NOS Nieuws Binnenland Aangepast

WHO meldt recordaantal nieuwe besmettingen • Netanyahu belooft coronasteun na protest

 • Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, is met vier patiënten toegenomen naar 107.
 • Ongeveer 150 tegenstanders van de coronamaatregelen hebben zondagmiddag in Den Haag geprotesteerd.
 • Duits onderzoek: aantal antistoffen neemt snel af na genezing.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • We sluiten dit liveblog

  Vanaf morgenochtend praten we je in een nieuw liveblog weer bij over al het coronanieuws. Goedenacht!

 • Strengere coronamaatregelen afgekondigd in Zuid-Afrika

  Zuid-Afrika heeft de coronamaatregelen aangescherpt. Vanaf morgen geldt tussen 21.00 uur en 4.00 uur een avondklok. Ook gezichtsmaskers in het openbaar zijn verplicht en is er een verbod op de verkoop van alcohol. Dat maakte de president bekend, schrijft persbureau Reuters.

  De regering wil met de maatregelen het toenemende aantal besmettingen in het land een halt toeroepen. Eind maart ging het land in lockdown, maar de maatregelen werden in mei langzaamaan versoepeld. Sindsdien neemt het aantal nieuwe besmettingen toe.

  Het land telt meer dan 276.000 besmettingen en ruim 4000 mensen zijn overleden.

 • Kroegen in Groningen tjokvol, ondanks coronamaatregelen

  Wachtrijen voor de deur van een café in Groningen en bezoekers die eenmaal binnen schouder aan schouder drinken en feesten. Volgens RTV Noord was dit afgelopen weekend geen uitzondering in horecazaken in de binnenstad.

  "Daar schrik ik wel van", zegt Irene van der Velde van Koninklijke Horeca Nederland tegen de regionale omroep. Volgens haar gaat het om enkele excessen en hebben kroegbazen wel het besef dat anderhalve meter afstand nodig is.

 • Netanyahu belooft coronasteun na protest

  De Israëlische premier Netanyahu heeft financiële steun toegezegd aan burgers die door het coronavirus en de maatregelen die de regering heeft ingesteld niet of nauwelijks kunnen rondkomen. De vergoedingen kunnen volgens hem oplopen tot omgerekend zo'n 1900 euro.

  De bekendmaking volgt op een protest van duizenden mensen, gisteren in Tel Aviv. De demonstranten zijn boos op de regering, omdat die niet de juiste maatregelen zou hebben getroffen. De regering besloot na een strenge lockdown het land vrijwel in een keer open te gooien. Ook evenementen werden weer toegestaan.

  EPA
 • Opnieuw lockdown op Westelijke Jordaanoever

  De Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever stelt de komende twee weken een avondklok en een weekendklok in om het aantal coronabesmettingen in te dammen. "Dit geldt van 20.00 uur 's avonds tot 6.00 uur 's ochtends en van donderdagavond tot zondagochtend", aldus regeringswoordvoerder Ibrahim Melhem tegen persbureau AFP.

  De Westelijke Jordaanoever ging in lockdown toen begin maart de eerste gevallen van corona werden vastgesteld. Eind mei werd de lockdown opgeheven, maar begin juli werden de maatregelen aangescherpt omdat het aantal coronabesmettingen toenam.

  Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meldt in totaal 6150 geregistreerde coronabesmettingen. 33 mensen zijn overleden aan het virus.

 • Aruba: geen besmettingen onder Amerikaanse toeristen

  Sinds vrijdag zijn toeristen uit 24 Amerikaanse staten weer welkom op Aruba. Alle reizigers worden getest bij aankomst op de Arubaanse luchthaven.

  Minister Oduber van Toerisme zegt dat onder de 215 passagiers die sinds vrijdag zijn geland geen enkele besmetting met het coronavirus is vastgesteld. Hij noemt het "een goed begin". Toerisme is belangrijk voor de economie van Aruba. Toeristen uit onder meer Californië, Florida en Georgia zijn nog niet welkom, omdat het aantal coronabesmettingen in die staten groot is.

