Code oranje fors uitgebreid • Studentenvereniging R'dam uitgesloten van Eurekaweek
- De afgelopen dag zijn er 655 mensen positief getest op het coronavirus. Op de IC's liggen 39 covidpatiënten, 1 meer dan gisteren
- Dokkum krijgt corona niet onder controle.
- Vanwege het coronavirus zijn er dit jaar minder mensen bij de Indië-herdenking in Den Haag.
- Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Zuid-Afrika uit lockdown: coronapiek ligt achter ons, zegt regering
De Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa zegt dat de piek in coronabesmettingen is gepasseerd. Het aantal besmettingen per dag is gedaald van 12.000 naar 5000 per dag. Met ingang van maandag wordt een groot aantal coronamaatregelen opgeheven; alcohol en tabak mogen weer worden verkocht en restaurants en café's mogen weer open als ze zich aan strenge hygiëneregels houden.
Met dit besluit hoopt de Zuid-Afrikaanse regering de economie weer op gang te brengen. Voor de coronapandemie stond het land er al slecht voor. Door de lockdown is het aantal werklozen nog verder toegenomen, onder meer in de horeca en de bier-, wijn- en drankindustrie.
Ondanks de strenge lockdown is het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Zuid-Afrika opgelopen tot bijna 580.000. Zeker 11.500 Zuid-Afrikanen zijn aan de gevolgen overleden.
Een gospel uit Zuid-Afrika gaat de wereld over, met dank aan corona
Een gospel uit Zuid-Afrika is op meerdere plaatsen in de wereld in de hitlijsten opgedoken. Jerusalema werd vorig jaar uitgebracht door de Zuid-Afrikaanse artiest Master KG en zangeres Nomcebo Zikode. Toen een groep vrienden uit Angola er een dansje op maakte, ging het ineens hard.
Het succes wordt mede verklaard door de coronacrisis. Jong en oud worden er vrolijk van en het lied en de beelden nodigen uit om zelf in beweging te komen. De #jerusalemachallenge was geboren. Overal ter wereld raakten mensen geïnspireerd om het dansje na te doen en de beelden op sociale media te zetten. VRT Nieuws zette wat clips op een rij.
Fries roc wil dat studenten en medewerkers mondkapjes dragen
ROC Friese Poort adviseert zowel studenten als medewerkers "met klem" om een mondkapje op te doen als ze de schoolgebouwen binnenkomen, meldt Omrop Fryslân. Het roc, met vestigingen in vier Friese steden en in de Noordoostpolder, is de derde school in Nederland die wil dat mondkapjes worden gedragen. Ook de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Hilversum en de scholengemeenschap CS Vincent van Gogh in Assen moeten mondkapjes op.
Friese Poort telt ongeveer 15.000 studenten en 1600 medewerkers. Tijdens de lessen hoeven ze geen mondkapje op, maar op plekken buiten de leslokalen waar het bijna onmogelijk is om anderhalve meter afstand te houden, geldt bij het begin van het nieuwe schooljaar het advies om een mondkapje te dragen. "Hiermee bescherm je niet alleen jezelf, maar ook je medestudenten, docenten, familie en vrienden", staat op de website van de school. Het nieuwe schooljaar bij het roc begint maandag over een week. De kantines blijven dicht.
Luchtreinigers mogelijk oplossing tegen verspreiding aerosolen in sportscholen
Uit een onderzoek aan de TU Eindhoven is naar voren gekomen dat het plaatsen van luchtreinigers besmetting met corona door speekseldruppels in een ruimte met sportende mensen kan tegengaan.
Hoofdonderzoeker Bert Blocken zegt dat het ventilatiesysteem in de sportzaal van de TU 5,7 keer meer ventileert dan officieel vereist is. Toch werd de lucht niet voldoende ververst voor de hoeveelheid mensen die daar met een matige inspanning bezig was. De concentratie aerosolen liep naarmate de dag vorderde hoog op.
Nadat in dezelfde ruimte twee luchtreinigers waren geïnstalleerd, verbeterde de situatie. "Toen bleef de concentratie aerosolen op een continu laag niveau. Blocken denkt dat het voor sportscholen een oplossing kan zijn om verantwoord open te blijven. Hij benadrukt dat vakgenoten nog naar zijn onderzoek moeten kijken, ook omdat de wetenschap het er niet over eens is of en hoe aerosolen bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus.
Zeven medewerkers van Hema in Tilburg besmet
Zeven medewerkers van de Hema in het centrum van Tilburg zijn besmet met het coronavirus. Zij en zeventien personeelsleden met wie zij nauw contact hadden, zitten nu twee weken thuis.
Het filiaal van de Hema is gewoon open. De GGD laat bij Omroep Brabant weten dat klanten waarschijnlijk geen risico hebben gelopen omdat de coronaregels in de winkel zelf goed worden nageleefd. Er zijn spatschermen geplaatst en er wordt anderhalve meter afstand gehouden. Vermoedelijk liepen de medewerkers de besmetting niet op de winkelvloer op, maar in een ontspanningsruimte voor het personeel achter de winkel.
Een van de Hema-medewerkers die noodgedwongen thuiszitten met corona is de 19-jarige Anne Teunissen. "Ik ben vermoeid en heb wat spierpijn en hoofdpijn. Ik had niet in gaten dat ik corona had, maar werd wel zenuwachtig toen mijn directe collega besmet bleek", zegt ze. Teunissen is afwisselend boos en verdrietig. "Jongeren worden nu neergezet als onverantwoorde feestbeesten, maar het kan je dus ook gewoon overkomen als je hard aan het werk bent."
Aangescherpt reisadvies voor onder meer Brussel, Parijs en Spanje
Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt het reisadvies aan voor negen nieuwe gebieden. Vanaf middernacht geldt code oranje voor onder meer Brussel, Parijs, Madrid, Marseille en omgeving, Mallorca en Ibiza.
Een oranje reisadvies betekent dat niet noodzakelijke reizen worden afgeraden. Ook wordt dringend aangeraden om na terugkeer uit deze gebieden 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.
De aanscherping van het reisadvies geldt verder voor Burgos, Salamanca, Almeria en Navarra.
Kanaalzwemster hoopt dat Britse quarantaineregels niet voor haar gelden
Een Australische zwemster die vanuit Engeland heen en weer naar Frankrijk wil zwemmen, weet nog niet of ze bij terugkeer in quarantaine moet. De 35-jarige Chloe McCardel vertrekt om 20.00 uur Britse tijd uit Dover. Ze hoopt tien uur later in Frankrijk aan te komen. Na hooguit een paar minuten op Franse bodem gaat ze opnieuw in het water voor de terugreis.
Sinds vandaag moeten alle reizigers die uit Frankrijk in het Verenigd Koninkrijk aankomen veertien dagen in quarantaine. Het is de vraag of de Britse autoriteiten voor haar een uitzondering maken. "Ik heb in Engeland een klein feestje gepland voor iedereen die mij geholpen heeft", zei McCardel tegen de BBC. "Dus ik hoop dat de regering ons dat toestaat."
McCardel is Het Kanaal al 34 keer overgezwommen. Als het haar nog een keer lukt, heeft ze het record 'Kanaal overzwemmen' in handen.
Erasmus Universiteit sluit studentenvereniging uit van Eurekaweek
De Rotterdamse studentenvereniging S.S.R. mag niet meedoen aan de Eurekaweek, de introductieperiode voor eerstejaarsstudenten. Dit omdat 23 S.S.R-studenten een coronabesmetting hebben opgelopen. Het zijn allen deelnemers aan een reis van een S.S.R-dispuut naar Griekenland. Het college van bestuur heeft besloten om S.S.R. direct uit te sluiten van alle fysieke en online activiteiten van de Eurekaweek.
Rector magnificus Engels zegt dat alle besmette studenten in quarantaine zijn gegaan. Hij vindt de situatie dermate ernstig dat hij besloten heeft om de hele vereniging uit te sluiten van de Eurekaweek. Hij heeft morgenochtend een gesprek met het S.S.R.-bestuur. "Op basis hiervan en met oog op de gedragscode studentenorganisaties zal het college van bestuur beslissen of er nog aanvullende maatregelen nodig zijn."
Engels wijst erop dat de afgelopen weken in nauw overleg met de veiligheidsregio en burgemeester Aboutaleb hard is gewerkt om een nieuw en veilig protocol te ontwikkelen voor de Eurekaweek, die hierdoor wel kan doorgaan.
RIVM: 655 nieuwe besmettingen gemeld
In de afgelopen 24 uur zijn 655 mensen positief getest op het coronavirus. Gisteren waren dat er 636, eergisteren 577. Het totaal van de afgelopen zeven dagen bedraagt 4508 positief geteste personen, in de zeven dagen daarvoor waren dat er 3255. Dit blijkt uit open data van het RIVM.
Er zijn zeven nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, gisteren lag dat aantal op elf, eergisteren op zes. Ook het aantal ziekenhuisopnamen was de afgelopen zeven dager hoger dan in de zeven dagen daarvoor: 56 tegen 34. Op de IC's liggen nu 39 covid-patiënten, 1 meer dan gisteren.
Het aantal doden dat vandaag is gemeld, ligt op twee. Gisteren waren dat er ook twee en eergisteren vier.
Oefenwedstrijd ADO afgelast na nieuwe positieve coronatests
Bij ADO Den Haag hebben drie spelers en een lid van de staf positief getest op het coronavirus. De besmettingen kwamen aan het licht tijdens een testronde voor de inmiddels afgelaste oefenwedstrijd tegen NAC Breda, die zaterdagmiddag op het programma stond in Breda.
De positief geteste personen zijn in thuisquarantaine gegaan en na overleg met onder andere de bondsarts is besloten het oefenduel niet door te laten gaan.
Vorige week werd ook al een speler van ADO positief getest. Toen ging de oefenwedstrijd tegen Almere City wel door.
Dokkum krijgt corona niet onder controle
Het aantal besmettingen in het Friese stadje Dokkum is opnieuw toegenomen, van achttien een week geleden tot 45 besmettingen nu. Volgens Veiligheidsregio Fryslân verspreidt het virus zich met name onder "bekenden", die elkaar ontmoeten op barbecues of op familiebezoek. Juist omdat het om bekenden gaat, denken mensen dat het veilig is en houden ze onvoldoende afstand.
"We zien dat er iedere dag wel twee tot zes besmettingen bij komen in Dokkum. Dat het niet daalt, maar juist oploopt, is erg zorgelijk", zegt burgemeester Johannes Kramer bij Omrop Fryslân. Hij roept op om anderhalve meter afstand te bewaren en elkaar daarop ook aan te spreken. "We kunnen niet achter iedere boom een agent zetten. Dat willen we ook niet. We rekenen op de mensen."
Kramer zegt nieuwe maatregelen niet uit te sluiten in Noordoost-Friesland, in overleg met de GGD. Daarbij gaat het vooral om de groep mensen die zich nauwelijks iets aantrekt van de huidige maatregelen. "We zien dat er een categorie mensen is tussen de 20 en de 45 jaar oud die het niet serieus neemt", aldus de burgemeester. "Die categorie bereiken, dat is erg lastig."
Veiligheidsregio Zeeland verbiedt geluidsapparatuur illegale feesten
De Veiligheidsregio Zeeland heeft de noodverordening uitgebreid om sneller op te kunnen treden tegen illegale feesten. Als de politie of handhaving iemand tegenkomt die onderweg is met geluidsapparatuur, kunnen ze direct ingrijpen - dus nog voordat de dj-installatie wordt opgebouwd en de eerste 'gasten' arriveren.
"We hebben op de Zeeuwse stranden de laatste tijden veel beginnende feestjes gehad", zegt voorzitter Jan Lonink bij Omroep Zeeland. "Als veiligheidsregio hebben wij de taak om besmettingen tegen te gaan."
Sinds het begin van de coronacrisis worden overal in Nederland illegale feesten georganiseerd. Vooral na 1 juli, toen bleek dat er deze zomer definitief geen festivals of grote evenementen komen, zijn er tal van meldingen van dance-, rave- of housefeesten.
