liveblog
NOS NieuwsAangepast

Aantal coronabesmettingen boven signaalwaarde • 10.000 euro boete café Meppel

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Wij sluiten het liveblog. Morgen starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

Nijmeegse middelbare school maandag grotendeels weer open

De Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen gaat maandag grotendeels weer open. Dat zegt de schoolleiding tegen persbureau ANP. De school met 1350 leerlingen sloot woensdag de deuren omdat twee leerlingen uit dezelfde klas en de mentor van die klas besmet bleken te zijn met het coronavirus. Leerlingen van deze klas mogen donderdag weer naar school.

Volgens de school is de GGD nog bezig met contactonderzoek om de omvang van de besmettingen in de klas vast te stellen.

De Jonge: voorrang coronatesten voor zorg en onderwijspersoneel maar tijdelijk

De voorrangsregeling voor leraren en zorgmedewerkers die op corona worden getest, zal maar kort nodig zijn, schrijft minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Begin oktober kunnen er 50.000 tests per dag worden gedaan, verwacht hij. Hij denkt dat de lange wachttijden dan achter de rug zijn.

De Jonge wil dat zorgmedewerkers met klachten zich in een 'fast lane' in een regionaal ziekenhuis laten testen. Voor leraren moeten testlocaties in of bij een laboratorium komen. Zo is de doorlooptijd zo kort mogelijk.

De minister wil dat laboratoria zich geheel op de GGD-teststraten richten en geen tests voor commerciële partijen meer doen. Verder roept hij iedereen op om niet naar een commercieel testbureau te gaan, om de labcapaciteit niet onnodig te belasten.

Kermis in Zetten stopgezet en ontruimd

De kermis in Zetten in Gelderland is stopgezet en alle bezoekers moesten van het terrein af. De organisatie hield zich niet aan de coronamaatregelen, zei de gemeente tegen Omroep Gelderland.

Volgens de gemeente was er voor de tweede dag op rij geen toezicht op de 150 bezoekers van de kermis en die bezoekers hielden zich niet aan het eenrichtingverkeer. "Heel spijtig dat we dit besluit moeten nemen, maar we hebben geen andere keuze", zei burgemeester Hoytink-Roubos tegen de omroep.

"We maken deze afspraken niet voor niets. Ondanks meerdere waarschuwingen en herstelmogelijkheden heeft de organisatie zich helaas niet aan de afspraken gehouden."

Bijna 9500 nieuwe besmettingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 9406 nieuwe besmettingen en veertig doden gemeld. In totaal heeft het land nu 363.350 geregistreerde coronagevallen. Het totaal aantal sterfgevallen staat op 30.893. Daarmee staat het land wereldwijd op de zevende plek.

De Franse premier noemt het oplopende aantal ziekenhuisopnames in de steden Bordeaux en Marseille zorgwekkend. Hij heeft de lokale bestuurders opdracht gegeven om maandag met nieuwe maatregelen te komen om verdere verspreiding tegen te gaan.

Hockeyduel Den Bosch-HGC uitgesteld

Er is opnieuw een wedstrijd uit de hockeycompetitie uitgesteld vanwege het coronavirus. Nadat vorig weekend de wedstrijd Amsterdam-HGC (vrouwen) niet door kon gaan, geldt dat komende zondag voor Den Bosch-HGC in de mannencompetitie.

Café Meppel krijgt boete van 10.000 euro

Een café in Meppel heeft een boete van 10.000 euro gekregen voor het niet naleven van de coronaregels, meldt RTV Drenthe. Het is de eerste horecagelegenheid in Drenthe die is beboet.

In juli kregen meerdere cafés in Drenthe van de veiligheidsregio een dwangsom opgelegd. Bij nieuwe overtredingen zou de boete van 10.000 euro volgen. Dat is nu dus het geval. Wat er precies is misgegaan in het café is niet duidelijk.

De burgemeester van Meppel zegt in een interview met de regionale omroep dat de kroeg de maatregelen "ingewikkeld vond". De eigenaar van de zaak bevestigt dat hij een boete heeft gekregen, maar wilde verder inhoudelijk niet reageren. Hij overweegt juridische stappen.

Boete voor weigeren mondkapje in Groot-Brittannië 3200 pond

In Nederland is de boete voor het niet dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer 95 euro. In Groot-Brittannië gaan ze nog een stap verder.

