NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Twijfel over wekelijks testen verpleeghuizen • Nachtclubs spreken van aanfluiting

 • Het kabinet neemt het OMT-advies over om wekelijks te testen in verpleeghuizen waar een coronabesmetting is.
 • Discotheken en nachtclubs gaan nog niet open en er kan geen datum worden gegeven wanneer dat wel kan.
 • De regio's krijgen een grotere rol bij de aanpak van het coronavirus.
 • Aantal vastgestelde besmettingen ongeveer gelijk gebleven.
 • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Wij sluiten het liveblog af. Morgen starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

 • Verpleeghuisvereniging betwijfelt of GGD wekelijks testen wel aankan

  In Nieuwsuur uit Conny Helder van zorgkoepel Actiz haar zorgen over de testcapaciteit van de GGD's. Minister De Jonge van Volksgezondheid maakte vandaag bekend dat verpleeghuizen waarin een coronabesmetting is vastgesteld, wekelijks al hun bewoners en werknemers gaan testen. Ook als ze geen klachten hebben. "Wij willen het wel voor elkaar krijgen, maar daar hebben we ook anderen voor nodig", zegt Helder. "Het is echt zaak dat de GGD in staat wordt gesteld dat goed te doen."

  "We testen nu alleen bij klachten, maar onderzoek geeft aan dat het ook preventief moet. Maar we maken ons zorgen of de GGD dat voor elkaar kan krijgen. Er moeten voldoende tests zijn, en ze moeten snel genoeg worden ingezet en de uitslag moet snel genoeg binnen zijn."

  Het is voor verpleeghuizen een optie om los van de GGD tests in te kopen, zegt Helder:

 • Strikte lockdown voor Havana om corona uit te bannen op Cuba

  Cuba komt met een strenge lockdown voor Havana. De komende vijftien dagen geldt tussen 19.00 uur 's avonds en 05.00 uur 's ochtends een avondklok in de hoofdstad. Benzinepompen mogen vanaf morgen geen klanten met privévoertuigen meer toestaan en winkeliers mogen niets verkopen aan mensen die niet in de buurt van hun winkel wonen. Zo moeten mensen ontmoedigd worden om te reizen.

  Op alle wegen die Havana uit leiden, staat politie. Reizigers die geen speciale vergunning hebben om de stad te verlaten, moeten worden tegengehouden door de agenten. Verder is het begin van het nieuwe schooljaar in Havana voorlopig uitgesteld.

  Op de rest van het eiland zijn de maatregelen veel minder streng. Cuba heeft maar weinig coronabesmetingen vastgesteld. In reactie op de wereldwijde uitbraak sloot Cuba al snel het luchtruim en buiten de hoofdstad werden nog weinig besmettingen gemeld. Daar nam het aantal besmettingen de laatste weken snel toe, wat de autoriteiten noopte tot het nemen van de strikte maatregelen in Havana.

 • Nijmeegs café gesloten na uitbraak corona

  In Nijmegen is per direct een café gesloten in verband met een corona-uitbraak onder bezoekers en personeel. Zeker zes cafébezoekers en een medewerker zijn positief getest op het coronavirus, meldt Omroep Gelderland. De GGD kwam na bron- en contactonderzoek uit bij het café.

  Mensen die die tussen 25 augustus en 1 september in Café Van Rijn zijn geweest, wordt dringend verzocht bij klachten thuis te blijven en zich te laten testen op het virus.

 • Ook Jong Oranje hoeft niet in quarantaine

  Net als het Nederlands elftal worden ook de voetballers van Jong Oranje vrijgesteld van de quarantaineregels. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft opnieuw gehoor aan een wens van de KNVB daarover.

  Vrijdag speelt Jong Oranje een EK-kwalificatieduel tegen Wit-Rusland, een gebied waarvoor code 'oranje' geldt. Vooraf was er veel onenigheid over de selectie. Sommige clubs wilden hun spelers niet afstaan, omdat de voetballers na terugkomst in quarantaine zouden moeten.

 • Nachtclubs: schandalig voor ondernemers en jongeren

  "Een aanfluiting van een persconferentie", zo reageert de belangenvereniging voor de clubsector, Nachtbelang, op de bekendmaking van premier Rutte en minister De Jonge dat nachtclubs en discotheken voorlopig niet open gaan. "Het is schandalig voor ondernemers en voor jongeren", zegt Jorn Lukaszcyzk, mede-eigenaar van de Utrechtse club Basis en initiatiefnemer van Nachtbelang. Hij vindt dat het kabinet erg luchtig doet over zijn sector en over de gevolgen van de maatregelen voor de jeugd.

  Pas gisteren sprak de belangenvereniging voor het eerst met het kabinet over de wens om weer open te gaan. "We zitten nu aan tafel, een stapje dichterbij", zegt Lukaszcyzk. Hij had zich al voorbereid op slecht nieuws en was dan ook niet verrast door het besluit van de kabinet.

  Dat het kabinet naar het buitenland zegt te kijken bij het bepalen van het beleid over nachtclubs kan hij zich niet voorstellen. "Steeds meer landen openen weer de clubs." Lukaszcyzk ziet zelf dat het in het buitenland juist beter gaat in de sector.

  Nachtbelang heeft een protocol gestuurd naar het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de aanpak van de coronacrisis. Daarin staat onder meer dat de sector denkt dat kleine aanpassingen aan de kaartverkoop het registreren van namen en telefoonnummers makkelijk maakt. Dat zou helpen bij het bron- en contactonderzoek. Wat er ook in staat, is dat afstand houden in discotheken geen optie is, wat de beoogde aanpak van de clubs diametraal tegenover die van het kabinet plaatst.

 • Ontslagen bij Eindhovens poppodium De Effenaar

  Poppodium De Effenaar ontslaat meer dan de helft van de medewerkers. 45 van de 81 personeelsleden verliezen hun baan. Het gaat om vaste medewerkers en mensen met een tijdelijk contract, meldt het Eindhovens Dagblad. Het poppodium lijdt zwaar onder de maatregelen tegen het coronavirus.

  "We hebben nu elke week maar een of twee kleine concerten met maximaal honderd bezoekers", zegt directeur Jos Feijen tegen de krant. "Normaal hebben we nu volop uitverkochte concerten met 1200 bezoekers."

  Eerder waren er al grote ontslagrondes bij onder meer Paradiso in Amsterdam, het Tilburgse poppodium 013 en Gebr. De Nobel in Leiden.

 • In het kort: de belangrijkste punten uit de persconferentie

  De belangrijkste punten uit de persconferentie NOS
 • Vaccin is 'de beste troef', vindt De Jonge

  Het behandelen van corona gaat beter dan een aantal maanden geleden en dat scheelt sterfgevallen, zegt minister De Jonge. Maar hij noemt een vaccin uiteindelijk "de beste troef". "Daar steken we veel geld in."

  Gezamenlijk met de EU zijn er nu vijf vaccins in optie. "Dat maakt dat we er goed voorstaan als een van die fabrikanten uiteindelijk tot levering komt." Als alles meezit, hoopt het kabinet begin 2021 de eerste vaccins te ontvangen, zegt De Jonge.

  En als het zover komt, dan is er niet opeens voor elke Nederlander een vaccinatie beschikbaar. "We zullen groepsgewijs tranches van vaccins geleverd krijgen", zegt de minister daarover. "Dan kunnen we ook gaan kijken wanneer welke groep een vaccin moet krijgen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vaccin mogelijk begin 2021: 'Er zijn bemoedigende resultaten'
 • 'Invoering corona-app afhankelijk van testcapaciteit'

  Minister De Jonge laat weten dat de Corona-app vooral zin heeft als de testcapaciteit op orde is. In de proef die nu wordt gedaan met de app in Twente kan iedereen die een melding krijgt zich laten testen, ook als diegene geen klachten heeft. In de rest van het land, is het devies juist: alleen een test als je klachten hebt.

  "We kunnen de app alleen in het hele land invoeren als er genoeg testcapaciteit is", zegt De Jonge. "Dat zal ik half september moeten inschatten." Hij vindt het te stellig om te zeggen dat de app alleen zin heeft als iedereen zich kan laten testen, omdat de app ook in staat stelt om eerder te waarschuwen.

 • De Jonge: geen 'tweestromensamenleving'

  Het kabinet kiest er niet voor om bijvoorbeeld voor jongeren, die minder risico lopen, de teugels te laten vieren. "Als de ene groep zich terugtrekt uit de samenleving, heeft de andere meer ruimte", zegt minister De Jonge.

  "Maar jonge mensen gaan niet alleen met jonge mensen om", gaat hij verder. "Het blijft niet in die groep en kan juist een aanjagende rol spelen bij het virus." De Jonge benadrukt dat het kabinet geen "tweestromensamenleving" wil.

 • Wekelijkse testen verpleeghuizen bij uitbraak

  Er komen wekelijkse testen in verpleeghuizen waar een coronabesmetting is, zei minister De Jonge van Volksgezondheid. Het OMT heeft geadviseerd om wekelijks te testen bij alle bewoners en werknemers van een verpleeghuis als er sprake is van een besmetting. Het kabinet neemt dat advies dus over. Ook moeten er vaker mondkapjes gedragen worden. Lees er in onderstaand meer over.

 • De Jonge benadrukt: alleen testen bij klachten

  Nu de wintermaanden eraan komen zal het aantal mensen met verkoudheidsklachten groter worden, zeg minister De Jonge van Volksgezondheid. "En daarmee neemt de druk op de GGD toe." De testcapaciteit is volgens De Jonge krap op dit moment. "Het is voor de korte termijn piepen en kraken."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge benadrukt: 'Alleen testen bij klachten, want laboratoria kunnen vraag niet aan'

  Het kabinet heeft de vraag uitstaan bij het OMT welke groepen voorrang zouden moeten krijgen als de krapte blijft. Het zou dan bijvoorbeeld kunnen dat zorgmedewerkers en leraren prioriteit krijgen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Minister De Jonge: 'Bij tekort aan coronatesten mogelijk prioriteren'

  Afgelopen vrijdag maakte De Jonge overigens bekend dat de capaciteit de komende tijd flink wordt uitgebreid, doordat omdat er laboratoriumcapaciteit is ingekocht in Duitsland.

 • Geen nieuwe datum voor opening discotheken

  Rutte benadrukt dat er geen nieuwe datum wordt gegeven discotheken en nachtclubs, omdat die plekken in het buitenland besmettingshaarden zijn gebleken. "Het is nu niet te zeggen of we nog versoepelingen kunnen aankondigen voordat er een vaccin is."

  Hij noemt het risico "gewoon te groot". "We kunnen heel veel, maar we moeten ook echt voorzichtig blijven."

 • Rutte: bestrijding corona verschuift naar regio

  Regio's krijgen een grotere rol bij de bestrijding van het coronavirus. Op het coronadashboard staan vanaf vandaag ook lokale besmettingsgegevens, op gemeentelijk niveau. Mede op basis daarvan kunnen veiligheidsregio's extra maatregelen nemen als in hun regio het aantal besmettingen oploopt.

  Het kabinet erkent dat de algemene maatregelen de eerste maanden tot schade leidden, maar houdt vol dat ze toen nodig waren. Inmiddels is zoveel bekend over het virus dat lokaal en regionaal ingrijpen mogelijk is. Belangrijk is ook dat er meer en eerder wordt getest. Er komen meer testlocaties, zodat minder mobiele mensen zich eerder laten testen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: 'Per regio gaan we bepalen wat het besmettingsrisico is'