liveblog
NOS NieuwsAangepast

Twijfel over wekelijks testen verpleeghuizen • Nachtclubs spreken van aanfluiting

  • Het kabinet neemt het OMT-advies over om wekelijks te testen in verpleeghuizen waar een coronabesmetting is.
  • Discotheken en nachtclubs gaan nog niet open en er kan geen datum worden gegeven wanneer dat wel kan.
  • De regio's krijgen een grotere rol bij de aanpak van het coronavirus.
  • Aantal vastgestelde besmettingen ongeveer gelijk gebleven.
  • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Wij sluiten het liveblog af. Morgen starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

Verpleeghuisvereniging betwijfelt of GGD wekelijks testen wel aankan

In Nieuwsuur uit Conny Helder van zorgkoepel Actiz haar zorgen over de testcapaciteit van de GGD's. Minister De Jonge van Volksgezondheid maakte vandaag bekend dat verpleeghuizen waarin een coronabesmetting is vastgesteld, wekelijks al hun bewoners en werknemers gaan testen. Ook als ze geen klachten hebben. "Wij willen het wel voor elkaar krijgen, maar daar hebben we ook anderen voor nodig", zegt Helder. "Het is echt zaak dat de GGD in staat wordt gesteld dat goed te doen."

"We testen nu alleen bij klachten, maar onderzoek geeft aan dat het ook preventief moet. Maar we maken ons zorgen of de GGD dat voor elkaar kan krijgen. Er moeten voldoende tests zijn, en ze moeten snel genoeg worden ingezet en de uitslag moet snel genoeg binnen zijn."

Het is voor verpleeghuizen een optie om los van de GGD tests in te kopen, zegt Helder:

Strikte lockdown voor Havana om corona uit te bannen op Cuba

Cuba komt met een strenge lockdown voor Havana. De komende vijftien dagen geldt tussen 19.00 uur 's avonds en 05.00 uur 's ochtends een avondklok in de hoofdstad. Benzinepompen mogen vanaf morgen geen klanten met privévoertuigen meer toestaan en winkeliers mogen niets verkopen aan mensen die niet in de buurt van hun winkel wonen. Zo moeten mensen ontmoedigd worden om te reizen.

Op alle wegen die Havana uit leiden, staat politie. Reizigers die geen speciale vergunning hebben om de stad te verlaten, moeten worden tegengehouden door de agenten. Verder is het begin van het nieuwe schooljaar in Havana voorlopig uitgesteld.

Op de rest van het eiland zijn de maatregelen veel minder streng. Cuba heeft maar weinig coronabesmetingen vastgesteld. In reactie op de wereldwijde uitbraak sloot Cuba al snel het luchtruim en buiten de hoofdstad werden nog weinig besmettingen gemeld. Daar nam het aantal besmettingen de laatste weken snel toe, wat de autoriteiten noopte tot het nemen van de strikte maatregelen in Havana.

Nijmeegs café gesloten na uitbraak corona

In Nijmegen is per direct een café gesloten in verband met een corona-uitbraak onder bezoekers en personeel. Zeker zes cafébezoekers en een medewerker zijn positief getest op het coronavirus, meldt Omroep Gelderland. De GGD kwam na bron- en contactonderzoek uit bij het café.

Mensen die die tussen 25 augustus en 1 september in Café Van Rijn zijn geweest, wordt dringend verzocht bij klachten thuis te blijven en zich te laten testen op het virus.

Ook Jong Oranje hoeft niet in quarantaine

Net als het Nederlands elftal worden ook de voetballers van Jong Oranje vrijgesteld van de quarantaineregels. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft opnieuw gehoor aan een wens van de KNVB daarover.

Vrijdag speelt Jong Oranje een EK-kwalificatieduel tegen Wit-Rusland, een gebied waarvoor code 'oranje' geldt. Vooraf was er veel onenigheid over de selectie. Sommige clubs wilden hun spelers niet afstaan, omdat de voetballers na terugkomst in quarantaine zouden moeten.

Nachtclubs: schandalig voor ondernemers en jongeren

"Een aanfluiting van een persconferentie", zo reageert de belangenvereniging voor de clubsector, Nachtbelang, op de bekendmaking van premier Rutte en minister De Jonge dat nachtclubs en discotheken voorlopig niet open gaan. "Het is schandalig voor ondernemers en voor jongeren", zegt Jorn Lukaszcyzk, mede-eigenaar van de Utrechtse club Basis en initiatiefnemer van Nachtbelang. Hij vindt dat het kabinet erg luchtig doet over zijn sector en over de gevolgen van de maatregelen voor de jeugd.

Pas gisteren sprak de belangenvereniging voor het eerst met het kabinet over de wens om weer open te gaan. "We zitten nu aan tafel, een stapje dichterbij", zegt Lukaszcyzk. Hij had zich al voorbereid op slecht nieuws en was dan ook niet verrast door het besluit van de kabinet.