Deelnemer AstraZeneca-onderzoek 'verzwakt in armen en benen'

De deelnemer aan het onderzoek naar het coronavaccin van AstraZeneca, heeft "zwakte in de armen en benen". Dat bevestigt een woordvoerder van het Europees Medicijnagentschap (EMA) aan de NOS. De voorlopige diagnose die volgens het EMA is gesteld is myelitis transversa, een acute ontsteking van het ruggenmerg.

Woensdag werd bekend dat AstraZeneca het onderzoek naar het coronavaccin heeft stilgelegd nadat een deelnemer een "onverklaarbare aandoening" kreeg. Wat de klachten waren en wat de voorlopig diagnose was wilde AstraZeneca niet zeggen. The New York Times meldde op basis van bronnen al dat het waarschijnlijk om een ruggenmergontsteking ging.

Of er een relatie is tussen het vaccin en de aandoening is niet duidelijk. Dat wordt nu door een externe commissie uitgezocht. EMA moet toestemming geven voordat het vaccin in Europa de markt op kan, en wordt daarom door AstraZeneca op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

In juli was er een deelnemer die vergelijkbare klachten had. Het onderzoek van AstraZeneca werd ook toen stilgelegd. Na onderzoek bleek dat deze deelnemer, zonder het te weten, leed aan multiple sclerose. Na een paar dagen kon het onderzoek toen worden hervat.

Reisbranche voert actie met rolkoffers: 'Gooi niet te snel landen op slot'

In Den Haag heeft de reisbranche een ludieke actie gehouden voor meer duidelijkheid over de reisadviezen van de overheid. Deelnemers aan de actie liepen met reiskoffers door het centrum van de stad.

Reisbranche voert actie met rolkoffers: 'Gooi niet te snel landen op slot'

In drie grote steden wordt strenger gehandhaafd op coronaregels

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat strenger gehandhaafd worden op de coronaregels, zegt premier Rutte. Het kabinet heeft afspraken gemaakt met de burgemeesters van die steden. Ook kan er gerichter ingegrepen worden op plekken waar veel besmettingen worden geconstateerd.

Door strenger en gerichter te handhaven, kan worden voorkomen dat grote delen van de horeca dicht moeten, als er bijvoorbeeld enkele locaties zijn waar veel mensen besmet raken. Alleen die café's of restaurants worden dan gesloten.

Rutte zegt daarnaast dat gesprekken met onder meer studentenverenigingen "worden geïntensiveerd" om besmettingen tegen te gaan. Ook komt er een campagne die zich speciaal richt tot jongeren.

Inreisverbod voor onder meer topsporters opgeheven

Het inreisverbod vanwege de coronacrisis wordt voor bepaalde groepen opgeheven. Het gaat om mensen die een belangrijke bijdrage leveren aan het bedrijfsleven en om topsporters. Het kabinet heeft tot deze uitzonderingen besloten "vanwege de grote negatieve impact, het maatschappelijk en economisch belang en de lange duur van het inreisverbod".

Geen extra maatregelen door overschrijden signaalwaarde positieve tests

Dat het aantal positieve tests voor het eerst boven de signaalwaarde van 7 per 100.000 inwoners is gekomen, is vooralsnog geen reden voor extra maatregelen. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

"Er zijn ook nog andere belangrijke signaalwaarden, zoals het aantal ziekenhuisopnames", zegt de woordvoerder. Het aantal opnames binnen en buiten de intensive care ligt vooralsnog relatief ruim onder die signaalwaarden. Zo acht het ministerie meer dan tien IC-opnames per dag te hoog; op dit moment zijn er daar 2,3 per dag van.

Wel wordt het aantal bevestigde besmettingen in de drie grote steden nauwlettend in de gaten gehouden. Daar blijft het aantal positieve tests hoog. Ook gaat het ministerie proberen twintigers beter te bereiken, omdat zij relatief vaak besmet worden. Zelf worden ze niet vaak ernstig ziek, maar ze kunnen wel ouderen en kwetsbaren besmetten, die meer risico lopen.

Het zogenoemde besmettingsgetal R, dat meet hoe het virus zich verspreidt, ligt, op een korte onderbreking na, al langer boven de signaalwaarde van 1. Dat betekent dat 100 mensen samen meer dan 100 anderen besmetten, en de verspreiding van het virus dus toeneemt. Op 21 augustus stond het reproductiegetal op 1,17. Het getal wordt altijd achteraf berekend.

Brancheorganisatie: mondkapjesplicht leidde wél tot minder drukte op straat

Brancheorganisatie voor winkeliers INretail zet grote vraagtekens bij de uitkomsten van het onderzoek over de mondkapjesplicht in Rotterdam en Amsterdam. Uit dat onderzoek bleek dat het niet minder druk was op straat door de plicht. "We staan er helemaal achter dat mondkapjes niet opnieuw worden ingevoerd", staat in een schriftelijke reactie van INretail.

"Maar niemand kan met droge ogen beweren dat de invoering van mondkapjes geen effect heeft gehad op de bezoekersaantallen. Ondernemers zagen hun omzetten kelderen, juist omdat de straten leeg bleven."

Prinsjesdag draait om corona

"Corona is een aanslag op ons, onze samenleving en onze economie." Dat schrijft minister Hoekstra in het voorwoord van de Miljoenennota.

De begroting wordt gedomineerd door de gevolgen van corona, schrijft Hoekstra. Minister Hoekstra biedt de Miljoenennota volgende week dinsdag op Prinsjesdag aan aan de Tweede Kamer. Zoals elk jaar is het document van tevoren uitgelekt.

Aantal coronabesmettingen boven signaalwaarde

Het aantal gemelde coronabesmettingen is vandaag voor het eerst boven de signaalwaarde van 7 besmettingen per 100.000 inwoners. Het gaat om 7,3 besmettingen per 100.000 inwoners, oftewel 1270 positieve tests in totaal. De signaalwaarde is volgens het kabinet een soort alarmbel, waarboven het nodig kan zijn om in te grijpen.

De afgelopen dagen steeg het aantal positieve tests. De afgelopen drie dagen waren dat er gemiddeld 1089 per dag; de drie dagen ervoor waren dat er 895. Over de eerste week van september meldde het RIVM dinsdag nog gemiddeld 775 bevestigde besmettingen per dag, tegen 512 een week eerder.

De gemeenten met de meeste besmettingen waren Amsterdam (186), Den Haag (123) en Rotterdam (121). De afgelopen drie dagen waren de gemeenten met de meeste besmettingen per 10.000 inwoners Delft (9), Pijnacker-Nootdorp (5,4) en Den Haag (5,3).

Het aantal gemelde ziekenhuisopnames met het coronavirus bedroeg vrijdag 10. Ook zijn drie doden gemeld als gevolg van het virus.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. Sommige opnames en overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM.

Kabinet wil voorrang coronatest voor deel zorg- en onderwijspersoneel

Het kabinet wil dat een deel van het zorg- en onderwijzend personeel voorrang krijgt bij het afnemen van een coronatest. Hoe de voorrangsregel in de praktijk moet gaan werken is nog niet duidelijk.

Dat wordt met de GGD's besproken. Mogelijk later vanavond maakt minister De Jonge meer bekend.

Beeld van overwerkte Bruno Bruins politieke foto van het jaar

De Prinsjesfotoprijs, de prijs voor de beste politieke foto van het jaar, is dit jaar voor fotograaf Dirk Hol. Hol legde in maart toenmalig minister Bruno Bruins vast in de Tweede Kamer, toen de bewindsman tijdens een coronadebat ineen zakte. Vanochtend kreeg Hol de prijs uitgereikt in de Eerste Kamer. De jury prees onder meer "de uitstekende timing van de compositie, die het drama in de volle breedte toont".

Tijdens het debat werd Bruins overeind geholpen door Wouter Koolmees. Een dag na het bewuste debat trad Bruins af als minister voor Medische Zorg.

De betreffende foto:

De Jonge: krapte qua testcapaciteit houdt komende weken aan

De krapte in het coronatestbeleid houdt de komende weken nog aan. Dat heeft minister De Jonge van Volksgezondheid gezegd. "Deze weken zullen nog even krappe weken zijn", aldus de bewindsman.

De koepelorganisatie van GGD's over de ruim 100 testlocaties zei gisteren dat er op geen enkele locatie nog structureel plek is. Volgens de organisatie komt dit door door de teststraten, maar door de capaciteit in de laboratoria, die de tests analyseren. Het ministerie koopt die capaciteit in.

Wel zei De Jonge dat de krapte binnenkort afneemt: "Dit is echt een aantal weken van grote krapte. Er komt echt wel meer lucht door de afspraken die zijn gemaakt." Volgens de minister zijn met drie buitenlandse labs deals gesloten, die de Nederlandse tests analyseren. Het gaat om twee labs in Duitsland en een derde Belgisch lab.

Aan het einde van de maand moeten er per dag 50.000 tests kunnen worden afgenomen en in oktober moeten dat er 70.000 zijn.

Bekijk hier de reactie van de minister:

De Jonge: nog even krap, we kijken ook naar innovatieve testen

Coronagezant Sijbesma toch niet langer door

Coronagezant Feike Sijbesma gaat toch niet langer door. Arts-microbioloog Jan Kluytmans zei gisteravond in de talkshow Op1 dat Sijbesma hem had laten weten dat hij ook na september die functie zou hebben, maar volgens een woordvoerder van Sijbesma klopt dat niet. "Zoals eerder aangegeven rondt hij zijn werkzaamheden deze maand af."

De voormalig topman van DSM werd in maart door het kabinet aangesteld om de testcapaciteit in Nederland fors uit te breiden. Ook hield hij zich ook bezig met de vaccinstrategie van het land.

Eerder had Sijbesma gezegd dat het kabinet als het nodig zou zijn opnieuw een beroep op hem mocht doen.

Driekwart minder reizigers Schiphol in augustus

Luchthaven Schiphol verwerkte in augustus, de belangrijkste vakantiemaand van het jaar, ongeveer 1,85 miljoen reizigers. Dat betekent een daling van bijna driekwart vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. In augustus 2019 reisden nog 6,8 miljoen mensen via de luchthaven.

Het totaal aantal vluchten daalde vorige maand met 49 procent tot 23.125 (tegenover 45.122 vluchten in augustus vorig jaar). Op de drukste dag van augustus waren er in totaal 850 vertrekkende en aankomende vluchten. Op de dag met de hoogste passagiersaantallen waren er 73.000 reizigers op de luchthaven.

Schiphol meldt verder dat het intercontinentale vliegverkeer vorige maand achterbleef. Er vlogen bijna 250.000 passagiers van en naar een intercontinentale bestemming, tegenover 1,6 miljoen passagiers die een Europese bestemming aandeden, of daarvan terugkeerden.

Evaluatie gemeente: mondkapjesplicht leidde niet tot afname drukte

De mondkapjesplicht die een tijdlang in Rotterdam en Amsterdam gold, leidde op die plekken niet tot minder drukte. Er was dus geen verband tussen de invoering van de mondkapjesplicht en de drukte in de mondkapjeszones. Dat is een van de conclusies van het wetenschappelijk onderzoek dat afgelopen tijd naar de mondkapjesplicht werd gedaan. Het gaat om een evaluatie van de Veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond.

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen geen "risicovoller gedrag" vertoonden op plekken waar een mondmasker was verplicht. Verder concluderen de onderzoekers dat mensen zich over het algemeen goed hielden aan de regel en dat de meerderheid van de mensen die het kapje droeg, dat ook op de goede manier deed (67 procent).

De onderzoekers vonden wel een verband tussen de drukte op straat en het aantal coronaovertredingen. Wanneer het drukker was, hielden mensen zich minder goed aan de anderhalve meter afstand. Het verplicht dragen van een mondkapje had daar verder geen invloed op. "Dat suggereert dat vooral de ruimte op straat bepaalt of mensen zich aan de anderhalvemeter-regel houden."

De mondkapjesplicht op drukke plekken in beide steden werd ingevoerd bij wijze van experiment. De mondkapjesplicht gold onder meer in winkelgebieden zoals de Kalverstraat in Amsterdam en de Lijnbaan in Rotterdam. Op 31 augustus verviel de regel.

Winkeliers in de Kalverstraat hadden om een mondkapjesplicht gevraagd, maar branchevereniging INretail was niet positief. Die laatste vreesde dat door de regel het aantal klanten in de winkelstraten fors af zou nemen en de omzet als gevolg daarvan zou kelderen.

Bijna dagelijks nieuw besmettingsrecord in India

Het aantal nieuwe coronabesmettingen loopt in India nog steeds in recordtempo op. In het land wordt bijna dagelijks een nieuw dagrecord gevestigd qua aantal nieuwe besmettingen. In de eerste tien dagen van september haalde India acht keer een nieuw wereldwijd dagrecord.

Op de eerste dag van september werden 78.169 besmettingen in één etmaal vastgesteld. Gisteren ging het om 96.760 nieuwe gevallen, en afgelopen 24 uur kwamen er weer 96.551 nieuwe positieve testuitslagen bij.

Het Indiase ministerie van Volksgezondheid heeft vandaag gezegd dat een groot aantal tests overgedaan moet worden. Het gaat om mensen die een negatief testresultaat kregen, maar wel met klachten zoals koorts en hoesten rondliepen.

