Sport en corona

Normaal gesproken hadden Lincoln Red Imps uit Gibraltar en FC Pristina uit Kosovo zaterdagavond tegen elkaar gespeeld in een kwalificatieduel voor de Europa League.

Het duel stond eerst voor dinsdagavond op het programma, maar vanwege acht positieve coronagevallen bij FC Pristina werd de wedstrijd afgelast. Volgens de reglementen zou dat een reglementaire 3-0 overwinning voor de Lincoln Red Imps betekenen.

En daar wordt het verhaal leuk. De Kosovaarse club spitte de reglementen door en vond een maas in de reglementen.

Vanwege corona zijn er speciale regels van toepassing op de kwalificatiefase en de play-offs. Een daarvan houdt in dat een wedstrijd wordt verzet als er minder dan 13 spelers beschikbaar zijn. Een club mag dan spelers inzetten die niet bij de UEFA zijn geregistreerd, op voorwaarde dat die spelers zijn geregistreerd bij hun nationale bond.

En zo schoten zeven Kosovaarse clubs, luisterend naar de namen Feronikel, Llapi, Trepca 89, Flamurtar, Balkans, Drenica and Vushtrri te hulp. Er werden acht spelers voor één wedstrijd gehuurd, om zo tot een representatief elftal te komen. Succes in Europa helpt iedereen in het voetbal in Kosovo, stelde club in een verklaring.

De acht spelers werden na meerdere coronatests ingevlogen, trainden twee keer mee en waren klaar om te spelen. Het verhaal bleek te mooi om waar te zijn. Opnieuw bleken er spelers van Pristina besmet te zijn. Isolatie in het hotel was wat restte en voor de tweede keer bleef het deel van Pristina op het voetbalveld leeg, terwijl de Red Imps al druk bezig waren met hun warming-up.

Weer een afgelasting dus. Op last van de Gibraltese autoriteiten, zo stelde Pristina, volgens Lincoln Red Imps juist op last van de UEFA. De belangen voor beide clubs zijn groot. Zo staat er bijvoorbeeld 250 duizend euro op het spel, een kwart van de marktwaarde van de Red Imps. Wordt vervolgd.

STER reclame