NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Enorme omzetstijging webwinkelgigant Amazon • Nieuwe maatregelen Engeland

 • Amsterdam en Rotterdam voeren op drukke plekken een mondkapjesplicht in.
 • De economieën van Duitsland en de VS krompen in het tweede kwartaal met 10 en 9,5 procent.
 • Bij KLM staan 1100 banen op de tocht na zorgwekkende kwartaalcijfers.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid.
 • Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het liveblog af. Morgen starten we een nieuw liveblog op met het belangrijkste coronanieuws.

 • Meer besmettingen in Spanje en Polen

  In Spanje en Polen zijn opnieuw meer coronabesmettingen geregistreerd. Spanje meldt 1229 nieuwe infecties, de hoogste dagelijkse toename sinds de lockdown op 21 juni werd beëindigd.

  Polen heeft zelfs de hoogste dagelijkse toename in het aantal besmettingen sinds het begin van de uitbraak in maart. De afgelopen dag kwamen er ruim 600 positieve testuitslagen bij.

  In Frankrijk zijn voor de tweede dag op rij bijna 1400 besmettingen geregistreerd. Dat zijn aantallen die sinds eind juni niet meer zijn gerapporteerd. In veel landen is de testcapaciteit de afgelopen maanden toegenomen, waardoor er ook meer gevallen kunnen worden gemeld.

 • Maatregelen Engeland aangescherpt na forse toename besmettingen

  In het noorden van Engeland worden de coronamaatregelen weer aangescherpt, heeft het Britse ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Vanaf middernacht mogen mensen uit verschillende huishoudens in Manchester en de omliggende stadsprovincie, het oosten van Lancashire en delen van West Yorkshire niet meer binnenshuis met elkaar afspreken.

  De aanscherping volgt op de bekendmaking van het hoogste aantal coronabesmettingen in een maand tijd in het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen dag werden 846 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in het land, het hoogste aantal sinds 28 juni.

 • Enorme omzetstijging webwinkelgigant Amazon

  Webwinkelgigant Amazon heeft het vorige kwartaal zijn omzet zien stijgen met 40 procent. Tijdens de lockdowns vanwege het coronavirus bestelden veel mensen spullen via de webwinkel, waardoor de omzet opliep tot bijna 89 miljard dollar. Ook verdubbelde de nettowinst naar 5,2 miljard dollar.

  Ook Apple levert sterke kwartaalcijfers af. Het bedrijf uit Californië draaide een omzet van 26,4 miljard dollar, 4 miljard meer dan werd voorspeld. Overal stegen de verkopen van Apple-producten, vooral de in april geïntroduceerde kleinere iPhone SE deed het goed.

  Facebook deed het ook beter dan verwacht en zag zijn omzet van 16,9 miljard dollar stijgen naar 18,7 miljard. Het aantal gebruikers nam ook toe: inmiddels zijn er wereldwijd 2,7 miljard Facebook-accounts geregistreerd.

  Alphabet, het moederbedrijf van techreus Google, heeft voor het eerst een omzetdaling gerapporteerd, maar deed het toch beter dan werd verwacht. De omzet daalde tussen april en juni van 38,9 miljard dollar naar 38,3 miljard, mede door dalende advertentieverkopen.

 • Oproep ggz: stop met alle coronamaatregelen

  Tientallen hulpverleners en academici in de geestelijke gezondheidszorg roepen het kabinet op om alle coronamaatregelen per direct op te heffen, omdat ze de volksgezondheid en economie enorm zouden schaden. "De maatregelen lijken op dit moment niet zeer wetenschappelijk gefundeerd maar vooral politiek gemotiveerd."

  In een brandbrief die binnen twee dagen ruim 5500 keer is ondertekend, schrijven ze dat de maatregelen buitenproportioneel zijn. Volgens de deskundigen houdt het kabinet nauwelijks rekening met de psychische schade die mensen oplopen. Ze vrezen dan ook voor een forse toename van het aantal zelfmoorden.

  De ondertekenaars van de brief hebben vooral kritiek op de anderhalvemetersamenleving, omdat ze die maatregel niet normaal en tegennatuurlijk vinden. "Naar onze mening rechtvaardigt het aantal 'slachtoffers' dat het coronavirus met zich meebrengt niet de huidige plannen om onze volledige samenleving te herstructureren. De mens is een sociaal wezen en de biologische drang tot aanraking en verbinding is diep in onze genen verankerd."

 • Eerste Formule 1-coureur test positief

  Formule 1-coureur Sergio Pérez is positief getest op covid-19. Komend weekend kan hij niet meedoen aan de grand prix op het circuit van Silverstone in Groot-Brittannië, heeft autosportfederatie FIA bevestigd.

  De Mexicaan van Racing Point was eerder op de dag al in isolatie geplaatst omdat zijn coronatest geen duidelijk resultaat opleverde. Volgens de FIA is er onmiddellijk een uitgebreid contactonderzoek gestart.

 • First lady Brazilië nu ook besmet

  De vrouw van de Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro, Michelle, is ook besmet geraakt met het coronavirus. Haar man werd op 7 juli positief getest en zat sindsdien in het presidentiële paleis in Brasilia in quarantaine, tot hij afgelopen weekend negatief werd getest. Bolsonaro heeft zich herhaaldelijk bagatelliserend uitgelaten over het virus en zich vaak verzet tegen maatregelen om het te bestrijden.

  Een woordvoerder van Bolsonaro zegt dat de first lady gezond lijkt, maar dat de protocollen zullen worden gevolgd.

  Verder is minister Pontes van Wetenschap en Technologie besmet. Vorige week testten de ministers Lorenzoni van Burgerschap en Ribeiro van Onderwijs positief.

 • 1100 ontslagen bij KLM

  Voor nog eens 1100 KLM'ers dreigt ontslag, zeggen ingewijden tegen de NOS.

  De ontslagronde komt boven op de vrijwillige vertrekregeling en de KLM'ers die volgend jaar vervroegd met pensioen gaan. De ontslagen vallen door het hele bedrijf: piloten, cabine-personeel en grond- en kantoorpersoneel.

 • Honkbalteam Phillies sluit stadion na besmettingen

  Het Amerikaanse honkbalteam Philadelphia Phillies heeft zijn stadion gesloten, omdat twee medewerkers van de club besmet zijn met het coronavirus. Het gaat om een lid van de coachingsstaf en iemand uit de organisatie. De honkballers, onder wie Oranje-international Didi Gregorius, hebben vooralsnog negatieve tests afgelegd.

  Het vanwege de coronacrisis verkorte MLB-seizoen begon een week geleden. De Phillies speelden hun eerste drie wedstrijden tegen Miami Marlins, waar nu in totaal vijftien spelers en twee stafleden besmet zijn. De wedstrijden van beide teams zijn in ieder geval tot en met zondag uitgesteld.

 • Miljardenverlies voor Air France-KLM

  Het verlies van KLM is in het tweede kwartaal verder gegroeid, naar 493 miljoen euro. De omzet duikelde met 75 procent. KLM deed het beter dan de Franse zustermaatschappij Air France. Door de strengere lockdownregels in Frankrijk ging de omzet daar met 87 procent achteruit.

  De hele maatschappij Air France-KLM haalde een omzet van 1,2 miljard euro. Vorig jaar was dat 7 miljard euro. Het nettoverlies bedroeg 2,6 miljard euro, onder meer door extra afschrijvingen die werden genomen vanwege het vervroegd uit de vaart nemen van de Boeing 747 door KLM en de Airbus A380 en A340 door Air France.

  Het bedrijf verwacht dat in de lopende periodes 45 procent van alle vluchten vertrekt. In het vierde kwartaal moet dat zijn opgelopen tot 60 procent. Het concern houdt daarbij een slag om de arm omdat het herstel sterk afhankelijk is van ontwikkelingen rond het coronavirus.

 • F1-coureur Pérez in isolatie na coronatest zonder duidelijk resultaat

  Formule 1-coureur Sergio Pérez is in isolatie geplaatst na een coronatest die geen duidelijk resultaat opleverde. Dat heeft zijn team Racing Point bevestigd in de aanloop van de Grand Prix van Groot-Brittannië, die zondag op het circuit van Silverstone wordt gehouden.

 • Toch geen demonstratie Pride Amsterdam

  Pride Amsterdam gaat zaterdag toch geen demonstratie op het Museumplein houden. De organisatie is bang dat het onder meer door het mooie weer veel te druk wordt en dat dat de verspreiding van het coronavirus in de kaart speelt. "We willen de gemeente niet onnodig in de problemen brengen", zegt een woordvoerder.

  Eerder werd de Canal Parade al afgeblazen en nu dus ook de demonstratie. "Dat is natuurlijk balen", aldus de organisatie, "maar we weten waar we het voor doen: we willen het virus in bedwang houden." Het inhoudelijke programma zal nog wel te volgen zijn via de website en televisie.

 • Voorzitter Napoli uit zorgen over besmettingen Barcelona

  De voorzitter van voetbalclub Napoli, Aurelio De Laurentiis, maakt zich zorgen over de Champions League-wedstrijd die zijn ploeg op 8 augustus moet spelen tegen Barcelona. In en rond die stad is het aantal besmettingen de afgelopen weken toegenomen, waardoor onder meer Nederland code oranje voor de Catalaanse stad heeft afgekondigd.

  Om de Champions League toch af te kunnen maken, is besloten om de wedstrijden vanaf de kwartfinales allemaal in Lissabon te spelen. Maar Napoli moet in Barcelona nog de return spelen van de achtste finale, die in februari in 1-1 eindigde.

  De Laurentiis vraagt zich af waarom er geen andere locatie wordt gekozen. "Ik snap niet waarom we moeten verblijven in een stad waar de situatie kritiek is. Waarom kunnen we niet naar bijvoorbeeld Portugal, Duitsland of Genève?"

  De UEFA heeft wel een plan B aangekondigd. Mocht de Europese voetbalbond het nodig vinden, dan kunnen de resterende achtste finales nog worden verplaatst naar Porto of Guimarães.

 • Onderzoeker: studie die Van Dissel noemde is onduidelijk over nut mondkapjes

  De studie die RIVM-directeur Jaap van Dissel gisteren aanhaalde om te illustreren dat er geen bewijs is dat een landelijke mondkapjesplicht werkt, geeft hierover geen duidelijkheid. Dat zegt de Noorse onderzoeker Bjørn Iversen die de studie deed, tegen Nieuwsuur.

  Volgens hem zou het best kunnen dat zo'n verplichting in bepaalde situaties wél een positief effect heeft en kun je op basis van zijn studie geen conclusies over het nut van mondkapjes trekken.

  Lees hier meer over zijn onderzoek:

 • PvdA vreest voor 'lappendeken' aan onduidelijke regionale regels

  Oppositiepartij PvdA vreest dat een regionale mondkapjesplicht leidt tot onduidelijkheid bij de bevolking. Partijleider Asscher wil dat het kabinet duidelijk maakt hoe voorkomen moet worden dat mensen de coronaregels niet begrijpen en daardoor niet opvolgen. "Hoe wordt voorkomen dat er een lappendeken van onduidelijke lokale regels ontstaat?", vraagt PvdA-leider Asscher aan minister De Jonge van Volksgezondheid.

  Asscher wil een overzicht van alle maatregelen van lokale overheden. En er moet duidelijk worden hoe het kabinet in de gaten gaat houden wat de gemeenten gaan doen.

  Over twee weken debatteert de Tweede Kamer, in de zomervakantie, over de nieuwste corona-aanpak. Minister De Jonge is nu op vakantie, maar zal deze schriftelijke vragen voor het debat mogelijk beantwoorden.