Het is de bedoeling dat leraren en zorgpersoneel tijdelijk voorrang krijgen in de teststraat
NOS NieuwsAangepast

De Jonge: voorrang maar even nodig, begin oktober meer capaciteit

Minister De Jonge van Volksgezondheid denkt dat onderwijspersoneel en zorgmedewerkers ongeveer twee weken voorrang kunnen krijgen bij het afnemen van een coronatest. Eind volgende week kan de voorrangsregel ingaan en die is nadrukkelijk van korte duur. "Ik hoop echt dat begin oktober iedereen weer getest kan worden", zegt de minister. "Deze uitzonderingsregel is echt voor een kleine groep."

Minister De Jonge heeft lang gewacht met het voorrang geven aan bepaalde beroepsgroepen, omdat hij vindt dat iedereen in principe getest moet kunnen worden. Vanwege de oplopende wachttijden kiest de minister nu toch voor een voorrangsbeleid voor alleen leraren en zorgmedewerkers die een essentiële functie hebben, dus niet voor iedereen. De GGD gaat de plannen de komende week concreter uitwerken. Bij ziekenhuizen komen mogelijk fast lanes voor zorgmedewerkers.

In een brief aan de Tweede Kamer over de details van het voorrangsbeleid zegt de minister dat gekozen is voor de volgende groepen:

Het ministerie van Volksgezondheid is druk bezig met het afsluiten van nieuwe contracten met laboratoria om de testcapaciteit te vergroten. De Jonge hoopt de capaciteit eind september te hebben verhoogd van bijna 37.000 testen per dag naar 50.000 testen per dag.

Verder gaat hij kijken of het mogelijk is om tijdelijk een bepaalde groep niet te laten testen. De Jonge wil niet zeggen aan welke groepen hij denkt en vraagt daarvoor advies aan het Outbreak Management Team (OMT).

Teststraat Schiphol dicht

De corona-teststraat op Schiphol voor terugkerende reizigers uit risicogebieden gaat morgen tijdelijk dicht. De proef, die half augustus startte, wordt nu geëvalueerd, en vervolgens wordt besloten hoe het verder gaat met het testen van inkomende reizigers.

Schiphol zegt in een reactie er begrip voor te hebben dat het kabinet ervoor kiest om de schaarse testcapaciteit nu in te zetten op de plekken waar die het meest nodig is. Wel hoopt de luchthaven dat er op korte termijn meer testcapaciteit beschikbaar komt.

CoronaMelder

Vanwege de capaciteitsproblemen past De Jonge ook de richtlijnen rond de app CoronaMelder aan. Nu is het zo dat iemand die een melding krijgt dat hij of zij in contact is geweest met een besmet persoon wordt aangeraden om zich te laten testen. Dat advies vervalt. Alleen mensen die daadwerkelijk klachten hebben, moeten zich laten testen, zo luidt het nieuwe advies.

De CoronaMelder bevindt zich nog steeds in de proeffase en wordt getest in vijf regio's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl