liveblog
NOS NieuwsAangepast

Enorme omzetstijging webwinkelgigant Amazon • Nieuwe maatregelen Engeland

  • Amsterdam en Rotterdam voeren op drukke plekken een mondkapjesplicht in.
  • De economieën van Duitsland en de VS krompen in het tweede kwartaal met 10 en 9,5 procent.
  • Bij KLM staan 1100 banen op de tocht na zorgwekkende kwartaalcijfers.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid.
  • Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten het liveblog af. Morgen starten we een nieuw liveblog op met het belangrijkste coronanieuws.

Meer besmettingen in Spanje en Polen

In Spanje en Polen zijn opnieuw meer coronabesmettingen geregistreerd. Spanje meldt 1229 nieuwe infecties, de hoogste dagelijkse toename sinds de lockdown op 21 juni werd beëindigd.

Polen heeft zelfs de hoogste dagelijkse toename in het aantal besmettingen sinds het begin van de uitbraak in maart. De afgelopen dag kwamen er ruim 600 positieve testuitslagen bij.

In Frankrijk zijn voor de tweede dag op rij bijna 1400 besmettingen geregistreerd. Dat zijn aantallen die sinds eind juni niet meer zijn gerapporteerd. In veel landen is de testcapaciteit de afgelopen maanden toegenomen, waardoor er ook meer gevallen kunnen worden gemeld.

Maatregelen Engeland aangescherpt na forse toename besmettingen

In het noorden van Engeland worden de coronamaatregelen weer aangescherpt, heeft het Britse ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Vanaf middernacht mogen mensen uit verschillende huishoudens in Manchester en de omliggende stadsprovincie, het oosten van Lancashire en delen van West Yorkshire niet meer binnenshuis met elkaar afspreken.

De aanscherping volgt op de bekendmaking van het hoogste aantal coronabesmettingen in een maand tijd in het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen dag werden 846 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in het land, het hoogste aantal sinds 28 juni.

Enorme omzetstijging webwinkelgigant Amazon

Webwinkelgigant Amazon heeft het vorige kwartaal zijn omzet zien stijgen met 40 procent. Tijdens de lockdowns vanwege het coronavirus bestelden veel mensen spullen via de webwinkel, waardoor de omzet opliep tot bijna 89 miljard dollar. Ook verdubbelde de nettowinst naar 5,2 miljard dollar.

Ook Apple levert sterke kwartaalcijfers af. Het bedrijf uit Californië draaide een omzet van 26,4 miljard dollar, 4 miljard meer dan werd voorspeld. Overal stegen de verkopen van Apple-producten, vooral de in april geïntroduceerde kleinere iPhone SE deed het goed.

Facebook deed het ook beter dan verwacht en zag zijn omzet van 16,9 miljard dollar stijgen naar 18,7 miljard. Het aantal gebruikers nam ook toe: inmiddels zijn er wereldwijd 2,7 miljard Facebook-accounts geregistreerd.

Alphabet, het moederbedrijf van techreus Google, heeft voor het eerst een omzetdaling gerapporteerd, maar deed het toch beter dan werd verwacht. De omzet daalde tussen april en juni van 38,9 miljard dollar naar 38,3 miljard, mede door dalende advertentieverkopen.

Oproep ggz: stop met alle coronamaatregelen

Tientallen hulpverleners en academici in de geestelijke gezondheidszorg roepen het kabinet op om alle coronamaatregelen per direct op te heffen, omdat ze de volksgezondheid en economie enorm zouden schaden. "De maatregelen lijken op dit moment niet zeer wetenschappelijk gefundeerd maar vooral politiek gemotiveerd."

In een brandbrief die binnen twee dagen ruim 5500 keer is ondertekend, schrijven ze dat de maatregelen buitenproportioneel zijn. Volgens de deskundigen houdt het kabinet nauwelijks rekening met de psychische schade die mensen oplopen. Ze vrezen dan ook voor een forse toename van het aantal zelfmoorden.

De ondertekenaars van de brief hebben vooral kritiek op de anderhalvemetersamenleving, omdat ze die maatregel niet normaal en tegennatuurlijk vinden. "Naar onze mening rechtvaardigt het aantal 'slachtoffers' dat het coronavirus met zich meebrengt niet de huidige plannen om onze volledige samenleving te herstructureren. De mens is een sociaal wezen en de biologische drang tot aanraking en verbinding is diep in onze genen verankerd."

