NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Geen hoofdelijke stemming over beloning zorgpersoneel, 'coalitie loopt massaal weg'

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

 • Geen hoofdelijke stemming over beloning zorgpersoneel, 'coalitie loopt massaal weg'

  De hoofdelijke stemming in de Tweede Kamer over een structureel betere beloning voor zorgpersoneel gaat niet door. Er waren op het moment van stemming 62 Kamerleden aanwezig, te weinig voor een hoofdelijke stemming.

  De oppositiepartijen zagen kort tevoren de bui al hangen. "De coalitie is massaal weggelopen, dat is een schande", zegt PVV-leider Wilders, die stelt dat in de schorsing veel coalitie-Kamerleden zich op 'afwezig' hebben laten zetten. "Collega's die weglopen zodat we geen 'quorum' hebben, dat is ronduit ondemocratisch. Onbehoorlijk", vulde Klaver aan.

  Toen bleek dat er nog te weinig Kamerleden in het gebouw waren, reageerde de oppositie furieus. "De coalitie is letterlijk weggerend om niet te hoeven stemmen over een motie die gaat over de salarissen in de zorg", zei Klaver (GroenLinks). "Oncollegiaal en ondemocratisch." PVV-leider Wilders reageerde ook woest. "Fractievoorzitters en hele fracties zijn rennend de Kamer uit gegaan. Dat is het frustreren van het proces. Ze zijn de knip voor de neus niet waard."

  PvdA-leider Asscher was verbijsterd. "Dat in het Kamergebouw in vredestijd, in een democratie, Kamerleden het gebouw ontvluchten om een stemming onmogelijk te maken die iets goed wil doen, namelijk meer salaris, is ongehoord en ondemocratisch." Lilian Marijnissen van de SP zei "alleen maar te denken aan het zorgpersoneel". "Wat moeten die zorgverleners wel niet denken?"

 • Hoofdelijke stemming over structureel betere beloning zorgpersoneel

  PVV-leider Wilders heeft een hoofdelijke stemming aangevraagd voor zijn motie over een structureel betere beloning voor zorgmedewerkers, omdat de stemmen staakten toen er zojuist gewoon werd gestemd.

  De hoofdelijke stemming wordt rond 22.15 uur gehouden. Dat gaat dan in groepjes Kamerleden, omdat ze vanwege de coronamaatregelen niet allemaal tegelijk de zaal in mogen.

  Voor het reces is er ook al meermaals gestemd over een structureel betere beloning. Uiteindelijk werd het voorstel weggestemd.

  Het debat is te volgen via onze livestream.

 • Met het gezin in quarantaine: 'Je moet beslissen wie de afstandsbediening mag'

  De quarantaineplicht voor mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus wordt voorlopig niet ingesteld. Maar hoe is het eigenlijk om als gezin in thuisquarantaine te zitten, als de helft van de gezinsleden ziek is en de andere helft niet?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Met het gezin in quarantaine: 'Je moet beslissen wie de afstandsbediening mag'
 • Saba scherpt coronaregels aan

  Reizigers die van Curaçao en Bonaire naar Saba willen, moeten voortaan twee weken in quarantaine. Gezaghebber Johnson noemt als reden dat Curaçao en Bonaire tot vorige week open grenzen hadden met Aruba, waar de afgelopen week veel coronabesmettingen bij zijn gekomen. Voor bezoekers uit Sint-Eustatius gelden geen restricties.

  De verplichte quarantaine vanuit Curaçao en Bonaire geldt niet voor mensen die voor medische zorg terugkeren van die eilanden. Ook studenten, terugkerende bewoners van Saba en andere essentiële reizen blijven toegestaan. Mensen moeten daar wel eerst toestemming voor vragen bij de autoriteiten. Vorige week zijn er twee coronabesmettingen op Saba vastgesteld. Negentien mensen zitten in quarantaine.

 • Kamermeerderheid wil voorlopig geen verplichte quarantaine

  Minister De Jonge zei het eerder in het debat al, maar nu vraagt de Tweede Kamer er ook expliciet om: de verplichte quarantaine voor mensen die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen als mogelijk besmet, wordt voorlopig niet ingevoerd. Een motie van D66-fractieleider Jetten krijgt steun van een meerderheid van de Kamer.

  Gisteren schreef De Jonge aan de Tweede Kamer dat de verplichting in de loop van volgende week in zou gaan, maar vanmiddag in het debat kondigde hij aan dat hij er over een paar weken op wil terugkomen. Een aantal partijen is bang dat een verplichte quarantaine mensen ontmoedigt om mee te doen aan contactonderzoek van de GGD. "Je moet mensen juist motiveren", zei Jetten.

  Voor mensen die positief getest zijn, wil minister De Jonge overigens wel zo snel mogelijk een quarantaineplicht invoeren.

 • ‘Levend’ coronavirus in de lucht aangetroffen op meters afstand van patiënt

  Amerikaanse wetenschappers stellen dat ze 'levend' coronavirus hebben aangetroffen in de lucht op 2 tot 4,8 meter afstand van coronapatiënten. 'Levend' betekent dat het gaat om virusdeeltjes die bij laboratoriumonderzoek cellen kunnen infecteren. Het onderzoek is nog niet door vakgenoten beoordeeld en geeft geen uitsluitsel over de exacte rol die de in de lucht zwevende virusdeeltjes ofwel aerosolen spelen in de verspreiding van het coronavirus.

  "Er is al een aantal keer genetisch materiaal van het virus in de lucht aangetoond, maar volgens mij is dit de eerste keer dat er virusdeeltjes zijn opgekweekt uit de lucht rond patiënten", reageert hoogleraar virologie Menno de Jong van het Amsterdam UMC. "Dit onderzoek bevestigt dat er infectieus virus in kleine luchtdruppeltjes kan zitten, al is de hoeveelheid erg klein."

  Aan onze kennis over de verspreiding van het virus verandert het onderzoek echter weinig, meent De Jong. "Dat aerosolen in bepaalde situaties een rol spelen wisten we; daarom dragen we mondkapjes in het ziekenhuis en moeten mensen in zangkoren extra afstand houden. Hoe groot de rol van aerosolen precies is, laat ook dit onderzoek niet zien."

  Wat dit onderzoek voor het dagelijks leven betekent is lastig te zeggen, meent medisch viroloog Mariet Feltkamp van het LUMC. "Het probleem is dat niemand weet hoeveel virus er nodig is om ziek te worden. Maar omdat er kleine hoeveelheden virus zijn aangetroffen, verwacht ik dat je lang met een besmette persoon in een ruimte moet zijn om besmet te raken via aerosolen."

  Ook hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters van het UMCG verandert door dit onderzoek niet van inzicht. "Ik geloof best dat het virus om patiënten heen waait. Daarom trekken we ook beschermende kleding aan en dragen we mondkapjes en brillen als we dicht bij de patiënt zijn. Maar in de meeste situaties lijkt de verspreiding vooral via grote druppels te verlopen."

 • Reisadvies voor Noorwegen naar code oranje, quarantaine niet nodig

  Het reisadvies voor Noorwegen gaat vanaf zaterdag naar code oranje, omdat vanaf die dag een strikte quarantaine voor 10 dagen geldt voor Nederlandse reizigers die het Scandinavische land in komen. Het ministerie waarschuwt dat men moet kunnen aantonen op welk Noors adres men tijdens de quarantaine verblijft, anders kan de toegang tot het land geweigerd worden.

  Buitenlandse Zaken zegt dat mensen die vanuit Noorwegen terugkeren naar Nederland niet in quarantaine hoeven. "Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland."

 • Geen rijexamen bij terugkeer uit code oranje-gebied

  Mensen die korter dan twee weken terug zijn uit een gebied of land met code oranje, zijn niet welkom bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Het CBR meldt dat een examen, cursus, toets of rijtest er dan niet in zit en dat het examen moet worden uitgesteld.

  Ook moeten voertuigen voor de examens voortaan zeven minuten worden gelucht. Verder kan het zijn dat op bepaalde CBR-locaties het dragen van een mondkapje verplicht wordt.

  Het CBR zegt dat alleen mensen die moeten afrijden of een ander examen moeten doen, hun examen kunnen annuleren of verplaatsen als zij coronaklachten hebben of als zij uit een gebied met code oranje komen. Eerder konden mensen het examen veel eenvoudiger uitstellen, maar het CBR zegt de laatste tijd een toename van het aantal annuleringen te zien, "zelfs voor een paar maanden vooruit".

