Coalitie: coronaboete fors omlaag • Experiment met meer publiek in stadions
- GGD-koepel: er is nergens structureel nog plek voor coronatests
- Coalitie: coronaboete voor het overtreden van de 1,5 meter-regel fors omlaag.
- Geen extra maatregelen ECB tegen gevolgen coronacrisis.
- Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
Hiermee is het liveblog van donderdag 10 september gesloten. Morgen volgt een nieuw blog.
Coronagezant Feike Sijbesma gaat langer door
Coronagezant Feike Sijbesma gaat langer door. Dat meldde arts-microbioloog Jan Kluytmans in de talkshow Op1.
De voormalig topman van DSM zou deze maand stoppen als de speciale coronagezant van het kabinet. Sijbesma werd in maart speciaal aangesteld om de testcapaciteit in Nederland fors uit te breiden en hield zich ook bezig met de vaccinstrategie van ons land.
Eerder had Sijbesma al gezegd dat het kabinet als het nodig zou zijn opnieuw een beroep op hem mocht doen.
Per oktober testen met meer publiek in stadions
Vanaf oktober wordt er in het betaald voetbal geëxperimenteerd met meer mensen tijdens wedstrijden. Dat heeft Jan de Jong, interim-directeur van de Eredivisie CV, laten weten in Langs de Lijn en Omstreken. Den Haag staat volgens De Jong achter het experiment.
"We gaan testen bij verschillende clubs in de eredivisie en de eerste divisie en in verschillende stadions", zegt De Jong. "We gaan kijken wat er kan. Of er mensen op een kleinere ruimte in het stadion kunnen zitten. Op minder dan anderhalve meter. Niet het hele stadion, maar een paar vakken. Met een mondkapje. Zoals nu in het OV."
Twee Nijmeegse kroegen dicht vanwege coronabesmettingen
Burgemeester Bruls van Nijmegen gaat de problemen met kroegen waar steeds meer mensen besmet raken steviger aanpakken. Zo sluit hij opnieuw twee kroegen die te koppelen zijn aan een flink aantal coronabesmettingen. Het gaat om de studentencafés TweeKeerBellen en het Bascafé. Er zijn respectievelijk 17 en 11 coronabesmettingen te linken aan die cafés.
Meer coronapatiënten op Curaçao
Op Curaçao zijn sinds gisteren vijftien nieuwe coronapatiënten geteld. Het is de grootste stijging op één dag tot nu toe. Er zijn in totaal nu 75 actieve besmettingen op het eiland. De enige patiënt met het virus die in het ziekenhuis lag, is inmiddels weer thuis.
Curaçao kende lange tijd heel weinig besmettingen. Sinds maart zijn op het eiland 131 coronapatiënten geregistreerd. Daarvan zijn er 55 hersteld. In maart is één besmette Nederlandse toerist overleden. Honderd van de 131 geregistreerde gevallen zijn er in de afgelopen anderhalve maand bijgekomen.
Recordstijging besmettingen in Frankrijk
Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Frankrijk is sinds gisteren gestegen met 9843, melden de gezondheidsautoriteiten. Dat is de grootste stijging in 24 uur tijd in Frankrijk sinds het begin van de uitbraak. Het vorige record, zes dagen geleden, stond op 8975 bevestigde gevallen in één dag tijd.
Het aantal mensen dat in Frankrijk in het ziekenhuis is opgenomen steeg in 24 uur met 93 naar 5096. Het is de twaalfde dag op rij met een toename van het aantal opnames. Het aantal mensen dat met corona op de IC ligt, is voor het eerst sinds 30 juni gestegen tot boven de 600.
Het aantal patiënten dat in Frankrijk is overleden aan het virus steeg met 19.
Minder besmettingen dan gisteren, meeste besmettingen in Amsterdam
Tot 10 uur vanochtend zijn er 823 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er 1140. Afgelopen week ging het om gemiddeld 775 vastgestelde besmettingen per dag, wat ook al een stijging was.
De GGD'en hebben vandaag 17 nieuwe ziekenhuisopnames en 3 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld 6 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden per dag.
Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM.
Er lagen gisteren 153 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 31 op de IC. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.
De meeste besmettingen zijn opnieuw in Amsterdam (126), Den Haag (47) en Rotterdam (106).
Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Delft (8,1 per 10.000 inwoners), Amsterdam (5,1) en Den Haag en Eersel (beide 4,7).
Coalitie: coronaboete fors omlaag
De boete voor het overtreden van de 1,5 meter-regel wordt in de coronawet waarschijnlijk 99 euro in plaats van de huidige 390 euro. Coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie willen dat dit wordt vastgelegd in de nieuwe coronawet, meldt Nieuwsuur.
