NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

150.000 doden in VS • Brabantse burgemeesters blij met lokale experimenten

 • Het kabinet legt geen landelijke mondkapjesplicht op, bevestigde minister Van Ark vanavond. Mogelijk komen er wel lokale experimenten om gedrag te beïnvloeden.
 • Wie de nieuwe maatregelen in Antwerpen schendt, riskeert een boete van 1600 euro.
 • Afgelopen week zijn 1329 coronabesmettingen geregistreerd, tegen 987 vorige week, meldt het RIVM.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Breda en Tilburg blij met lokale experimenten

  De burgemeesters van Breda en Tilburg zijn blij met het besluit van het Veiligheidsberaad om lokaal te kunnen experimenteren met coronamaatregelen. Maar ze zullen niet gelijk een mondkapjesplicht invoeren, zeggen ze tegen Omroep Brabant.

  Paul Depla, de burgemeester van Breda, pleit al langer voor de mogelijkheid tot ingrijpen op lokaal niveau. "Als gemeente Breda zitten we heel dicht tegen coronabrandhaard Antwerpen aan"", zegt hij. "We willen dan ook lokaal kunnen inspelen op de omstandigheden en maatwerk kunnen leveren."

  Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, kondigde vandaag aan dat het mogelijk wordt om lokaal te experimenteren met coronamaatregelen. Hoe dat er precies uit komt te zien, wordt later duidelijk.

  Welke maatregelen de Brabantse burgemeesters willen invoeren, weten ze nog niet. "Snelle antwoorden is gemakkelijk scoren. Daar hebben mensen niet zo veel aan. We gaan ons laten inspireren door deskundigen: wat is er precies aan de hand en wat helpt daartegen?"

 • 150.000 doden in Amerika

  In de Verenigde Staten is een nieuwe mijlpaal bereikt. In totaal zijn er nu 150.000 mensen overleden aan het coronavirus, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit in New York. In de afgelopen elf dagen stierven 10.000 mensen in de VS, de snelste stijging sinds begin juni.

  Wereldwijd zijn er ruim 660.000 coronadoden. Bijna een kwart daarvan viel dus in de VS. Experts waarschuwen in de Amerikaanse media dat het werkelijke aantal nog veel hoger kan liggen dan de officiële cijfers.

  De Verenigde Staten hebben in absolute aantallen de meeste doden, maar als dit getal wordt afgezet tegen het aantal inwoners dan hebben het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Peru en Chili hogere dodencijfers.

 • Leidse artsen: neem de griepprik

  Wie in aanmerking komt voor een griepprik wordt door twee artsen opgeroepen om die ook te nemen. De twee artsen Jaap Fogteloo en Evert de Jonge van het Leids Universitair Medisch Centrum zeggen dat tegen Omroep West.

  De artsen zijn bang dat mensen met griep- en verkoudheidsklachten zich dit najaar zullen mengen met mensen met coronaklachten. "Dat is lastig voor ons omdat alle patiënten wel in isolatie moeten om vast te stellen of het om corona gaat of om een verkoudheidsvirus", zegt De Jonge. "En dat drukt op de capaciteit."

  Mensen boven de zestig of met bepaalde aandoeningen komen in aanmerking voor een gratis griepvaccin, maar volgens Fogteloo zijn er veel mensen die de prik wel mogen krijgen, maar niet halen. "Daar valt nog wel winst te behalen. Hoe minder mensen met griepverschijnselen er komen, hoe minder de druk op de zorg zal zijn. Dus uitgebreide en massale vaccinatie tegen griep zal ons de komende winter echt helpen."

 • België geeft code oranje af voor Nederland

  In België is een code oranje voor Nederland afgekondigd. Maar dat betekent wat anders dan hier. Reizen naar Nederland wordt niet afgeraden, maar mensen uit Antwerpen moeten er rekening mee houden dat ze het dringende advies krijgen om veertien dagen in quarantaine te gaan zodra ze in Nederland komen.

  Dat komt omdat Nederland gisteren een code oranje heeft afgekondigd voor de provincie Antwerpen, waar het aantal besmettingen flink is opgelopen. De Nederlandse code oranje betekent dat reizen naar Antwerpen wordt afgeraden en dat je het advies krijgt om bij terugkomst in quarantaine te gaan.

 • Van Ark: 'Mogelijkheden voor regionaal maatwerk'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van Ark: mogelijkheid voor regionaal maatwerk in strijd tegen corona
 • Bruls: 'Kijken naar maatregelen achter de voordeur'

  Het Veiligheidsberaad wil maatregelen nemen om besmettingen bij mensen thuis te voorkomen, zei burgemeester Hubert Bruls. Maar dat is moeilijk, omdat de overheid weinig te zeggen heeft over wat er achter de voordeur gebeurt. Bruls wilde geen voorbeeld geven van maatregelen waarover wordt nagedacht.

  "We constateren dat een groot deel van de besmettingen in de privésfeer gebeurt", zei Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, bij de persconferentie met minister Van Ark en Jaap van Dissel van het RIVM. "Maar daar kunnen we niet optreden. We kunnen niet handhaven bij iemand thuis, dat staat in de grondwet."

  "Maar als daar wel veel besmettingen zijn", ging Bruls verder. "Dan moeten we met zijn allen gaan kijken of we daar op een andere manier mee kunnen omgaan. Uiteraard doen we dat met een publiekscampagne, maar misschien moeten er ook andere maatregelen mogelijk zijn."

  Bruls wijst op het feit dat gezondheid en veiligheid in deze crisis botsen met fundamentele vrijheden in onze samenleving. "Dat is in zekere zin de kern van waar we al maanden mee bezig zijn."

 • Ingewikkelde coronaregels in Baarle-Nassau

  In het grensdorp Baarle-Nassau zijn de coronaregels sinds vandaag erg ingewikkeld geworden. In het dorp, dat aan de Belgisch-Nederlandse grens ligt, moeten twee soorten regels gevolgd worden: die van Nederland en die van België. In de provincie Antwerpen is sinds vandaag een mondkapjesplicht en een avondklok ingevoerd.

  Bekijk de reportage:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Belgische coronaregels in Baarle-Nassau: ‘Het is heel frustrerend’
 • Bruls: 'Lokale experimenten mogelijk'

  Hoewel er geen landelijke mondkapjesplicht komt, kunnen er wel "lokale experimenten" komen. Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, in de persconferentie van vanavond met Jaap van Dissel en minister Van Ark voor Medische Zorg. Die experimenten zijn bedoeld voor "gedragsbeïnvloeding".

  Het is onduidelijk hoe die experimenten eruit gaan zien en waar ze worden ingevoerd, mogelijk in de vier regio's waar de besmettingsaantallen weer oplopen: Amsterdam, Rotterdam, Zuid-Holland en West-Brabant. De burgemeesters in het Veiligheidsberaad zijn nog in gesprek hierover, zei Bruls. In de loop van de week wordt meer duidelijk.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bruls: 'Lokale experimenten mogelijk'
 • Van Dissel: 'Nog altijd geen bewijs voor mondkapjesplicht'

  Wetenschappelijk bewijs ontbreekt om een landelijke mondkapjesplicht in te voeren, zei Jaap van Dissel van het RIVM op een persconferentie. Volgens Van Dissel hebben mondkapjes een "buitengewoon klein effect" bij het voorkomen van besmettingen.

  Het Outbreak Management Team heeft opnieuw naar de wetenschappelijke kennis gekeken over het gebruik van mondkapjes. Het OMT is door het kabinet gevraagd met een nieuw advies te komen, nadat de Tweede Kamer daarom had gevraagd.

  Van Dissel zei ook dat er vooral een stijging bij jongeren te zien is. "Maar we verwachtten al een stijging in het aantal besmettingen, door het versoepelen van de maatregelen. De belangrijkste regels blijven: blijft bij ziekte thuis en houd anderhalve meter afstand."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van Dissel: 'Geen reden tot mondkapjesplicht'
 • Burgemeesters bezorgd over nertsenaanpak

  Het Veiligheidsberaad maakt zich zorgen over de manier waarop coronabesmettingen bij nertsenfokkerijen worden aangepakt. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een brief van burgemeester Bruls van Nijmegen, de voorzitter van het Veiligheidsberaad waarin de verschillende veiligheidsregio's samenkomen.

  Minister Schouten heeft te weinig oog voor de angst van omwonenden, zou Bruls in de brief schrijven. Ook zou ze het beleid te weinig afstemmen met het Veiligheidsberaad.

  ''Waar de coronacrisis begon als een gezondheidscrisis, is deze steeds meer een bron van maatschappelijke onrust en onbehagen geworden. Deze onrust heerst specifiek in delen van Nederland die eerder geconfronteerd zijn met gezondheidscrises in relatie tot veehouderij en de afhandeling daarvan. Deze zorgen worden door het Veiligheidsberaad gedeeld'', schrijft Bruls volgens RTL Nieuws. Hij doelt dan onder meer op de Q-koorts-epidemie tussen 2007 en 2011, waar nog steeds mensen gevolgen van ondervinden.

 • Persconferentie minister Van Ark verlaat

  De persconferentie van minister Van Ark is nog niet begonnen. Het tijdstip is verschillende keren opgeschoven. Onduidelijk is wanneer de persconferentie begint.

