liveblog
NOS NieuwsAangepast

WHO: mondkapjes voor kinderen vanaf 12 • Besmettingen Italië boven 1000

liveblog gesloten

Stijging besmettingen Suriname: 'Hier is geen apotheek of iemand die patiënten verzorgt'

In Suriname zijn de afgelopen weken meer dan drieduizend mensen besmet geraakt met corona. Dat is een forse stijging, Suriname was maandenlang praktisch corona-vrij. Mogelijk is het totaal aantal besmettingen hoger, want in het binnenland is de situatie erg onoverzichtelijk.

Zoals in het grensgebied met Frans-Guyana, in het dorp Kawem-hakan, daar werden al bijna 40 mensen ziek:

Corona in Suriname: 'Hier is geen apotheek of iemand die patiënten verzorgt'

Wereldgezondheidsorganisatie raadt mondmaskers aan voor kinderen vanaf 12 jaar

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef adviseren kinderen vanaf 12 jaar op specifieke plekken mondkapjes te dragen. Dan gaat het vooral om drukke plekken waar moeilijk afstand te houden is en op plekken waar het virus rondgaat. Er wordt aangeraden om hetzelfde beleid te voeren als voor volwassenen.

Voor kinderen tussen 6 en 11 jaar oud geldt het advies om te kijken naar het risico op specifieke plekken. Het dragen van een masker voor die groep hangt af van een aantal factoren, waaronder de intensiteit van de overdracht in het gebied, het vermogen van het kind om het masker te gebruiken, toegang tot maskers en of er voldoende toezicht is van volwassenen. Jongere kinderen hoeven geen masker te dragen, vooral omdat ze de maskers niet zelfstandig op en af kunnen doen.

Volgens de experts is nog niet helemaal bekend in hoeverre kinderen bijdragen aan de overdracht van het virus. De WHO en Unicef zeggen dat er meer data nodig zijn om dat te bepalen, maar enkele studies suggereren dat oudere kinderen een grotere rol spelen bij de overdracht dan jongere kinderen.

Duitse wetenschappers houden concert met publiek om coronagevaar te testen

Met duizenden tegelijk naar een popconcert terwijl er helemaal geen afstand wordt gehouden. Dat klinkt haast als iets onmogelijks. Toch werd dat vandaag in Duitsland gedaan.

Wetenschappers willen weten hoe corona zich verspreidt op grote evenementen. Ook onderzochten ze hoe een mensenmassa zich gedraagt en waar bezoekers van zo'n evenement het vaakst met elkaar in aanraking komen.

Concert zonder afstand: Duitse wetenschappers testen coronagevaar tijdens evenement

Complete crew van Australisch reality-tv-programma in quarantaine

De productie van de Australische variant van het tv-programma The Masked Singer is stilgelegd omdat meerdere medewerkers positief zijn getest. De volledige crew, inclusief de presentator, juryleden en zingende beroemdheden moeten daarom in quarantaine.

Het programma meldde het nieuws op Twitter. "De gezondheid en veiligheid van onze medewerkers en productiepartners is het belangrijkst." Onder anderen zangeres Dannii Minogue en komiek Dave Hughes zitten in de jury. "Iedereen wordt nauwlettend in de gaten gehouden en er is veelvuldig contact met artsen", staat in de tweet.

Het televisieprogramma, een wereldwijde hit, begon in Zuid-Korea en werd verkocht aan andere Aziatische landen, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en dus Australië. Beroemdheden dragen bijzondere kostuums waarbij de gezichten niet te zien zijn. Ze zingen liedjes en hun identiteit wordt pas bekend als de jury ze wegstemt.

Corona achtervolgt Kosovaarse voetbalclub

De Kosovaarse voetbalclub FC Pristina dacht met een maas in de reglementen aan de kwalificatiewedstrijd in de Europa League tegen Lincoln Red Imps uit Gibraltar te kunnen beginnen. Maar corona gooide opnieuw roet in het eten...

Ruim 1000 nieuwe besmettingen in Italië

In de afgelopen 24 uur hebben de Italiaanse gezondheidsdiensten 1071 nieuwe besmettingen geregistreerd. Voor het eerst sinds 12 mei is de grens van duizend gevallen gepasseerd. De afgelopen dagen steeg het aantal besmettingen. Woensdag waren er 642, donderdag 845 en gisteren 946.

Met name in Rome, Lombardije en rond Venetië zijn de meeste besmettingen. Volgens Alessio D'Amato van de Gezondheidsdienst Lazio is 61 procent van de nieuwe gevallen vakantiegerelateerd. Bijna de helft van de positief geteste personen heeft het virus zeer waarschijnlijk opgelopen op Sardinië, dat tijdens de eerste coronagolf gespaard bleef.

