Vals alarm voor Ierse parlement

De leden van het Ierse parlement kregen gistermiddag de opdracht om uit voorzorg in zelfisolatie te gaan. De Ierse Minister for Health, Stephen Donnelly, voelde zich gistermiddag in het parlement niet goed en moest hoesten. Hij nam contact op met zijn dokter om zich te laten testen.

De vergadering die op dat moment bezig was, werd daarom voor onbepaalde tijd geschorst. Gisteravond laat bleek de test van Donnelly negatief te zijn. Het kabinet hoefde dan ook niet meer in isolatie. Na een onderbreking van een aantal uur, kon het Ierse lagerhuis weer bijeenkomen.

Trump: vaccin mogelijk al binnen drie of vier weken

Een vaccin voor het coronavirus is mogelijk al binnen drie of vier weken klaar, heeft president Trump gezegd. Dat zou voor de presidentsverkiezingen van 3 november zijn. "We zijn heel dichtbij", zei hij op een kiezersbijeenkomst in Philadelphia.

"Als je de waarheid wilt weten", zei Trump, "de vorige regering zou mogelijk jaren nodig hebben gehad voor een vaccin vanwege de FDA (de geneesmiddelentoezichthouder, red) en alle goedkeuringen. En wij zijn er weken van af. Het kunnen drie of vier weken zijn."

Nieuw liveblog

Goedemorgen, dit is het corona-liveblog van woensdag 16 september. Het blog van gisteren staat hier.