NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Code oranje fors uitgebreid • Studentenvereniging R'dam uitgesloten van Eurekaweek

 • De afgelopen dag zijn er 655 mensen positief getest op het coronavirus. Op de IC's liggen 39 covidpatiënten, 1 meer dan gisteren
 • Dokkum krijgt corona niet onder controle.
 • Vanwege het coronavirus zijn er dit jaar minder mensen bij de Indië-herdenking in Den Haag.
 • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Zuid-Afrika uit lockdown: coronapiek ligt achter ons, zegt regering

  De Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa zegt dat de piek in coronabesmettingen is gepasseerd. Het aantal besmettingen per dag is gedaald van 12.000 naar 5000 per dag. Met ingang van maandag wordt een groot aantal coronamaatregelen opgeheven; alcohol en tabak mogen weer worden verkocht en restaurants en café's mogen weer open als ze zich aan strenge hygiëneregels houden.

  Met dit besluit hoopt de Zuid-Afrikaanse regering de economie weer op gang te brengen. Voor de coronapandemie stond het land er al slecht voor. Door de lockdown is het aantal werklozen nog verder toegenomen, onder meer in de horeca en de bier-, wijn- en drankindustrie.

  Ondanks de strenge lockdown is het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Zuid-Afrika opgelopen tot bijna 580.000. Zeker 11.500 Zuid-Afrikanen zijn aan de gevolgen overleden.

 • Een gospel uit Zuid-Afrika gaat de wereld over, met dank aan corona

  Een gospel uit Zuid-Afrika is op meerdere plaatsen in de wereld in de hitlijsten opgedoken. Jerusalema werd vorig jaar uitgebracht door de Zuid-Afrikaanse artiest Master KG en zangeres Nomcebo Zikode. Toen een groep vrienden uit Angola er een dansje op maakte, ging het ineens hard.

  Het succes wordt mede verklaard door de coronacrisis. Jong en oud worden er vrolijk van en het lied en de beelden nodigen uit om zelf in beweging te komen. De #jerusalemachallenge was geboren. Overal ter wereld raakten mensen geïnspireerd om het dansje na te doen en de beelden op sociale media te zetten. VRT Nieuws zette wat clips op een rij.

 • Fries roc wil dat studenten en medewerkers mondkapjes dragen

  ROC Friese Poort adviseert zowel studenten als medewerkers "met klem" om een mondkapje op te doen als ze de schoolgebouwen binnenkomen, meldt Omrop Fryslân. Het roc, met vestigingen in vier Friese steden en in de Noordoostpolder, is de derde school in Nederland die wil dat mondkapjes worden gedragen. Ook de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Hilversum en de scholengemeenschap CS Vincent van Gogh in Assen moeten mondkapjes op.

  Friese Poort telt ongeveer 15.000 studenten en 1600 medewerkers. Tijdens de lessen hoeven ze geen mondkapje op, maar op plekken buiten de leslokalen waar het bijna onmogelijk is om anderhalve meter afstand te houden, geldt bij het begin van het nieuwe schooljaar het advies om een mondkapje te dragen. "Hiermee bescherm je niet alleen jezelf, maar ook je medestudenten, docenten, familie en vrienden", staat op de website van de school. Het nieuwe schooljaar bij het roc begint maandag over een week. De kantines blijven dicht.

 • Luchtreinigers mogelijk oplossing tegen verspreiding aerosolen in sportscholen

  Uit een onderzoek aan de TU Eindhoven is naar voren gekomen dat het plaatsen van luchtreinigers besmetting met corona door speekseldruppels in een ruimte met sportende mensen kan tegengaan.

  Hoofdonderzoeker Bert Blocken zegt dat het ventilatiesysteem in de sportzaal van de TU 5,7 keer meer ventileert dan officieel vereist is. Toch werd de lucht niet voldoende ververst voor de hoeveelheid mensen die daar met een matige inspanning bezig was. De concentratie aerosolen liep naarmate de dag vorderde hoog op.

  Nadat in dezelfde ruimte twee luchtreinigers waren geïnstalleerd, verbeterde de situatie. "Toen bleef de concentratie aerosolen op een continu laag niveau. Blocken denkt dat het voor sportscholen een oplossing kan zijn om verantwoord open te blijven. Hij benadrukt dat vakgenoten nog naar zijn onderzoek moeten kijken, ook omdat de wetenschap het er niet over eens is of en hoe aerosolen bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus.

  Een deelnemer aan het onderzoek van de TU Eindhoven TU Eindhoven
 • Zeven medewerkers van Hema in Tilburg besmet

  Zeven medewerkers van de Hema in het centrum van Tilburg zijn besmet met het coronavirus. Zij en zeventien personeelsleden met wie zij nauw contact hadden, zitten nu twee weken thuis.