 • Defensie gaat helpen op Schiphol

 • Het belooft druk te worden op het Catshuis

  Eerder in het debat zegde premier Rutte toe dat hij met ouderen gaat praten op het Catshuis, na een verzoek van 50Plus-Kamerlid Sazias, Inmiddels heeft ook minister De Jonge een afspraak gemaakt in de ambtswoning van de premier. Op verzoek van Kamerleden Van den Berg van CDA en Dik-Faber van de ChristenUnie gaat hij in gesprek met mensen met een beperking. "Het wordt druk op het Catshuis", zei De Jonge.

 • GGD gewezen op tekortkoming contactonderzoek, maar wilde 'uitstralen er klaar voor te zijn'

  Bij het opschalen van het aantal bron- en contactonderzoeken is de GGD uitgegaan van het aantal contacten dat mensen in de lockdownfase hadden, toen mensen veel meer thuis waren en minder sociale activiteiten hadden dan in de zomermaanden. Intern en extern werd al getwijfeld of de berekeningen in het plan wel voldoende waren voor de gestelde taak, blijkt onder meer uit documenten die de NOS in handen heeft.

  In april en mei zaten veel mensen binnen. De GGD gebruikt toch het gemiddeld aantal contacten dat besmette personen toen hadden (twee tot drie) voor het bepalen van de duur van het contactonderzoek. In het opschalingsplan kwam vervolgens te staan dat een onderzoek vijf uur zou duren, maar die inschatting bleek veel te laag; in de praktijk kosten de onderzoeken acht tot twaalf uur.

  Lees meer in dit artikel:

 • Duits instituut trekt bericht over coronavaccin in herfst in

  Om 17.25 uur publiceerden we in dit blog een bericht over het Duitse Robert Koch-instituut, dat denkt dat het eerste vaccin tegen het coronavirus op zijn vroegst in de herfst van dit jaar beschikbaar is. Het instituut zegt nu echter dat er per ongeluk een oud document online is gezet, dat inmiddels meerdere keren is herzien.

  In tegenstelling tot de eerder gepubliceerde versie, verwacht het Robert Koch-instituut niet dat er al in het najaar een vaccin beschikbaar zal zijn. Het Duitse gezondheidsinstituut belooft dat er binnenkort een bijgewerkte versie wordt gepubliceerd, meldt het Duitse persbureau DPA.

 • Irritatie bij Kamerleden over De Jonge: "Het klinkt als een proefballon"

  Verschillende Kamerleden zijn niet te spreken over de terugtrekkende beweging van minister De Jonge. "Ik snap niet dat dit gisteren met stoom en kokend water wordt gemeld", zegt GroenLinks-leider Klaver over de brief van De Jonge waarin staat dat verplichte quarantaine voor mensen die uit onderzoek naar voren komen als mogelijk besmet moet worden ingevoerd. "GGD'en hebben helemaal geen plan, veiligheidsregio's weten niet wat ze ermee aan moeten. Het klinkt als een proefballon."

  PVV-leider Wilders noemt het stuitend. "Er is geen aanleiding voor het plan. Er is nauwelijks steun in de Tweede Kamer. Er is geen uitwerking. Wat bent u in hemelsnaam aan het doen?"

  Dat De Jonge dreigt met strafbaarstelling van het schenden van de quarantaineplicht werkt volgens Wilders averechts. "De gevolgen zijn dat mensen bang worden, dat ze zich niet meer laten testen, dat ze valse namen gaan opgeven als ze gebeld worden door de GGD."

  "Die quarantaine is ongelooflijk belangrijk", is het verweer van de minister. "Er is geen stok achter de deur voor de GGD'en, dus je moet daarover nadenken."

 • Quarantaineplicht gaat toch niet volgende week in

  De verplichte quarantaine voor mensen die uit bron- en contactonderzoek naar voren komen als mogelijk besmet wordt niet volgende week ingevoerd. Gisteren schreef minister De Jonge aan de Tweede Kamer dat de verplichting in de loop van volgende week in zou gaan, maar nu kondigde hij in het coronadebat in de Kamer aan dat hij er over een paar weken op wil terugkomen. Voor mensen die positief getest zijn, wil De Jonge wel zo snel mogelijk een quarantaineplicht invoeren.

  Eerder in het debat waren veel partijen kritisch over de maatregel. De Jonge zegt dat hij de komende tijd nog wil onderzoeken in hoeverre verplichte quarantaine ontlastend is voor GGD'en en hoe het Openbaar Ministerie er mee moet omgaan.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge denkt nog even na over quarantaineverplichting