liveblog
NOS NieuwsAangepast

Mondkapjesplicht Parijs fors uitgebreid • Spanje verbiedt roken op minder dan 2 meter

liveblog gesloten

Einde liveblog

We sluiten nu dit liveblog. Morgenochtend zal er op NOS.nl weer een nieuw liveblog worden geopend met het laatste nieuws over de coronapandemie. Fijne nacht.

Trouw: 10 procent gelooft in coronacomplot

Ongeveer 10 procent van de Nederlanders gelooft in een coronacomplot. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Kieskompas, waarover dagblad Trouw bericht.

Van de 8000 respondenten gelooft ongeveer 10 procent dat het virus onderdeel is van een complot tegen de mensheid. Het onderzoeksbureau keek ook naar de politieke voorkeur van mensen die in corona-complotten geloven. "Extremisten op links en rechts geloven meer in samenzweringen", zegt André Krouwel, politicoloog en initiatiefnemer van Kieskompas in de krant van morgen.

"Die 10 procent is een groep om rekening mee te houden", schrijft de krant. Volgens een sociaal psycholoog zijn er veel mensen die openstaan voor zowel complottheorieën als het officiële verhaal. Dus overheden moeten transparant zijn en blijven en deze mensen niet wegzetten als "gekkies".

Directeur middelbare school Assen: "Ik was klaar met de onzekerheid"

Een middelbare school in Assen is de eerste school waar een mondkapjesplicht wordt ingevoerd. Directeur Koos Nieuwland zegt in het radioprogramma Langs de Lijn en omstreken klaar te zijn met de onzekerheid: "We willen het risico niet nemen dat twee jongens die naast elkaar zitten elkaar besmetten."

Jongeren van boven de 15 jaar oud blijken besmettelijker dan aanvankelijk werd aangenomen, zegt de directeur. "Dan moet je rekening houden met de leerlingen, de docenten, maar ook met de families daarachter. We willen de komende weken het risico niet lopen."

Veiligheidsregio verrast door boerenbijeenkomst Hengelo

Boeren uit Overijssel hebben zich verzameld voor wat ze een "ludieke lichtactie" noemen. Op een grasveld in Hengelo staan honderden trekkers opgesteld. Samen vormen ze het woord 'Twente', gevolgd door een isgelijkteken en de contouren van een trekker. Met de lampen aan moet dat een mooi plaatje opleveren.

"Wij wisten er niets van. Anders hadden we er preventief iets aan gedaan", zei een woordvoerder van de gemeente tegen RTV Oost.

Niemand positief op tweede testdag Terschelling

Op de tweede testdag op het eiland Terschelling is geen nieuwe coronabesmetting geconstateerd. Alle 169 tests waren negatief, zegt de GGD Fryslân. 131 mensen krijgen morgen de uitslag, omdat ze in de loop van de middag zijn getest.

Acht jongeren die onlangs op de populaire jongerencamping Appelhof op Terschelling waren, bleken bij thuiskomst besmet. Daarop werd een mobiele teststraat ingericht in de buurt van de camping.

Sindsdien zijn zo'n tweehonderd mensen getest, daar zat tot nu toe een coronageval tussen. Het is niet bekend of het om een bezoeker van Appelhof gaat of om een andere toerist.

Mondkapjesplicht Parijs fors uitgebreid, ook rondom Louvre en Champs-Élysées

In Parijs wordt de verplichting om op straat een mondkapje te dragen flink uitgebreid. Vanaf zaterdagochtend 08.00 uur geldt die plicht ook op een groot deel van de Champs-Élysées, rondom het Louvre en in populaire winkel- en uitgaansgebieden.

Ook worden bijeenkomsten van 10 of meer mensen verboden, als het niet mogelijk is om daarbij een meter afstand in acht te nemen.

De regering besloot vandaag om Parijs tot 'rode zone' te verklaren. Behalve Parijs is ook Marseille en omgeving uitgeroepen tot rode zone, de hoogste alarmfase. Lokale overheden krijgen daarmee de bevoegdheid de bewegingsvrijheid van mensen aan banden te leggen.

