NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Mondkapjesplicht Parijs fors uitgebreid • Spanje verbiedt roken op minder dan 2 meter

Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  We sluiten nu dit liveblog. Morgenochtend zal er op NOS.nl weer een nieuw liveblog worden geopend met het laatste nieuws over de coronapandemie. Fijne nacht.

 • Trouw: 10 procent gelooft in coronacomplot

  Ongeveer 10 procent van de Nederlanders gelooft in een coronacomplot. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Kieskompas, waarover dagblad Trouw bericht.

  Van de 8000 respondenten gelooft ongeveer 10 procent dat het virus onderdeel is van een complot tegen de mensheid. Het onderzoeksbureau keek ook naar de politieke voorkeur van mensen die in corona-complotten geloven. "Extremisten op links en rechts geloven meer in samenzweringen", zegt André Krouwel, politicoloog en initiatiefnemer van Kieskompas in de krant van morgen.

  "Die 10 procent is een groep om rekening mee te houden", schrijft de krant. Volgens een sociaal psycholoog zijn er veel mensen die openstaan voor zowel complottheorieën als het officiële verhaal. Dus overheden moeten transparant zijn en blijven en deze mensen niet wegzetten als "gekkies".

 • Directeur middelbare school Assen: "Ik was klaar met de onzekerheid"

  Een middelbare school in Assen is de eerste school waar een mondkapjesplicht wordt ingevoerd. Directeur Koos Nieuwland zegt in het radioprogramma Langs de Lijn en omstreken klaar te zijn met de onzekerheid: "We willen het risico niet nemen dat twee jongens die naast elkaar zitten elkaar besmetten."

  Jongeren van boven de 15 jaar oud blijken besmettelijker dan aanvankelijk werd aangenomen, zegt de directeur. "Dan moet je rekening houden met de leerlingen, de docenten, maar ook met de families daarachter. We willen de komende weken het risico niet lopen."

 • Veiligheidsregio verrast door boerenbijeenkomst Hengelo

  Boeren uit Overijssel hebben zich verzameld voor wat ze een "ludieke lichtactie" noemen. Op een grasveld in Hengelo staan honderden trekkers opgesteld. Samen vormen ze het woord 'Twente', gevolgd door een isgelijkteken en de contouren van een trekker. Met de lampen aan moet dat een mooi plaatje opleveren.

  "Wij wisten er niets van. Anders hadden we er preventief iets aan gedaan", zei een woordvoerder van de gemeente tegen RTV Oost.

 • Niemand positief op tweede testdag Terschelling

  Op de tweede testdag op het eiland Terschelling is geen nieuwe coronabesmetting geconstateerd. Alle 169 tests waren negatief, zegt de GGD Fryslân. 131 mensen krijgen morgen de uitslag, omdat ze in de loop van de middag zijn getest.

  Acht jongeren die onlangs op de populaire jongerencamping Appelhof op Terschelling waren, bleken bij thuiskomst besmet. Daarop werd een mobiele teststraat ingericht in de buurt van de camping.

  Sindsdien zijn zo'n tweehonderd mensen getest, daar zat tot nu toe een coronageval tussen. Het is niet bekend of het om een bezoeker van Appelhof gaat of om een andere toerist.

 • Mondkapjesplicht Parijs fors uitgebreid, ook rondom Louvre en Champs-Élysées

  In Parijs wordt de verplichting om op straat een mondkapje te dragen flink uitgebreid. Vanaf zaterdagochtend 08.00 uur geldt die plicht ook op een groot deel van de Champs-Élysées, rondom het Louvre en in populaire winkel- en uitgaansgebieden.

  Ook worden bijeenkomsten van 10 of meer mensen verboden, als het niet mogelijk is om daarbij een meter afstand in acht te nemen.

