liveblog
NOS NieuwsAangepast

Aantal positieve testen onverminderd hoog • AstraZeneca hervat studie naar vaccin


Opnieuw protesten in Duitsland tegen maatregelen

In meerdere Duitse steden zijn honderden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de coronamaatregelen van de overheid. In de stad Hannover waren zo'n 1100 actievoerders, meldt de Duitse zender NDR. In München, waar de demonstratie in eerste instantie was verboden, ging het volgens de politie om 10.000 demonstranten.

Afgelopen maand trokken betogingen in Duitsland tienduizenden mensen. De autoriteiten beëindigden veel bijeenkomsten vroegtijdig omdat mensen zich niet aan de coronamaatregelen hielden.

Tientallen mensen demonstreerden in de Duitse stad Hannover

Heerenveen opent eredivisieseizoen met verdiende zege op Willem II

In het eerste eredivisietreffen sinds 8 maart heeft sc Heerenveen gewonnen van Willem II. In Friesland werd het 2-0 dankzij goals van Lucas Woudenberg en Pawel Bochniewicz. De zege is een opsteker voor het elftal van trainer Johnny Jansen. In de voorbereiding gingen namelijke alle oefenduels verloren.

De 4000 supporters zaten op anderhalvemeter afstand van elkaar:

Eredivisie anno 2020: toeschouwers op afstand van elkaar in het Abe Lenstra Stadion

Frankrijk: meer dan 10.000 besmettingen in 24 uur

De Franse autoriteiten hebben voor het eerst meer dan 10.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus in 24 uur gemeld. Het vorige record, van afgelopen donderdag, stond op ruim 9800 nieuwe gevallen.

Net als in Nederland is het aantal ziekenhuisopnames en doden veel lager dan op het hoogtepunt van de coronacrisis. Het aantal doden nam in Frankrijk de afgelopen 24 uur toe met 17 tot 30.910.

Telefoons GGD roodgloeiend na aankondiging minister

De telefoon staat roodgloeiend bij de GGD's, na de aankondiging van minister De Jonge gisteren dat personeel in de zorg en het onderwijs voorrang krijgt bij coronatesten. "We hebben vanochtend 30 procent meer telefoontjes binnengekregen dan normaal op een zaterdag", zegt GGD-directeur Sjaak de Gouw.

"Veel mensen zeiden dat ze in het onderwijs werken en vroegen of ze vandaag nog getest konden worden." De eerste mensen zullen eind volgende week met voorrang kunnen worden getest, voorspelt Gouw.

De GGD-directeur benadrukt dat direct om 8.00 uur bellen niet nodig is. "We hebben 1400 medewerkers in ons callcentrum. Als er 's ochtends direct 30.000 mensen bellen hangen er dus zeker 28.000 in de wacht."

'Aantal opgenomen patiënten zal komende week verder stijgen'

Er liggen 175 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 37 op de IC. Dat is een IC-patiënt meer dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Driekwart van alle opgenomen patiënten ligt in ziekenhuizen in de Randstad.

Het aantal opgenomen patiënten blijft stijgen in navolging van het toenemende aantal besmettingen, volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "De verwachting is dat het aantal opgenomen patiënten in de komende week verder door zal stijgen."

Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 patiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

AstraZeneca hervat studie naar coronavaccin

De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca en de universiteit Oxford hervatten hun proeven met een coronavaccin in het Verenigd Koninkrijk. Doorgaan met de proeven is volgens de Britse gezondheidsautoriteit MHRA veilig, meldt AstraZeneca.

De proeven werden op 6 september onderbroken nadat bij een van de proefpersonen in het Verenigd Koninkrijk een ernstige ziekte was geconstateerd. De toezichthouder heeft onderzoek gedaan haar de klachten van de proefpersoon. AstraZeneca zegt dat dat onderzoek is afgerond en dat de toezichthouder adviseert om de vaccintests te hervatten.

De proefpersoon heeft "zwakte in de armen en benen", bevestigde een woordvoerder van het Europees Medicijnagentschap (EMA) gisteren aan de NOS. De farmaceut wil geen verdere medische details bekendmaken.

Nederland heeft samen met andere landen grote hoeveelheden doses van het Oxford-vaccin besteld.

Demonstratie in Amsterdam tegen 'te slap' coronabeleid

Voor het Amsterdamse stadhuis zijn zo'n 25 actievoerders bijeengekomen die vinden dat de coronaregels in Nederland niet streng genoeg zijn. De aanpak is ineffectief, stellen de demonstranten. Ze eisen meer maatregelen, volgens NOS-verslaggever Vincent van Rijn, zoals een mondkapjesplicht op plekken als de kapper en een verbod op evenementen met meer dan 20 mensen.

"Het loopt de spuigaten uit in Nederland. In andere landen zie je een lockdown", zegt woordvoerder Michael Blok van Platform Containment Nu. Volgens hem zijn de maatregelen die nu in worden genomen 'uniek in Europa'.

De organisatie wil onder meer in de regio's Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Amsterdam-Amstelland meer actie om verspreiding tegen te gaan. Daar worden de meeste nieuwe besmettingen gemeld.