Het land test veel met goedkope en snelle testen, maar die zijn niet altijd betrouwbaar. De groep die opnieuw getest moet worden, moet de meer betrouwbare PCR-test ondergaan, om te voorkomen dat zij het virus ongemerkt verder verspreiden.

'Een zesde tot een derde van de mensen die positief worden getest heeft geen corona'

Een zesde tot een derde van de mensen die een positieve corona-uitslag krijgen, draagt het virus waarschijnlijk niet bij zich. Zij hebben vermoedelijk geen corona, maar zitten toch in thuisquarantaine. Het gaat mogelijk om honderden mensen per week. Dat schrijft NRC op basis van gegevens van het RIVM over de PCR-test.

Het aantal fout-positieve uitslagen in Nederland is momenteel relatief hoog. Dat komt doordat veel mensen die zich nu laten testen geen klachten hebben. Ook speelt mee dat het coronavirus momenteel weinig voorkomt. Dat levert "een bijzondere statistische situatie" op, schrijft de krant.

De coronatest is namelijk niet volledig specifiek: dat betekent dat hij soms ook een positieve uitslag laat zien terwijl er geen sprake is van besmetting. Volgens experts is zoiets onvermijdelijk. Maar dit betekent wel dat hoe meer er wordt getest, hoe vaker er een fout-positieve uitslag boven tafel komt.

De oplossing is volgens experts in de krant dan ook om je alleen te laten testen bij klachten en niet uit voorzorg naar de teststraat te gaan.

'Landbouw krimpt door coronacrisis met 3 procent'

Door de coronacrisis krimpt de productie in de Nederlandse landbouw dit jaar met 3 procent. Dat is de prognose van economen van de ING. Volgend jaar herstelt de sector zich vermoedelijk weer. De pandemie pakt voor verschillende boeren en tuinders wel anders uit.

Onder de veehouders zijn vooral melkveehouders getroffen doordat zij hun zuivelproducten de afgelopen tijd amper kwijt konden aan de horeca en cateraars. Ook aardappelboeren hebben last van de sluiting van de restaurants: veel geoogste aardappelen bestemd voor frites konden daardoor niet worden verkocht.

In de groenten-en-fruitsector ging het volgens de economen van de bank relatief goed. Dat kwam mede doordat Nederlanders door de lockdown vaker zelf kookten en bewuster aten. Vorig jaar voerden agrariërs hun productie nog met 1 procent op. De bank verwacht dat de landbouw volgend jaar weer terug op dat groeiniveau zal zijn.

13 leden Groningse studentenvereniging besmet met corona

Dertien leden van Navigators Studentenvereniging Groningen (NSG) zijn positief getest op het coronavirus. De vereniging heeft in overleg met de GGD alle verenigingsactiviteiten tot nader order afgelast.

GGD Groningen is een bron- en contactonderzoek gestart. "NSG neemt de situatie zeer serieus en volgt adviezen van de GGD Groningen nauwgezet op. Daarnaast staan wij in nauw contact met de Veiligheidsregio Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool", schrijft de vereniging op zijn website.

Navigators Studentenvereniging is met tussen de 450 en 500 leden de grootste christelijke studentenvereniging van Groningen.

Coronagezant Feike Sijbesma gaat langer door

Coronagezant Feike Sijbesma gaat langer door. Dat meldde arts-microbioloog Jan Kluytmans in de talkshow Op1.

De voormalig topman van DSM zou deze maand stoppen als de speciale coronagezant van het kabinet. Sijbesma werd in maart speciaal aangesteld om de testcapaciteit in Nederland fors uit te breiden en hield zich ook bezig met de vaccinstrategie van ons land.

Eerder had Sijbesma al gezegd dat het kabinet als het nodig zou zijn opnieuw een beroep op hem mocht doen.

Per oktober testen met meer publiek in stadions

Vanaf oktober wordt er in het betaald voetbal geëxperimenteerd met meer mensen tijdens wedstrijden. Dat heeft Jan de Jong, interim-directeur van de Eredivisie CV, laten weten in Langs de Lijn en Omstreken. Den Haag staat volgens De Jong achter het experiment.

"We gaan testen bij verschillende clubs in de eredivisie en de eerste divisie en in verschillende stadions", zegt De Jong. "We gaan kijken wat er kan. Of er mensen op een kleinere ruimte in het stadion kunnen zitten. Op minder dan anderhalve meter. Niet het hele stadion, maar een paar vakken. Met een mondkapje. Zoals nu in het OV."

Welkom in het liveblog

Goedemorgen, welkom in het corona-liveblog van vrijdag 11 september. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.