Ook ouderen besmet

Van elke 100.000 geteste mensen zijn er in Parijs nu meer dan 50 positief. Twee weken geleden waren dat er nog maar 8 per 100.000. Opvallend is ook dat niet alleen jongeren besmet zijn, zoals de laatste weken het geval leek. Ook in de groep van 45 tot 65 jaar neemt het aantal besmettingen toe, zelfs in de leeftijdsgroep van ouder dan 65.

Het Franse ministerie van Volksgezondheid maakte vanavond bekend dat er in 24 uur in het hele land 2846 nieuwe besmettingen zijn bijgekomen: het hoogste cijfer in maanden. Elke dag worden er in Frankrijk nu 20 tot 25 nieuwe coronapatiënten op IC's opgenomen.

Bezoekers van het Louvre dragen mondkapjes

Spanje verbiedt roken op minder dan twee meter afstand

Spanje verbiedt roken in buitenlucht op minder dan 2 meter van elkaar. Volgens wetenschappers kunnen bij het uitblazen van de rook mogelijk besmette druppeltjes in de lucht belanden.

Het is nog niet duidelijk wanneer het verbod wordt ingesteld, maar volgens de minister van Volksgezondheid "zo snel mogelijk".

Hoe de maatregel wordt gehandhaafd, is niet duidelijk. Correspondent Carlijn Teeven: "Jongeren mogen ook niet langer op straat samenkomen om bier te drinken en te roken, wat in Spanje wel gebruikelijk is. De botellón noemen ze dat. Maar het gebeurt nog wel, ondanks dat hier hoge boetes voor staan."

Een man rookt op een terras in Sevilla

Weer besmetting bij nertsenbedrijf, landelijk 31 bedrijven besmet

Op een nertsenbedrijf in Altforst, in de Gelderse gemeente West Maas en Waal, is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een bedrijf van ongeveer 12.000 moederdieren dat zo snel mogelijk wordt geruimd, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

In totaal zijn nu 31 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Alle bedrijven worden geruimd.

Begin juli is het hygiëneprotocol aangescherpt. Ook geldt er een landelijk vervoersverbod en wordt door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingsroutes.

Aruba dichtbij nieuwe financiële steun, Curaçao 'zet stappen'

Aruba voldoet voor een groot deel aan de voorwaarden die het kabinet stelt aan nieuwe financiële steun vanwege de coronacrisis. Curaçao heeft stappen in de goede richting gezet en Sint Maarten voldoet niet aan de voorwaarden. Dat is de strekking van een brief van staatssecretaris Knops aan de Tweede Kamer over hoe het nu verder gaat.

Het kabinet en de Caribische landen zijn al tijden met elkaar in overleg over meer financiële steun. De discussie gaat vooral over de voorwaarden die Nederland stelt: het kabinet wil de landen bijstaan, maar vindt dat ze ook zelf maatregelen moeten nemen om de economie sterker te maken.

Sparta schrapt oefenduel vanwege twee besmettingen

De oefenwedstrijd tussen de Franse club RC Lens en Sparta Rotterdam gaat zaterdag niet door. Twee mensen bij de Rotterdamse club zijn met het coronavirus besmet. Sparta volgt het advies op om niet met de hele selectie in de bus te stappen voor een reis van vier uur naar Frankrijk.

Ook bij eerstedivisionist SC Cambuur is een speler positief getest op het virus.

Eigenaar Twentse supermarkt wil maandag weer open

Supermarkt Berning uit Noord Deurningen kan mogelijk begin volgende week weer open. In een gesprek met de veiligheidsregio heeft de eigenaar beloofd zich voortaan aan de coronamaatregelen te houden, meldt RTV Oost.

Gisteren moest Berning zijn supermarkt sluiten op last van de veiligheidsregio omdat hij de coronamaatregelen niet naleefde.

De veiligheidsregio noemt het gesprek "constructief", de supermarkteigenaar werkt aan een plan van aanpak en zegt: "Het doel is om zo snel mogelijk weer open te gaan. Ik wil nu wel open, maar dat mag niet."

Supermarkteigenaar Raymond Berning:

Ziekenhuis in Helmond zet beveiligers in tijdens bezoekuur

Ziekenhuis Elkerliek in Helmond zet tijdens bezoekuren beveiligers in. Volgens het ziekenhuis bemoeilijkt verhit gedrag het werk van verpleegkundigen.

