NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Aantal coronabesmettingen boven signaalwaarde • 10.000 euro boete café Meppel

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Wij sluiten het liveblog. Morgen starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

 • Nijmeegse middelbare school maandag grotendeels weer open

  De Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen gaat maandag grotendeels weer open. Dat zegt de schoolleiding tegen persbureau ANP. De school met 1350 leerlingen sloot woensdag de deuren omdat twee leerlingen uit dezelfde klas en de mentor van die klas besmet bleken te zijn met het coronavirus. Leerlingen van deze klas mogen donderdag weer naar school.

  Volgens de school is de GGD nog bezig met contactonderzoek om de omvang van de besmettingen in de klas vast te stellen.

 • De Jonge: voorrang coronatesten voor zorg en onderwijspersoneel maar tijdelijk

  De voorrangsregeling voor leraren en zorgmedewerkers die op corona worden getest, zal maar kort nodig zijn, schrijft minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Begin oktober kunnen er 50.000 tests per dag worden gedaan, verwacht hij. Hij denkt dat de lange wachttijden dan achter de rug zijn.

  De Jonge wil dat zorgmedewerkers met klachten zich in een 'fast lane' in een regionaal ziekenhuis laten testen. Voor leraren moeten testlocaties in of bij een laboratorium komen. Zo is de doorlooptijd zo kort mogelijk.

  De minister wil dat laboratoria zich geheel op de GGD-teststraten richten en geen tests voor commerciële partijen meer doen. Verder roept hij iedereen op om niet naar een commercieel testbureau te gaan, om de labcapaciteit niet onnodig te belasten.

 • Kermis in Zetten stopgezet en ontruimd

  De kermis in Zetten in Gelderland is stopgezet en alle bezoekers moesten van het terrein af. De organisatie hield zich niet aan de coronamaatregelen, zei de gemeente tegen Omroep Gelderland.

  Volgens de gemeente was er voor de tweede dag op rij geen toezicht op de 150 bezoekers van de kermis en die bezoekers hielden zich niet aan het eenrichtingverkeer. "Heel spijtig dat we dit besluit moeten nemen, maar we hebben geen andere keuze", zei burgemeester Hoytink-Roubos tegen de omroep.

  "We maken deze afspraken niet voor niets. Ondanks meerdere waarschuwingen en herstelmogelijkheden heeft de organisatie zich helaas niet aan de afspraken gehouden."

 • Bijna 9500 nieuwe besmettingen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 9406 nieuwe besmettingen en veertig doden gemeld. In totaal heeft het land nu 363.350 geregistreerde coronagevallen. Het totaal aantal sterfgevallen staat op 30.893. Daarmee staat het land wereldwijd op de zevende plek.

  De Franse premier noemt het oplopende aantal ziekenhuisopnames in de steden Bordeaux en Marseille zorgwekkend. Hij heeft de lokale bestuurders opdracht gegeven om maandag met nieuwe maatregelen te komen om verdere verspreiding tegen te gaan.

 • Hockeyduel Den Bosch-HGC uitgesteld

  Er is opnieuw een wedstrijd uit de hockeycompetitie uitgesteld vanwege het coronavirus. Nadat vorig weekend de wedstrijd Amsterdam-HGC (vrouwen) niet door kon gaan, geldt dat komende zondag voor Den Bosch-HGC in de mannencompetitie.

 • Café Meppel krijgt boete van 10.000 euro

  Een café in Meppel heeft een boete van 10.000 euro gekregen voor het niet naleven van de coronaregels, meldt RTV Drenthe. Het is de eerste horecagelegenheid in Drenthe die is beboet.

  In juli kregen meerdere cafés in Drenthe van de veiligheidsregio een dwangsom opgelegd. Bij nieuwe overtredingen zou de boete van 10.000 euro volgen. Dat is nu dus het geval. Wat er precies is misgegaan in het café is niet duidelijk.

  De burgemeester van Meppel zegt in een interview met de regionale omroep dat de kroeg de maatregelen "ingewikkeld vond". De eigenaar van de zaak bevestigt dat hij een boete heeft gekregen, maar wilde verder inhoudelijk niet reageren. Hij overweegt juridische stappen.

 • Boete voor weigeren mondkapje in Groot-Brittannië 3200 pond

 • Deelnemer AstraZeneca-onderzoek 'verzwakt in armen en benen'

  De deelnemer aan het onderzoek naar het coronavaccin van AstraZeneca, heeft "zwakte in de armen en benen". Dat bevestigt een woordvoerder van het Europees Medicijnagentschap (EMA) aan de NOS. De voorlopige diagnose die volgens het EMA is gesteld is myelitis transversa, een acute ontsteking van het ruggenmerg.

  Woensdag werd bekend dat AstraZeneca het onderzoek naar het coronavaccin heeft stilgelegd nadat een deelnemer een "onverklaarbare aandoening" kreeg. Wat de klachten waren en wat de voorlopig diagnose was wilde AstraZeneca niet zeggen. The New York Times meldde op basis van bronnen al dat het waarschijnlijk om een ruggenmergontsteking ging.

  Of er een relatie is tussen het vaccin en de aandoening is niet duidelijk. Dat wordt nu door een externe commissie uitgezocht. EMA moet toestemming geven voordat het vaccin in Europa de markt op kan, en wordt daarom door AstraZeneca op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

  In juli was er een deelnemer die vergelijkbare klachten had. Het onderzoek van AstraZeneca werd ook toen stilgelegd. Na onderzoek bleek dat deze deelnemer, zonder het te weten, leed aan multiple sclerose. Na een paar dagen kon het onderzoek toen worden hervat.

 • Reisbranche voert actie met rolkoffers: 'Gooi niet te snel landen op slot'

  In Den Haag heeft de reisbranche een ludieke actie gehouden voor meer duidelijkheid over de reisadviezen van de overheid. Deelnemers aan de actie liepen met reiskoffers door het centrum van de stad.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Reisbranche voert actie met rolkoffers: 'Gooi niet te snel landen op slot'
 • In drie grote steden wordt strenger gehandhaafd op coronaregels

  In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat strenger gehandhaafd worden op de coronaregels, zegt premier Rutte. Het kabinet heeft afspraken gemaakt met de burgemeesters van die steden. Ook kan er gerichter ingegrepen worden op plekken waar veel besmettingen worden geconstateerd.

  Door strenger en gerichter te handhaven, kan worden voorkomen dat grote delen van de horeca dicht moeten, als er bijvoorbeeld enkele locaties zijn waar veel mensen besmet raken. Alleen die café's of restaurants worden dan gesloten.

  Rutte zegt daarnaast dat gesprekken met onder meer studentenverenigingen "worden geïntensiveerd" om besmettingen tegen te gaan. Ook komt er een campagne die zich speciaal richt tot jongeren.

 • Inreisverbod voor onder meer topsporters opgeheven

  Het inreisverbod vanwege de coronacrisis wordt voor bepaalde groepen opgeheven. Het gaat om mensen die een belangrijke bijdrage leveren aan het bedrijfsleven en om topsporters. Het kabinet heeft tot deze uitzonderingen besloten "vanwege de grote negatieve impact, het maatschappelijk en economisch belang en de lange duur van het inreisverbod".

 • Geen extra maatregelen door overschrijden signaalwaarde positieve tests

  Dat het aantal positieve tests voor het eerst boven de signaalwaarde van 7 per 100.000 inwoners is gekomen, is vooralsnog geen reden voor extra maatregelen. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

  "Er zijn ook nog andere belangrijke signaalwaarden, zoals het aantal ziekenhuisopnames", zegt de woordvoerder. Het aantal opnames binnen en buiten de intensive care ligt vooralsnog relatief ruim onder die signaalwaarden. Zo acht het ministerie meer dan tien IC-opnames per dag te hoog; op dit moment zijn er daar 2,3 per dag van.

  Wel wordt het aantal bevestigde besmettingen in de drie grote steden nauwlettend in de gaten gehouden. Daar blijft het aantal positieve tests hoog. Ook gaat het ministerie proberen twintigers beter te bereiken, omdat zij relatief vaak besmet worden. Zelf worden ze niet vaak ernstig ziek, maar ze kunnen wel ouderen en kwetsbaren besmetten, die meer risico lopen.

  Het zogenoemde besmettingsgetal R, dat meet hoe het virus zich verspreidt, ligt, op een korte onderbreking na, al langer boven de signaalwaarde van 1. Dat betekent dat 100 mensen samen meer dan 100 anderen besmetten, en de verspreiding van het virus dus toeneemt. Op 21 augustus stond het reproductiegetal op 1,17. Het getal wordt altijd achteraf berekend.

 • Brancheorganisatie: mondkapjesplicht leidde wél tot minder drukte op straat

  Brancheorganisatie voor winkeliers INretail zet grote vraagtekens bij de uitkomsten van het onderzoek over de mondkapjesplicht in Rotterdam en Amsterdam. Uit dat onderzoek bleek dat het niet minder druk was op straat door de plicht. "We staan er helemaal achter dat mondkapjes niet opnieuw worden ingevoerd", staat in een schriftelijke reactie van INretail.

  "Maar niemand kan met droge ogen beweren dat de invoering van mondkapjes geen effect heeft gehad op de bezoekersaantallen. Ondernemers zagen hun omzetten kelderen, juist omdat de straten leeg bleven."

 • Prinsjesdag draait om corona

  "Corona is een aanslag op ons, onze samenleving en onze economie." Dat schrijft minister Hoekstra in het voorwoord van de Miljoenennota.

  De begroting wordt gedomineerd door de gevolgen van corona, schrijft Hoekstra. Minister Hoekstra biedt de Miljoenennota volgende week dinsdag op Prinsjesdag aan aan de Tweede Kamer. Zoals elk jaar is het document van tevoren uitgelekt.