NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

2000 KLM'ers willen vertrekregeling • 'Jonge wetenschappers in de knel'

 • Er liggen 118 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 24 op de intensive care.
 • De kans is klein dat de grens tussen Nederland en België bij een tweede coronagolf weer dichtgaat.
 • Ruim 2000 KLM-medewerkers hebben zich aangemeld voor een vrijwillige vertrekregeling, waarschijnlijk niet genoeg om gedwongen ontslagen te voorkomen.
 • WHO-baas waarschuwt: 'Pandemie wordt erger als landen zich niet aan basisregels houden.'
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Morgen brengen we je in een nieuw liveblog weer het laatste nieuws over de coronacrisis. Goedenacht!

 • 'Jonge wetenschappers in de knel door coronacrisis'

  Dichte laboratoria, stopgezet veldwerk en onbereikbare proefpersonen: door de coronacrisis kunnen veel jonge wetenschappers hun onderzoeksprojecten niet goed afronden. Daardoor dreigen eerdere investeringen in kennis en potentiële innovatie verloren te gaan, waarschuwen belangenbehartigers van promovendi en postdocs in een brandbrief aan onderwijsminister Van Engelshoven. "Een generatie van jonge onderzoekers gaat verloren", schrijven ze.

  Volgens de auteurs van de brandbrief konden wetenschappers met een vaste aanstelling zich nog wel aanpassen aan 'het nieuwe normaal', maar was dat voor jonge onderzoekers met een tijdelijk contract niet haalbaar. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die net gepromoveerd zijn of daar nog mee bezig zijn. "Zij moeten in beperkte tijd diverse deelprojecten afronden, publiceren en daarnaast solliciteren en aanvragen schrijven voor vervolgonderzoek."

  Promovendi Netwerk Nederland, PostdocNL en De Jonge Akademie vragen Van Engelshoven in hun brief om een "continuïteitspakket" van 350 miljoen euro voor het onderzoek van de jonge wetenschappers. "Dat zou het mogelijk maken om aanstellingen naar behoefte te verlengen tot een maximum van bijvoorbeeld zes maanden."

 • Aruba kan ambtenarensalarissen misschien niet betalen, toerisme nog altijd onder druk

  De Arubaanse premier Wever-Croes kan niet garanderen dat ambtenaren volgende maand hun salaris krijgen uitbetaald. "Sorry, dat kan ik niet", zei ze tegen lokale media.

  De Arubaanse economie, die sterk afhankelijk is van het toerisme, verkeert in zwaar weer sinds in maart de grenzen werden gesloten om verdere coronabesmettingen tegen te gaan. Meer dan 75 procent van de beroepsbevolking kwam daardoor zonder werk te zitten.

  Sinds 1 juli heet het eiland toeristen uit onder meer Nederland, Canada en de meeste Caribische landen weer welkom. Sinds vrijdag is Aruba ook weer toegankelijk voor mensen uit de Verenigde Staten. Wel moeten Amerikanen uit 24 staten met een hoge besmettingsgraad van tevoren een coronatest doen en de (negatieve) uitslag uploaden.

  De Arubaanse overheid verwacht in de eerste week zo'n 2800 Amerikaanse toeristen te verwelkomen op het eiland. Ter vergelijking: voor de coronapandemie kwamen er wekelijks zo'n 20.000 Amerikanen vakantie vieren.

 • Cafés worstelen met anderhalvemeterregel

  Sinds 1 juli zijn er meer mensen welkom in de horeca, mits de gasten genoeg afstand houden en iedereen een vaste zitplaats heeft. Maar met name in cafés blijkt het moeilijk om die regels te handhaven.

  "Weg met de anderhalve meter", zegt deze bedrijfsleider van een Groningse horecagelegenheid. Volgens hem kan die regel terugkomen "wanneer het weer nodig zou zijn":

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Weg met de anderhalve meter in de horeca'
 • KLM: 2000 aanmeldingen voor vrijwillig vertrek, 'gedwongen ontslagen blijven onvermijdelijk'

  Ruim 2000 KLM-medewerkers hebben zich aangemeld voor de vrijwillige vertrekregeling. In het aantal aanmeldingen zijn ook arbeidsongeschikte medewerkers meegenomen, meldt het luchtvaartbedrijf aan de eigen medewerkers.

  KLM maakt later deze maand bekend hoeveel aanvragen daadwerkelijk worden toegekend. Het uitgangspunt is zoveel mogelijk aanvragen te honoreren, laat de vliegmaatschappij weten. Maar of dat lukt, is onder meer afhankelijk van de functies van de KLM'ers die zich hebben aangemeld en de vraag of in die functies een overschot wordt verwacht. Bij KLM werken ongeveer 35.000 mensen, er zouden duizenden banen op de tocht staan.

  "Dat KLM er hier niet mee is, is wel duidelijk", zegt NOS-economieredacteur Wessel de Jong. "Het pad van de gedwongen ontslagen lijkt onvermijdelijk." Volgens hem willen medewerkers van KLM niet graag weg, omdat ze het fijn vinden om bij de luchtvaartorganisatie te werken. "Ook vinden KLM'ers het geen riante vertrekregeling. De bonus om nu weg te gaan is niet ruim, maar een beperkte uitbreiding op de standaard vrijwillige vertrekregeling. Dat verklaart waarom ze er niet en masse gebruik van maken."

  Net als andere bedrijven in de luchtvaartsector is KLM zwaar getroffen door de coronacrisis. Het bedrijf krijgt een steunpakket van 3,4 miljard euro van de Nederlandse overheid: een lening van 1 miljard en 2,4 miljard als garantie voor commerciële leningen. Dat er evengoed banen zouden verdwijnen was al langer duidelijk.

 • Ex-coronapatiënt: 'Boodschappentas tillen is al een uitdaging'

  Zorg voor coronapatiënten die langdurig gezondheidsklachten houden, wordt straks ruimer vergoed vanuit de basisverzekering. Dat heeft het Zorginstituut Nederland geadviseerd aan minister Van Ark voor Medische Zorg. Vaak worden zulke adviezen overgenomen, hoewel de minister nog wel een officieel besluit moet nemen.

  Naomi is een van de ex-coronapatiënten die nog veel klachten heeft en veel zorg zelf betaalt:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Een boodschappentas tillen is al een uitdaging'
 • Russen claimen in augustus een coronavaccin te hebben

  Russische onderzoekers hopen aan het eind van de zomer een vaccin tegen het coronavirus te hebben. De afgelopen maand hebben ze hun potentiële vaccin op kleine schaal getest op proefpersonen. De eerste resultaten van die tests zouden positief zijn. Volgens de Moskouse onderzoekers vertonen de proefpersonen, allemaal tussen de 18 en 65 jaar, geen opmerkelijke bijwerkingen en is het vaccin veilig. Ze worden deze week uit het ziekenhuis ontslagen en daarna nog een half jaar in de gaten gehouden.

  Daarmee hebben de Russen de eerste fase van de ontwikkeling van een vaccin afgerond. Het moet nu nog op grotere groepen proefpersonen worden getest, maar volgens de onderzoekers kan de entstof in augustus al worden geregistreerd. De Nederlandse viroloog Marion Koopmans verwacht dat het proces langer gaat duren.

  Wereldwijd lopen nu zo'n 160 onderzoeken naar een coronavaccin. Vorige week maakten Belgische onderzoekers bekend dat hun middel "bijzonder goed" werkt bij hamsters. Het moet nog op mensen worden getest. Een potentieel vaccin dat door de universiteit van Oxford wordt ontwikkeld, is al door Europese landen aangekocht. Vier landen, waaronder Nederland, hebben 400 miljoen Oxford-vaccins besteld.

 • Blijdorp roept mensen op om dierentuin te steunen

  Diergaarde Blijdorp kampt door de coronacrisis met een miljoenentekort en vraagt mensen om de dierentuin financieel te steunen. Sinds 20 mei zijn bezoekers weer welkom in Blijdorp, maar slechts 40 procent van de volledige capaciteit wordt toegelaten. De kosten voor de verzorging van de dieren zijn onveranderd.

  "We zetten alle zeilen bij, maar nu is het punt gekomen dat we het echt niet meer alleen aankunnen", zegt directeur Erik Zevenbergen tegen Rijnmond. "We hebben een heel groot gat te dichten in de begroting. Niet van tonnen, maar van miljoenen."

  De Rotterdamse dierentuin is een campagne gestart om mensen aan te sporen een abonnement te nemen of een extra donatie te doen. Ook kan men een speciaal t-shirt bestellen met de tekst 'Ik ben een Blijdorpert'.

 • Grensdorp Baarle-Nassau worstelt met verschillende coronaregels

  De coronaregels in België zijn anders dan die in Nederland, merken ze vooral in de grensgemeente Baarle-Nassau. Niet toevallig overlegde minister Grapperhaus daar vandaag met zijn Belgische evenknie De Crem over hoe de coronamaatregelen in de toekomst beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

  In Baarle-Nassau loopt de Nederlands-Belgische grens kriskras door straten, tuinen, huizen en andere gebouwen. Dat levert soms gekke situaties op:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Baarle-Nassau worstelt met Nederlandse én Belgische coronaregels
 • Nieuwe aflevering van podcast De Dag: 'zuiptoeristen'

  Feestvierende toeristen in Spanje, Portugal en België zorgen voor spanningen op vakantiebestemmingen. Ze verzetten zich tegen lokale coronaregels of hebben er lak aan. In podcast De Dag vertelt correspondent Rop Zoutberg dat hij het op verschillende plekken in Spanje en Portugal uit de hand ziet lopen. Hij noemt de toeristen die zich niet hebben verdiept in de maatregelen naïef. Maar Zoutberg gaat ook in op de rol van de autoriteiten, die de grenzen opengooiden voor 'zuiptoeristen' en zich nu geconfronteerd zien met de gevolgen.

  Luister hier naar de aflevering van podcast De Dag.

