Sport en corona
Jan de Jong: 'Bij een jaar zonder publiek heeft ook Ajax steun nodig'

Vanaf oktober wordt er in het betaald voetbal geëxperimenteerd met meer toeschouwers tijdens wedstrijden in het betaalde voetbal, zo onthult Jan de Jong, interim-directeur van de Eredivisie CV, in Langs de Lijn en Omstreken. Den Haag staat volgens De Jong achter het experiment.

"We gaan testen bij verschillende clubs in de eredivisie en de eerste divisie en in verschillende stadions", aldus De Jong. "We gaan kijken wat er kan. Of er mensen op een kleinere ruimte in het stadion kunnen zitten. Op minder dan anderhalve meter. Niet het hele stadion, maar een paar vakken. Met een mondkapje. Zoals nu in het OV."

De coronaprotocollen laten nu nog ruimte voor een bezetting tot 40 procent. Het toelaten van meer publiek op korte termijn is voor de sector hard nodig, vindt De Jong. "Anders blijft deze sector niet overeind. Een jaar lang zonder publiek en er komt geen steun, heb je over een jaar geen betaald voetbal meer in Nederland."

Eén club vroeg al om financiële steun van kabinet

Het betaald voetbal heeft het zwaar als gevolg van de coronacrisis. Begin juni lanceerde de KNVB een 'Deltaplan' voor de sector. Een van de onderdelen van het noodplan was steun van de overheid. De sector vroeg om 140 miljoen euro aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Supporters op afstand van elkaar in de Kuip ANP

Die 140 miljoen euro kreeg het profvoetbal niet. Het kabinet is niet van plan een collectief bedrag uit te keren. Als een club steun wil, kan de betreffende club daar zelf om vragen, zo liet het ministerie weten, pas als door de club eerst (tevergeefs) bij sponsors, banken, gemeenten en provincies is aangeklopt.

"Er is één club die dat heeft gedaan", aldus De Jong. "We verwachten dat meer clubs dat gaan doen. Acuut zijn er weinig clubs in de problemen. Het probleem doet zich pas voor als je alles weet aan het einde van het seizoen."

Het streven van De Jong is om in januari weer in volle stadions te spelen. "Als we in januari weer met publiek mogen spelen, redt de sector het. Bij een heel seizoen zonder publiek zal iedereen, ook een Ajax, steun moeten vragen in Den Haag. Anders blijven de clubs niet overeind."

STER reclame