  Je kunt de livestream volgen op de website van de NOS via deze link. Ook is de persconferentie op Facebook en Youtube te zien.

 • WHO waarschuwt voor stijging bij jongeren

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een stijging van besmettingen onder jongeren. Jongeren zouden zelfs de oorzaak kunnen zijn van de recente stijgingen in het aantal besmettingen, zegt Hans Kluge van de WHO tegen de BBC.

  "Steeds meer landen zien lokale uitbraken en een opleving in besmettingen", zei Kluge. "Dit komt door veranderingen in gedrag. En we horen van verschillende landen dat er hogere percentages besmettingen zijn bij jongeren. Dus voor mij is het duidelijk: we moeten beter bedenken hoe we jongeren betrekken bij de maatregelen."

  Kluge zegt dat hij als vader van twee dochters begrijpt dat jonge mensen de zomer niet willen missen. "Maar ze hebben ook een verantwoordelijkheid naar henzelf, hun ouders en grootouders."

 • Persconferentie minister Van Ark straks te volgen

  Rond 19.00 uur geeft minister Van Ark een persconferentie. Zij zal een toelichting geven op de beslissing om geen landelijke mondkapjesplicht in te voeren. Ook wordt verwacht dat ze iets zal zeggen over lokale maatregelen. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's kwamen vandaag bijeen over de actuele corona-ontwikkelingen en het gebruik van mondkapjes.

  Je kunt de livestream volgen op de website van de NOS via deze link. Ook is de persconferentie via Facebook en Youtube te volgen.

 • Antwerpse gouverneur: 'Maatregelen strikt noodzakelijk'

  Gouverneur Berx van de provincie Antwerpen heeft in een persconferentie de aanvullende coronamaatregelen toegelicht. In de stad is het aantal besmettingen in korte tijd snel toegenomen, waardoor nieuwe maatregelen genomen zijn. De Nederlandse overheid raadt reizen naar de Belgische stad af.

  In Antwerpen geldt vanaf vanavond een avondklok tussen 23.30 en 06.00 uur. Mondkapjes zijn verplicht in de publieke ruimtes. Sporten in groepsverband wordt verboden, net als individuele contactsporten. Thuiswerk wordt verplicht, tenzij dat niet mogelijk is. Wie de maatregelen schendt, riskeert een boete van 1600 euro.

  "Dit zijn maatregelen die een grote impact hebben op de vrijheid van mensen, dus mag dat nooit meer dan strikt noodzakelijk is", zei Berx. Ze wees daarbij op de toename in besmettingen, waarin een stijging van 120 procent per week te zien is. Gisteren werden 37 mensen opgenomen in de Antwerpse ziekenhuizen, vandaag staat dat aantal al op 75, aldus de gouverneur.

  Over de maatregelen ontstond gisteren verwarring in België. Zo zou de avondklok gisteren al worden ingevoerd, maar ging dat om juridische redenen niet door. Ook was er onduidelijkheid over of voetbal nou mag of niet en of een mondkapje verplicht is bij intensief sporten. Berx probeerde die verwarring in de persconferentie weg te nemen: voetbal mag niet en een mondkapje is bij sporters niet verplicht als "het risico op overdracht bijna nihil is".

  Verder benadrukte Berx dat je ook thuis moet blijven met lichte klachten, zoals een hoestje of verlies in smaak- en reukvermogen. Ze herhaalde de uitspraak van minister De Block van Volksgezondheid: "Blijf in uw kot als u zich niet goed voelt."

  Cathy Berx, gouverneur van provincie Antwerpen AFP
 • Rusland ontkent het verspreiden van desinformatie

  Russische ambtenaren ontkennen dat Moskou desinformatie over het coronavirus verspreidt. Gisteren beschuldigden twee anonieme Amerikaanse functionarissen Rusland daarvan tegenover persbureau AP. Volgens Rusland gaat het om een "complottheorie".

  Volgens de VS verspreiden Russische inlichtingendiensten foute informatie in Amerika en het Westen via drie Engelstalige websites. Zo zou Rusland de crisis waarin de VS door corona verkeert optimaal willen benutten. Op de websites wordt onder meer beweerd dat het coronavirus een biologisch wapen is.

  In mei zei minister Ollongren van Binnenlandse Zaken dat Rusland ook in ons land nepnieuws over corona probeert te verspreiden, om onrust te zaaien. Westerse overheden en inlichtingendiensten waarschuwen daar al langer voor, ook bij andere onderwerpen dan corona.

  Dat klopt niet en is een "blijvende fobie" van het Westen, zegt een woordvoerder van het Kremlin. "Het klopt wel dat Rusland het beter doet dan andere landen en dat alle media naar de grote problemen in de Verenigde Staten kijken."