Eerste Formule 1-coureur test positief

Formule 1-coureur Sergio Pérez is positief getest op covid-19. Komend weekend kan hij niet meedoen aan de grand prix op het circuit van Silverstone in Groot-Brittannië, heeft autosportfederatie FIA bevestigd.

De Mexicaan van Racing Point was eerder op de dag al in isolatie geplaatst omdat zijn coronatest geen duidelijk resultaat opleverde. Volgens de FIA is er onmiddellijk een uitgebreid contactonderzoek gestart.

First lady Brazilië nu ook besmet

De vrouw van de Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro, Michelle, is ook besmet geraakt met het coronavirus. Haar man werd op 7 juli positief getest en zat sindsdien in het presidentiële paleis in Brasilia in quarantaine, tot hij afgelopen weekend negatief werd getest. Bolsonaro heeft zich herhaaldelijk bagatelliserend uitgelaten over het virus en zich vaak verzet tegen maatregelen om het te bestrijden.

Een woordvoerder van Bolsonaro zegt dat de first lady gezond lijkt, maar dat de protocollen zullen worden gevolgd.

Verder is minister Pontes van Wetenschap en Technologie besmet. Vorige week testten de ministers Lorenzoni van Burgerschap en Ribeiro van Onderwijs positief.

1100 ontslagen bij KLM

Voor nog eens 1100 KLM'ers dreigt ontslag, zeggen ingewijden tegen de NOS.

De ontslagronde komt boven op de vrijwillige vertrekregeling en de KLM'ers die volgend jaar vervroegd met pensioen gaan. De ontslagen vallen door het hele bedrijf: piloten, cabine-personeel en grond- en kantoorpersoneel.

Honkbalteam Phillies sluit stadion na besmettingen

Het Amerikaanse honkbalteam Philadelphia Phillies heeft zijn stadion gesloten, omdat twee medewerkers van de club besmet zijn met het coronavirus. Het gaat om een lid van de coachingsstaf en iemand uit de organisatie. De honkballers, onder wie Oranje-international Didi Gregorius, hebben vooralsnog negatieve tests afgelegd.

Het vanwege de coronacrisis verkorte MLB-seizoen begon een week geleden. De Phillies speelden hun eerste drie wedstrijden tegen Miami Marlins, waar nu in totaal vijftien spelers en twee stafleden besmet zijn. De wedstrijden van beide teams zijn in ieder geval tot en met zondag uitgesteld.

Miljardenverlies voor Air France-KLM

Het verlies van KLM is in het tweede kwartaal verder gegroeid, naar 493 miljoen euro. De omzet duikelde met 75 procent. KLM deed het beter dan de Franse zustermaatschappij Air France. Door de strengere lockdownregels in Frankrijk ging de omzet daar met 87 procent achteruit.

De hele maatschappij Air France-KLM haalde een omzet van 1,2 miljard euro. Vorig jaar was dat 7 miljard euro. Het nettoverlies bedroeg 2,6 miljard euro, onder meer door extra afschrijvingen die werden genomen vanwege het vervroegd uit de vaart nemen van de Boeing 747 door KLM en de Airbus A380 en A340 door Air France.

Het bedrijf verwacht dat in de lopende periodes 45 procent van alle vluchten vertrekt. In het vierde kwartaal moet dat zijn opgelopen tot 60 procent. Het concern houdt daarbij een slag om de arm omdat het herstel sterk afhankelijk is van ontwikkelingen rond het coronavirus.

F1-coureur Pérez in isolatie na coronatest zonder duidelijk resultaat

Formule 1-coureur Sergio Pérez is in isolatie geplaatst na een coronatest die geen duidelijk resultaat opleverde. Dat heeft zijn team Racing Point bevestigd in de aanloop van de Grand Prix van Groot-Brittannië, die zondag op het circuit van Silverstone wordt gehouden.

Toch geen demonstratie Pride Amsterdam

Pride Amsterdam gaat zaterdag toch geen demonstratie op het Museumplein houden. De organisatie is bang dat het onder meer door het mooie weer veel te druk wordt en dat dat de verspreiding van het coronavirus in de kaart speelt. "We willen de gemeente niet onnodig in de problemen brengen", zegt een woordvoerder.

Eerder werd de Canal Parade al afgeblazen en nu dus ook de demonstratie. "Dat is natuurlijk balen", aldus de organisatie, "maar we weten waar we het voor doen: we willen het virus in bedwang houden." Het inhoudelijke programma zal nog wel te volgen zijn via de website en televisie.

Voorzitter Napoli uit zorgen over besmettingen Barcelona

De voorzitter van voetbalclub Napoli, Aurelio De Laurentiis, maakt zich zorgen over de Champions League-wedstrijd die zijn ploeg op 8 augustus moet spelen tegen Barcelona. In en rond die stad is het aantal besmettingen de afgelopen weken toegenomen, waardoor onder meer Nederland code oranje voor de Catalaanse stad heeft afgekondigd.

Om de Champions League toch af te kunnen maken, is besloten om de wedstrijden vanaf de kwartfinales allemaal in Lissabon te spelen. Maar Napoli moet in Barcelona nog de return spelen van de achtste finale, die in februari in 1-1 eindigde.

De Laurentiis vraagt zich af waarom er geen andere locatie wordt gekozen. "Ik snap niet waarom we moeten verblijven in een stad waar de situatie kritiek is. Waarom kunnen we niet naar bijvoorbeeld Portugal, Duitsland of Genève?"

De UEFA heeft wel een plan B aangekondigd. Mocht de Europese voetbalbond het nodig vinden, dan kunnen de resterende achtste finales nog worden verplaatst naar Porto of Guimarães.

Onderzoeker: studie die Van Dissel noemde is onduidelijk over nut mondkapjes

De studie die RIVM-directeur Jaap van Dissel gisteren aanhaalde om te illustreren dat er geen bewijs is dat een landelijke mondkapjesplicht werkt, geeft hierover geen duidelijkheid. Dat zegt de Noorse onderzoeker Bjørn Iversen die de studie deed, tegen Nieuwsuur.

Volgens hem zou het best kunnen dat zo'n verplichting in bepaalde situaties wél een positief effect heeft en kun je op basis van zijn studie geen conclusies over het nut van mondkapjes trekken.

Lees hier meer over zijn onderzoek:

PvdA vreest voor 'lappendeken' aan onduidelijke regionale regels

Oppositiepartij PvdA vreest dat een regionale mondkapjesplicht leidt tot onduidelijkheid bij de bevolking. Partijleider Asscher wil dat het kabinet duidelijk maakt hoe voorkomen moet worden dat mensen de coronaregels niet begrijpen en daardoor niet opvolgen. "Hoe wordt voorkomen dat er een lappendeken van onduidelijke lokale regels ontstaat?", vraagt PvdA-leider Asscher aan minister De Jonge van Volksgezondheid.

Asscher wil een overzicht van alle maatregelen van lokale overheden. En er moet duidelijk worden hoe het kabinet in de gaten gaat houden wat de gemeenten gaan doen.

Over twee weken debatteert de Tweede Kamer, in de zomervakantie, over de nieuwste corona-aanpak. Minister De Jonge is nu op vakantie, maar zal deze schriftelijke vragen voor het debat mogelijk beantwoorden.

Aboutaleb: 'Ik wil mezelf diep in de ogen kunnen kijken'

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zegt dat hij alle beschikbare maatregelen wil kunnen aangrijpen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarom worden mondkapjes verplicht op drukke plekken in zijn stad.

"Ik wil mezelf, als deze coronakwestie achter de rug is, diep in de ogen kunnen kijken en vast kunnen stellen dat ik tot het gaatje ben gegaan", zegt Aboutaleb:

Aboutaleb: 'Ik wil mezelf diep in de ogen kunnen kijken'

Ollongren in quarantaine na 'noodzakelijke reis' naar Zweden

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties moet twee weken in quarantaine na haar vakantie in Zweden. Voor dat land geldt sinds 15 juni code oranje, wat inhoudt dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.

Ollongren is naar Zweden gereisd vanwege familieomstandigheden, meldt het AD. "Voor de minister was dit een noodzakelijke reis", zegt een woordvoerder. Ze heeft een Zweedse moeder en daardoor naast de Nederlandse nationaliteit ook een Zweeds paspoort. Ze reist vaker met haar gezin naar haar tweede thuisland, waar ze een vakantiehuis heeft.

De minister zou een maand naar Zweden gaan, maar zei voor haar vertrek al dat ze die vakantie zou inkorten, zodat ze twee weken in quarantaine kan in Nederland.

Toegangsstop horeca binnenstad Groningen

In de binnenstad van Groningen wordt vrijdag- en zaterdagnacht een toegangsstop ingesteld voor de horeca. Na 01.30 uur mag niemand meer de horeca-zaken binnengaan. Mensen die op dat tijdstip nog binnen zijn, mogen tot sluitingstijd blijven.

De terrassen in de binnenstad moeten om 01.30 uur sluiten en uiterlijk om 02.00 uur leeg zijn. Ook eetgelegenheden en nachtwinkels moeten om 01.30 uur de deuren sluiten en na dat tijdstip mag er geen lachgas meer worden verkocht.

De veiligheidsregio zegt dat de horecagelegenheden die zich niet aan die nieuwe maatregel houden, tijdelijk zullen worden gesloten. De maatregelen gaan morgen in en gelden voor onbepaalde tijd. De veiligheidsregio bekijkt per week of de maatregel nog nodig is.

Denemarken heft reisbeperkingen voor Zweden op

Inwoners van Denemarken wordt niet meer afgeraden om naar Zweden te reizen. Tot vandaag gold code oranje voor het buurland en werden niet-noodzakelijke reizen afgeraden, maar omdat het aantal besmettingen daalt, geldt er weer code geel. Dat betekent wel dat mensen alert moeten zijn.

Volgens het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken voldoet Zweden nu aan de eigen criteria voor een laag infectierisico. Dat houdt in dat er een week lang minder dan 20 besmettingen per 100.000 inwoners moeten zijn.

Amsterdam en Rotterdam verplichten mondkapjes op drukke plekken

In Amsterdam en Rotterdam wordt het op bepaalde drukke plekken verplicht om een mondkapje te dragen. Het gaat om een experiment. De veiligheidsregio's benadrukken dat het geen vervanging is van de anderhalvemetermaatregel. De mondkapjesmaatregel gaat in op 5 augustus en geldt voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder, op straat en in winkels.

In Amsterdam zal de maatregel gelden in het Wallengebied, in de winkelstraten Kalverstraat en Nieuwendijk, en op de markten op Plein '40-'45 en de Albert Cuypstraat. In Rotterdam moeten mensen straks in winkelgebieden in het centrum het mondkapje op, zoals de Coolsingel, Lijnbaan, Meent en het Binnenwegplein. Het geldt ook voor de markten op het Visserijplein, Afrikaanderplein en de Binnenrotte, en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.

Voor mensen in Rotterdam geldt de maatregel van 06.00 uur tot 22.00 uur en voor de markten alleen op marktdagen. In Amsterdam is de mondkapjesplicht niet aan een tijd gebonden. De komende dagen worden er in de steden borden neergezet om mensen op de maatregel te wijzen. Ook worden er mondkapjes uitgedeeld.

Mensen die zich niet houden aan de maatregelen kunnen worden aangesproken. Hen kan worden gevraagd het gebied te verlaten of ze kunnen een boete krijgen.

Oud-presidentskandidaat Herman Cain (74) overleden

De Amerikaanse oud-presidentskandidaat Herman Cain is op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Cain werd deze maand in het ziekenhuis opgenomen en lag aan de beademing.

Het is onduidelijk waar Cain het virus heeft opgelopen. Op 20 juni was hij nog aanwezig bij de campagnebijeenkomst van president Trump in Tulsa in de staat Oklahoma. Zeker acht leden van Trumps campagneteam testten toen ook positief op het virus.

Cain deed in 2012 namens de Republikeinen een gooi naar het presidentschap. Hij gooide korte tijd hoge ogen in de peilingen met een plan om de belastingen te hervormen, maar na beschuldigingen van seksueel onaanvaardbaar gedrag besloot hij de handdoek in de ring te gooien. Hij heeft die beschuldigingen altijd ontkend.

Herman Cain tijdens zijn campagne in 2012

Extra controles in Overijssel, maar geen mondkapjes

De Veiligheidsregio IJsselland gaat geen mondkapjesplicht invoeren, maar gaat dit weekend wel extra streng controleren op het naleven van coronamaatregelen bij onder meer recreatiegebieden, studie-introducties en het Offerfeest. Deze veiligheidsregio is verantwoordelijk voor heel Overijssel, behalve Twente.

Vorig weekend werd er vooral in de horeca extra gecontroleerd. Dat leidde ertoe dat een paar bedrijven tijdelijk zijn gesloten. Ook ontdekte de politie een groot illegaal feest onder een viaduct over de A1 bij Deventer.

Volgens waarnemend voorzitter Bats van de veiligheidsregio is er voor extra controles gekozen, omdat het warm wordt. "We verwachten dit weekend prachtig weer, en daarmee toenemende drukte in de verschillende recreatiegebieden. Dat vraagt van ons dat we ook daar meer controleren. We letten speciaal op de afstandsregel."

Weer stijging aantal besmettingen

De afgelopen dag zijn er 342 besmettingen met het coronavirus bij gekomen in Nederland, is af te lezen uit de coronastatistieken van het RIVM. Dat is een stijging ten opzichte van gisteren, toen er 247 positieve tests werden gemeld.

De meeste van die besmettingen zijn opnieuw in Rotterdam (76) en Amsterdam (68) vastgesteld. In grote delen van het noorden, oosten en zuidoosten van het land zijn helemaal geen positieve tests geweest.

Slechtste kwartaal ooit van Amerikaanse economie

De Amerikaanse economie heeft het afgelopen kwartaal een dreun gehad. Van april tot juni was er sprake van een krimp van 9,5 procent. Niet eerder draaide de grootste economie ter wereld zo'n slecht kwartaal. Hiermee duiken de Verenigde Staten voor het eerst in 11 jaar in een recessie. Als de economie de komende kwartalen in hetzelfde tempo doorkrimpt, zal er op jaarbasis een krimp zijn van 32,9 procent.

De coronamaatregelen hebben een flinke impact gehad op de Amerikaanse economie. Winkels en restaurants werden in een groot aantal steden gesloten. Bovendien gaven huishoudens een stuk minder uit. Ook bedrijven investeerden veel minder.

Hoewel de economie in recordtempo is gekrompen, zijn de cijfers iets minder slecht dan werd gevreesd. Er werd door een aantal economen rekening gehouden met een krimp van meer dan 34 procent op jaarbasis.

Vijf vragen over mondkapjes

Wat betreft coronamaatregelen gaat het de laatste dagen voornamelijk over het wel of niet invoeren van de mondkapjes. Gemeenten mogen er op drukke plekken mee gaan experimenteren, maar er is nog veel onduidelijk.

In dit artikel beantwoorden we vijf veelgestelde vragen:

Ondernemers Wallen delen mondkapjes uit

Ondernemers op de Wallen gaan dit weekend mondkapjes uitdelen op drukke uren in het gebied. Ze willen een signaal afgeven aan bezoekers dat ze zich aan de regels moeten houden.

De kapjes worden vrijdag- en zaterdagavond tussen 22.00 uur en middernacht uitgedeeld. "We hebben duizenden mondkapjes klaarliggen en verzoeken mensen om die tijdens hun bezoek op te zetten", zegt Cor van Dijk van ondernemersvereniging BIZ Burgwallen tegen AT5. "We vinden dat we als ondernemers hierin ook een rol hebben."

Het is niet de bedoeling dat de bezoekers de andere maatregelen, zoals anderhalve meter afstand bewaren, aan hun laars lappen. De ondernemers hopen juist dat het initiatief bijdraagt aan de bewustwording van bezoekers. Dit weekend vaart er ook een boot door het Wallengebied die de coronamaatregelen omroept.

Boete voor Italiaan die mondkapje weigerde in vliegtuig

De rechtbank op Schiphol heeft een Italiaan een boete van 500 euro gegeven, waarvan 200 euro voorwaardelijk. De man van 30 weigerde een mondkapje op te doen in het vliegtuig. Het Openbaar Ministerie had een boete van 300 euro geëist.

Hij vloog ruim een maand geleden met Transavia van Las Palmas (Gran Canaria) naar Schiphol. Ondanks aanwijzingen van het cabinepersoneel en de gezagvoerder wilde hij verschillende keren zijn mondkapje niet opdoen, wat wel verplicht is. In plaats daarvan ging hij met het personeel in discussie. Na aankomst op Schiphol werd hij aangehouden.

Opnieuw coronabesmetting bij nertsenfokkerij

Voor de 27ste keer is bij een Nederlandse nertsenfokkerij het coronavirus aangetroffen. Het gaat om een bedrijf in Boxmeer met 12.500 moederdieren. Alle dieren worden zo snel mogelijk afgemaakt.

Vanwege de vele besmettingen is het hygiëneprotocol in de pelsdierhouderij aangescherpt. Ook geldt een landelijk vervoersverbod.

De ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Schouten (Landbouw) schreven vorige week aan de Tweede Kamer dat alle nertsenfokkerijen preventief worden geruimd als er na half augustus nog steeds nieuwe besmettingen zijn. Experts spraken toen de verwachting uit dat er de komende weken nog zes tot twaalf besmette bedrijven bij komen. Dat zijn er tot nu toe twee.

Experts kunnen mondkapjesadvies heroverwegen

De experts van het Outbreak Management Team (OMT) kunnen hun mondkapjesadvies heroverwegen als er een aanzienlijke stijging is van het aantal coronapatiënten. Dat schrijft het OMT in zijn advies aan het kabinet.

Gisteren zei Jaap van Dissel (RIVM) dat het OMT nog altijd geen reden ziet om niet-medische mondkapjes verplicht te stellen, omdat er geen bewijs is voor de werking ervan. Het kabinet heeft dat advies overgenomen.

Het OMT pleit in zijn advies ook voor een onderzoek naar welke niet-medische mondkapjes effectief zijn in het tegenhouden van druppels met het virus, voordat het mondkapjesadvies eventueel wordt heroverwogen. Minister De Jonge schrijft in een reactie dat hij met zijn collega Van Ark en het RIVM gaat bekijken hoe zo'n onderzoek eruit kan gaan zien.

Britten met klachten moeten langer in quarantaine

Iedereen die in het Verenigd Koninkrijk positief test op het coronavirus of die klachten heeft die kunnen wijzen op een besmetting, moet zich langer afzonderen. Per direct is de periode van thuisquarantaine verlengd naar tien dagen. Voorheen was dat een week.

Volgens minister van Gezondheid Hancock gaat het om een voorzorgsmaatregel die een tweede besmettingsgolf kan helpen voorkomen. Het land werd zwaar getroffen door de eerste golf: bij meer dan 300.000 Britten is het virus vastgesteld en zeker 46.000 mensen zijn aan de gevolgen overleden.

In Nederland geldt het advies dat mensen thuis moeten blijven bij coronagerelateerde klachten en zich moeten laten testen. Bij een positieve uitslag moeten ze minimaal een week in quarantaine gaan, tot de klachten 24 uur over zijn. Het advies om twee weken in quarantaine te gaan, geldt als een huisgenoot positief wordt getest.

Demonstratie van Mexicaanse jockeys

Mexicaanse jockeys eisen dat de regering paardenrennen weer toestaat. De wekelijkse wedstrijden zijn vanwege corona al vier maanden verboden. Dat trekken de jockeys niet langer en daarom blokkeerden ze gisteren een weg in de hoofdstad.

Jockeys bezetten met hun paarden drukke weg in Mexico-stad

Duitse economie krimpt met 10 procent

De economie van Duitsland is het afgelopen kwartaal met 10,1 procent afgenomen ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. Dat is de sterkste daling sinds het begin van de kwartaalberichten in 1970, stelt het Duitse statistiekbureau op basis van voorlopige berekeningen.

De import en export van goederen kelderden in de periode april-juni. Ook de uitgaven van huishoudens en bedrijven daalden sterk. De overheid gaf daarentegen meer uit door allerlei noodmaatregelen en steunpakketten.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt half augustus met de kwartaalcijfers voor de Nederlandse economie. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland. Het Centraal Planbureau houdt voor het hele jaar rekening met een krimp van 6 procent.

Ook groot verlies Airbus

De Europese vliegtuigbouwer Airbus meldt een verlies van ruim 1,2 miljard euro over het tweede kwartaal. De afgelopen twee maanden werd geen enkel vliegtuig verkocht.

Airbus beperkt daarom de productie van de A-350. De vraag naar dit soort langeafstandsvliegtuigen zal vanwege de pandemie het langzaamst herstellen, zo is de verwachting.

De eerste zes maanden leverde het bedrijf 196 toestellen, bijna de helft minder dan vorig jaar. Eind juni kondigde het bedrijf al aan dat tot de zomer van 2021 15.000 werknemers worden ontslagen, vooral in Duitsland en Frankrijk. Dat is ruim 10 procent van het personeel.

Vietnam stuurt sms-oproep aan alle inwoners

Het ministerie van Volksgezondheid in Vietnam heeft aan alle gsm-bezitters in het land een sms gestuurd. Daarin wordt iedereen die sinds 1 juli in de stad Da Nang is geweest gevraagd om zich te melden bij de lokale gezondheidsdienst.

Afgelopen vrijdag dook het coronavirus voor het eerst in bijna honderd dagen op in Vietnam. Dat was in Da Nang, de derde stad van het land. Sindsdien zijn 42 mensen verspreid over Vietnam positief getest. Wel is er steeds een link met Da Nang. De autoriteiten van de hoofdstad Hanoi gaan tot en met zaterdag ruim 21.000 mensen testen van wie ze weten dat ze recent in Da Nang zijn geweest.

Door grondig bron- en contactonderzoek en strenge quarantainemaatregelen is de Vietnamese overheid er tot dusverre naar eigen zeggen in geslaagd om de omvang van de corona-epidemie beperkt te houden. In het land van 95 miljoen zielen zijn tot nu toe minder dan 500 gevallen bekend. Niemand is aan de gevolgen overleden.

Enorm verlies voor olie- en gasconcern Shell

Shell is hard getroffen door de coronacrisis: de energiereus leed een nettoverlies van 18,1 miljard dollar in het tweede kwartaal. Dat is 15,4 miljard euro.

Eerste avondklok Antwerpen: terrassen dicht, biertje mee voor onderweg

Niet lang voor het ingaan van de avondklok, gisteravond om 23.00 uur, zitten in Antwerpen nog mensen op het terras. Of ze stappen net op de fiets. Ze hebben tot 23.30 uur om thuis te komen. "Het is zo'n vijftien minuten naar huis. We halen het wel. We komen nog goed op tijd."

Antwerpen om 23 uur op slot: terrassen dicht, biertje mee voor onderweg

Antwerpen scherpte de coronamaatregelen afgelopen week twee keer aan vanwege een stijging van het aantal besmettingen. De helft van alle coronabesmettingen in België is geregistreerd in de provincie Antwerpen

Corona-uitbraak Australië neemt toe

De Australische deelstaat Victoria, waar de miljoenenstad Melbourne ligt, meldt ruim 700 nieuwe coronabesmettingen. Dat is een nieuw dagrecord, nadat maandag meer dan 500 nieuwe besmettingen werden geregistreerd. Dertien mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus, het hoogste dodental op één dag. 189 coronapatiënten in Australië zijn tot nu toe overleden.

Deelstaatpremier Andrews zegt dat de cijfers een afspiegeling zijn van de toegenomen uitbraken in verzorgings- en verpleeghuizen in Victoria. Melbourne is sinds 9 juli in lockdown, maar Andrews geeft toe dat die niet de gewenste resultaten geeft en kondigde nieuwe maatregelen aan. Zo moeten alle inwoners van Victoria vanaf zondag in het openbaar een mondkapje dragen. Die verplichting gold al enkele dagen voor de inwoners van Melbourne.

Nederlandse producenten minder somber over de komende maanden

De stemming onder Nederlandse producenten is in juli wat verbeterd ten opzichte van vorige maand. Het producentenvertrouwen, dat aangeeft in welke richting ze denken dat de productie zich komende tijd zal ontwikkelen, bleef negatief maar steeg van -15,1 naar -8,7, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek.

Corona tast geluk Nederlanders aan

De coronacrisis heeft ook meetbare gevolgen voor de welvaart van de Nederlanders, stellen onderzoekers van de Rabobank. Zij vroegen in hun jaarlijkse brede welvaartsenquête mensen om bijvoorbeeld hun inkomen en gezondheid te beoordelen, maar ook hun mening te geven over milieu, huisvesting, veiligheid en sociale contacten. Meer dan 5500 mensen vulden de enquête zowel dit jaar als vorig jaar in.

Door de pandemie zijn Nederlanders er dit jaar op drie gebieden op achteruitgegaan: in sociale contacten, huisvesting en subjectief welzijn. De laatste, het geluksgevoel, nam het sterkst af. 29 procent van de ondervraagden gaf aan minder gelukkig te zijn, tegen 23 procent die gelukkiger is. De onderzoekers noemen dat een forse verslechtering.