Denemarken verplicht mondkapjes in het openbaar vervoer
Vanaf volgende week zaterdag moeten Denen in het openbaar vervoer verplicht een mondkapje dragen. Dat heeft premier Mette Frederiksen bekendgemaakt tijdens een persconferentie.
Volgens Frederiksen verslapt de aandacht voor het afstand houden. Ze sluit daarom niet uit dat er nog meer maatregelen volgen. "We zien dat mensen weer knuffelen", zei ze volgens Deense media. "We moeten anders gaan denken. Afstand bewaren betekent geen afwijzing, het is een vorm van respect."
In Denemarken zijn er in totaal bijna 16.000 mensen positief getest op corona. 621 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.
Reisadvies naar VK aangepast
Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk nu officieel is aangepast van code geel naar code oranje. Gisteren meldde het ministerie al dat dit zou gebeuren vanwege de quarantaineplicht voor Nederlanders die reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Die verplichte zelfisolatie van twee weken geldt sinds vanochtend 05.00 uur.
Andersom hoeft dat niet: reizigers die vanuit het Verenigd Koninkrijk terugkomen in Nederland, hoeven niet in quarantaine.
'Rusland begonnen met productie coronavaccin'
Rusland is begonnen met de productie van een coronavaccin, meldt staatspersbureau Interfax. Naar verwachting kunnen Russen eind deze maand worden gevaccineerd. Eerder deze week keurde het Russische ministerie van Volksgezondheid het vaccin goed. President Poetin liet het middel testen op een van zijn dochters en zij kreeg geen bijwerkingen.
Wetenschappers zijn kritisch; zij zeggen dat het maanden duurt voordat een vaccin als veilig kan worden aangemerkt. Ze denken dat het niet voldoende is getest. De Russen hebben hun onderzoeksgegevens niet met wetenschappers in andere landen gedeeld. Daardoor kan niet worden beoordeeld hoe betrouwbaar de informatie is.
'Huisartsen zagen hartinfarcten over het hoofd tijdens coronacrisis'
Patiënten met een hartinfarct of hartfalen werden onterecht in quarantaine gezet omdat huisartsen dachten dat ze corona hadden. Symptomen van een hartinfarct, zoals benauwdheid, lijken op corona en dat levert soms verwarring op, schrijft RTL Nieuws na gesprekken met cardiologen, huisartsen en patiënten.
Door verkeerde inschattingen van huisartsen zijn er levensgevaarlijke situaties ontstaan, zeggen cardiologen. Patiënten met hartklachten moeten binnen vier uur geholpen worden. In sommige gevallen is dat niet gebeurd, met een hartstilstand tot gevolg.
Bert van Rossum, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, erkent dat er fouten zijn gemaakt. "We kennen meerdere voorbeelden van gemiste hartinfarcten en gemist chronisch hartfalen, omdat huisartsen en patiënten dachten dat het corona was."
Daarom pleit de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie voor snellere doorverwijzing van hartpatiënten. Van Rossum: "Anders heb je een grotere kans op blijvende schade. Het zou zeker kunnen dat hier ook mensen aan overleden zijn."
Nieuw dagrecord in Oekraïne
Met 1847 nieuwe besmettingen heeft Oekraïne een nieuw dagrecord neergezet. Daarmee komt het totaal aantal geregistreerde besmettingen in Oekraïne op 90.000. Ruim 2000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volgens persbureau Reuters is de toename van het aantal besmettingen te wijten aan te snelle versoepelingen van maatregelen.
De Oekraïense regering heeft een systeem ontwikkeld waarbij regio's in het land verdeeld zijn in zones. Op basis van het risiconiveau wordt bepaald of een regio een groen, geel, of rode kleur krijgt. Wanneer er vijf dagen op rij verslechtering te zien is, kan een zone veranderen in een met meer restricties.
In principe zouden in Oekraïne 1 september alle scholen weer opengaan. Maar in gebieden die als rood worden bestempeld, blijven de scholen dicht.
Opnieuw besmettingen in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland zijn opnieuw zeven besmettingen gemeld. Volgens de gezondheidsautoriteiten behoren zes van de zeven gevallen tot een cluster van besmettingen.