Dat het kabinet naar het buitenland zegt te kijken bij het bepalen van het beleid over nachtclubs kan hij zich niet voorstellen. "Steeds meer landen openen weer de clubs." Lukaszcyzk ziet zelf dat het in het buitenland juist beter gaat in de sector.

Nachtbelang heeft een protocol gestuurd naar het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de aanpak van de coronacrisis. Daarin staat onder meer dat de sector denkt dat kleine aanpassingen aan de kaartverkoop het registreren van namen en telefoonnummers makkelijk maakt. Dat zou helpen bij het bron- en contactonderzoek. Wat er ook in staat, is dat afstand houden in discotheken geen optie is, wat de beoogde aanpak van de clubs diametraal tegenover die van het kabinet plaatst.

Ontslagen bij Eindhovens poppodium De Effenaar

Poppodium De Effenaar ontslaat meer dan de helft van de medewerkers. 45 van de 81 personeelsleden verliezen hun baan. Het gaat om vaste medewerkers en mensen met een tijdelijk contract, meldt het Eindhovens Dagblad. Het poppodium lijdt zwaar onder de maatregelen tegen het coronavirus.

"We hebben nu elke week maar een of twee kleine concerten met maximaal honderd bezoekers", zegt directeur Jos Feijen tegen de krant. "Normaal hebben we nu volop uitverkochte concerten met 1200 bezoekers."

Eerder waren er al grote ontslagrondes bij onder meer Paradiso in Amsterdam, het Tilburgse poppodium 013 en Gebr. De Nobel in Leiden.

In het kort: de belangrijkste punten uit de persconferentie

De belangrijkste punten uit de persconferentie

Vaccin is 'de beste troef', vindt De Jonge

Het behandelen van corona gaat beter dan een aantal maanden geleden en dat scheelt sterfgevallen, zegt minister De Jonge. Maar hij noemt een vaccin uiteindelijk "de beste troef". "Daar steken we veel geld in."

Gezamenlijk met de EU zijn er nu vijf vaccins in optie. "Dat maakt dat we er goed voorstaan als een van die fabrikanten uiteindelijk tot levering komt." Als alles meezit, hoopt het kabinet begin 2021 de eerste vaccins te ontvangen, zegt De Jonge.

En als het zover komt, dan is er niet opeens voor elke Nederlander een vaccinatie beschikbaar. "We zullen groepsgewijs tranches van vaccins geleverd krijgen", zegt de minister daarover. "Dan kunnen we ook gaan kijken wanneer welke groep een vaccin moet krijgen."

Vaccin mogelijk begin 2021: 'Er zijn bemoedigende resultaten'

'Invoering corona-app afhankelijk van testcapaciteit'

Minister De Jonge laat weten dat de Corona-app vooral zin heeft als de testcapaciteit op orde is. In de proef die nu wordt gedaan met de app in Twente kan iedereen die een melding krijgt zich laten testen, ook als diegene geen klachten heeft. In de rest van het land, is het devies juist: alleen een test als je klachten hebt.

"We kunnen de app alleen in het hele land invoeren als er genoeg testcapaciteit is", zegt De Jonge. "Dat zal ik half september moeten inschatten." Hij vindt het te stellig om te zeggen dat de app alleen zin heeft als iedereen zich kan laten testen, omdat de app ook in staat stelt om eerder te waarschuwen.

De Jonge: geen 'tweestromensamenleving'

Het kabinet kiest er niet voor om bijvoorbeeld voor jongeren, die minder risico lopen, de teugels te laten vieren. "Als de ene groep zich terugtrekt uit de samenleving, heeft de andere meer ruimte", zegt minister De Jonge.

"Maar jonge mensen gaan niet alleen met jonge mensen om", gaat hij verder. "Het blijft niet in die groep en kan juist een aanjagende rol spelen bij het virus." De Jonge benadrukt dat het kabinet geen "tweestromensamenleving" wil.

Wekelijkse testen verpleeghuizen bij uitbraak

Er komen wekelijkse testen in verpleeghuizen waar een coronabesmetting is, zei minister De Jonge van Volksgezondheid. Het OMT heeft geadviseerd om wekelijks te testen bij alle bewoners en werknemers van een verpleeghuis als er sprake is van een besmetting. Het kabinet neemt dat advies dus over. Ook moeten er vaker mondkapjes gedragen worden. Lees er in onderstaand meer over.

De Jonge benadrukt: alleen testen bij klachten

Nu de wintermaanden eraan komen zal het aantal mensen met verkoudheidsklachten groter worden, zeg minister De Jonge van Volksgezondheid. "En daarmee neemt de druk op de GGD toe." De testcapaciteit is volgens De Jonge krap op dit moment. "Het is voor de korte termijn piepen en kraken."

De Jonge benadrukt: 'Alleen testen bij klachten, want laboratoria kunnen vraag niet aan'

Het kabinet heeft de vraag uitstaan bij het OMT welke groepen voorrang zouden moeten krijgen als de krapte blijft. Het zou dan bijvoorbeeld kunnen dat zorgmedewerkers en leraren prioriteit krijgen.

Minister De Jonge: 'Bij tekort aan coronatesten mogelijk prioriteren'

Afgelopen vrijdag maakte De Jonge overigens bekend dat de capaciteit de komende tijd flink wordt uitgebreid, doordat omdat er laboratoriumcapaciteit is ingekocht in Duitsland.

Geen nieuwe datum voor opening discotheken

Rutte benadrukt dat er geen nieuwe datum wordt gegeven discotheken en nachtclubs, omdat die plekken in het buitenland besmettingshaarden zijn gebleken. "Het is nu niet te zeggen of we nog versoepelingen kunnen aankondigen voordat er een vaccin is."

Hij noemt het risico "gewoon te groot". "We kunnen heel veel, maar we moeten ook echt voorzichtig blijven."

Rutte: bestrijding corona verschuift naar regio

Regio's krijgen een grotere rol bij de bestrijding van het coronavirus. Op het coronadashboard staan vanaf vandaag ook lokale besmettingsgegevens, op gemeentelijk niveau. Mede op basis daarvan kunnen veiligheidsregio's extra maatregelen nemen als in hun regio het aantal besmettingen oploopt.

Het kabinet erkent dat de algemene maatregelen de eerste maanden tot schade leidden, maar houdt vol dat ze toen nodig waren. Inmiddels is zoveel bekend over het virus dat lokaal en regionaal ingrijpen mogelijk is. Belangrijk is ook dat er meer en eerder wordt getest. Er komen meer testlocaties, zodat minder mobiele mensen zich eerder laten testen.

De Jonge: 'Per regio gaan we bepalen wat het besmettingsrisico is'

Rutte: kijk naar wat kan nu we ons aan de regels houden

"Een compliment voor ons allemaal", zegt premier Rutte. "Omdat voor de meeste mensen de regels de basis zijn." Hij vindt dat we moeten kijken wat er allemaal wel kan, omdat we ons aan de regels houden. "Het verschil met een half jaar geleden, je kunt na een week hard werken een biertje drinken met vrienden op het terras of uit eten."

Minister De Jonge vult aan: "We werken met voortschrijdend inzicht en weten steeds beter hoe het virus werkt. We weten ook steeds beter hoe je het eronder krijgt." Hij benadrukt het belang van solidariteit: "Het vergt alertheid, saamhorigheid en uithoudingsvermogen."

Rutte tijdens persconferentie: 'Laten we kijken naar wat er allemaal wél kan'

Discotheken en nachtclubs mogen nog niet open

Er komt geen groot of onverwachts nieuws vandaag, begint premier Rutte de persconferentie. Hij kondigt wel aan dat minister De Jonge en hij volgende week een online sessie gaan doen om zoveel mogelijk ideeën en kritische vragen te horen. "Het is logisch dat mensen zelf op onderzoek uitgaan. Er is niet maar een waarheid om op de beste manier met het virus om te gaan."

Rutte zegt verder dat discotheken en nachtclubs niet open mogen. Die maatregel gold tot vandaag en wordt dus verlengd.

Persconferentie vanaf 19.00 uur live te volgen

Om 19.00 uur geven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie. Waarschijnlijk zullen ze vooral hameren op het belang van de maatregelen die al van kracht zijn. Er worden geen grote aanpassingen van het beleid verwacht.

De persconferentie is bij de NOS te volgen via de volgende kanalen:

Alle nertsenfokkerijen in Gemert-Bakel nu besmet

Het laatste nertsenbedrijf in Gemert-Bakel dat nog coronavrij was, is nu ook besmet. Dat meldt burgemeester Van Veen op Twitter. Het aantal besmette fokkerijen in de Brabantse gemeente komt daarmee op negentien.

Alle besmette fokkerijen in Gemert-Bakel worden geruimd. Burgemeester Van Veen spreekt van een drama voor de ondernemers en een drama voor het buitengebied.

In de provincie zijn nu 33 nertsenfokkerijen besmet met het coronavirus, meldt Omroep Brabant. Buiten Brabant zijn op elf fokkerijen besmettingen vastgesteld. Alle dieren op de getroffen bedrijven worden afgemaakt.

Vorige week werd bekend dat de nertsenhouderijen in verband met de uitbraken vervroegd moeten stoppen in maart volgend jaar. De laatste 120 bedrijven worden uitgekocht.

Kinderen minister Grapperhaus hadden corona

Twee van de vier kinderen van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zijn eerder deze zomer besmet geweest met het coronavirus. Tegen De Telegraaf zegt Grapperhaus dat dat in juli was en dat hij toen geen contact met ze had.

De kinderen waren ook bij de bruiloft van de minister aanwezig, waarbij gasten niet altijd anderhalve meter bij elkaar vandaan bleven. Op dat moment waren ze klachtenvrij, zegt Grapperhaus tegen de krant.

Kabinet wil gerichtere aanpak corona, minder grove maatregelen

Het kabinet wil gerichte maatregelen nemen tegen het coronavirus. De algemene maatregelen van de eerste maanden waren nodig, maar hebben wel tot economische en maatschappelijke schade geleid, stelt het kabinet in reactie op bevindingen van honderd onafhankelijke experts.

"We weten nu beter waar het virus zich bevindt en wat de besmettingsbron is", zegt het kabinet. Daardoor kunnen lokaal specifieke maatregelen genomen worden. Naast het landelijke dashboard komt er een regionaal dashboard met gegevens over uitbraken. Ook wil het kabinet meer testlocaties, zodat mensen die minder mobiel zijn zich eerder laten testen.

Witte Huis durft rondleidingen weer aan

Het wordt weer mogelijk om deel te nemen aan rondleidingen door het Witte Huis. Vanaf 12 september worden de tours hervat, nadat ze bijna een half jaar hebben stilgelegen in verband met het coronavirus.

Omwille van de veiligheid worden mondkapjes verplicht voor alle bezoekers die ouder zijn dan 2 jaar. De kapjes worden door het Witte Huis verstrekt, net als handschoenen.

Het Witte Huis is de komende tijd maar twee dagen per week te bezoeken, in plaats van de gebruikelijke vijf. Alleen op vrijdagochtend en zaterdagochtend tussen 08.00 uur en 11.00 uur worden rondleidingen gegeven. Naar verwachting zal slechts 18 procent van het normale aantal bezoekers kunnen deelnemen.

OMT-advies: extra bescherming en veel meer testen in verpleeghuizen

Het coronabeleid in verpleeghuizen moet strenger, adviseert het Outbreak Management Team aan het kabinet. Zodra in een regio veel besmettingen zijn, moet het verpleeghuispersoneel er te allen tijde mondmaskers dragen. Mensen die naar een verpleeghuis verhuizen, moeten eerst tien dagen in quarantaine.

De GGD's en verpleeghuizen in een regio moeten overleggen wanneer deze 'code oranje' ingaat. In regio's met veel besmettingen, zoals Amsterdam, zouden de maatregelen nu al moeten gaan gelden. Zodra een besmetting is geconstateerd in een verpleeghuis, moeten alle bewoners en personeel wekelijks worden getest.

Corona staat vrouwenduel PSV en Alkmaar in de weg

De KNVB heeft een streep gezet door een van de wedstrijden waarmee de eredivisie bij de vrouwen van start zou gaan. De voetbalbond heeft het duel tussen PSV en VV Alkmaar afgelast, omdat bij speelsters en staf van de Eindhovense ploeg het coronavirus is vastgesteld.

Om privacyredenen heeft de KNVB niet bekendgemaakt om hoeveel positieve tests het gaat. Op advies van de GGD zijn de overige personen in en rond het PSV-elftal in quarantaine gegaan.

Vorige week ging ook het oefenduel tussen PSV en sc Heerenveen al niet door vanwege de coronabesmettingen.

Stormloop op gratis treinkaartjes in België

In België wordt gretig gebruikgemaakt van een regeling voor gratis treinkaartjes. Binnen een dag hebben al een half miljoen Belgen zich aangemeld voor de kaartjes, die bedoeld zijn als steuntje in de rug van de toeristische sector. Die is zwaar getroffen door de coronacrisis.

Met de actie kunnen alle inwoners boven de 12 jaar gratis een twaalfrittenkaart aanvragen. Daarmee kunnen ze vanaf 5 oktober een half jaar lang gratis twee treinreizen per maand maken.

Pintransacties in augustus weer lager

Het aantal pintransacties in Nederland was de afgelopen maand 4 procent lager dan normaal, volgens ING. In juli pinden mensen juist meer dan normaal. Die opleving, door de vele Nederlanders die toen in eigen land op vakantie gingen, lijkt dus van tijdelijke aard.

Vooral de horeca profiteerde van de mensen die in eigen land op vakantie gingen. ING zag dat er aan het begin van de vakantieperiode zo'n 10 procent meer gepind werd dan normaal in de horeca, ook al waren nog niet alle horecatenten open. Toch heeft de horeca dat lang niet altijd terug gezien in de omzetcijfers, omdat er door de coronacrisis ook veel minder buitenlandse toeristen waren. Daarnaast gooide het slechte weer van de laatste week van augustus roet in het eten voor veel horecatenten.

Het aantal pintransacties van Nederlanders in het buitenland lag deze zomer overigens ruim 40 procent lager dan normaal, meldt ING. Wanneer die cijfers worden gecombineerd met de transacties in het binnenland, is de conclusie dat er in de afgelopen maand in totaal 7 procent minder is gepind dan normaal.

De pintransacties zijn een belangrijke graadmeter voor de staat van de economie. Ongeveer een 20 procent van het bbp wordt bepaald door de uitgaven van huishoudens met een pinpas.

Deze week Kamerdebatten over corona

De Tweede Kamer gaat nog deze week debatteren over de coronacrisis. De bruiloft van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid staat wat veel partijen betreft op de agenda. Gasten hielden zich daar niet aan de anderhalve meter afstand. De meeste oppositiepartijen willen dat Grapperhaus zelf ook naar de Kamer komt en niet premier Rutte het woord laat voeren. Het kabinet bepaalt overigens wie er bij een debat aanwezig is, maar houdt meestal rekening met de wensen van de Tweede Kamer.