  Het filiaal van de Hema is gewoon open. De GGD laat bij Omroep Brabant weten dat klanten waarschijnlijk geen risico hebben gelopen omdat de coronaregels in de winkel zelf goed worden nageleefd. Er zijn spatschermen geplaatst en er wordt anderhalve meter afstand gehouden. Vermoedelijk liepen de medewerkers de besmetting niet op de winkelvloer op, maar in een ontspanningsruimte voor het personeel achter de winkel.

  Een van de Hema-medewerkers die noodgedwongen thuiszitten met corona is de 19-jarige Anne Teunissen. "Ik ben vermoeid en heb wat spierpijn en hoofdpijn. Ik had niet in gaten dat ik corona had, maar werd wel zenuwachtig toen mijn directe collega besmet bleek", zegt ze. Teunissen is afwisselend boos en verdrietig. "Jongeren worden nu neergezet als onverantwoorde feestbeesten, maar het kan je dus ook gewoon overkomen als je hard aan het werk bent."

 • Aangescherpt reisadvies voor onder meer Brussel, Parijs en Spanje

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt het reisadvies aan voor negen nieuwe gebieden. Vanaf middernacht geldt code oranje voor onder meer Brussel, Parijs, Madrid, Marseille en omgeving, Mallorca en Ibiza.

  Een oranje reisadvies betekent dat niet noodzakelijke reizen worden afgeraden. Ook wordt dringend aangeraden om na terugkeer uit deze gebieden 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

  De aanscherping van het reisadvies geldt verder voor Burgos, Salamanca, Almeria en Navarra.

 • Kanaalzwemster hoopt dat Britse quarantaineregels niet voor haar gelden

  Een Australische zwemster die vanuit Engeland heen en weer naar Frankrijk wil zwemmen, weet nog niet of ze bij terugkeer in quarantaine moet. De 35-jarige Chloe McCardel vertrekt om 20.00 uur Britse tijd uit Dover. Ze hoopt tien uur later in Frankrijk aan te komen. Na hooguit een paar minuten op Franse bodem gaat ze opnieuw in het water voor de terugreis.

  Sinds vandaag moeten alle reizigers die uit Frankrijk in het Verenigd Koninkrijk aankomen veertien dagen in quarantaine. Het is de vraag of de Britse autoriteiten voor haar een uitzondering maken. "Ik heb in Engeland een klein feestje gepland voor iedereen die mij geholpen heeft", zei McCardel tegen de BBC. "Dus ik hoop dat de regering ons dat toestaat."

  McCardel is Het Kanaal al 34 keer overgezwommen. Als het haar nog een keer lukt, heeft ze het record 'Kanaal overzwemmen' in handen.

  Chloe McCardel Chloe McCardel/Facebook
 • Erasmus Universiteit sluit studentenvereniging uit van Eurekaweek

  De Rotterdamse studentenvereniging S.S.R. mag niet meedoen aan de Eurekaweek, de introductieperiode voor eerstejaarsstudenten. Dit omdat 23 S.S.R-studenten een coronabesmetting hebben opgelopen. Het zijn allen deelnemers aan een reis van een S.S.R-dispuut naar Griekenland. Het college van bestuur heeft besloten om S.S.R. direct uit te sluiten van alle fysieke en online activiteiten van de Eurekaweek.

  Rector magnificus Engels zegt dat alle besmette studenten in quarantaine zijn gegaan. Hij vindt de situatie dermate ernstig dat hij besloten heeft om de hele vereniging uit te sluiten van de Eurekaweek. Hij heeft morgenochtend een gesprek met het S.S.R.-bestuur. "Op basis hiervan en met oog op de gedragscode studentenorganisaties zal het college van bestuur beslissen of er nog aanvullende maatregelen nodig zijn."

  Engels wijst erop dat de afgelopen weken in nauw overleg met de veiligheidsregio en burgemeester Aboutaleb hard is gewerkt om een nieuw en veilig protocol te ontwikkelen voor de Eurekaweek, die hierdoor wel kan doorgaan.

  Deelnemers aan de Eurekaweek 2018 ANP
 • RIVM: 655 nieuwe besmettingen gemeld

  In de afgelopen 24 uur zijn 655 mensen positief getest op het coronavirus. Gisteren waren dat er 636, eergisteren 577. Het totaal van de afgelopen zeven dagen bedraagt 4508 positief geteste personen, in de zeven dagen daarvoor waren dat er 3255. Dit blijkt uit open data van het RIVM.

  Er zijn zeven nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, gisteren lag dat aantal op elf, eergisteren op zes. Ook het aantal ziekenhuisopnamen was de afgelopen zeven dager hoger dan in de zeven dagen daarvoor: 56 tegen 34. Op de IC's liggen nu 39 covid-patiënten, 1 meer dan gisteren.

  Het aantal doden dat vandaag is gemeld, ligt op twee. Gisteren waren dat er ook twee en eergisteren vier.

 • Oefenwedstrijd ADO afgelast na nieuwe positieve coronatests

  Bij ADO Den Haag hebben drie spelers en een lid van de staf positief getest op het coronavirus. De besmettingen kwamen aan het licht tijdens een testronde voor de inmiddels afgelaste oefenwedstrijd tegen NAC Breda, die zaterdagmiddag op het programma stond in Breda.

  De positief geteste personen zijn in thuisquarantaine gegaan en na overleg met onder andere de bondsarts is besloten het oefenduel niet door te laten gaan.

  Vorige week werd ook al een speler van ADO positief getest. Toen ging de oefenwedstrijd tegen Almere City wel door.

 • Dokkum krijgt corona niet onder controle

  Het aantal besmettingen in het Friese stadje Dokkum is opnieuw toegenomen, van achttien een week geleden tot 45 besmettingen nu. Volgens Veiligheidsregio Fryslân verspreidt het virus zich met name onder "bekenden", die elkaar ontmoeten op barbecues of op familiebezoek. Juist omdat het om bekenden gaat, denken mensen dat het veilig is en houden ze onvoldoende afstand.

  "We zien dat er iedere dag wel twee tot zes besmettingen bij komen in Dokkum. Dat het niet daalt, maar juist oploopt, is erg zorgelijk", zegt burgemeester Johannes Kramer bij Omrop Fryslân. Hij roept op om anderhalve meter afstand te bewaren en elkaar daarop ook aan te spreken. "We kunnen niet achter iedere boom een agent zetten. Dat willen we ook niet. We rekenen op de mensen."

  Kramer zegt nieuwe maatregelen niet uit te sluiten in Noordoost-Friesland, in overleg met de GGD. Daarbij gaat het vooral om de groep mensen die zich nauwelijks iets aantrekt van de huidige maatregelen. "We zien dat er een categorie mensen is tussen de 20 en de 45 jaar oud die het niet serieus neemt", aldus de burgemeester. "Die categorie bereiken, dat is erg lastig."

 • Veiligheidsregio Zeeland verbiedt geluidsapparatuur illegale feesten

  De Veiligheidsregio Zeeland heeft de noodverordening uitgebreid om sneller op te kunnen treden tegen illegale feesten. Als de politie of handhaving iemand tegenkomt die onderweg is met geluidsapparatuur, kunnen ze direct ingrijpen - dus nog voordat de dj-installatie wordt opgebouwd en de eerste 'gasten' arriveren.

  "We hebben op de Zeeuwse stranden de laatste tijden veel beginnende feestjes gehad", zegt voorzitter Jan Lonink bij Omroep Zeeland. "Als veiligheidsregio hebben wij de taak om besmettingen tegen te gaan."

  Sinds het begin van de coronacrisis worden overal in Nederland illegale feesten georganiseerd. Vooral na 1 juli, toen bleek dat er deze zomer definitief geen festivals of grote evenementen komen, zijn er tal van meldingen van dance-, rave- of housefeesten.

 • Denemarken verplicht mondkapjes in het openbaar vervoer

  Vanaf volgende week zaterdag moeten Denen in het openbaar vervoer verplicht een mondkapje dragen. Dat heeft premier Mette Frederiksen bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

  Volgens Frederiksen verslapt de aandacht voor het afstand houden. Ze sluit daarom niet uit dat er nog meer maatregelen volgen. "We zien dat mensen weer knuffelen", zei ze volgens Deense media. "We moeten anders gaan denken. Afstand bewaren betekent geen afwijzing, het is een vorm van respect."

  In Denemarken zijn er in totaal bijna 16.000 mensen positief getest op corona. 621 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

 • Reisadvies naar VK aangepast

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk nu officieel is aangepast van code geel naar code oranje. Gisteren meldde het ministerie al dat dit zou gebeuren vanwege de quarantaineplicht voor Nederlanders die reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Die verplichte zelfisolatie van twee weken geldt sinds vanochtend 05.00 uur.

  Andersom hoeft dat niet: reizigers die vanuit het Verenigd Koninkrijk terugkomen in Nederland, hoeven niet in quarantaine.

 • 'Rusland begonnen met productie coronavaccin'

  Rusland is begonnen met de productie van een coronavaccin, meldt staatspersbureau Interfax. Naar verwachting kunnen Russen eind deze maand worden gevaccineerd. Eerder deze week keurde het Russische ministerie van Volksgezondheid het vaccin goed. President Poetin liet het middel testen op een van zijn dochters en zij kreeg geen bijwerkingen.

  Wetenschappers zijn kritisch; zij zeggen dat het maanden duurt voordat een vaccin als veilig kan worden aangemerkt. Ze denken dat het niet voldoende is getest. De Russen hebben hun onderzoeksgegevens niet met wetenschappers in andere landen gedeeld. Daardoor kan niet worden beoordeeld hoe betrouwbaar de informatie is.

 • Meer berichten tonen