Door het lagere bedrag krijgen overtreders geen aantekening op hun strafblad.
In het voorstel staat ook dat de wet voor bedrijven juist wat strenger moet. "Voor een groot bedrijf dat er een belang bij heeft om de regels te negeren, is 99 euro misschien weer een beetje een raar bedrag."
Ook als de hoogte van de boete wordt aangepast, vinden ChristenUnie en D66 de coronawet nog niet goed genoeg om ermee in te stemmen. Ze vinden dat de wet te lang van kracht blijft en dat de Tweede Kamer er te weinig over te zeggen heeft.
Geen extra maatregelen ECB
De Europese Centrale Bank neemt geen extra maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis onder controle te krijgen. De toch al extreem lage rentetarieven blijven ongewijzigd, en ook het opkoopprogramma dat voor de pandemie werd opgetuigd van 1350 miljard euro wordt niet verder uitgebreid.
Wél liet ECB-president Lagarde weten de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden, inclusief de wisselkoers van de euro.
GGD IJsselland: 'Dit kan zo niet langer'
De GGD IJsselland roept minister De Jonge op met een oplossing te komen voor de problemen met coronatesten. "Dit kan zo niet langer, de GGD kan dit niet meer aan", zegt een woordvoerder tegen RTV Oost.
De GGD in de Overijsselse regio kan wel opschalen, maar mag maar duizend testen per dag uitvoeren omdat er landelijk niet genoeg laboratoriumcapaciteit is. "Die wordt verdeeld over heel het land. De capaciteit vergroten zou een oplossing kunnen zijn."
Nu komt het voor dat mensen naar de andere kant van het land moeten voor een coronatest vanwege de drukte bij de teststraten in Overijssel. "Wij zetten de agenda voor 48 uur open en die periode zit inderdaad steeds vol. Als we 96 uur vooruit laten plannen, zitten we ook zo vol. De vraag is op het moment enorm."
Net als de GGD Twente roept de GGD IJsselland mensen op om hun afspraken voor een coronatest af te zeggen als de klachten weg zijn. "Het komt namelijk voor dat mensen niet komen opdagen omdat ze geen klachten hebben. Zij houden dan een plek bezet die aan iemand met serieuze klachten kon worden gegeven."
De koepelorganisatie van GGD's liet eerder vandaag weten dat de problemen in het hele land spelen. "Er is nu nergens structureel plek."
'Amazon verhoogde prijzen desinfectiemiddelen na uitbraak'
Amazon vraagt in de VS voor handdesinfectiemiddelen, handschoenen en andere beschermende producten sinds de uitbraak van het coronavirus een flink hogere prijs. Dat concludeert de Amerikaanse consumentenwaakhond Public Citizen. De organisatie beschuldigt Amazon van onethisch handelen.
Public Citizen onderzocht bijna 25 producten op de site van Amazon en ontdekte dat de prijzen van Amazon in sommige gevallen met wel 1000 procent stegen ten opzichte van de periode voor de coronapandemie, en ook in vergelijking met de prijzen op andere websites. Zo kost handzeep van het merk Dial bij Amazon nu 6,41 dollar. Diezelfde fles kost ergens anders 1,49 tot 2,29 dollar.
Volgens de consumentenorganisatie heeft Amazon regels heeft overtreden, omdat in een aantal Amerikaanse staten onbeperkte prijsstijgingen soms verboden zijn. Handhaving van die regels is lastig omdat de wetgeving niet in alle staten hetzelfde is.
Amazon ontkent opzettelijk de prijzen te hebben verhoogd. Bij Public Citizen kwamen overigens veel meer klachten binnen over prijsstijgingen van producten die door de coronacrisis schaars werden, zoals bakpoeder en schoonmaakmiddelen.
Bedreiger moet Rutte en De Jonge excuusbrief schrijven
Premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) kunnen een brief verwachten van een man uit Tilburg die hen in juni op Twitter met de dood bedreigde. De politierechter heeft de man vandaag als bijzondere voorwaarde opgelegd een excuusbrief aan de bewindslieden te sturen. Daarnaast moet hij een boete van 750 euro betalen.
De Tilburger was het niet eens met de coronamaatregelen en ventileerde zijn frustratie op Twitter met doodsbedreigingen. Hij insinueerde zelfs een huurmoord, wat hem zwaar werd aangerekend door de officier van justitie.