In dit 'algemene' coronadebat, morgen vanaf 15.45 uur, gaat het ook over de persconferentie van premier Rutte van vanavond. Morgenochtend, vanaf 10.15 uur, is er een debat over de wetgeving voor de invoering van de corona-app, de CoronaMelder. Beide debatten worden live uitgezonden op NPO Politiek.

Volgende week debatteert de Kamer met premier Rutte en de ministers Wiebes, Koolmees en Hoekstra over het derde steunpakket voor bedrijven en werknemers die zwaar worden getroffen door de coronacrisis.

Reisadvies heel Zweden nu 'geel'

Voor heel Zweden is het reisadvies terug naar 'geel', wat betekent dat er veiligheidsrisico's zijn, maar dat vakantiereizen niet meer worden ontraden. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is de corona-uitbraak in de regio Västra Götalands län onder controle. In de regio, met Göteburg als hoofdstad, geldt nu code 'geel'.

Na terugkeer uit de regio Västra Götalands län is het dus niet meer noodzakelijk om in thuisquarantaine te gaan. Voor de rest van Zweden hoeft dat al langer niet meer.

"U kunt op vakantie naar Zweden, maar blijf waakzaam", schrijft het ministerie in het reisadvies van vandaag. "Bij een nieuwe uitbraak kan de situatie lokaal plotseling veranderen."

RIVM: ‘We hebben grote stijging weten af te remmen’

Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM, zegt "heel blij" te zijn met de stabilisatie van het aantal nieuwe besmettingen en de daling van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames. "Het is een positief signaal dat we met z'n allen de grote stijging hebben weten af te remmen."

Dat het aantal ziekenhuisopnames beperkt blijft, lijkt vooral te komen doordat oudere mensen minder besmet worden. "De jongeren besmetten ouderen op een beperkte manier. Het virus gaat voornamelijk rond in jongere leeftijdsgroepen", aldus Timen. Ze roept mensen op zich te blijven testen bij klachten en thuis te blijven tot de uitslag er is. "Testen is een hele belangrijke pijler van de virusbestrijding."

Net als vorige week waarschuwt Timen voor te veel optimisme. Een opleving in het najaar blijft mogelijk: "We verwachten dan wel een toename van het aantal gevallen, maar hoe en waar, dat moeten we afwachten."

Iets meer besmettingen in Den Haag

De meeste besmettingen waren deze week opnieuw in Amsterdam (558), Rotterdam (374) en Den Haag (331). Alleen in Den Haag is dat iets meer dan vorige week, toen er 278 besmettingen werden vastgesteld.

Ook in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant is het aantal vastgestelde besmettingen iets toegenomen, schrijft het RIVM.

Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen week de meeste besmettingen in Montfoort (12,2 per 10.000 inwoners), Amsterdam (6,4) en Den Haag (6,1). In Montfoort gaat het om 17 besmettingen, maar vanwege het geringe aantal inwoners staat de gemeente bovenaan.

Het aantal besmette personen dat in het buitenland geweest is, is iets afgenomen. Het gaat om 812 mensen (23 procent). Een week eerder waren dat er 867.

R-getal

Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat vanaf 4 augustus het R-getal (het getal dat aangeeft hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door een patiënt) bij benadering net onder de 1 is. Op 14 augustus, de meest recente dag dat het R-getal is berekend, was het R-getal volgens het RIVM 0,99 (vanwege de foutmarge ligt het getal ergens tussen de 0,91-1,08).

Bazaar Beverwijk wil weer open en neemt maatregelen

De Beverwijkse Bazaar wil de gesloten markthallen snel weer heropenen en neemt daarom een aantal maatregelen. Zo worden hallen van elkaar gescheiden, ondernemers verplaatst en zijn scootmobielen, rolstoelen, rollators en kinderwagens verboden op smalle plekken. NH Nieuws schrijft dat het gaat om gangpaden smaller dan vijf meter.

Het plan wordt morgen besproken met de gemeente Beverwijk, die ruim een week geleden plotseling besloot een aantal markthallen te sluiten. In de hallen werd onvoldoende afstand gehouden.

Negatieve inflatie in EU door corona

Het 'deflatiespook' is terug, voor het eerst in ruim vier jaar. Dat betekent dat de prijzen niet stijgen maar dalen. Een mogelijk gevolg is dat mensen bestedingen uitstellen, omdat producten later misschien nog goedkoper zijn. En dat leidt weer tot minder vraag en nog lagere prijzen.

Door de coronacrisis zijn producten in de EU goedkoper geworden en zijn ook de kosten voor levensonderhoud gedaald (in augustus min 0,2 procent). In juli waren de prijzen nog gestegen (plus 0,4 procent).

Aantal nieuwe besmettingen gelijk aan vorige week, minder doden

De afgelopen week zijn 3597 nieuwe positieve testen gemeld bij het RIVM. Dat zijn er negen meer dan vorige week.