"Het lijkt alsof iedereen alweer vergeten is hoe waardevol en belangrijk zorgmedewerkers zijn voor de gezondheid van onze samenleving", zegt de bestuursvoorzitter in een verklaring.

Er zijn de laatste tijd veel confrontaties met familieleden van patiënten, die zich niet aan de regels houden. Zo staan er regelmatig te veel bezoekers rond een bed en houden bezoekers geen 1,5 meter afstand. Als verpleegkundigen daar iets van zeggen, reageren mensen in sommige gevallen verbaal of fysiek agressief.

'Amsterdamse ziekenhuizen liggen niet vol met coronapatiënten'

Ziekenhuis Amsterdam Universitair Medisch Centrum spreekt tegen dat Amsterdamse ziekenhuizen vol liggen met coronapatiënten. "Op sociale media verschijnen berichten dat de ziekenhuizen in de regio Amsterdam vol liggen met coronapatiënten. Dat is niet het geval. Ook is er bij Amsterdam UMC gisteren niet met spoed een corona-afdeling geopend", schrijft het Amsterdamse ziekenhuis in een verklaring.

Op dit moment liggen bij Amsterdam UMC acht coronapatiënten op de verpleegafdeling en twee coronapatiënten op de IC. Ter vergelijking, op het hoogtepunt van de coronapandemie lagen er in het ziekenhuis 120 coronapatiënten op speciale verpleegafdelingen en 70 coronapatiënten op de IC.

'Brexodus': Britten onderbreken vakantie in Frankrijk om quarantaine te ontlopen

De Franse wegen stroomden vandaag vol met Britse vakantiegangers die nog snel de ferry terug naar het Verenigd Koninkrijk willen pakken. Komen ze na morgenochtend vier uur terug, dan zullen ze in quarantaine moeten.

De veerboot van Hoek van Holland naar het Britse Harwich vertrekt vanavond extra vroeg om vóór 04.00 uur Britse tijd af te meren. Normaal gesproken vertrekt de Stena Hollandica om 22.00 uur uit Hoek van Holland en komt dan om 06.30 uur aan: te laat dus om aan de verplichte quarantaine te ontkomen. Behalve dat de ferry vanavond eerder vertrekt gaat hij ook sneller varen dan normaal. De aankomsttijd van 03.45 uur is haalbaar, denken ze bij de veerdienst.

Deze reiziger begrijpt niet waarom de quarantaineplicht om 4.00 uur 's nachts begint:

'Brexodus': Britten onderbreken vakantie in Frankrijk om quarantaine te ontlopen

38 coronapatiënten op intensive cares

Op de Nederlandse intensive cares liggen 38 mensen met het coronavirus, 7 patiënten meer dan op donderdag. Het aantal coronapatiënten dat niet op de IC ligt daalde met 7 tot 120. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Het beeld past bij de recente ontwikkeling van een geleidelijke toename van het aantal covid-patiënten in de ziekenhuizen. Het aantal patiënten op IC's is in de laatste twee weken verdubbeld."

'Gemeentelijk Gymnasium Hilversum voert mondkapjesplicht in'

Het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum voert een mondkapjesplicht in, meldt de Gooi- en Eemlander. Na de mondkapjesplicht op een school in Assen is het voor zover bekend de tweede middelbare school die dit besluit neemt.

Duitsland verklaart Spanje tot risicogebied, met uitzondering van Canarische Eilanden

De Duitse autoriteiten hebben Spanje, met uitzondering van de Canarische Eilanden tot risicogebied verklaard, meldt persbureau Reuters. Dit geldt ook voor het bij Duitse toeristen populaire eiland Mallorca. Sommige Spaanse gebieden waren eerder al tot risicogebied bestempeld.

Naar verwachting komt het ministerie van Buitenlandse Zaken met een reiswaarschuwing, melden Duitse media.

Op Mallorca zijn volgens de Johns Hopkins University 4178 besmettingen geregistreerd en 220 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Veel vacatures GGD Gelderland nu co-schappen opstarten

De GGD Gelderland is naarstig op zoek naar medewerkers, nu studenten geneeskunde hun studie hervatten. Of dit landelijk ook het geval is, wordt nader onderzocht door de landelijke koepel GGD GHOR.