Vijftig asielzoekers Delfzijl in quarantaine

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) plaatst een groep van ongeveer vijftig asielzoekers uit het azc in Delfzijl in quarantaine. Zij worden overgeplaatst naar een nog te openen asielzoekerscentrum in Musselkanaal.

Daar moeten ze de komende tien dagen binnen blijven. Er worden hekken om het azc in Musselkanaal geplaatst.

Carnavalsverenigingen breken zich het hoofd over wat te doen

Met nog een half jaar te gaan tot carnaval heeft C.V. De Pottebroakers in Geertruidenberg als eerste aangekondigd de voorbereidingen af te blazen. Veel andere verenigingen twijfelen nog. Vroeg afblazen, doorschuiven of een alternatieve viering verzinnen?

In september verwacht de Brabantse Carnavals Federatie meer duidelijkheid te hebben. Aan het begin van die maand wordt een update van de coronamaatregelen verwacht en gaat de federatie om de tafel met het RIVM en de veiligheidsregio's. Daarna wordt besloten of carnaval landelijk of regionaal doorgaat en zo ja, in welke vorm.

Vanaf morgen 95 euro boete als je geen mondkapje draagt in Rotterdam

Wie vanaf morgen in delen van Rotterdam geen mondkapje draagt, ook niet na een waarschuwing, krijgt een boete van 95 euro, schrijft de regionale omroep Rijnmond. De gemeente gaat net als in Amsterdam de mondkapjesplicht handhaven.

Het dragen van een gezichtsmasker is verplicht in delen van het centrum, zoals de Meent en de Lijnbaan, op de markten van de Binnenrotte, Grote Visserijstraat en Afrikaandermarkt en in de winkelcentra Zuidplein en Alexandrium.

Volgens burgemeester Aboutaleb ergeren mensen die wel een mondkapje dragen zich aan anderen die dat niet doen. "Circa 75 procent van de Nederlanders houdt zich aan de maatregelen van het kabinet", zegt hij tegen persbureau ANP. "Zij vinden het vervelend dat een ander deel van Nederland zich niet aan de maatregelen houdt en verwachten van de overheid dat die optreedt. Het aanscherpen van de handhaving en het zichtbaar aanwezig zijn van handhavers draagt bij aan het opvolgen van de maatregelen."

De mondkapjesplicht in Rotterdam is een proef die eind volgende week afloopt. Of het experiment wordt verlengd, moet in de loop van de komende dagen bekend worden.

Hele selectie en begeleiding PSV-vrouwen in quarantaine

De voltallige selectie en begeleiding van de PSV-vrouwen zijn in quarantaine geplaatst. In een persbericht van de club staat dat er meerdere positieve testen zijn geweest onder speelsters en staf.

Hoeveel positieve gevallen er zijn, is niet bekendgemaakt. De oefenwedstrijd tegen Heerenveen gaat niet door.

Reisorganisatie TUI haalt Belgische toeristen weg uit delen Spanje

De Belgische tak van reisorganisatie TUI gaat volgende week Belgische toeristen uit delen van Spanje ophalen. Het gaat om delen van de regio Andalusië en de eilanden Ibiza en Mallorca. Er worden komende week 28 lege vliegtuigen naar die vakantiegebieden gestuurd om de toeristen mee terug te nemen.

Buitenlandse Zaken in België heeft de populaire vakantiegebieden sinds gisteren code rood gegeven. Dat betekent dat Belgische toeristen er niet meer naartoe gaan. Een deel van de ruim 3500 Belgen die er met TUI op reis zijn, kunnen met hun reguliere terugvlucht naar huis vliegen. Ook voor degenen die na 29 augustus zouden terugkeren, is plaats op de retourvlucht vrij gehouden.

Nederlandse toeristen van TUI zijn vorige week al terug gehaald uit dezelfde gebieden. "Wij hebben ongeveer 1400 mensen teruggehaald, nadat Buitenlandse Zaken vorig weekend die vakantiegebieden code oranje gaf", laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Kroatië vreest voor toeristische sector na toename besmettingen

Het toenemende aantal besmettingen in Kroatië zorgt voor problemen voor de toeristische sector in het land. Veel toeristen verlaten het land of annuleren hun reserveringen, meldt de Kroatische publieke omroep HRT.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft code oranje afgegeven voor het land: alleen noodzakelijke reizen. Ook Oostenrijk, Italië en Slovenië hebben reiswaarschuwingen afgegeven voor het land. Het Duitse ministerie waarschuwt voor reizen naar twee toeristische regio's. De meeste toeristen in Kroatië komen uit de laatstgenoemde vier landen.