Dat het aantal besmettingen nagenoeg gelijk is gebleven is opvallend, omdat veel meer mensen zich hebben laten testen. De afgelopen week waren dat er 163.000 mensen, 23.000 meer dan een week ervoor.

Van alle mensen die zich lieten testen was dus een kleiner percentage positief. De afgelopen week was dat 2,2 procent. Een week eerder was dat 2,5 procent.

Het aantal doden en ziekenhuisopnames is afgenomen. De GGD's hebben afgelopen week 57 nieuwe ziekenhuisopnames en 24 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om 84 nieuwe ziekenhuisopnames en 32 doden.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. Sommige opnames en sterfgevallen waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het daadwerkelijke aantal kan dus hoger liggen.

Verkiezingen: wie niet gezond is, moet thuisblijven

Kiezers die bij de komende verkiezingen een van de vragen van de coronagezondheidscheck met 'ja' beantwoorden, moeten iemand machtigen om hun stem uit te brengen. Dat schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer in een brief over maatregelen rond verkiezingen in coronatijd.

Burgemeester 'zeer bezorgd' om corona-uitbraak Silvolde

De burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek zegt zeer bezorgd te zijn over een corona-uitbraak in het dorp Silvolde. Van de 5400 inwoners zijn ten minste elf mensen positief getest. De verwachting is dat het aantal stijgt.

Tientallen dorpsbewoners zitten uit voorzorg in thuisquarantaine. De GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft contact met honderden mensen die mogelijk ook getest moeten worden. "Dit is een stevige waarschuwing, het is echt zorgelijk", zegt burgemeester Otwin van Dijk.

Afgelopen weekend werd bekend dat acht spelers van de lokale voetbalclub positief zijn getest. Het sportcomplex is sinds vanochtend afgesloten. De burgemeester neemt meer maatregelen als de komende dagen blijkt dat mensen ook elders besmet zijn.

Uit voorzorg hebben vier horecagelegenheden hun de deuren gesloten. Een zorgcentrum in Silvolde beperkt het bezoek en de situatie op de plaatselijke middelbare school wordt scherp in de gaten gehouden, zegt Van Dijk.

Bredase carnavalsorganisatie roept op geen wagens te bouwen voor optocht

Stichting Kielegat, die onder meer de grote carnavalsoptocht van Breda organiseert, roept carnavalsverenigingen op geen praalwagens te bouwen voor de komende editie. Volgens Omroep Brabant is het nog onzeker of de optocht van Breda komend jaar doorgaat, maar als die doorgaat is het zonder wagens.

De stichting vraagt wagenbouwers om zich te richten op carnaval 2022. "Het is te vroeg om te zeggen dat de optocht niet door kan gaan, we zijn er nog een half jaar vandaan", zegt Lucien Verhoef van Stichting Kielegat tegen de omroep. "Maar wagenbouwers zijn vaak nu al bezig. En de kans is nu eenmaal heel groot dat het niet door kan gaan." En dus kunnen bouwers er maar beter niet aan beginnen, vindt de stichting. "We willen voorkomen dat ze maandenlang aan het bouwen zijn en het dan niet door kan gaan."

Breda is de eerste grote stad die deze oproep doet. Enkele kleinere gemeenten zoals Geertruidenberg en Deurne hebben eerder besloten de optochten helemaal af te gelasten.

Tijdens carnaval heet Breda 't Kielegat

Europese Commissie tikt Hongarije op vingers om inreisverbod

De Europese Commissie heeft een brief gestuurd aan de regering van Hongarije waarin wordt "benadrukt dat er niet gediscrimineerd mag worden tussen EU-burgers als het gaat om opgelegde reisbeperkingen". "Er zijn duidelijke regels in de EU over vrij verkeer waar elke lidstaat zich aan moet houden."

Het is voor buitenlanders vanaf vandaag niet meer mogelijk om naar Hongarije te reizen. Alleen mensen met de Hongaarse nationaliteit worden nog toegelaten, op voorwaarde dat ze twee weken in quarantaine gaan of twee negatieve coronatests kunnen overleggen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Hongarije op oranje gezet, maar Nederlanders die terugkomen uit dat land hoeven niet in quarantaine.

65.000 ondernemers vroegen om tweede steunpakket, 5400 op laatste dag

Op de laatste dag dat een aanvraag kon worden ingediend voor het tweede coronasteunpakket hebben 5400 ondernemers dat gedaan, meldt uitkeringsintantie UWV. Het loket voor het aanvragen van de NOW 2.0-regeling sloot om middernacht. In de laatste week dienden 20.000 ondernemers een verzoek in.

In totaal hebben ruim 65.000 ondernemers aangeklopt bij de uitkeringsinstantie. Met de regeling kunnen werkgevers, die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis, tot 90 procent van de loonkosten voor hun werknemer ontvangen. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van vier maanden, kwamen in aanmerking voor een tegemoetkoming. UWV moet de laatste aanvragen nog verwerken en dan wordt duidelijk hoeveel bedrijven recht hebben op geld en wat het totale bedrag zal zijn.

Ruim 65.000 aanvragen is een stuk minder dan de bijna 150.000 aanvragen die werden ingediend voor de eerste versie van de maatregel: NOW 1.0. Werkgevers die wel NOW 1.0 aanvroegen en geen NOW 2.0 lieten aan het UWV weten dat ze hier veelal voor kozen omdat het weer beter ging met hun bedrijf. De tegemoetkoming is daarom niet mer nodig.

Het kabinet heeft inmiddels een derde steunpakket aangekondigd. Die regeling wordt wel wat aangescherpt. Zo krijgt een ondernemer 80 procent van de loonkosten vergoed en 10 procent gaat dan naar omscholing van werknemers. Daarna wordt de regeling verder afgebouwd naar 70 en 60 procent van de loonkosten. Vanaf januari is de regeling alleen nog maar beschikbaar voor bedrijven die 30 procent omzetverlies hebben.

Nederlandse industrie komt uit dal

Na maanden van dalende productie klimt de Nederlandse industrie weer uit het dal. Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus is de inkoopmanagersindex NEVI in augustus gestegen naar 52,3. Een waarde boven de 50 wijst op groei.

De groei in de industrie komt vooral door de versoepeling van de lockdowns in de verschillende Europese landen en de opgaande lijn van met name de Duitse industrie.

Rusland meldt meer dan miljoen besmettingen

In Rusland is de grens van een miljoen vastgestelde besmettingen overschreden. In de afgelopen 24 uur hebben de autoriteiten 4729 besmettingen gemeld. Daarmee komt het totaal nu op 1.000.048.

Het is het vierde land waarin meer dan een miljoen besmettingen zijn vastgesteld. Eerder passeerden de Verenigde Staten (nu ruim 6 miljoen), Brazilië (3,9 miljoen) en India (3,6 miljoen) die grens al.

Boek schrijven populair: uitgeverij ziet toename aantal manuscripten

Een uitgever in Utrecht, die zich vooral richt op jongeren, krijgt de afgelopen tijd steeds meer manuscripten binnen. In de coronaperiode nemen veel mensen de tijd voor projecten die er nooit van kwamen, zoals het schrijven van een boek.

"In het begin van de coronaperiode waren we druk met de schrijvers die al voor ons schreven. Zo haalden ze bijvoorbeeld deadlines niet, omdat ze opeens thuisonderwijs moesten geven. Later kregen we ook enorm veel manuscripten binnen, ongeveer het driedubbele van wat we gewend zijn", zegt Myrthe Spiteri van uitgeverij Blossom Books tegen RTV Utrecht.

Marieke Simons is een van de mensen die werken aan een manuscript. Ze werkt bij de gemeente Utrecht.

"Het helpt dat ik een heel flexibele baan heb", zegt ze. "Op kantoor pak ik niet zomaar mijn laptop erbij, maar nu ik vanuit huis werk, kan ik makkelijk overdag doorschrijven als ik in een goede flow zit. In dat geval werk ik 's avonds gewoon wat langer door. Zo blijf ik de hele dag betrokken bij mijn boek en dat helpt wel in het schrijfproces."

De uitgever verwacht een piek later dit jaar. "Wat we nu hebben binnengekregen waren waarschijnlijk manuscripten die mensen nog op de plank hadden liggen. De mensen die rond maart begonnen zijn met schrijven zullen later dit jaar, waarschijnlijk aan het einde van de vakantieperiodes, hun boek afronden.

Ruim 1200 nieuwe besmettingen in Duitsland

In de afgelopen 24 uur zijn er in Duitsland 1218 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het Robert Koch Instituut (RKI) meldt dat er sinds het begin van de uitbraak bij 243.599 mensen het virus is vastgesteld.

De stijging van het aantal nieuwe coronagevallen ligt fors hoger dan een dag eerder. Toen waren er 610 nieuwe besmettingen. Het dodental als gevolg van het virus steeg dinsdag met 4 naar 9302.

VVD wil studiepunten voor maatschappelijke inzet rond corona

Studenten die vrijwillig meewerken aan bron- en contactonderzoek, een bedrijf opzetten voor beademingsapparatuur of bijvoorbeeld meehelpen met het ontwikkelen van een vaccin zouden daarvoor beloond moeten worden. Dat vindt de VVD. In ruil voor hun maatschappelijke inzet voor corona zouden ze studiepunten moeten krijgen. Of, als zij er vakken voor moeten laten schieten, minder collegegeld hoeven betalen.

In het NOS Radio 1 Journaal zei VVD-Kamerlid Wiersma dat hij deze regeling in de coronawet wil laten opnemen. De Tweede Kamer werd het onlangs al eens over het betalen per vak. Daar worden nu nog proeven mee gehouden. Het kan jaren duren voor dat bij alle onderwijsinstellingen is ingevoerd. "We vragen in deze coronatijd heel veel flexibiliteit van studenten. We zouden daar iets voor terug moeten geven", zegt Wiersma. "Je helpt daarmee niet alleen de studenten, maar ook de maatschappij."