 • WHO-baas waarschuwt: 'Pandemie kan erger en erger en erger worden'

  De coronapandemie wordt "erger en erger en erger" als landen de basisregels niet navolgen, waarschuwt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In een persconferentie zei hij in sommige landen "een gevaarlijke stijging" te zien van het aantal vastgestelde besmettingen. Veel landen gaan de verkeerde kant op, vindt hij. "Het virus blijft publieke vijand nummer één." Volgens de WHO-baas kunnen we in de nabije toekomst niet terug naar "het oude normaal".

  Wereldwijd zijn voor zover bekend ruim 13 miljoen mensen besmet met het coronavirus. In vijf dagen kwamen er 1 miljoen geregistreerde besmettingen bij. Het wereldwijde dodental staat op meer dan een half miljoen.

 • Opnieuw lichte stijging ziekenhuisopnames, totale IC-bezetting 'historisch laag'

  Er liggen 118 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 24 op de intensive care. Gisteren was het aantal IC-patiënten met het coronavirus ook 24. In totaal liggen er 545 mensen op de Nederlandse IC's.

  Verder liggen er 94 coronapatiënten in het ziekenhuis buiten de IC, 11 meer dan gisteren. Toen was ook al sprake van een lichte stijging van het aantal.

  "We zien momenteel geringe veranderingen in het aantal covid-19-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "De totale IC-bezetting is op dit moment historisch laag te noemen."

 • 'Belgisch-Nederlandse grens gaat niet nog een keer dicht'

  De kans is klein dat de grens tussen Nederland en België opnieuw dichtgaat, ook als we te maken krijgen met een tweede golf aan coronabesmettingen. Dat zei de Belgische minister De Crem van Veiligheid na overleg met zijn Nederlandse collega-minister Grapperhaus. "We hebben geleerd dat onze landen zo met elkaar zijn verbonden, dat zo veel gezinnen met elkaar te maken hebben, dat een tweede keer de grenzen sluiten niet gaat."

  België sloot op 18 maart de landsgrenzen: alleen 'essentiële' reizen waren toegestaan, bijvoorbeeld voor mensen met een cruciaal beroep. Sinds 15 juni zijn de grenzen weer volledig open. Minister De Crem noemt de maatregel "bijzonder zwaar", maar volgens hem hebben de coronamaatregelen wel geloond. Toch denkt hij nu dat het sluiten van de grenzen "iets is wat je niet meer kan doen".

  De Crem sprak vandaag met onder meer minister Grapperhaus over de situatie in de grensregio's. Ze willen eventuele toekomstige coronamaatregelen goed op elkaar afstemmen. "We moesten allemaal heel snel aan de slag met het virus", zei Grapperhaus achteraf. "Allebei de landen hebben toen forse maatregelen genomen. Je zag dat sommige maatregelen schuren, bijvoorbeeld in de grensregio. Dan weet je: hier moeten we lessen uit trekken."

  Een van de lessen is volgens Grapperhaus dat er een gezamenlijke overlegorgaan moet komen waarin te nemen coronamaatregelen sneller kunnen worden besproken.

  Minister Grapperhaus en zijn Belgische collega De Crem na hun overleg ANP
 • Bomen knuffelen in Israël

  De organisatie die de natuur en nationale parken van Israël beheert kwam dit weekend met een opvallende oproep: knuffel eens een boom. "In deze onaangename coronatijd raden we mensen in heel de wereld aan om de natuur in te gaan, diep adem te halen, een boom te knuffelen, je liefde te tonen en liefde te ontvangen", zegt Orit Steinfield, marketingdirecteur van de organisatie voor natuurbeheer.

  Bezoekers van de nationale parken geven gehoor aan de campagne. "De meest fundamentele behoefte van de mens is verbinding, aanraking, knuffelen", zegt natuurliefhebber Barbara Grant bijvoorbeeld tegen persbureau Reuters, eraan toevoegend dat ze ervan baalt dat ze haar kleinkinderen momenteel niet kan knuffelen.

  Ook andere bezoekers vinden het fijn om bomen te knuffelen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bomen knuffelen tegen de eenzaamheid

  Israël leek het coronavirus aanvankelijk snel de baas, maar kampt nu met een tweede besmettingsgolf. Dagelijks komen er zo'n 1500 bevestigde gevallen bij. Deze golf is nu al groter dan de eerste besmettingsgolf in het land. De Israëlische minister van Energie wil daarom dat het land tien dagen op slot gaat.

 • Aangepaste coronawet naar Tweede Kamer gestuurd

  Het kabinet heeft een aangepast voorstel voor de coronawet naar de Tweede Kamer gestuurd. De wet had eigenlijk op 1 juli moeten ingaan, maar kreeg veel kritiek. Daarom is er behoorlijk aan de tekst gesleuteld. Zo is de corona-app eruit gehaald en wil het kabinet de noodwet een half jaar laten gelden in plaats van een jaar. Het nieuwe voorstel kan op zijn vroegst in het najaar ingaan, na behandeling in de Tweede en Eerste Kamer.