NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

18 besmettingen in Haags ziekenhuis • Teststraten GGD Rotterdam vol

Liveblog gesloten
 • 17 medewerkers en 1 patiënt van ziekenhuis Den Haag besmet

  Zeventien medewerkers en één patiënt van ziekenhuis HMC Westeinde in Den Haag zijn besmet met het coronavirus. Tien van de personeelsleden werken op de afdeling hartbewaking, meldt Omroep West.

  Het ziekenhuis testte alle medewerkers en patiënten van de afdelingen hartbewaking en cardiologie, nadat vorig weekend een aantal besmettingen aan het licht waren gekomen. Iedereen die met de besmette personen in contact is geweest, is inmiddels op de hoogte gebracht. Alle medewerkers in het ziekenhuis dragen sinds maandag een mondneusmasker bij zorgverlening binnen anderhalve meter.

  De exacte bron van het coronavirus is volgens het ziekenhuis lastig te achterhalen. "Daarom focussen we ons op maatregelen om de kans op besmetting nog verder terug te dringen en de continuïteit van zorg en de veiligheid voor patiënten en medewerkers te waarborgen", zegt een woordvoerder.

 • ‘Ik kan zo uitslagen van kennissen zoeken’, zeggen medewerkers coronatestlijn

  Callcentermedewerkers van de coronatestlijn kunnen - in strijd met privacywetgeving - zoeken in het GGD-systeem dat gebruikt wordt voor het inplannen en bellen van mensen die getest worden op het coronavirus. Medewerkers en ex-medewerkers vertellen anoniem aan Nieuwsuur hoe het eraan toegaat bij de testlijn.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Soms had ik echt het gevoel: ik doe maar wat'
 • Nieuwe coronamaatregelen of niet? 'Het is een duivels dilemma'

  Vanochtend werden er 1546 nieuwe coronabesmettingen bij het RIVM gemeld, een record. Vooral onder jongeren en studenten worden besmettingen doorgegeven. De vraag is of het tijd is voor nieuwe maatregelen. Marc Bonten van het UMC Utrecht noemt het een duivels dilemma.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nieuwe coronamaatregelen of niet? 'Het is een duivels dilemma wat te doen'
 • Zuid-Afrika opent volgende maand grenzen voor toeristen

  Zuid-Afrika laat vanaf 1 oktober weer toeristen toe. Dat heeft president Cyril Ramaphosa laten weten. Sinds eind maart zijn de grenzen gesloten voor zowel internationale reizigers als bezoekers uit de buurlanden.

  Het is nog niet precies duidelijk wie er straks weer welkom zijn. Zuid-Afrika gaat een lijst publiceren van landen die als risicovol worden gezien omdat het aantal besmettingen er te hoog is. Ook moeten reizigers bij aankomst een negatieve coronatest kunnen tonen of ze moeten in quarantaine.

  Zuid-Afrika heeft het toerisme hard nodig, de sector is van groot belang voor de zwaar getroffen economie. Tegelijkertijd willen de autoriteiten niet dat buitenlanders het virus verder aanwakkeren. Het virus werd een half jaar geleden naar alle waarschijnlijkheid vanuit Europa naar Zuid-Afrika gebracht door toeristen en door Zuid-Afrikanen die op reis waren geweest.

  Het aantal besmettingen is de afgelopen weken sterk gedaald in het Afrikaanse land. Twee maanden geleden telde het land nog 12.000 nieuwe besmettingen per dag. Inmiddels is dit afgenomen tot circa 2000. Ook andere maatregelen worden daarom versoepeld. Zo mogen begrafenissen vanaf volgende week weer bijgewoond worden door honderd mensen in plaats van vijftig, en kunnen sportscholen en bioscopen weer op halve capaciteit draaien.

 • Bali verlaten als gevolg van corona: 'Ik ben er verdrietig over'

  Het Indonesische eiland is bijna volledig ingericht op toerisme en de coronacrisis zorgt hier voor grote problemen. Correspondent Annemarie Kas sprak met Balinezen die leven van het toerisme.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bali verlaten door corona: 'Ik ben er verdrietig over, maar wat kan ik er aan doen?'
 • Afwerking Sagrada Familia uitgesteld

  De afwerking van de iconische basiliek in Barcelona, de Sagrada Familia, wordt uitgesteld vanwege het coronavirus. Het virus belemmerde onder meer de financiering van de afbouw, zeiden verantwoordelijken in een persconferentie. De opleverdatum stond gepland voor 2026.