Minister Van Engelshoven spreekt van een sympathiek plan. Op de radio zei ze dat er misschien nog wel wat organisatorische haken en ogen aan zitten. "Maar ik ben zeker bereid om te kijken of we dit kunnen regelen."

'Europese coronamaatregelen moeten op elkaar afgestemd worden'

De Europese ambassadeurs gaan morgen in Brussel proberen om meer eenheid te krijgen in de coronamaatregelen. De afgelopen weken hebben lidstaten allemaal andere maatregelen genomen om het virus in te dammen.

Duitsland, dat momenteel voorzitter is van de EU, wil proberen om de verschillende criteria meer op elkaar af te stemmen, zodat een chaos zoals in maart, waarbij er totaal geen afstemming was, wordt voorkomen. Zo zijn er landen waar mensen tien dagen in quarantaine moeten, terwijl dat in andere landen twee weken is. Ook de manier waarop wordt vastgesteld of een gebied oranje of rood is, verschilt per lidstaat en soms, zoals in Duitsland, zelfs per deelstaat.

Landen die een coronatest accepteren, om zo de quarantaine te vermijden, hanteren daarbij eveneens verschillende regels. In het ene land moet een test nog geen 24 uur oud zijn, terwijl andere lidstaten ook een uitslag van 48 uur of zelfs 72 uur accepteren.

Of er morgen een besluit valt, is nog maar de vraag. De Duitsers hebben al laten weten dat het een eerste discussieronde is.

Tweede Kamer laat weer bezoekers toe

Bezoekers zijn weer welkom in de Tweede Kamer. Het was sinds 13 maart niet mogelijk om de Kamer te bezoeken om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Er gelden wel beperkingen. Om anderhalve meter afstand te kunnen houden, zijn er maximaal 82 mensen tegelijk welkom. Dagjesmensen moeten zich van tevoren online melden en een tijdblok van twee uur reserveren.

Ook moeten bezoekers hun contactgegevens achterlaten, zodat bij een eventuele besmetting bron- en contactonderzoek kan worden gedaan. Groepen worden niet toegelaten, behalve als het om scholieren gaat.

Op dinsdag kunnen mensen ook weer zelf petities aanbieden. Er is ruimte voor maximaal twee petities, met per petitie maximaal zeven aanbieders. Ook kunnen mensen digitaal petities blijven indienen.

Gebarentolk Irma Sluis niet bij persconferentie

Gebarentolk Irma Sluis is vanavond niet aanwezig bij de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. De populaire tolk laat weten een andere klus te hebben. Ze wordt vervangen door een andere tolk. Net zoals in voorgaande persconferenties worden de mededelingen van het kabinet door twee gebarentolken 'zichtbaar' gemaakt voor doven en slechthorenden.

Irma Sluis werd aan het begin van de coronacrisis bekend door de manier waarop ze op een persconferentie het woord 'hamsteren' uitbeeldde.

Reizen naar Hongarije niet meer mogelijk

Hongarije laat vanaf vandaag geen reizigers uit het buitenland meer toe. Alleen Hongaren worden nog toegelaten. Zij moeten na terugkomst in Hongarije twee weken in quarantaine of twee testen ondergaan waaruit blijkt dat ze niet besmet zijn met het coronavirus.

Vanwege de Hongaarse beperkingen is het Nederlandse reisadvies voor dat land op oranje gezet. Nederlanders die terugkomen uit Hongarije hoeven niet in quarantaine. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen verhoogd risico op verspreiding van het virus is vanuit Hongarije voor Nederland.

Storing in coronateststraten Rosmalen en Uden

De coronateststraten van de GGD Hart voor Brabant in Rosmalen en Uden zijn gisteren een groot deel van de dag buiten gebruik geweest, meldt Omroep Brabant. Ze moesten dicht, omdat door een dubbele storing de aanvragen niet konden worden verwerkt.

Tientallen testen werden geschrapt. Om de achterstand in te lopen, worden vanavond en morgenavond bij de teststraten extra teams ingezet om de drukte op te vangen. Volgens de GGD kan het aantal teststraten in Rosmalen en Uden ook nog worden uitgebreid.

Vanavond corona-persconferentie premier Rutte en minister De Jonge

Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven vanavond weer een persconferentie over de stand van zaken rond corona. Het is dan een halfjaar nadat het virus in Nederland voor het eerst werd vastgesteld.

Vermoedelijk gaan Rutte en De Jonge ook in op de regels voor nachtclubs en discotheken. Deze uitgaansgelegenheden mogen nog steeds niet open en vrijwel zeker worden die maatregelen verlengd. Premier Rutte was afgelopen vrijdag al niet optimistisch over een versoepeling. Ook zal er iets gezegd worden over zingen en spreekkoren in stadions, wat nu nog verboden is.

De persconferentie is vanavond om 19.00 uur en wordt live uitgezonden door de NOS.

Liveblog geopend

Welkom op het liveblog met het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 1 september. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.