In de zomer hebben veel studenten geneeskunde bij de GGD'en gewerkt als testmedewerker, in de teststraat, of bij het bron- en contactonderzoek: "Maar die pakken nu allemaal hun studie weer op", zegt Jos Meeuwsen van GGD Gelderland-Midden tegen Omroep Gelderland.

Mondkapjesplicht op middelbare school in Assen

Op middelbare school CS Vincent van Gogh in Assen moeten alle leerlingen vanaf de vierde klas verplicht een mondkapje dragen. Dat geldt ook voor docenten en medewerkers, staat in een brief die ouders en leerlingen hebben gekregen van de school.

De directeur van de school zegt zich ervan bewust te zijn dat het een ingrijpende maatregel is, maar de school wil de mondkapjesplicht invoeren omdat er nog veel onbekend is over de overdraagbaarheid van het virus door jongeren vanaf 15 jaar. "Misschien zijn ze toch besmettelijker dan we eerst dachten", zegt de directeur tegen RTV Drenthe.

Veiligheidsregio Amsterdam gaat meer coronacontroles in burger uitvoeren

Veel Amsterdamse horecagelegenheden volgen de coronamaatregelen goed op, maar er zijn ook signalen dat sommige ondernemers bewust de regels overtreden, zegt de gemeente op Twitter.

De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland wil daarom de handhaving en controle op Amsterdamse feest- en horecalocaties aanscherpen, ook door meer controles in burger uit te voeren. Bij overtredingen kan een locatie voor vier weken worden gesloten.

Er zijn signalen dat sommige horecaondernemers welbewust de regels overtreden door bijvoorbeeld telefoons te laten inleveren, gasten te vragen hun telefooncamera's af te laten plakken of hun publiek te waarschuwen te gaan zitten als handhaving langskomt.

300 testen op Terschelling, vooral jongeren

Voor de tweede dag op rij hebben vooral jongeren op Terschelling zich laten testen op het coronavirus. In totaal meldden 300 mensen zich bij de tijdelijke testlocatie van de GGD.

Op jongerencamping Appelhof op Terschelling zijn meerdere jongeren besmet geraakt met het coronavirus. Ook gisteren besloot een grote groep zich te laten testen. Niet iedereen krijgt op dezelfde dag de uitslag. GGD Fryslân adviseert reizigers op het eiland te blijven zolang ze nog geen testuitslag hebben gekregen.

Positief geteste mensen worden onder begeleiding apart vervoerd naar de wal, waarna ze thuis in isolatie kunnen. Gisteren was er een positieve uitslag.

Grote zorgen bij GGD Amsterdam, cijfers per stadsdeel gepubliceerd

De GGD Amsterdam-Amstelland maakt zich grote zorgen over de toename van het aantal coronabesmettingen en roept inwoners op de regels te blijven naleven. Sinds eind juli loopt het aantal besmettingen fors op.

Net als in andere steden zijn er verschillen in het aantal positief geteste besmettingen tussen stadsdelen en de regiogemeenten. Het absolute aantal besmettingen (week 32) is het hoogste in stadsdelen Nieuw-West (158) en West (134). Het hoogste aantal besmettingen per 10.000 inwoners is te zien in stadsdeel Centrum in deze periode.

De GGD Amsterdam meldt verder dat het aantal afgenomen testen achterblijft in stadsdeel Zuidoost en Nieuw-West. "Dat is zorgelijk", schrijft de GGD. Ook constateert de GGD Amsterdam dat veel mensen weigeren mee te werken aan het bron- en contactonderzoek.

Mensen met een mondkapje in Amsterdam

'Scholen voldoen aan ventilatie-eisen door ramen en deuren te openen'

Basis- en middelbare scholen hebben vandaag van vertegenwoordigers in de onderwijssector een handreiking ontvangen waarmee ze kunnen controleren of de ventilatie in schoolgebouwen aan de eisen voldoet. De zeven pagina's tellende gids is opgesteld door de PO-raad (de sectororganisatie voor het primair onderwijs), VO-raad (belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs) en kenniscentrum Ruimte-OK.