  Aruba opende op 1 juli de grenzen voor toeristen uit een aantal Europese landen, waaronder Nederland, en voor toeristen uit Canada en de meeste Caribische landen.

 • WHO: opnieuw recordaantal besmettingen

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat er wereldwijd 230.370 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen in de afgelopen 24 uur, het hoogste aantal in een dag. Vooral in de Verenigde Staten, Brazilië, India en Zuid-Afrika kwamen er veel nieuwe besmettingen bij. Alleen in de staat Florida lag het aantal nieuwe covid-besmettingen al op ruim 15.000 (zie de post hieronder).

  Het vorige recordaantal werd door de WHO gemeld op vrijdag, toen ging het om 228.102 nieuwe besmettingen.

  Wereldwijd zijn bijna 13 miljoen mensen besmet of besmet geweest met het coronavirus. 565.000 mensen overleden aan de gevolgen ervan.

 • Opnieuw dagrecord Florida: ruim 15.000 besmettingen

  De Amerikaanse staat Florida heeft de afgelopen 24 uur opnieuw een recordaantal coronabesmettingen genoteerd: 15.299. Dat meldt persbureau AP. In totaal hebben 269.811 mensen het virus onder de leden in de staat, waar veel oudere mensen wonen.

  Als Florida een land zou zijn geweest, dan stond het qua coronabesmettingen op de vierde plek. Alleen alle Verenigde Staten samen, Brazilië en India hebben er meer.

  Er worden meer testen uitgevoerd in Florida, waardoor er vanzelfsprekend ook meer besmettingen worden geteld. Maar het aantal besmettingen loopt relatief gezien harder op dan het aantal testen. Een maand geleden lag het aantal positieve testen op 5 procent van alle uitslagen, inmiddels is dat 19 procent.

 • Khamenei: coronamaatregelen moeten strenger worden nageleefd

  De hoogste leider van Iran, ayatollah Khamenei, wil dat de coronamaatregelen in zijn land strenger worden nageleefd.

  Sinds in Iran de lockdown eind mei werd opgeheven, loopt het aantal besmettingen en doden op. "Sommigen lukt het niet eens om zoiets eenvoudigs als het dragen van een mondmasker op te volgen", zei Khamenei op de staatstelevisie. "Het is triest en hartverscheurend om elke dag 180, 200 of zelfs 220 coronadoden te moeten melden."

  Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er in de afgelopen 24 uur meer dan 190 coronadoden gemeld en zo'n 2200 nieuwe besmettingen, schrijft het Duitse persbureau DPA. In totaal zijn er in Iran 12.829 mensen bezweken aan het virus en raakten 257.303 mensen besmet.

 • 107 coronapatiënten in ziekenhuis, 24 op intensive care

  Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, is met vier patiënten toegenomen naar 107. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  24 van hen verblijven op de intensive care, twee minder dan zaterdag. Voorzitter Ernst Kuipers: "We signaleren nu twee weken een stabilisering in het aantal covid-patiënten. De IC-bezetting is al een maand stabiel op een laag niveau."

 • Amerikaans voetbalduel op de valreep afgelast, speler heeft corona

  De voetbalwedstrijd in de Amerikaanse competitie tussen Toronto FC en DC United is vlak voor het eerste fluitsignaal afgelast. Een speler van DC United was positief getest op corona en een test bij een voetballer van Toronto FC leverde een onduidelijk resultaat op.

  De Amerikaanse competitie heeft vier maanden stilgelegen en is deze week hervat met een toernooi in Florida. Dat verloopt niet zoals gepland: eerder moesten FC Dallas en Nashville zich terugtrekken omdat bij beide clubs spelers besmet waren. Bij Dallas bleken tien spelers besmet, bij Nashville negen.

  De club van trainer Frank de Boer, Atlanta United, speelde wel en verloor met 1-0 van New York Red Bulls. Ook FC Cincinnati van Jaap Stam kwam in actie en ging onderuit tegen Columbus Crew met 0-4.