"Het was bewust een klein groepje omdat ze willen voorkomen dat het virus zich door de demonstratie verder verspreidt", zegt Van Rijn.

Aantal coronabesmettingen opnieuw boven signaalwaarde

Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 1231 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Dat zijn er nauwelijks minder dan gisteren, toen het aantal besmettingen met 1270 voor het eerst uitsteeg boven de 'signaalwaarde' van 7 per 100.000 inwoners. Dat is een van de grenzen die voor het kabinet aanleiding kunnen zijn om in te grijpen.

Vorige week waren er gemiddeld 775 vastgestelde besmettingen per dag, wat ook al een stijging was ten opzichte van de week daarvoor.

Voor het ministerie van Volksgezondheid is het aantal ziekenhuisopnames echter een minstens even belangrijke signaalwaarde. Dat aantal blijft met 6 vandaag laag; de signaalwaarde is 40. Daarnaast is er 1 overledene bijgekomen. Vorige week waren er gemiddeld 6 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden per dag.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM.

De meeste besmettingen zijn zoals inmiddels gebruikelijk in Amsterdam (166), Den Haag (122) en Rotterdam (88). Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Delft (6,7 per 10.000 inwoners), Amsterdam (5,5) en Den Haag (5,3).

Er lagen gisteren 172 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 36 op de IC. Ook bij de IC-opnames zijn de cijfers nog altijd ruim beneden de signaalwaarde. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

Onderzoek: tientallen besmettingen op nertsenfokkerijen

Er zijn zeker 66 medewerkers en familieleden besmet geraakt bij uitbraken op nertsenfokkerijen. Dat is 68 procent van het totaal aantal geteste personen op de fokkerijen, blijkt uit een uitgebreid Nederlands onderzoek naar de uitbraak op zestien fokkerijen. Zeker in een aantal gevallen is het virus overgedragen van nerts op mens. De uitbraak op nertsenfokkerijen is daarmee heftiger dan gedacht. Minister Schouten (Landbouw) schatte in eerste instantie de kans op besmetting van nerts op mens niet groot.

Het onderzoek werd begin deze maand gepubliceerd op een website voor biowetenschappen. De wetenschappers vermoeden dat het virus al langere tijd rondging in de nertsenpopulaties voordat het oversloeg op mensen. Ook muteerde het virus volop onder de nertsen; gemiddeld eens in de twee weken.

De wetenschappers hebben niet direct een verklaring voor het feit dat het virus oversloeg van fokkerij naar fokkerij in mei en juni, toen landelijk de uitbraak juist werd ingedamd. Ze noemen besmette fokkerijbezoekers of wilde katten als mogelijke oorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is inmiddels ook een onderzoek begonnen naar mogelijke opzettelijke besmettingen. In totaal zijn nu zeker vijftig van de 128 nertsenfokkerijen in Nederland besmet.

Wel staat met het onderzoek nagenoeg vast dat nertsen als reservoir voor het virus kunnen worden aangemerkt. Viroloog en onderzoeksleider Marion Koopmans van het Erasmus MC zegt tegen de Volkskrant dat de bontindustrie misschien wel de "missende schakel" is die heeft bijgedragen aan het overspringen van dier op mens in China. "Dit zou een plausibele tussenstap kunnen zijn in de weg die het virus heeft afgelegd van vleermuizen naar de mens", zegt ze.

GGD's: nog heel even geduld met testvoorrang

De GGD's vragen om "nog heel even geduld" als het gaat om het testen met voorrang.

Gisteren besloot het kabinet dat een deel van het zorg- en onderwijzend personeel voorrang krijgt bij het afnemen van een coronatest. Bij die aankondiging was het nog niet duidelijk hoe de voorrangsregel in de praktijk moet gaan werken.

De GGD GHOR, de koepelorganisatie van de 25 GGD's, laat nu weten dat het nog niet mogelijk is om het personeel met voorrang te testen en dat het voorrangsbeleid de komende week wordt vormgegeven. De koepel voelde zich genoodzaakt een bericht de wereld in te sturen, omdat medewerkers van GGD's al worden gebeld voor voorrangtests.

Bonaire meldt eerste coronadode

Op Bonaire is voor het eerst een coronapatiënt overleden. Het gaat om een 80-jarige man die in een ziekenhuis in isolatie verbleef, melden de autoriteiten.

Op dit moment is er nog maar één coronapatiënt op Bonaire. Acht mensen zijn inmiddels hersteld. In totaal zitten 37 mensen op Bonaire in quarantaine. Meer dan 850 personen zijn sinds de uitbraak van de coronacrisis getest op het eiland. De overheid heeft de bewoners er opnieuw op gewezen zich aan de hygiëneregels te houden.

Van Dissel: nieuwe maatregelen als besmettingen blijven oplopen

Als het aantal coronabesmettingen blijft oplopen zoals de laatste tijd, zijn nieuwe regionale maatregelen nodig. Dat zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel in een interview met het AD. "Studentensociëteiten en horeca 's avonds laat dicht, beperking van het aantal sociale contacten, zulke maatregelen hebben dan effect", aldus Van Dissel.