Volgens Marco van Zandwijk, expert huisvesting en verduurzaming van Ruimte-OK, komen scholen al een heel eind als ze simpelweg alle ramen en deuren opendoen. "Daarmee wordt eigenlijk al aan de ondergrens van de eisen in het bouwbesluit voldaan."

Van Zandwijk zegt dat er de afgelopen tijd vragen zijn gekomen van schoolbesturen over de ventilatie. Volgens hem is er geen sprake van paniek, maar willen scholen vooral weten hoe ze erachter komen of hun gebouw aan de richtlijnen voldoet. "Daarom hebben we gewerkt aan deze praktische handreiking, die duiding geeft aan de uitspraken van het RIVM rondom ventilatie."

Voor nu voldoet het openzetten van ramen en deuren, maar als het de komende maanden kouder wordt, gaat dat niet meer. "Voordat het winter is, zijn we alweer maanden verder en we hopen dan ook meer te weten over de overdracht van aerosolen via ventilatiesystemen", zegt Van Zandwijk. "Daar is nu nog heel veel van onduidelijk."

Vluchten vanaf Schiphol naar Groot-Brittannië overvol

Alle vluchten van Schiphol naar Groot-Brittannië zijn volgeboekt, merkt NOS-verslaggever Matthijs Holtrop op Schiphol. "Het is rustig op Schiphol, maar de vluchten naar Groot-Brittannië zijn overvol", zegt hij. "De maatschappijen willen niet zeggen wat het betekent voor de boekingen, maar ze willen wel kwijt dat alle vluchten voor vandaag zijn volgeboekt."

Vanaf morgen geldt in Groot-Brittannië code oranje voor een aantal landen, waaronder Nederland. Britten die uit die landen terugkeren, moeten verplicht twee weken thuis in quarantaine.

Om dat te voorkomen, willen reizigers vandaag nog massaal terug naar huis. "Mijn vrouw waarschuwde me dat ze op het nieuws had gehoord dat we voor vannacht iets moeten regelen", zegt een Brit tegen de verslaggever. "De quarantaineverplichting zou mijn zomer verpesten, daar zit ik niet op te wachten."

RIVM: 636 besmettingen en 11 opnames

De afgelopen dag zijn er 636 mensen positief getest op het coronavirus, een stijging ten opzichte van gisteren, toen het er 577 waren. Dat valt af te lezen uit de open data van het RIVM. Het hoogste aantal besmettingen van deze week werd dinsdag geregistreerd, toen er 779 mensen positief waren getest.

Er zijn het afgelopen etmaal elf mensen opgenomen in het ziekenhuis, tegenover zes gisteren. Twee mensen zijn overleden, gisteren waren er vier doden.

Uitgestelde Euro Hockey League in Amstelveen alsnog afgelast

De finaleweek van de Euro Hockey League, die van 14 tot en met 18 oktober gespeeld zou worden in Amstelveen, gaat niet door. De organisatie heeft het evenement, dat oorspronkelijk in april zou plaatsvinden, afgelast vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

"Uiteindelijk bleek het gewoon te moeilijk om te garanderen dat we een toernooi konden organiseren in een veilige omgeving", zegt EHL-voorzitter Hans-Erik Tuijt, die eigenlijk pas op 1 september een definitief besluit zou nemen.

Bloemendaal viert de winst van de EHL in 2018

'Nominatie' van WHO voor minister De Jonge

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus roept minister De Jonge op om een mondkapje te dragen. Hij heeft De Jonge, samen met een aantal anderen, 'genomineerd' voor de 'WearAMask Challenge'.

De WHO propageert het dragen van een mondkapje, maar het Outbreak Management Team (OMT) ziet niets in een landelijke verplichting en het kabinet gaat daarin mee.

Extra veerboten van Frankrijk naar Engeland

Veerbootmaatschappij DFDS neemt vandaag vier extra boten in de vaart om Britten vanuit Frankrijk terug naar huis te brengen. Vanaf morgen geldt in Groot-Brittannië code oranje voor een aantal landen, waaronder Frankrijk. Britten die tijdens code oranje terugkeren, moeten verplicht twee weken thuis in quarantaine.

Om dat te voorkomen, willen Britten vandaag nog massaal terug naar huis. Naar verwachting zijn er nog enkele honderdduizenden Britten in Frankrijk.

De treinen door de Kanaaltunnel zitten voor de rest van de dag vol en mensen worden opgeroepen daarom niet zonder ticket naar de tunnel te komen. Het is niet duidelijk hoeveel mensen vandaag nog met de trein of boot terug kunnen naar Groot-Brittannië.

Belgische studie: minder besmettingen op school dan thuis

Kinderen worden op school veel minder vaak besmet met het coronavirus dan thuis. Als ze al besmet worden, worden ze minder vaak ziek, meldt de Belgische omroep VRT.

Uit Belgisch onderzoek van 4715 mensen die preventief in quarantaine werden geplaatst omdat ze mogelijk op school contact hadden gehad met een besmet persoon, blijkt nu dat er in de scholen weinig besmettingen zijn geweest. Slechts elf personeelsleden en 36 leerlingen werden vermoedelijk op school besmet.

In thuissituaties besmet een patiënt 10 tot 20 procent van de andere gezinsleden. Dat percentage is veel hoger dan op school. "We kunnen dus stellen dat het percentage van secundaire besmettingen op school erg laag is", zegt een Belgische viroloog tegen de VRT.

Brussel en AstraZeneca sluiten overeenkomst over vaccin

De Europese Commissie heeft met een derde farmaceut afspraken gemaakt over de levering van een vaccin tegen corona. Er is een eerste akkoord over 400 miljoen doses gesloten met het Brits-Zweedse AstraZeneca.

Twee weken geleden maakte de Europese Commissie al afspraken over een vaccin van de farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK). Daarbij gaat het om 300 miljoen doses.

Ook met andere vaccinfabrikanten wordt nog gesproken. Gisteren werden de eerste onderhandelingen met Janssen Vaccines in Leiden afgerond. De eerste tests met het Leidse vaccin zijn positief.

Minister Hoekstra vindt ingrijpen door KLM onvermijdelijk

Minister Hoekstra van Financiën vindt het onvermijdelijk dat KLM fors ingrijpt om de coronacrisis door te komen. KLM nam eerder deze week eenzijdig het besluit om een eerder afgesproken loonsverhoging uit te stellen. De vakbonden zijn daar woedend over.

De overheid schoot KLM te hulp met miljarden aan leningen en garantstellingen, op voorwaarde dat de luchtvaartmaatschappij flink snijdt in de kosten. Hoekstra wil in het conflict geen stelling nemen, maar wijst er wel op dat KLM momenteel sterk afhankelijk is van de geboden staatssteun. "Anders was het gewoon potentieel einde verhaal", zegt hij.

Vietnam wil Russisch vaccin kopen

Vietnam wil het Russisch vaccin tegen corona kopen. Het land wil 50 tot 100 miljoen doses bestellen, melden Vietnamese media. Intussen gaat het land door met de ontwikkeling van een eigen vaccin.

President Poetin zei deze week dat Rusland een vaccin klaar heeft en op de markt brengt. Zijn eigen dochter is al gevaccineerd, zei hij.

Wetenschappers in de hele wereld hebben kritiek op de ontwikkeling van het Russisch vaccin, omdat het nog niet getest kan zijn op duizenden mensen. En dat is wel nodig om het veilig te kunnen gebruiken. De belangrijkste corona-adviseur van de Amerikaanse regering, Anthony Fauci, zegt dat hij nog geen bewijs heeft gezien dat het Russisch vaccin werkt.

De Jonge: waarschuwing GGD had explicieter gekund

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een waarschuwing gemist van de GGD in Rotterdam, erkent minister De Jonge. Maar hij vindt dat de waarschuwing wel wat explicieter had gekund, want die stond in een memo over een ander onderwerp.

Een paar weken geleden stuurde de GGD een memo waarin stond dat bron- en contactonderzoek in gevaar kwam door het snel oplopende aantal besmettingen, berichtte NRC. Met die informatie is vervolgens niets gedaan. De GGD'en in Rotterdam en Amsterdam moesten vorige week het onderzoek flink afschalen, terwijl De Jonge een dag eerder had gezegd dat de capaciteit voldoende was.