Door de lockdown stonden ook de sociale contacten onder druk. Verder zijn meer mensen ontevreden over hun huisvesting, maar die trend is al langer zichtbaar. Volgens de onderzoekers heeft de coronacrisis de onvrede mogelijk versterkt, doordat mensen meer thuis moesten werken en kinderen niet naar school konden. De algehele brede welvaart is door de coronacrisis niet of nauwelijks geraakt. Dat komt vooral doordat meer mensen aangeven voldoende inkomen te hebben.

De onderzoekers doen een oproep aan de politiek om bij de aanpak van de crisis niet alleen de volksgezondheid en de economie in de gaten te houden, maar ook de andere aspecten van de welvaart. "De eerste scheurtjes worden nu al zichtbaar. Dat het effect van de coronacrisis op de algehele brede welvaart op dit moment nog relatief klein is, betekent dan ook niet dat de impact van de coronacrisis in de toekomst niet nog groter kan worden."

Amerikaanse toeristen weer welkom op Sint-Maarten, Fransen verrast

Vanaf 1 augustus kunnen toeristen uit de Verenigde Staten weer terecht op Sint-Maarten, heeft minister van Toerisme en Economie Ludmilla de Weever bekendgemaakt. Ze benadrukt dat het gaat om relatief weinig vluchten, zo'n tien per week. Ze komen uit onder meer Florida en New York. Florida is in de coronacrisis een van de zwaarst getroffen Amerikaanse staten momenteel.

Aanvankelijk zou Sint-Maarten op 1 juli weer opengaan voor Amerikanen maar dat werd uitgesteld. Amerikanen moeten straks wel een negatieve coronatest kunnen overleggen. Europeanen waren al welkom sinds 1 juli.

Het Franse deel van Sint-Maarten heeft verrast gereageerd op het besluit en wil de grens sluiten. Volgens correspondent Dick Drayer is dat opmerkelijk omdat het een open grens is. "Er is geen bemanning en ook geen slagbomen, want het is ooit geregeld dat dat open moet blijven. En er werken heel veel mensen aan de Nederlandse kant die aan de Franse kant wonen. Die mogen dan blijkbaar wel heen en weer reizen."

Het totaal aantal besmettingen op Sint-Maarten staat op 47, het leeuwendeel van afgelopen week. In publieke ruimtes zijn mondkapjes van het weekend verplicht gesteld.

Luchthavens Brazilië weer open voor buitenlandse toeristen

Brazilië heeft zijn luchthavens weer opengesteld voor buitenlandse toeristen. Die waren sinds maart niet welkom. De regering zegt dat iedereen weer welkom is, mits toeristen zijn verzekerd voor de periode dat ze in het land zijn.

Waarom de luchthavens juist nu weer open gaan, is niet bekendgemaakt. Het land kampt met een van de grootste uitbraken van corona wereldwijd. Gisteren werden er 69.074 nieuwe besmettingen geregistreerd en 1595 doden. In totaal zijn er zeker 2,5 miljoen mensen besmet en 90.000 doden. In andere landen in de regio, zoals Colombia, Peru en Argentinië, die minder hard getroffen zijn, zijn buitenlandse commerciële vluchten nog niet welkom.

Veel landen, waaronder Nederland, adviseren dringend niet naar Brazilië te reizen.

Pelosi stelt dragen mondmasker in Huis verplicht

De Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft ingesteld dat er mondmaskers gedragen moeten worden in de zaal. Het besluit volgt op de besmetting met corona van de Republikeinse afgevaardigde uit Texas Louie Gohmert, die onder vuur heeft gelegen voor het niet dragen van mond- en neusbedekking. Zelf zegt hij overigens dat hij het virus waarschijnlijk opgelopen heeft omdat hij de laatste tijd vaker een mondkapje droeg.

Wie geen masker draagt, dreigt straks uit de zaal te worden verwijderd, zei Pelosi. Wie aan het woord is, mag hem wel afdoen. "Het is een teken van respect voor de gezondheid, veiligheid, en welbevinden van anderen in het Huis en daarbuiten", sprak Pelosi.

Congresleden wordt aanbevolen een masker te dragen, maar tot nu toe was het niet verplicht. Niet alleen Pelosi heeft aangedrongen op het dragen ervan, ook de Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, is voorstander. De meeste senatoren dragen er ook een, maar een aantal wil er niet aan.

Welkom in dit liveblog

Je kunt hier de hele dag al het coronanieuws volgen. De laatste ontwikkelingen van gisteren kun je hier teruglezen.