NOS NieuwsAangepast

Regionale coronamaatregelen op komst in (studenten)steden in het westen

In enkele Nederlandse regio's komen extra coronamaatregelen. Het aantal besmettingen loopt in deze gebieden zo hoog op dat er meer moet gebeuren om het virus in te dammen, melden bronnen in Den Haag.

Regio's die worden genoemd zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden).

Minister De Jonge van Volksgezondheid stelt dat het "echt niet" de goede kant op gaat met de besmettingen (afgelopen 24 uur ruim 1500 erbij). "Met name in het westen, in de grote steden."

Volgens De Jonge vinden de besmettingen vooral plaats onder jongeren en studenten in de thuissituatie. Hij noemt ook specifiek studentenhuizen als bron van besmettingen.

Er moeten snel maatregelen komen vanwege de zorgelijke stijging "in westen, grote steden en bij studenten":

De Jonge: snel maatregelen om zorgelijke stijging corona "in westen, grote steden en bij studenten"

Het is nog niet bekend welke maatregelen genomen worden, omdat daar nog over wordt gesproken met en binnen de veiligheidsregio's. "Er is niet één silver bullet om het aantal besmettingen naar beneden te krijgen", zegt De Jonge. "We willen het virus hard raken, maar de economie en de samenleving zo min mogelijk."

Gedacht wordt aan het eerder sluiten van horeca-gelegenheden of een andere maatregel rond openingstijden. Premier Rutte en minister De Jonge geven hoogstwaarschijnlijk vrijdag een persconferentie.

'Toespitsen op jongeren'

"We zien dat de verspreiding vooral plaatsvindt bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud en met name op bijeenkomsten", zegt Marc Bonten, arts-microbioloog en OMT-lid. "Het zou logisch zijn daar strenger op te handhaven of meer beperkende maatregelen in te stellen."

Dat kan volgens hem betekenen dat er straks minder scholieren en studenten naar school of college kunnen:

Nieuwe coronamaatregelen of niet? 'Het is een duivels dilemma wat te doen'

Omdat het aantal besmettingen regionaal sterk kan verschillen, heeft het kabinet eerder besloten waar nodig maatregelen aan te scherpen per gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl