NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Coalitie: coronaboete fors omlaag • Experiment met meer publiek in stadions

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Hiermee is het liveblog van donderdag 10 september gesloten. Morgen volgt een nieuw blog.

 • Coronagezant Feike Sijbesma gaat langer door

  Coronagezant Feike Sijbesma gaat langer door. Dat meldde arts-microbioloog Jan Kluytmans in de talkshow Op1.

  De voormalig topman van DSM zou deze maand stoppen als de speciale coronagezant van het kabinet. Sijbesma werd in maart speciaal aangesteld om de testcapaciteit in Nederland fors uit te breiden en hield zich ook bezig met de vaccinstrategie van ons land.

  Eerder had Sijbesma al gezegd dat het kabinet als het nodig zou zijn opnieuw een beroep op hem mocht doen.

 • Per oktober testen met meer publiek in stadions

  Vanaf oktober wordt er in het betaald voetbal geëxperimenteerd met meer mensen tijdens wedstrijden. Dat heeft Jan de Jong, interim-directeur van de Eredivisie CV, laten weten in Langs de Lijn en Omstreken. Den Haag staat volgens De Jong achter het experiment.

  "We gaan testen bij verschillende clubs in de eredivisie en de eerste divisie en in verschillende stadions", zegt De Jong. "We gaan kijken wat er kan. Of er mensen op een kleinere ruimte in het stadion kunnen zitten. Op minder dan anderhalve meter. Niet het hele stadion, maar een paar vakken. Met een mondkapje. Zoals nu in het OV."

 • Twee Nijmeegse kroegen dicht vanwege coronabesmettingen

  Burgemeester Bruls van Nijmegen gaat de problemen met kroegen waar steeds meer mensen besmet raken steviger aanpakken. Zo sluit hij opnieuw twee kroegen die te koppelen zijn aan een flink aantal coronabesmettingen. Het gaat om de studentencafés TweeKeerBellen en het Bascafé. Er zijn respectievelijk 17 en 11 coronabesmettingen te linken aan die cafés.

 • Meer coronapatiënten op Curaçao

  Op Curaçao zijn sinds gisteren vijftien nieuwe coronapatiënten geteld. Het is de grootste stijging op één dag tot nu toe. Er zijn in totaal nu 75 actieve besmettingen op het eiland. De enige patiënt met het virus die in het ziekenhuis lag, is inmiddels weer thuis.

  Curaçao kende lange tijd heel weinig besmettingen. Sinds maart zijn op het eiland 131 coronapatiënten geregistreerd. Daarvan zijn er 55 hersteld. In maart is één besmette Nederlandse toerist overleden. Honderd van de 131 geregistreerde gevallen zijn er in de afgelopen anderhalve maand bijgekomen.

 • Recordstijging besmettingen in Frankrijk

  Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Frankrijk is sinds gisteren gestegen met 9843, melden de gezondheidsautoriteiten. Dat is de grootste stijging in 24 uur tijd in Frankrijk sinds het begin van de uitbraak. Het vorige record, zes dagen geleden, stond op 8975 bevestigde gevallen in één dag tijd.

  Het aantal mensen dat in Frankrijk in het ziekenhuis is opgenomen steeg in 24 uur met 93 naar 5096. Het is de twaalfde dag op rij met een toename van het aantal opnames. Het aantal mensen dat met corona op de IC ligt, is voor het eerst sinds 30 juni gestegen tot boven de 600.

  Het aantal patiënten dat in Frankrijk is overleden aan het virus steeg met 19.

 • Minder besmettingen dan gisteren, meeste besmettingen in Amsterdam

  Tot 10 uur vanochtend zijn er 823 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er 1140. Afgelopen week ging het om gemiddeld 775 vastgestelde besmettingen per dag, wat ook al een stijging was.

  De GGD'en hebben vandaag 17 nieuwe ziekenhuisopnames en 3 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld 6 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden per dag.

  Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM.

  Er lagen gisteren 153 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 31 op de IC. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

  De meeste besmettingen zijn opnieuw in Amsterdam (126), Den Haag (47) en Rotterdam (106).

  Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Delft (8,1 per 10.000 inwoners), Amsterdam (5,1) en Den Haag en Eersel (beide 4,7).

 • Coalitie: coronaboete fors omlaag

  De boete voor het overtreden van de 1,5 meter-regel wordt in de coronawet waarschijnlijk 99 euro in plaats van de huidige 390 euro. Coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie willen dat dit wordt vastgelegd in de nieuwe coronawet, meldt Nieuwsuur.

  Door het lagere bedrag krijgen overtreders geen aantekening op hun strafblad.

  In het voorstel staat ook dat de wet voor bedrijven juist wat strenger moet. "Voor een groot bedrijf dat er een belang bij heeft om de regels te negeren, is 99 euro misschien weer een beetje een raar bedrag."

  Ook als de hoogte van de boete wordt aangepast, vinden ChristenUnie en D66 de coronawet nog niet goed genoeg om ermee in te stemmen. Ze vinden dat de wet te lang van kracht blijft en dat de Tweede Kamer er te weinig over te zeggen heeft.

 • Geen extra maatregelen ECB

  De Europese Centrale Bank neemt geen extra maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis onder controle te krijgen. De toch al extreem lage rentetarieven blijven ongewijzigd, en ook het opkoopprogramma dat voor de pandemie werd opgetuigd van 1350 miljard euro wordt niet verder uitgebreid.

  Wél liet ECB-president Lagarde weten de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden, inclusief de wisselkoers van de euro.

 • GGD IJsselland: 'Dit kan zo niet langer'

  De GGD IJsselland roept minister De Jonge op met een oplossing te komen voor de problemen met coronatesten. "Dit kan zo niet langer, de GGD kan dit niet meer aan", zegt een woordvoerder tegen RTV Oost.

  De GGD in de Overijsselse regio kan wel opschalen, maar mag maar duizend testen per dag uitvoeren omdat er landelijk niet genoeg laboratoriumcapaciteit is. "Die wordt verdeeld over heel het land. De capaciteit vergroten zou een oplossing kunnen zijn."

  Nu komt het voor dat mensen naar de andere kant van het land moeten voor een coronatest vanwege de drukte bij de teststraten in Overijssel. "Wij zetten de agenda voor 48 uur open en die periode zit inderdaad steeds vol. Als we 96 uur vooruit laten plannen, zitten we ook zo vol. De vraag is op het moment enorm."

  Net als de GGD Twente roept de GGD IJsselland mensen op om hun afspraken voor een coronatest af te zeggen als de klachten weg zijn. "Het komt namelijk voor dat mensen niet komen opdagen omdat ze geen klachten hebben. Zij houden dan een plek bezet die aan iemand met serieuze klachten kon worden gegeven."

  De koepelorganisatie van GGD's liet eerder vandaag weten dat de problemen in het hele land spelen. "Er is nu nergens structureel plek."

 • 'Amazon verhoogde prijzen desinfectiemiddelen na uitbraak'

  Amazon vraagt in de VS voor handdesinfectiemiddelen, handschoenen en andere beschermende producten sinds de uitbraak van het coronavirus een flink hogere prijs. Dat concludeert de Amerikaanse consumentenwaakhond Public Citizen. De organisatie beschuldigt Amazon van onethisch handelen.

  Public Citizen onderzocht bijna 25 producten op de site van Amazon en ontdekte dat de prijzen van Amazon in sommige gevallen met wel 1000 procent stegen ten opzichte van de periode voor de coronapandemie, en ook in vergelijking met de prijzen op andere websites. Zo kost handzeep van het merk Dial bij Amazon nu 6,41 dollar. Diezelfde fles kost ergens anders 1,49 tot 2,29 dollar.

  Volgens de consumentenorganisatie heeft Amazon regels heeft overtreden, omdat in een aantal Amerikaanse staten onbeperkte prijsstijgingen soms verboden zijn. Handhaving van die regels is lastig omdat de wetgeving niet in alle staten hetzelfde is.

  Amazon ontkent opzettelijk de prijzen te hebben verhoogd. Bij Public Citizen kwamen overigens veel meer klachten binnen over prijsstijgingen van producten die door de coronacrisis schaars werden, zoals bakpoeder en schoonmaakmiddelen.

 • Bedreiger moet Rutte en De Jonge excuusbrief schrijven

  Premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) kunnen een brief verwachten van een man uit Tilburg die hen in juni op Twitter met de dood bedreigde. De politierechter heeft de man vandaag als bijzondere voorwaarde opgelegd een excuusbrief aan de bewindslieden te sturen. Daarnaast moet hij een boete van 750 euro betalen.

  De Tilburger was het niet eens met de coronamaatregelen en ventileerde zijn frustratie op Twitter met doodsbedreigingen. Hij insinueerde zelfs een huurmoord, wat hem zwaar werd aangerekend door de officier van justitie.

  Zijn advocaat zegt dat de berichten geen dreigementen waren. "Het is vrijheid van meningsuiting. Het kabinet moet vallen, bedoelde meneer." De rechtbank ziet het anders. "Ik vind het hartstikke bedreigend", concludeerde de politierechter. "Er stonden zelfs symbolen van bommen in de berichten. Dit gaat gewoon veel te ver."

 • Bijna 2000 werkgevers trekken aanvraag coronasteun in

  Bijna 2000 werkgevers in Nederland blijken toch geen behoefte te hebben aan coronasteun van de overheid. Zij hebben hun aanvraag voor het eerste steunpakket ingetrokken en het voorschot teruggestort.

  Werkgevers die getroffen zijn door de coronacrisis, kunnen aanspraak maken op geld van het Rijk. Met dat geld kunnen ze werknemers door blijven betalen. Voor het eerste steunpakket (NOW-regeling) werden 140.000 voorschotten toegekend. In 1,4 procent van de gevallen zagen werkgevers toch van het geld af. Dat blijkt uit gegevens van UWV, de instantie die de NOW-regelingen namens het Rijk uitvoert.

  Volgens het UVW annuleerde een deel van de werkgevers de aanvraag, omdat zij dachten toch geen recht op extra steun te hebben. Om geld te ontvangen, moet een werkgever namelijk minstens 20 procent omzet zijn verloren.

  Kort na de aankondiging van de regeling en in het begin van de crisis adviseerden banken bedrijven om vooral steun aan te vragen, schrijft het AD. Daarom hebben waarschijnlijk meer bedrijven steun aangevraagd dan die er recht op hadden.

  Van de tweede NOW-regeling maakten overigens veel minder bedrijven gebruik dan van het eerste steunpakket.

 • Koning op werkbezoek bij teststraat GGD

  Koning Willem-Alexander heeft vanochtend een werkbezoek gebracht aan de coronateststraat in Leiderdorp. Hij werd daar bijgepraat over de werkwijze van het coronatesten. Ook ging hij langs bij het kantoor van de GGD Hollands Midden in Leiden, waar hij met bron- en contactonderzoekers sprak.

  Bekijk hier de beelden:

  1/4 Bart Maat
  2/4 Bart Maat
  3/4 ANP
  4/4 ANP
 • Scholengroep in Zeeland overweegt inkoop commerciële coronatesten

  Een scholengroep in Zeeland oriënteert zich momenteel op commerciële aanbieders van coronatesten. Dat schrijft de scholengroep in een brief aan de ouders en leerlingen.

  De Mondia Scholengroep wil de commerciële testen voor eigen rekening inkopen als de aanbieder kan garanderen dat er binnen 24 uur een testuitslag is. Een commerciële test geeft vaak dezelfde dag nog uitslag, maar die testen zijn wel veel duurder. Door commerciële testen in te kopen kunnen docenten met verkoudheidsklachten weer sneller lesgeven, schrijft Omroep Zeeland.

  Deze week sloot een middelbare school in Nijmegen al haar deuren omdat twee leerlingen en een docent besmet zijn. De school hoopt dat morgen alle testuitslagen bekend zijn, zodat de directie kan beslissen of de school volgende week weer open kan.