Zijn advocaat zegt dat de berichten geen dreigementen waren. "Het is vrijheid van meningsuiting. Het kabinet moet vallen, bedoelde meneer." De rechtbank ziet het anders. "Ik vind het hartstikke bedreigend", concludeerde de politierechter. "Er stonden zelfs symbolen van bommen in de berichten. Dit gaat gewoon veel te ver."
Bijna 2000 werkgevers trekken aanvraag coronasteun in
Bijna 2000 werkgevers in Nederland blijken toch geen behoefte te hebben aan coronasteun van de overheid. Zij hebben hun aanvraag voor het eerste steunpakket ingetrokken en het voorschot teruggestort.
Werkgevers die getroffen zijn door de coronacrisis, kunnen aanspraak maken op geld van het Rijk. Met dat geld kunnen ze werknemers door blijven betalen. Voor het eerste steunpakket (NOW-regeling) werden 140.000 voorschotten toegekend. In 1,4 procent van de gevallen zagen werkgevers toch van het geld af. Dat blijkt uit gegevens van UWV, de instantie die de NOW-regelingen namens het Rijk uitvoert.
Volgens het UVW annuleerde een deel van de werkgevers de aanvraag, omdat zij dachten toch geen recht op extra steun te hebben. Om geld te ontvangen, moet een werkgever namelijk minstens 20 procent omzet zijn verloren.
Kort na de aankondiging van de regeling en in het begin van de crisis adviseerden banken bedrijven om vooral steun aan te vragen, schrijft het AD. Daarom hebben waarschijnlijk meer bedrijven steun aangevraagd dan die er recht op hadden.
Van de tweede NOW-regeling maakten overigens veel minder bedrijven gebruik dan van het eerste steunpakket.
Koning op werkbezoek bij teststraat GGD
Koning Willem-Alexander heeft vanochtend een werkbezoek gebracht aan de coronateststraat in Leiderdorp. Hij werd daar bijgepraat over de werkwijze van het coronatesten. Ook ging hij langs bij het kantoor van de GGD Hollands Midden in Leiden, waar hij met bron- en contactonderzoekers sprak.
Bekijk hier de beelden:
Scholengroep in Zeeland overweegt inkoop commerciële coronatesten
Een scholengroep in Zeeland oriënteert zich momenteel op commerciële aanbieders van coronatesten. Dat schrijft de scholengroep in een brief aan de ouders en leerlingen.
De Mondia Scholengroep wil de commerciële testen voor eigen rekening inkopen als de aanbieder kan garanderen dat er binnen 24 uur een testuitslag is. Een commerciële test geeft vaak dezelfde dag nog uitslag, maar die testen zijn wel veel duurder. Door commerciële testen in te kopen kunnen docenten met verkoudheidsklachten weer sneller lesgeven, schrijft Omroep Zeeland.
Deze week sloot een middelbare school in Nijmegen al haar deuren omdat twee leerlingen en een docent besmet zijn. De school hoopt dat morgen alle testuitslagen bekend zijn, zodat de directie kan beslissen of de school volgende week weer open kan.
AstraZeneca: nog niet bekend wat proefpersoon mankeert
Het is nog niet duidelijk wat de ziek geworden proefpersoon in het AstraZeneca-onderzoek mankeert. Dat heeft de Brits-Zweedse farmaceut gezegd. Eerder deze week werd een grote vaccinstudie van AstraZeneca met de universiteit van Oxford stilgelegd omdat bij een deelnemer in het VK een onverklaarbare ziekte was vastgesteld. De farmaceut was bezig met vergevorderde proeven met een coronavaccin.
In buitenlandse media werd geopperd dat de proefpersoon een acute ontsteking van een deel van het ruggenmerg - een zeldzame neurologische aandoening - had opgelopen. De farmaceut zei vandaag dat dit nog niet duidelijk is en dat meer onderzoek nodig is om een diagnose te kunnen stellen. Zodra er een diagnose is, zal deze worden voorgelegd aan een onafhankelijke commissie. De commissie besluit of de studie dan hervat mag worden.
Volgens AstraZeneca is het gebruikelijk dat een dergelijke studie tijdelijk wordt stilgelegd. Eind dit jaar moet volgens het bedrijf duidelijk zijn of het experimenteel vaccin van werkt.
Een coronatest krijgen is inmiddels bijna onmogelijk
Een afspraak maken voor een GGD-coronatest is nu voor veel Nederlanders niet meer mogelijk. "Er is nu nergens structureel plek", zegt de koepelorganisatie van GGD's over de ruim 100 testlocaties waar mensen zich met coronaklachten kunnen laten testen.
Op slechts 4 van de 100 testlocaties was nog ruim voldoende plek. 10 locaties hadden vanmorgen nog wel plek, maar waren bijna vol, waardoor de kans groot is dat mensen er nu ook niet meer terechtkunnen.
Volgens de GGD is het nog nooit eerder zo druk geweest. "We denken dat dat komt doordat er simpelweg heel veel mensen met klachten zijn die zich nu willen testen", zegt een GGD-woordvoerder. Dat er te weinig tests beschikbaar zijn voor iedereen met klachten, komt volgens de GGD doordat er meer vraag dan aanbod aan labcapaciteit is.
Gisteren waren de GGD-testlijnen al meerdere keren overbelast. Ook via coronatest.nl was het toen voor velen onmogelijk om nog een test te krijgen. Vandaag is het dus nog drukker.
Wethouder van Nunspeet trouwt, overtreedt 1,5 meter-regel en maakt excuses
Na de commotie rond het huwelijk van minister Ferd Grapperhaus is er een soortgelijk incident in Nunspeet. Wethouder Mark van de Bunte van Gemeentebelang Nunspeet moet om dezelfde reden diep door het stof.
Omroep Gelderland schrijft dat van zijn trouwerij ook foto's zijn opgedoken waarop duidelijk te zien is dat niet iedereen anderhalve meter afstand houdt. De wethouder probeert de kritiek voor te zijn door de foto's zelf te publiceren op zijn weblog. Hij biedt excuses aan.
"We hebben er werkelijk alles aan gedaan om de dag in goede banen te leiden. Dit is niet helemaal gelukt en dat spijt ons", zegt de wethouder.
CO2-uitstoot door Nederland ruim een vijfde lager in vorig kwartaal
We hebben als Nederland in het tweede kwartaal van dit jaar bij elkaar 21,1 procent minder CO2 uitgestoten dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Het virus heeft duidelijk bijgedragen aan de lagere uitstoot van het broeikasgas. Door de crisis was er minder bedrijvigheid. En omdat bijvoorbeeld veel mensen thuiswerkten in plaats van naar kantoor te rijden, nam ook de uitstoot door autogebruik flink af.
De uitstoot van de transportsector, waar ook de luchtvaart onder valt, halveerde grofweg door de crisis. Door alle geschrapte vluchten kwam er 80 procent minder van het broeikasgas vrij.
De daling van de CO2-uitstoot was twee keer zo groot als de krimp van de economie. Wat los van de coronacrisis van minder uitstoot zorgde, was het relatief warme lenteweer. Zou je voor het weer corrigeren, dan daalde de uitstoot met 20,5 procent.
Een andere belangrijke factor was dat elektriciteitsbedrijven steeds minder steenkool gebruiken voor het opwekken van elektriciteit, en meer aardgas. Bij de verbranding van aardgas komt minder CO2 vrij. Bovendien werd er meer stroom opgewekt door zonnepanelen en windmolens.
Zeeland niet meer oranje op de Belgische coronakaart
België heeft het reisadvies voor de provincie Zeeland aangepast. Voor de provincie geldt nu code groen. Omroep Zeeland schrijft dat je niet meer in thuisquarantaine moet als je van Zeeland naar België gaat.
Begin augustus gold code oranje voor de provincie Zeeland, omdat het aantal besmettingen toen iets was opgelopen. Dat kwam door feestjes in Goes waarbij meerdere mensen besmet raakten met het virus.
Voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland en Limburg geldt in België nog wel code oranje. Voor Gelderland werd het reisadvies gisteren nog aangescherpt. Wie vanuit die provincies naar België gaat, wordt door de Belgische overheid gevraagd zich preventief te laten testen en 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.
Laagste aantal faillissementen in 21 jaar
In 21 jaar tijd was het aantal faillissementen nog nooit zo laag als afgelopen maand. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). In totaal vielen er 173 bedrijven om, eenmanszaken zijn daarin niet meegenomen.
Na een piekje in april daalt het aantal faillissementen al vier maanden op een rij. Veel bedrijven die op dit moment in de problemen zijn, kunnen tijdelijk steun krijgen van de overheid.
Waarschijnlijk houden de coronasteunmaatregelen op die manier bedrijven overeind die in andere tijden mogelijk wel al op de fles zouden zijn gegaan. Mogelijk komt een deel van deze bedrijven later alsnog in de problemen, als de steunmaatregelen worden afgebouwd en geleend geld en uitgestelde belastingen moeten worden terugbetaald.