  De regering besloot vandaag om Parijs tot 'rode zone' te verklaren. Behalve Parijs is ook Marseille en omgeving uitgeroepen tot rode zone, de hoogste alarmfase. Lokale overheden krijgen daarmee de bevoegdheid de bewegingsvrijheid van mensen aan banden te leggen.

  Ook ouderen besmet

  Van elke 100.000 geteste mensen zijn er in Parijs nu meer dan 50 positief. Twee weken geleden waren dat er nog maar 8 per 100.000. Opvallend is ook dat niet alleen jongeren besmet zijn, zoals de laatste weken het geval leek. Ook in de groep van 45 tot 65 jaar neemt het aantal besmettingen toe, zelfs in de leeftijdsgroep van ouder dan 65.

  Het Franse ministerie van Volksgezondheid maakte vanavond bekend dat er in 24 uur in het hele land 2846 nieuwe besmettingen zijn bijgekomen: het hoogste cijfer in maanden. Elke dag worden er in Frankrijk nu 20 tot 25 nieuwe coronapatiënten op IC's opgenomen.

  Bezoekers van het Louvre dragen mondkapjes AFP
 • Spanje verbiedt roken op minder dan twee meter afstand

  Spanje verbiedt roken in buitenlucht op minder dan 2 meter van elkaar. Volgens wetenschappers kunnen bij het uitblazen van de rook mogelijk besmette druppeltjes in de lucht belanden.

  Het is nog niet duidelijk wanneer het verbod wordt ingesteld, maar volgens de minister van Volksgezondheid "zo snel mogelijk".

  Hoe de maatregel wordt gehandhaafd, is niet duidelijk. Correspondent Carlijn Teeven: "Jongeren mogen ook niet langer op straat samenkomen om bier te drinken en te roken, wat in Spanje wel gebruikelijk is. De botellón noemen ze dat. Maar het gebeurt nog wel, ondanks dat hier hoge boetes voor staan."

  Een man rookt op een terras in Sevilla AFP
 • Weer besmetting bij nertsenbedrijf, landelijk 31 bedrijven besmet

  Op een nertsenbedrijf in Altforst, in de Gelderse gemeente West Maas en Waal, is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een bedrijf van ongeveer 12.000 moederdieren dat zo snel mogelijk wordt geruimd, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

  In totaal zijn nu 31 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Alle bedrijven worden geruimd.

  Begin juli is het hygiëneprotocol aangescherpt. Ook geldt er een landelijk vervoersverbod en wordt door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingsroutes.

 • Aruba dichtbij nieuwe financiële steun, Curaçao 'zet stappen'

  Aruba voldoet voor een groot deel aan de voorwaarden die het kabinet stelt aan nieuwe financiële steun vanwege de coronacrisis. Curaçao heeft stappen in de goede richting gezet en Sint Maarten voldoet niet aan de voorwaarden. Dat is de strekking van een brief van staatssecretaris Knops aan de Tweede Kamer over hoe het nu verder gaat.

  Het kabinet en de Caribische landen zijn al tijden met elkaar in overleg over meer financiële steun. De discussie gaat vooral over de voorwaarden die Nederland stelt: het kabinet wil de landen bijstaan, maar vindt dat ze ook zelf maatregelen moeten nemen om de economie sterker te maken.

 • Sparta schrapt oefenduel vanwege twee besmettingen

  De oefenwedstrijd tussen de Franse club RC Lens en Sparta Rotterdam gaat zaterdag niet door. Twee mensen bij de Rotterdamse club zijn met het coronavirus besmet. Sparta volgt het advies op om niet met de hele selectie in de bus te stappen voor een reis van vier uur naar Frankrijk.

  Ook bij eerstedivisionist SC Cambuur is een speler positief getest op het virus.

 • Eigenaar Twentse supermarkt wil maandag weer open

  Supermarkt Berning uit Noord Deurningen kan mogelijk begin volgende week weer open. In een gesprek met de veiligheidsregio heeft de eigenaar beloofd zich voortaan aan de coronamaatregelen te houden, meldt RTV Oost.

  Gisteren moest Berning zijn supermarkt sluiten op last van de veiligheidsregio omdat hij de coronamaatregelen niet naleefde.

  De veiligheidsregio noemt het gesprek "constructief", de supermarkteigenaar werkt aan een plan van aanpak en zegt: "Het doel is om zo snel mogelijk weer open te gaan. Ik wil nu wel open, maar dat mag niet."

  Supermarkteigenaar Raymond Berning:

  RTV Oost
 • Ziekenhuis in Helmond zet beveiligers in tijdens bezoekuur

  Ziekenhuis Elkerliek in Helmond zet tijdens bezoekuren beveiligers in. Volgens het ziekenhuis bemoeilijkt verhit gedrag het werk van verpleegkundigen.

  "Het lijkt alsof iedereen alweer vergeten is hoe waardevol en belangrijk zorgmedewerkers zijn voor de gezondheid van onze samenleving", zegt de bestuursvoorzitter in een verklaring.

  Er zijn de laatste tijd veel confrontaties met familieleden van patiënten, die zich niet aan de regels houden. Zo staan er regelmatig te veel bezoekers rond een bed en houden bezoekers geen 1,5 meter afstand. Als verpleegkundigen daar iets van zeggen, reageren mensen in sommige gevallen verbaal of fysiek agressief.

 • 'Amsterdamse ziekenhuizen liggen niet vol met coronapatiënten'

  Ziekenhuis Amsterdam Universitair Medisch Centrum spreekt tegen dat Amsterdamse ziekenhuizen vol liggen met coronapatiënten. "Op sociale media verschijnen berichten dat de ziekenhuizen in de regio Amsterdam vol liggen met coronapatiënten. Dat is niet het geval. Ook is er bij Amsterdam UMC gisteren niet met spoed een corona-afdeling geopend", schrijft het Amsterdamse ziekenhuis in een verklaring.

  Op dit moment liggen bij Amsterdam UMC acht coronapatiënten op de verpleegafdeling en twee coronapatiënten op de IC. Ter vergelijking, op het hoogtepunt van de coronapandemie lagen er in het ziekenhuis 120 coronapatiënten op speciale verpleegafdelingen en 70 coronapatiënten op de IC.

 • 'Brexodus': Britten onderbreken vakantie in Frankrijk om quarantaine te ontlopen

  De Franse wegen stroomden vandaag vol met Britse vakantiegangers die nog snel de ferry terug naar het Verenigd Koninkrijk willen pakken. Komen ze na morgenochtend vier uur terug, dan zullen ze in quarantaine moeten.

  De veerboot van Hoek van Holland naar het Britse Harwich vertrekt vanavond extra vroeg om vóór 04.00 uur Britse tijd af te meren. Normaal gesproken vertrekt de Stena Hollandica om 22.00 uur uit Hoek van Holland en komt dan om 06.30 uur aan: te laat dus om aan de verplichte quarantaine te ontkomen. Behalve dat de ferry vanavond eerder vertrekt gaat hij ook sneller varen dan normaal. De aankomsttijd van 03.45 uur is haalbaar, denken ze bij de veerdienst.

  Deze reiziger begrijpt niet waarom de quarantaineplicht om 4.00 uur 's nachts begint:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Brexodus': Britten onderbreken vakantie in Frankrijk om quarantaine te ontlopen
 • 38 coronapatiënten op intensive cares

  Op de Nederlandse intensive cares liggen 38 mensen met het coronavirus, 7 patiënten meer dan op donderdag. Het aantal coronapatiënten dat niet op de IC ligt daalde met 7 tot 120. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Het beeld past bij de recente ontwikkeling van een geleidelijke toename van het aantal covid-patiënten in de ziekenhuizen. Het aantal patiënten op IC's is in de laatste twee weken verdubbeld."