  "De impact van de pandemie dwingt ons om het schema dat we hadden opgesteld te heroverwegen. Dit heeft invloed op de einddatum die we hadden vastgesteld", zei de voorzitter van de bouwraad van de Sagrada Familia, Esteve Camps. De bouw werd in maart stilgelegd. Volgens Camps worden de bouwactiviteiten in de komende weken hervat.

  Architect Antoni Gaudí ontwierp het kerkgebouw. In 1882 werd begonnen met de bouw en die zou in 2026 voltooid zijn, ter gelegenheid van het eeuwfeest van Gaudí's dood. Wanneer het gebouw nu wel opgeleverd wordt, is niet duidelijk.

  AFP
 • Duitsland bestempelt Noord- en Zuid-Holland als risicogebieden

  Duitsland heeft Noord- en Zuid-Holland als risicogebieden geclassificeerd. Iedereen die de afgelopen veertien dagen in een van die provincies is geweest en terugkeert naar Duitsland, moet zich laten testen. Het is afhankelijk van naar welke deelstaat reizigers gaan of ze in quarantaine moeten. De maatregel gaat per direct in.

  Naast de twee Nederlandse provincies heeft Duitsland ook gebieden in Frankrijk, Kroatië, Oostenrijk, Roemenië, Zwitserland, Tsjechië en Hongarije als risicovol omschreven. Eerder vandaag heeft België het reisadvies voor Noord- en Zuid-Holland aangepast naar rood.

 • Universiteiten: 'Studenten, neem je verantwoordelijkheid'

  De Vereniging van Universiteiten roept studenten op zich beter aan de coronaregels te houden. "Neem je verantwoordelijkheid", zegt VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg in Nieuwsuur.

  Vooral in studentensteden in het westen van het land loopt het aantal coronabesmettingen flink op. Het lijkt erop dat studentenhuizen een belangrijke bron van infecties zijn.

  "We maken ons zorgen", zegt Duisenberg. "We hebben op universiteiten alles in het werk gesteld om maatregelen te nemen. Er zijn heel weinig fysieke colleges. Je ziet nu dat besmettingen vooral in de privésfeer plaatsvinden, bij feestjes, bij hospiteerborrels."

  "Als we meer besmettingen hebben gaat de kans op fysiek onderwijs er echt niet op vooruit. Dus tegen studenten wil ik ook zeggen: jongens, liever een college dan een feestje. Houd afstand, denk aan je omgeving, laat je testen. Dit gaat over de gezondheid van iedereen in Nederland."

 • Uitval proefpersoon AstraZeneca niet door vaccin

  De proefpersoon van farmaceut AstraZeneca die een acute ontsteking aan het ruggenmerg kreeg, liep dat waarschijnlijk niet op door het testen van een coronavaccin. Dat blijkt uit een document van de Universiteit van Oxford. Toen de proefpersoon ziek bleek te zijn, werd het testen van het vaccin op 6 september wereldwijd gestaakt.

  De Britse toezichthouder startte een onderzoek om erachter te komen of de klachten met het toedienen van het testvaccin te maken hadden. Uit een onafhankelijke beoordeling bleek dat het niet waarschijnlijk is dat de ziekte met het vaccin te maken had, staat in het document. Er is onvoldoende bewijs om de relatie met het vaccin met zekerheid vast te stellen.

  Afgelopen zaterdag hebben AstraZeneca en de Universiteit van Oxford het testen in het Verenigd Koninkrijk hervat. Ook in Brazilië en Zuid-Afrika is het testen weer begonnen, maar in de Verenigde Staten nog niet.

 • GGD Rotterdam: bel vandaag niet meer voor test

  De GGD Rotterdam roept inwoners op om vandaag niet meer te bellen voor een coronatest. De komende drie dagen zitten alle plekken vol. "Dit is nog niet eerder gebeurd", zegt een woordvoerder. "We merken dat het steeds drukker wordt en mogen niet verder opschalen."

  Pas op zondag zijn er in de regio Rotterdam weer plekken vrij. Mensen met klachten kunnen vanaf donderdag telefonisch een afspraak maken om op die dag getest te worden.