Van de bedrijven waarbij afgelopen maand het licht uit ging, waren de meeste actief in de handel. Dat is niet vreemd, dat is ook een van de sectoren die de meeste bedrijven tellen in Nederland. Relatief vielen in de vervoer- en opslagsector de meeste bedrijven om, het waren er 11.
Minister Van Engelshoven bezorgd om stageplekken mbo'ers
Voor mbo'ers is het vanwege corona steeds lastiger om een stage te vinden. Dat heeft minister Van Engelshoven van Onderwijs gezegd bij de opening van het mbo-studiejaar in Zwolle. De bewindsvrouw maakt zich daar grote zorgen over, zei ze.
Van Engelshoven: "Juist in sectoren waarin we zo hard mensen nodig hebben kom je er namelijk niet zonder stageplek." De minister roept bedrijven en onderwijsinstellingen daarom op om met "creatieve oplossingen" te komen om toch stageplaatsen voor mbo'ers te blijven aanbieden.
Door de coronabeperkingen proberen veel instellingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) stages te verplaatsen naar verderop in de studie of alternatieve opdrachten te bedenken, zo bleek uit een rondgang van de NOS. Vooral in de evenementenbranche, de horeca en in de uiterlijke verzorging wordt het voor mbo'ers komend jaar lastig een opleidingsplek te vinden, zeggen de instellingen.
De mbo-scholen houden vanwege de coronabeperkingen verder rekening met meer studievertraging en meer uitval onder studenten.
'VS versoepelt beleid voor internationale reizigers'
In de VS wordt het coronatestbeleid van internationale reizigers versoepeld, melden bronnen aan Reuters. Het persbureau zag daarover overheidsdocumenten in. De reizigers kunnen op meer plaatsen het land binnenkomen dan op de 15 vliegvelden die daarvoor eerder waren aangewezen. Ook zal er minder getest worden, schrijft het persbureau. De versoepeling geldt ook voor Nederlandse reizigers.
Lees hier het hele bericht:
Nieuw dagrecord qua aantal besmettingen in India
In India is opnieuw een recordaantal besmettingen in één etmaal geregistreerd. Afgelopen 24 uur werden 95.735 mensen positief getest op het coronavirus. In het land zijn sinds de uitbraak van de coronacrisis bijna 4,4 miljoen besmettingen vastgesteld. Alleen de Verenigde Staten hebben meer gevallen. Afgelopen etmaal werden in India, met bijna 1,4 miljard inwoners, 1172 coronadoden geregistreerd.
Volgens het Indiase ministerie van Volksgezondheid neemt het aantal geregistreerde gevallen toe, omdat er recentelijk meer wordt getest. Tegelijkertijd waarschuwen de autoriteiten dat het virus zich niet alleen meer in de grote steden verspreidt, maar ook op het platteland.
Opnieuw avondklok op Sint-Eustatius
Op Sint-Eustatius geldt vanaf vandaag weer een avondklok. Tussen half zeven 's avonds tot zes uur 's ochtends mag niemand zonder toestemming de straat op. De overheid van het Caribisch eiland hoopt op die manier de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Afgelopen week werden vier nieuwe besmettingen geconstateerd. Voor zover bekend zijn nu zeven inwoners van het eiland besmet met het virus, op een bevolking van 3000 mensen.
Afgelopen maandag werd bekend dat een gezondheidswerker, die speciaal naar Sint-Eustatius was gereisd om uit te leggen hoe coronatests uitgevoerd moeten worden, besmet was met het virus. Een dag later testten drie mensen positief die ook werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Alle drie hadden contact gehad met de instructeur. Het eiland vroeg daarop het ministerie van Volksgezondheid om hulp.
Op Sint-Eustatius gelden verder strenge regels. Restaurants mogen alleen nog maar bezorgen, in supermarkten mogen slechts tien personen tegelijk naar binnen en maximaal 1 persoon per huishouden mag boodschappen doen.
Op Aruba werden woensdag 141 nieuwe besmettingen geregistreerd. Niet eerder was er sprake van zo'n grote stijging op één dag.
Steun voor coronabeleid, maar ook verdeeldheid
Een meerderheid van de Nederlanders staat in grote lijnen nog achter het coronabeleid van het kabinet, maar niet op alle punten. Ruim een derde vindt het goed zoals het nu gaat, maar een even grote groep zou liever een strengere aanpak zien. En ruim een kwart van de mensen is juist voorstander van een losser beleid, blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de NOS werd gedaan.
Lees hier het volledige bericht:
Welkom in het liveblog
Goedemorgen, welkom in het corona-liveblog van donderdag 10 september. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.