Volgens De Jonge had de Rotterdamse GGD een signaal "via de voordeur" kunnen geven, aan de landelijke GGD of aan het ministerie.

Minister de Jonge staat de pers te woord

VW verkoopt meer auto's in China, in Europa iets minder

Volkswagen heeft vorige maand wereldwijd bijna net zo veel auto's verkocht als in dezelfde maand vorig jaar. Het waren er 885.700, dat is 0,2 procent minder dan in juli 2019.

In China is het aantal verkochte auto's met bijna 5 procent gestegen, heeft het Duitse concern bekendgemaakt. De goede cijfers in China worden gedrukt door de resultaten in West-Europa en Noord- en Zuid-Amerika; daar werden juist minder auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Volkswagen zegt dat de cijfers een "positieve trend" laten zien.

Geen quarantaine voor Nederlanders die terugkeren uit Groot-Brittannië

Nederlanders die terugkeren van bijvoorbeeld een vakantie in Groot-Brittannië hoeven thuis niet twee weken in quarantaine. Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dat is opmerkelijk, omdat voor Groot-Brittannië vanaf morgenochtend 05.00 uur code oranje geldt. Maar dat is niet vanwege een toename van het aantal besmettingen daar, zegt het ministerie. Groot-Brittannië krijgt code oranje omdat het zelf code oranje heeft ingesteld voor reizigers uit Nederland.

Nederlanders moeten vanaf morgen bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk twee weken in quarantaine. Ook reizigers uit Frankrijk, Malta, Monaco en Aruba moeten in zelfisolatie.

'Catastrofale' krimp van de Nederlandse economie: min van 8,5 procent

De economie is in het tweede kwartaal met 8,5 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van eerste cijfers. Zo'n krimp is niet eerder gemeten. De recorddaling is voor meer dan de helft het gevolg van huishoudens die minder hebben uitgegeven. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, noemt de krimp catastrofaal.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is niet geschrokken. "We hebben het zien aankomen. Niet voor niets hebben we noodpakketten om de zwaarste klappen op te vangen. De krimp is gigantisch, maar het had erger kunnen zijn. In het Verenigd Koninkrijk was het zo'n 20 procent. In Italië en Spanje ligt het ook hoger, maar 8,5 procent is ongekend."

NS: meld je reis naar Zandvoort aan

De Nederlandse Spoorwegen willen dat mensen die met de trein naar Zandvoort gaan, hun reis van tevoren aanmelden. Daardoor kan volgens de NS de drukte beter worden gespreid.

"We zijn tevreden over het verloop van het strandvervoer van en naar Zandvoort tijdens de hittegolf begin augustus. Problemen bleven uit, mede door inzet van extra treinen. Toch was het in sommige treinen druk, terwijl in andere treinen juist veel ruimte over was", zegt de NS. "Een goede spreiding en het voorkomen van drukte is vanwege corona echter extra belangrijk."

Aan de hand van een kleurcode (groen, oranje, rood) kunnen mensen zien hoe vol de trein op een bepaald tijdstip is. De aanmeldservice is vrijwillig. "Het is vooral voor jezelf, zodat je als reiziger kunt zien wanneer het druk is. Soms is een trein op een bepaald tijdstip erg druk en 10 minuten later juist leeg."

Parijs en gebied rond Marseille zijn weer 'rood', meer bevoegdheden autoriteiten

De Franse regering heeft Parijs en het Bouches-du-Rhône-gebied rond Marseille aan de Middellandse Zeekust uitgeroepen tot 'rode' zones met een hoog risico op coronavirusinfecties.

Lokale autoriteiten kunnen daardoor de bewegingsvrijheid van mensen en voertuigen beperken, de toegang tot openbaar vervoer en vliegreizen limiteren, de toegang tot openbare gebouwen inperken en sommige gebouwen met een hoog besmettingsrisico sluiten.

De maatregel volgt op een sterke toename, de afgelopen twee weken, van het aantal coronabesmettingen in beide regio's.

In sommige delen van Parijs zijn mondkapjes op straat verplicht

Frankrijk plaatst Britten in quarantaine

Frankrijk gaat Britse reizigers die het land binnenkomen, in quarantaine plaatsen. Het is een reactie op het besluit van de Britse regering om reizigers uit Frankrijk, Nederland, Malta, Monaco en Aruba te verplichten tot twee weken quarantaine als ze het Verenigd Koninkrijk binnenkomen.

De Britse regering nam het besluit vanwege het toegenomen aantal besmettingen in de vijf landen.

Maatregelen Auckland langer van kracht

De 'level 3'-lockdown in de Nieuw-Zeelandse stad Auckland blijft zeker twaalf dagen langer van kracht. Dat betekent dat de 1,7 miljoen inwoners van de stad zoveel mogelijk thuis moeten blijven en horeca, musea en veel andere bedrijven weer zijn gesloten. Ook wordt dringend geadviseerd om mondkapjes te dragen op plekken waar het moeilijk is om afstand te houden.

In Auckland zijn deze week tientallen nieuwe besmettingen ontdekt. De meesten zijn te linken aan één huishouden in Auckland. Waar dat gezin het virus heeft opgelopen, is niet bekend. De stad houdt rekening met meer besmettingen, maar premier Ardern zegt dat het waarschijnlijk niet nodig is om op te schalen naar fase 4, de strengste lockdown.

Premier Ardern

NS lijdt 185 miljoen verlies door corona

De NS heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 185 miljoen euro geleden. Oorzaak is de sterke daling van het aantal treinreizigers door de coronapandemie. Direct na de aankondiging van de coronamaatregelen op 12 maart daalde het aantal treinreizigers met 90 procent. Na de versoepeling van de maatregelen is dit aantal toegenomen tot ongeveer 40 procent van het normale aantal reizigers.

Britse minister: 14 dagen quarantaine voor reizigers uit Nederland

Reizigers uit Nederland moeten vanaf zaterdag bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk twee weken in quarantaine. Dat heeft de Britse transportminister Grant Shapps bekendgemaakt. Ook reizigers uit Frankrijk, Malta, Monaco en Aruba moeten in zelfisolatie.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op de hoogte gesteld te zijn van het Britse besluit. "Dit betekent dat Groot-Brittannië een code oranje als reisadvies krijgt, omdat Nederlanders daar in quarantaine moeten."

VWS miste waarschuwing uit Rotterdam

De GGD Rotterdam-Rijnmond blijkt het ministerie van Volksgezondheid (VWS) al op 24 juli te hebben gewaarschuwd dat bron- en contactonderzoek in gevaar kwam door het snel oplopende aantal besmettingen, blijkt uit een memo die in handen is van NRC. Met die informatie is volgens de krant niks gedaan, waardoor de GGD vorige week ineens het onderzoek flink moest afschalen. Minister De Jonge had juist een dag eerder nog gezegd dat de capaciteit voor onderzoek voldoende was.

De GGD waarschuwde VWS dat de aantallen zo snel opliepen dat contactonderzoek niet meer volgens "de landelijke standaarden" uitgevoerd kon worden. In een reactie zegt een woordvoerder van het ministerie tegen de krant dat die waarschuwing in een memo met achtergrondinformatie stond. "De passage over het bron- en contactonderzoek heeft op dat moment niet geleid tot verdere acties."

Fauci: Russisch vaccin onbewezen

De belangrijkste corona-adviseur van de Amerikaanse regering heeft nog geen bewijs gezien dat een vaccin dat Rusland deze week presenteerde, werkt. "Ik hoop dat de Russen inderdaad een veilig en effectief vaccin hebben ontwikkeld, maar ik twijfel zeer of dat het geval is", zei hij in een persgesprek. President Poetin maakte het nieuws over het vaccin dinsdag bekend en zei dat zijn dochter al is ingeënt.

Fauci is sceptisch. "Dat je een vaccin hebt, wil nog niet zeggen dat het veilig en effectief is. Wij hebben er ook een handjevol. Als we het risico willen nemen veel mensen schade te berokkenen, kunnen we volgende week mensen al inenten. Maar zo werkt het niet."

Anthony Fauci

Nieuw liveblog

Hartelijk welkom in het nieuwe corona-liveblog van vrijdag 14 augustus. Wil je het coronanieuws van gisteren teruglezen? Dat kan hier.