Aantal nieuwe besmettingen blijft rond de 500

Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 508 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een dag eerder waren dat er 535. Vorige week werden er gemiddeld 613 besmettingen per dag gemeld, blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

De meeste besmettingen zijn in Rotterdam (60) en Den Haag (58). Het aantal besmettingen in Amsterdam is relatief laag: 49. De afgelopen week lag het aantal gevallen in de hoofdstad op gemiddeld 93 per dag.

Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Landsmeer (4,4 per 10.000 inwoners), Gennep (4,1) en Rotterdam (2,8).

Doden en ziekenhuisopnames

De GGD'en hebben vandaag 11 nieuwe ziekenhuisopnames en 5 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld 8 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden per dag.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM. Het daadwerkelijke aantal kan dus hoger liggen.

Er liggen 173 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 42 op de IC. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

Duitsland: vooral besmettingen thuis, amper op werkvloer en scholen

In Duitsland raken de meeste coronapatiënten besmet in hun privé-omgeving. Scholen en kantoren spelen bij de verspreiding van het virus nauwelijks een rol, blijkt uit onderzoek van het Robert Koch Instituut waarover Duitse media berichten.

Lees verder:

Oliebollenverkoop begint vroeg dit jaar

De oliebollenverkoop in de drie grote steden begint extra vroeg dit jaar. Na Amsterdam en Rotterdam heeft nu ook Den Haag besloten dat de oliebollenkramen op 1 oktober open mogen. Dat is een maand eerder dan gebruikelijk.

"Oliebollenverkopers mogen in de maand oktober de locatie en ruimte gebruiken die zij op grond van hun vergunning mogen innemen", laat de Haagse wethouder Hilbert Bredemeijer weten aan Omroep West. Hij hoopt dat ze zo iets kunnen goedmaken in een jaar dat ze nauwelijks tot geen inkomsten hebben genoten. Oliebollenkramen staan 's zomers vaak op kermissen. Maar door de coronacrisis lagen veel kermissen dit jaar stil.

Kermisexploitanten reageren enthousiast. "Dank gemeente Den Haag, dat wij kermisexploitanten dit jaar een maand eerder mogen beginnen met exploitatie van onze oliebollenkramen. Dit in verband met de vele afgelastingen van kermissen in het land, waardoor we vele inkomsten misliepen", zegt kermisexploitant Jan Vermolen op Twitter.

Parijse politie gaat mondmaskers uitdelen voor Champions League-finale

Morgen wordt in het Estádio da Luz in Lissabon de Champions League-finale gespeeld tussen Paris Saint-Germain en Bayern München. In Parijs worden 3000 politieagenten ingezet rond de Champs-Élysée en het Parc des Princes, de thuishaven van PSG. Zij moeten ervoor zorgen dat mensen mondmaskers dragen en zich aan de coronaregels houden. De maskers worden gratis uitgedeeld.

De Champs-Élysée wordt afgesloten voor verkeer om meer ruimte te geven aan voetgangers. Ook worden meerdere metrostations afgesloten.

De maatregelen zijn het gevolg van de opstootjes tussen voetbalfans en de politie, afgelopen dinsdag na de overwinning van PSG in de halve finale tegen RB Leipzig (3-0). Er werden 37 aanhoudingen verricht.

Coronagevallen voor de start van het NK wielrennen

Wielrenster Inge van der Heijden is voor de start van het NK wielrennen in het Drentse Wijster positief getest op corona. Vanwege de positieve test is Van der Heijden uitgesloten van deelname vanmiddag. Ook twee teamgenoten moeten de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan.

Lees verder:

India nadert de drie miljoen besmettingen

In India zijn de afgelopen dag bijna 70.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Daarmee komt het totale aantal in het land op 2.975.701. Voor de vierde dag op rij is het aantal besmettingen boven de 60.000. Sinds het eerste besmettingsgeval eind januari zijn 2,2 miljoen mensen hersteld van het virus.

Vooral de zuidelijke deelstaten worden getroffen. In hoofdstad New Delhi in het noorden en miljoenenstad Mumbai in het westen is het aantal besmettingen stabiel.

Al achttien dagen kent India het hoogste aantal dagelijkse besmettingen ter wereld. Na de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico heeft het land het hoogste aantal doden: ruim 55.000.

In India wonen ruim 1,3 miljard mensen.

Café Hoofddorp gesloten, bezoekers schouder aan schouder

Een café aan de Tuinweg in Hoofddorp is gesloten omdat het zich niet aan de coronamaatregelen hield. Politieagenten zagen afgelopen nacht veel mensen in het café en op het terras. De bezoekers stonden schouder aan schouder, zegt de politie.

De burgemeester van Haarlemmermeer werd op de hoogte gesteld, waarop het café werd gesloten. De bezoekers werden aangesproken en verzocht te vertrekken. Dat gebeurde zonder ongeregeldheden.

Aantal besmettingen België daalt voor zesde dag op rij

Het aantal besmettingen in België is voor de zesde dag op rij afgenomen. In de week van 12 tot 18 augustus zijn er gemiddeld 509 besmettingen per dag vastgesteld. Dat is 17 procent minder dan de week ervoor, meldt de VRT.

In een groot deel van het land daalt het aantal besmettingen, maar in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is nog altijd een stijging te zien. In een week tijd werden daar 874 besmettingen vastgesteld, 68 meer dan de week daarvoor. In Antwerpen daalde het aantal nieuwe besmettingen met 489 naar 813.

Het aantal ziekenhuisopnames in België daalde met 9 procent naar gemiddeld bijna dertig per dag. Het aantal doden verdubbelde juist, naar gemiddeld tien per dag. Het totale dodental in het land staat nu op 9985. In de afgelopen maanden zijn 80.894 mensen besmet geraakt.

Situatie coronabrandhaard Australië verbetert

In de Australische staat Victoria, de coronabrandhaard van het land, zijn voor de tweede dag op rij minder dan 200 nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld. Er kwamen in de afgelopen 24 uur 182 gevallen bij. Er werden dertien overlijdens gemeld.

Gisteren steeg het aantal geregistreerde besmettingen met 179. Twee weken geleden kwamen er op een dag nog 700 besmettingen bij.

"Het is goed om te zien dat we twee dagen op rij onder de 200 blijven. Er is een duidelijke kentering te zien", zei Brett Sutton, belast met de volksgezondheid in de staat. "Om een derde golf te voorkomen moeten we dat aantal zo laag mogelijk houden."

In Victoria is eerder deze maand een lockdown ingesteld die zeker zes weken van kracht blijft.

Zuid-Korea scherpt maatregelen aan

Zuid-Korea neemt landelijke maatregelen om de opleving van het coronavirus een halt toe te roepen. Grote bijeenkomsten worden verboden, kerken gaan dicht en fans zijn niet meer welkom bij sportwedstrijden.

Minister van Volksgezondheid Park maakte de maatregelen bekend, nadat vandaag 332 nieuw coronagevallen waren gemeld. Het is de negende dag op rij dat het aantal nieuwe besmettingen in het land boven de honderd ligt. Het land telt nu 17.002 vastgestelde besmettingen en 309 doden.

De meeste nieuwe gevallen zijn vastgesteld in en rond de dichtbevolkte hoofdstad Seoul, maar in het hele land is een stijgend aantal gevallen te zien. Eerder deze week werden de maatregelen voor Seoul al aangescherpt. Daar zijn onder meer nachtclubs, karaoke-cafés en buffetrestaurants al gesloten. Dezelfde maatregelen gaan nu landelijk gelden.

Vakbond: agressie op werkvloer neemt toe door corona

De agressie op de werkvloer is voor bepaalde beroepen toegenomen vanwege de coronacrisis. Dat concludeert vakbond CNV op basis van een enquête onder 1150 leden in de publieke sector. Onder anderen zorgmedewerkers, ambulancepersoneel, gevangenispersoneel, ov-medewerkers en beveiligers werden ondervraagd.

Ruim een derde van de hulpverleners zegt dat de agressie is toegenomen. 40 procent zegt vaker agressief te worden benaderd door patiënten, cliënten en omstanders. 15 procent heeft vaker dan voorheen te maken met fysiek geweld en ruim twee derde vindt dat mensen een korter lontje hebben door de crisis.

"Schokkend, schrijnend en ontluisterend", noemt CNV-vicevoorzitter Patrick Fey de cijfers. "Schelden, grof taalgebruik, duwen, klappen krijgen, spugen: bij veel hulpverleners komt dit vaak voor. Onacceptabel."

16 procent zegt te weinig steun te krijgen van de leidinggevende na agressief te zijn benaderd en 22 procent stelt dat de werkgever te weinig maatregelen neemt tegen agressie op de werkvloer. Volgens de vakbond ligt uitstroom op de loer als er niet wordt ingegrepen.

Coronabesmettingen per gemeente

"Het gaat niet goed", zei premier Rutte deze week over het toenemende aantal coronabesmettingen. In de afgelopen week zijn er ruim 4000 mensen positief getest op het virus. Hoe heeft corona zich de afgelopen maanden over gemeenten verspreid?

Lees verder:

Hoogste aantal besmettingen in Duitsland sinds april

In Duitsland zijn de afgelopen dag 2034 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, het hoogste aantal sinds april. Het totale aantal komt daarmee op 232.082, meldt het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM.

Er werden zeven nieuwe doden geregistreerd in de afgelopen 24 uur. Er zijn in Duitsland nu 9267 bevestigde coronadoden.

Nieuw liveblog

Welkom in een nieuw coronaliveblog. Lees hier het blog van gisteren terug.