Teun Koopmeiners, aanvoerder van Jong Oranje
NOS Voetbal

Ook voetballers Jong Oranje vrijgesteld van quarantaineregels

In navolging van het Nederlands elftal worden ook de voetballers van Jong Oranje vrijgesteld van de quarantaineregels. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat daarmee opnieuw op een wens van de KNVB in.

Jong Oranje speelt vrijdag een EK-kwalificatieduel in en tegen Wit-Rusland, een gebied waar de overheid code oranje aan heeft gegeven. Vooraf was er veel gedoe over de selectie. Sommige clubs wilden hun speler(s) niet afstaan, omdat de voetballers na terugkomst in quarantaine zouden moeten.

Zo is Tahith Chong van Werder Bremen nog steeds niet gearriveerd in Zeist. "En daar is de KNVB heel hard mee bezig", zei interim-bondscoach Marcel Groninger daar al over. De KNVB is ook nog in gesprek met Hertha BSC. De Duits club wil Daishwan Redan, Javairo Dilrosun en Deyovaisio Zeefuik niet afstaan omdat die bij terugkeer in Duitsland in quarantaine moeten.

Op het persmoment van maandag gingen we langs bij Jong Oranje. Op dat moment was nog niet duidelijk dat de spelers zouden worden vrijgesteld van de quarantaineregels.

Jong Oranje bereidt zich voor op 'probleemtrip' naar Wit-Rusland

Los van de coronaperikelen is Wit-Rusland momenteel allesbehalve een fijne plaats voor een voetbalwedstrijd. De protesten tegen president Loekasjenko houden vier weken na de omstreden presidentsverkiezingen aan. Duizenden demonstranten zijn gearresteerd en er zijn enkele demonstranten overleden.

Toch zal Jong Oranje donderdag die kant op gaan, om op vrijdag in het Torpedo Stadion in Zhodino (op zo'n vijftig kilometer van Minsk) aan te treden tegen de leeftijdsgenoten uit Wit-Rusland.

Jong Oranje naar Wit-Rusland: 'Als het onveilig wordt, keren we om'

"De KNVB heeft veel contact met de overheid, de Wit-Russische voetbalbond en de ambassade. Alle lichten staan op groen, dus dan moet je voetballen en dat gaan we ook doen", aldus Groninger.

Politiek laat besluit aan KNVB

De Nederlandse politiek steunt de Wit-Russische demonstranten, zei Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. "Maar de afweging om wel of niet te gaan, laten we bij een sportorganisatie. In dit geval dus de KNVB."

De voetbalbond stelt dat de veiligheid van de spelers en staf voorop staat. Zo vliegt het team met een chartervlucht, gaat het kort voor de wedstrijd heen en snel daarna alweer terug. Interim-bondscoach Groninger: "Mocht de situatie onderweg onverhoopt verslechteren, dan keert het vliegtuig desnoods om."

Jong Oranje staat na vier zeges in vier duels aan kop van de kwalificatiegroep. Wit-Rusland is de nummer drie.

Advertentie via Ster.nl