Eerder deze week werden in de grootste stad Auckland, na ruim honderd dagen coronavrij, vier nieuwe besmettingen ontdekt. Ook in de stad Tokoroa, ongeveer 210 kilometer ten zuiden van Auckland, doken gevallen op. Inmiddels is het totaal aantal besmettingen in Nieuw-Zeeland opgelopen naar 56 deze week.
Gisteren kondigde premier Jacinda Ardern aan dat de lockdown in Auckland met twaalf dagen is verlengd. Het is onduidelijk hoe het virus zich weer heeft kunnen verspreiden.
'Vaccin dit jaar niet reëel'
Deskundigen vrezen voor "een heel taai najaar" nu een vaccin dit jaar nog niet in zicht lijkt. In het AD zegt arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht dat het geen zin heeft om dit jaar nog op een vaccin te hopen. "Het was vanaf het begin wel héél optimistisch om dat te verwachten."
Ook immunoloog Ger Rijkers van University College Roosevelt noemt een vaccin dit jaar "niet reëel". "Nu is het fantastisch weer en drinken we bier op het terras. Straks doen we dat binnen", zegt hij tegen de krant. "Als we ons daarbij niet aan de regels houden, kan het echt uit de hand lopen."
Slechts twee farmaceutische bedrijven zijn in de laatste fase van de ontwikkeling van een vaccin: het Britse AstraZeneca en het Chinese Sinovac. Gehoopt werd dat de testen eind dit jaar zouden zijn afgerond, maar volgens minister De Jonge van Volksgezondheid is dit niet haalbaar. Vorige week sprak hij in de persconferentie over op z'n vroegst "in de eerste maanden van 2021".
Eerder deze week keurde het Russische ministerie van Volksgezondheid een vaccin tegen corona goed. Maar wetenschappers zijn kritisch; zij zeggen dat het maanden duurt voordat een vaccin als veilig kan worden aangemerkt. Het moet getest zijn op vele duizenden mensen en de derde testfase is nog niet afgerond.
Ministerie en GGD wisten dat bron- en contactonderzoek langer duurde
Het ministerie van Volksgezondheid en de GGD wisten op 15 mei dat de bron- en contactonderzoeken veel meer tijd in beslag nemen dan in het opschalingsplan stond dat diezelfde dag was gepresenteerd. Het moest gemiddeld acht uur zijn, en niet vijf uur zoals in het plan stond.
Bron- en contactonderzoeken kosten dus 60 procent meer tijd, maar er is er geen actie ondernomen om meer werknemers op te leiden die dat extra werk zouden moeten gaan uitvoeren.
De GGD bevestigde eerder aan de NOS dat voor de berekening was uitgegaan van het aantal contacten dat mensen in de lockdownfase hadden, toen mensen veel minder contacten hadden dan in de zomerperiode.
Lees hier verder:
Indië-herdenking dit jaar met minder mensen
Vanwege het coronavirus zal de 75ste herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog anders zijn dan gepland. In plaats van de verwachte 3000 personen, zijn er dit jaar 75 genodigden bij het Indisch Monument in Den Haag.
Koning Willem-Alexander legt een krans en premier Rutte zal een toespraak houden. Dinand Woesthoff en de 14-jarige Yosina, die in 2018 The Voice Kids won en familiebanden heeft in West-Papoea, zullen een lied zingen.
Het is vandaag 75 jaar geleden dat Japan zich overgaf en er ook in Nederlands-Indië een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De herdenking is vanaf 12.10 uur te volgen via NPO1, NPO Nieuws, NOS.nl, de NOS-app en onze social mediakanalen.
Veerboot ruim op tijd in Harwich om quarantaine te voorkomen
De veerboot Hollandica van Stena Line is ruim op tijd aangekomen in Harwich. Het schip moest voor 04.00 uur plaatselijke tijd aanmeren om te voorkomen dat passagiers twee weken in quarantaine zouden moeten.
Dat lukte, rond drie uur legde het schip aan in de haven van Harwich aan de Engelse oostkust. Het schip komt normaal rond 06.30 uur aan in Harwich.