  Online een afspraak maken voor postcodes in Rotterdam en omstreken heeft morgen nog vooralsnog geen zin. Afspraken via de website coronatest.nl kunnen maar twee dagen vooruit worden gepland, die dagen zitten in Rotterdam dus al allemaal vol.

  Mensen kunnen nog wel sneller getest worden in andere regio's. Hoeveel plekken er precies waar vrij zijn, is volgens de GGD lastig te zeggen. Er worden voortdurend nieuwe plekken vrijgemaakt, zegt een woordvoerder van van GGD GHOR Nederland.

  Het telefonisch inplannen van tests is recent voor drie dagen vooruit mogelijk geworden. Online kan een afspraken maken nu nog alleen voor twee dagen vooruit. "Dat gaat vanaf morgen veranderen. Online kan er dan ook drie dagen vooruit worden gepland", zegt een woordvoerder van de GGD.

  Rotterdam is een van de plekken waar het aantal besmettingen de afgelopen tijd sterk toeneemt. Vandaag werd in de stad een recordaantal van 163 besmettingen gemeld door het RIVM.

 • TNO doet proef met sneltest bij teststraat Amsterdam

  Onderzoeksbureau TNO heeft een coronasneltest ontwikkeld die binnen een uur zou moeten weergeven of iemand besmet is. Er wordt binnenkort een proef gedaan in een teststraat van de GGD in Amsterdam om te bepalen of het werkt. Nu wordt de uitslag gemiddeld tussen de 24 en 48 uur bekend.

  "Met behulp van een door TNO, nieuw voor Covid-19, aangepaste testmethode wordt het aantal tussenstappen vereenvoudigd en verminderd", aldus TNO. "De prijs per test zal daarmee naar verwachting ruim de helft goedkoper kunnen worden dan de nu gebruikte PCR test."

  Tijdens de proef in de RAI in Amsterdam worden dagelijks tussen de honderd en tweehonderd mensen dubbel getest. "Monsters van de GGD-teststraat worden zowel via PCR door de GGD, als via de nieuwe test door TNO beoordeeld en later vergeleken. "De proefpersonen krijgen alleen de uitslag van de PCR-test."

  Dit is niet het enige onderzoek in Nederland naar snellere tests. Binnenkort starten onder meer het Erasmus MC, het UMC Utrecht en het RIVM een onderzoek naar de kwaliteit en bruikbaarheid van commerciële sneltests.

 • Medewerkers coronatestlijn kunnen gevoelige gegevens inzien

  De persoonlijke gegevens van iedereen die een coronatest laat uitvoeren zijn toegankelijk voor honderden medewerkers van de coronatestlijn die daar niet bij zouden mogen voor hun werk. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur onder (ex-)medewerkers van de coronatestlijn.

  Medewerkers kunnen positieve en negatieve testuitslagen opzoeken, of bijvoorbeeld de testgegevens van bekende Nederlanders, collega's of hun buurman.

 • België geeft Noord- en Zuid-Holland vanaf vrijdag code rood

  Vanaf vrijdagmiddag 16.00 uur geeft België de Nederlandse provincies Noord- en Zuid-Holland code rood. Dat betekent dat reizen naar die provincies verboden zijn. Belgen die meer dan 48 uur in een van deze provincies zijn geweest moeten zich na terugkeer verplicht laten testen en verplicht twee weken in quarantaine.

  Voor de provincies Noord-Brabant, Flevoland, Utrecht, Limburg, Gelderland en Groningen adviseert de Belgische overheid terugkerende Belgen zich te laten testen en in quarantaine te gaan, maar dit is niet verplicht.

 • Sinterklaasintocht gaat door, maar wel op geheime plek

  Ook in 2020 gaat de landelijke intocht van Sinterklaas door. Maar vanwege het coronavirus mag er bij de aankomst van Sinterklaas geen publiek aanwezig zijn.

  Het blijft dan ook geheim waar Sinterklaas het land binnenkomt, meldt de NTR op zijn website.

 • Regionale coronamaatregelen in de maak, vrijdag extra persconferentie

  In enkele Nederlandse regio's komen extra corona-maatregelen. Het aantal besmettingen loopt in deze gebieden zo hoog op dat er meer moet gebeuren om het virus in te dammen, melden bronnen in Den Haag.

  Regio's die worden genoemd zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden).

  Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven vrijdag hoogstwaarschijnlijk een extra persconferentie.