Met name onder jongeren zijn er de laatste tijd veel besmettingen. "Studenten beginnen weer met hun studiejaar, bouwen veel contacten op. Maar dat kan nu even niet", zegt de RIVM-directeur.

Volgens Van Dissel komt de toename in het aantal besmettingen in algemene zin doordat corona-adviezen rond hygiëne, afstand en thuisblijven bij klachten niet worden nageleefd: "Uit ons gedragsonderzoek blijkt dat negen op de tien mensen met klachten nog naar buiten gaan. Dat is gewoon riskant."

In het interview zet Van Dissel vraagtekens bij een coronavaccin aan het eind van dit jaar: "Ik denk dat er iets te veel vertrouwen is dat een veilig en goed vaccin er heel snel is, maar volgend jaar tegen de zomer kan daar best zicht op zijn." Hij wijst er verder op dat tot die tijd een goed medicijn voor ernstige zieke patiënten ook "waardevol" kan zijn.

Weer recordaantal besmettingen op een dag in India

India meldt voor de tweede dag op rij een recordaantal bevestigde nieuwe besmettingen binnen 24 uur. Vandaag kwamen er ruim 97.000 nieuwe gevallen bij in het Aziatische land. Met in totaal zo'n 4,6 miljoen besmettingen is India na de VS in absolute zin het zwaarst getroffen land door de coronacrisis.

In geen land grijpt het coronavirus sneller om zich heen dan in India. Aan het begin van de coronacrisis leek het virus er redelijk onder controle te zijn. Strenge maatregelen werden ingesteld en er kwam een strikte lockdown. Toen het virus nog volop rondwaarde, besloot de overheid toch de coronamaatregelen te versoepelen, met name om de economie weer op gang te helpen. Vervolgens sloeg het virus hard toe in de megasteden Mumbai en Delhi en inmiddels verspreidt het zich ook steeds meer over het platteland.

Voor het eerst sinds maart geen coronadoden in Canada

In Canada zijn voor het eerst sinds 15 maart de afgelopen 24 uur geen covid-19-patiënten overleden. Het dodental in Canada bleef staan op 9163. Het aantal besmettingen steeg wel. Er kwamen 702 nieuwe besmettingen bij waardoor het totaal aantal besmettingen uitkomt op 135.626.

Veiligheidsregio ZHZ sluit restaurant in Heerjansdam

In Heerjansdam heeft de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid met onmiddellijke ingang restaurant 't Waaltje voor twee weken gesloten. Sinds eind augustus hebben zestien mensen die covid-19 kregen een relatie met het restaurant aangegeven. Het gaat om vier gasten en negen medewerkers van het restaurant. Van drie personen is de relatie met het restaurant nog onbekend.

"Het belang van de gezondheid van onze inwoners staat voorop", zegt Voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid Wouter Kolff. "Ik vind het dan ook essentieel dat bij een toenemend aantal besmettingen in een potentiële brandhaard direct actie wordt ondernomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ik begrijp heel goed dat een horecaondernemer zijn omzet hard nodig heeft, maar dit mag nooit ten koste gaan van de volksgezondheid."

Klas Spaanse prinses Leonor in quarantaine

De Spaanse prinses Leonor en haar klasgenoten moeten 14 dagen in quarantaine vanwege een coronabesmetting in de klas van de prinses. De 14-jarige prinses was woensdag begonnen aan een nieuw schooljaar op de Santa María de los Rosales school in Madrid. Vanaf maandag gaat de klas online-lessen volgen.

Koning Felipe, koningin Letizia en de prinsessen Leonor en Sofía zullen de voorschriften van de gezondheidsorganisaties opvolgen, liet het Spaanse koningshuis weten.

Organisator ASO weert publiek bij finish van komende Touretappes

Bij de finish van de komende etappes van de Ronde van Frankrijk mag geen publiek aanwezig zijn. Dat heeft organisator ASO besloten nu de Tour komend weekeinde door gebieden rijdt die van de Franse regering 'code rood' hebben gekregen vanwege het coronavirus.

Naar het zich laat aanzien mogen supporters de renners vooralsnog wel op de bergen en op andere plekken langs het parcours aanmoedigen. Alleen de finishzone en het gebied rond start worden afgesloten.

Vandaag rijdt de Tourkaravaan naar Lyon. Door de Nederlandse overheid is dat gebied als 'code oranje' aangemerkt, vergelijkbaar met het 'code rood' van de Franse autoriteiten.

Nijmeegse middelbare school maandag grotendeels weer open

De Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen gaat maandag grotendeels weer open. De school met 1350 leerlingen sloot woensdag de deuren omdat twee leerlingen uit dezelfde klas en de mentor van die klas besmet bleken te zijn met het coronavirus. Leerlingen van deze klas mogen donderdag weer naar school.

Volgens de school is de GGD nog bezig met contactonderzoek om de omvang van de besmettingen in de klas vast te stellen.

Welkom in het liveblog

Goedemorgen, welkom in het corona-liveblog van zaterdag 12 september. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.