Drukte in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Welke gemeente telt (relatief) de meeste coronabesmettingen?

"Het gaat niet goed", zei premier Rutte deze week over het toenemende aantal coronabesmettingen. In de afgelopen week zijn er ruim 4000 mensen positief getest op het virus. Hoe heeft corona zich de afgelopen maanden over gemeenten verspreid?

Het RIVM meldde afgelopen dinsdag dat het aantal besmettingen per inwoner het hoogst is in de Randstad. In absolute zin lopen de gemeenten Amsterdam en Rotterdam voorop. Maar relatief gezien (het aantal coronagevallen per 10.000 inwoners) is de top 5: Bergen op Zoom, Rotterdam, Amsterdam, Gouda en Diemen.

In maart waren het voornamelijk Brabantse gemeenten die rood kleurden. Toen bestond de top 5 van gemeenten met de meeste coronagevallen per 10.000 inwoners uit Boekel, Bernheze, Uden, Peel en Maas en Landerd.

Coronagevallen per gemeente

In deze interactieve kaart is te zien hoe het coronavirus zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld, sinds het virus 27 februari voor het eerst in Nederland werd vastgesteld.

De kaart laat het aantal geregistreerde coronabesmettingen zien per 10.000 inwoners, per gemeente in de maanden maart tot en met augustus. De data zijn afkomstig van het RIVM. Voor app-gebruikers: klik eerst op de afbeelding:

In de maand april valt een gemeente aan de rand van de Veluwe op: Heerde. Het aantal coronagevallen lag destijds op 72,6 gevallen per 10.000 inwoners. Tientallen inwoners overleden aan het virus, nog meer mensen werden ziek.

Momenteel gaat het beter in de gemeente: het aantal coronagevallen per 10.000 inwoners staat op 1,07. Toch is een herdenkingsbijeenkomst voor de coronaslachtoffers die gepland stond voor volgende week zaterdag afgelast. Na de persconferentie van premier Mark Rutte eerder deze week, vindt de organisatie de bijeenkomst niet verantwoord.

Brandhaarden

Ook Bergen op Zoom springt in het oog, met 30,9 coronagevallen per 10.000 inwoners. "De cijfers zijn fors gezien het landelijk gemiddelde", zei burgemeester Frank Petter vorige week op een persconferentie. Volgens de burgemeester heeft Bergen op Zoom als grensstad te maken met veel dagjesmensen uit België die komen winkelen. Ook legde de burgemeester in de persconferentie een link met het Offerfeest, omdat de helft van de besmettingen in Bergen op Zoom toe te schrijven zou zijn aan mensen uit de Marokkaanse gemeenschap.

Anders dan in het zuiden van het land, werd in het noorden nauwelijks corona geconstateerd. Totdat begin deze maand in Dokkum in de gemeente Noordoost-Friesland een cluster ontstond. In de gemeente zijn nu 11,2 coronagevallen per 10.000 inwoners, terwijl Noordoost-Friesland in maart 1,3 gevallen per 10.000 inwoners telde.

Na een feestje met jongeren werden daar achttien besmettingen vastgesteld. Volgens de GGD Fryslân hielden de jongeren op een terras te weinig afstand en stond er nauwelijks wind. Maar omdat ze ook in een kroeg waren, is het volgens de GGD evengoed mogelijk dat het virus daar is doorgegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl