RTV Drenthe

Op de locatie Lariks van de scholengemeenschap CS Vincent van Gogh in Assen moeten alle leerlingen vanaf de vierde klas verplicht een mondkapje dragen. Dat geldt ook voor docenten en medewerkers, staat in een brief die ouders en leerlingen hebben gekregen van de school.

"Om het risico op verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken, hebben wij besloten om voor de leerlingen uit de bovenbouw en de medewerkers in de school een mondkapjesregel in te voeren. Deze regel houdt in dat leerlingen vanaf klas 4 in het gebouw en dus ook in de les een mondkapje dragen. Voor de medewerkers geldt dat zij een mondkapje moeten dragen in de gangen en op plekken waar zij minder makkelijk 1,5 meter afstand kunnen houden", citeert RTV Drenthe uit de brief.

De mondkapjesplicht wordt in eerste instantie ingevoerd voor de periode tot 1 september. "Dit in verband met de incubatietijd die het virus kan hebben. Als dan blijkt dat het aantal besmettingen in Drenthe onverminderd laag blijft, willen we de maatregel schrappen", zegt de school.

'We zijn strenger dan de richtlijnen'

De directeur van de school, Koos Nieuwland, is zich ervan bewust dat dit een ingrijpende maatregel is. 'We zijn hiermee strenger dan de richtlijnen die begin juni bekend zijn gemaakt."

Maar de school kiest er bewust voor omdat er nog veel onbekend is over de overdraagbaarheid van het virus door jongeren vanaf 15 jaar. "Misschien zijn ze toch besmettelijker dan we eerst dachten", zegt Nieuwland.

"Daarnaast zijn velen van ons de afgelopen weken op vakantie geweest en zien we dat er op een aantal populaire vakantieplekken toch corona-uitbraken zijn geweest. Ik wil het risico niet lopen dat we hier een nieuw brandhaardje corona krijgen."

Ik ben liever safe dan sorry

Directeur Koos Nieuwland

Op het schoolplein hoeven de leerlingen geen mondkapje te dragen. "Dat betekent dus dat je na twee lessen naar buiten kunt om zonder mondkapje te pauzeren", schrijft de directeur in de brief. Hij zegt mede tot het besluit te zijn gekomen omdat hij van deskundigen zoveel tegengestelde geluiden hoort.

"Ik ben verantwoordelijk voor de gezondheid van mijn leerlingen en werknemers. Ik wil niet wachten op weer een beraad van deskundigen die tegenover elkaar staan. Ik ben liever safe dan sorry."

De mondkapjesplicht zou komende maandag al in moeten gaan, als de zomervakantie in de regio Noord voorbij is.

STER reclame