 • Protest tegen coronamaatregelen in Den Haag

  Ongeveer 150 tegenstanders van de coronamaatregelen zijn bijeen in het centrum van Den Haag. Ze protesteren tegen regels zoals de verplichte 1,5 meter afstand. Het initiatief voor de demonstratie komt volgens het ANP van Willem Engel, de voorman van de organisatie Viruswaanzin.

  De demonstranten houden borden vast met teksten als 'voor vrijheid', maken muziek op trommels en slaan met pannen tegen elkaar. De protestactie is aangemeld bij de gemeente Den Haag. Politie is op de been om de demonstranten in de gaten te houden.

  De sfeer is volgens Omroep West gemoedelijk:

  ANP
 • Sterke toename coronavirus wereldwijd sinds begin juli

  De coronapandemie breidt zich sinds begin deze maand sterk uit, meldt persbureau AFP op basis van een eigen telling gebaseerd op de officiële cijfers.

  Sinds 1 juli zijn bijna 2,5 miljoen nieuwe gevallen gemeld, een relatief recordaantal sinds de uitbraak van het gevreesde longvirus in december voor het eerst naar buiten kwam in China. Het aantal gemelde gevallen wereldwijd is in slechts anderhalve maand verdubbeld. Op dit moment zijn er wereldwijd 13 miljoen geregistreerde besmettingen en meer dan 565.000 doden.

  Vijf landen zijn samen goed voor meer dan de helft van het wereldtotaal van het aantal besmettingen: de Verenigde Staten (3,2 miljoen), Brazilië (1,8 miljoen), India (bijna 850.000), Rusland (ruim 700.000) en Peru (322.710).

  Als het gaat om dodelijke slachtoffers, is Europa het zwaarst getroffen continent. 202.000 mensen overleden aan covid-19. Het zwaarst getroffen land is de Verenigde Staten met 134.815 geregistreerde doden.

  In Latijns-Amerika grijpt het virus nu het sterkst om zich heen, met gisteren meer dan 76.000 nieuwe geregistreerde gevallen. Ter vergelijking: in de VS en Canada samen ging het om 70.000 gevallen, in Azië bijna 40.000, in Afrika om 17.500 en in Europa om 16.000.

 • Charmeoffensief Mexicaanse drugskartels

  Mexico is een van de zwaarst getroffen landen in Latijns-Amerika. Veel inwoners vinden dat de regering te weinig voor hen doet. Drugskartels komen nu met een charmeoffensief en delen voedselpakketten uit.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Mexicaanse drugskartels profiteren van coronacrisis
 • Verontwaardiging over groot openluchtconcert in Nice

  In Frankrijk is grote verontwaardiging ontstaan over een massaal bezocht openluchtconcert in Nice, aan de Middellandse Zee. Daar waren gisteravond duizenden mensen aanwezig, die dicht op elkaar stonden en dansten, en waarbij vrijwel niemand een masker droeg.

  Het concert was van een lokale dj en mede georganiseerd door het stadsbestuur van Nice. "We hebben de toegestane 5000 bezoekers toegelaten en ons aan de regels gehouden", laat de gemeente weten. "Op de beelden lijkt het misschien niet zo, maar in het echt stonden mensen niet zo dicht op elkaar."

  Uit foto's die de lokale krant Nice Matin publiceerde, blijkt daarentegen dat de mensen wel degelijk hutjemutje stonden. Het dragen van maskers was niet verplicht gesteld: "Dan hadden we achter iedere bezoeker een agent moeten zetten om het te controleren."

  Volgens specialisten zijn er risico's verbonden aan dit soort concerten. "Als dit ergens binnen was gebeurd, zou dat knettergek zijn. Maar omdat het buiten was, is het minder erg. Maar feit blijft: de mensen staan te dicht op elkaar. Afstand houden blijft belangrijk", zei eerstehulparts Philippe Juvin in een reactie op televisie.

 • Meer berichten tonen