liveblog
NOS NieuwsAangepast

Viruswaanzin wil opnieuw demonstratie in Den Haag • De Hond in debat met Osterhaus •

  • Een groep Twentenaren mag vanaf 1 juli de corona-app van het kabinet gaan testen.
  • 3 nieuwe doden, 5 opnames, 49 patiënten op IC.
  • Nobelprijswinnaars en andere prominenten waarschuwen voor een aantasting van de democratie door noodverordeningen.
  • De Europese medicijnautoriteiten hebben virusremmer remdesivir goedgekeurd voor gebruik bij coronapatiënten.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Hiermee sluiten we het liveblog van donderdag 25 juni.

Viruswaanzin wil zondag opnieuw naar Malieveld

Actiegroep Viruswaanzin, die fel tegenstander is van de coronamaatregelen, wil zondag opnieuw een grote demonstratie houden in Den Haag. Dat laat de groep weten in een video en een verklaring over het kort geding dat de groep heeft aangespannen om een einde te maken aan de anderhalvemetersamenleving. Ook wil Viruswaanzin dat er per direct een einde komt aan andere vrijheidsbeperkende maatregelen en verzet de groep zich tegen de coronaspoedwet die het kabinet voorbereidt.

De gemeente Den Haag, waar afgelopen weekend een betoging was die eindigde in 400 arrestaties, weet nog niet of de nieuwe betoging van Viruswaanzin is aangemeld en gehouden kan worden. Daarover is naar verwachting pas morgenochtend duidelijkheid. Het was de bedoeling om ook in andere steden te betogen, maar die acties gaan niet door, meldt Viruswaanzin.

Details steunpakket KLM morgen bekend

Het kabinet komt morgenochtend met details over het steunpakket voor KLM om de luchtvaartmaatschappij door de coronacrisis te helpen. Om 08.00 uur geven de ministers Hoekstra van Financiën en Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur een persconferentie.

Op 24 april werd bekend dat het kabinet bereid was tot 4 miljard euro uit te trekken in de vorm van garantstellingen en leningen om KLM te ondersteunen.

Maurice de Hond in debat met Ab Osterhaus

Opiniepeiler Maurice de Hond gaat maandag in debat met viroloog Ab Osterhaus over de coronamaatregelen. De Hond heeft al vanaf het begin kritiek op de maatregelen. Hij verwijt het RIVM, OMT en kabinet op zijn weblog dat ze opereren vanuit een tunnelvisie.

Sinds februari publiceert De Hond over de coronapandemie. Op basis van wetenschappelijke literatuur en eigen data-analyses concludeert de opiniepeiler dat de anderhalvemetermaatschappij onzin is en dat mensen onnodig bang worden gemaakt.

Hij roept virologen en andere deskundigen al een tijdje op om met hem in debat te gaan. Tot nu toe had nog niemand zich bij hem gemeld.

Afstand houden op strand 'is lastig maar wel te doen'

Mensen die op en bij het strand van Zandvoort van het lekkere weer genoten, probeerden zoveel mogelijk rekening te houden met anderhalve meter afstand. "Het lukt niet altijd, eerlijk gezegd", klinkt het.

Anderhalve meter op en bij het strand: 'Lastig, maar is vol te houden'

Lissabon trekt teugels in 19 wijken weer aan

In negentien wijken van de Portugese hoofdstad Lissabon moeten inwoners van 29 juni tot 12 juli binnenblijven vanwege een opleving van het coronavirus. Zij mogen straks alleen nog maar naar buiten om te gaan werken of om voedsel of medicijnen te halen. Na 12 juli bepaalt de overheid of de lockdown in de negentien buitenwijken nog nodig is.

Ook mogen straks in die buurten niet meer dan vijf mensen samenkomen. Er zal extra politie gaan patrouilleren om de regels te handhaven.

Afgelopen maand nam het aantal nieuwe besmettingen gestaag toe in Portugal, vooral door lokale uitbraken. Kort voor die tijd had de regering de lockdownmaatregelen versoepeld.

Rutte boos op Wilders' 1,5-meter-kritiek: 'U schaadt het draagvlak'

Premier Rutte en PVV-leider Wilders hadden in de Kamer een stevige aanvaring over het nut van de anderhalvemeterregel. Veel coronamaatregelen worden versoepeld, maar iedereen moet binnen en buiten afstand houden, is de nadrukkelijke boodschap van het kabinet.

Wilders vindt deze regel "disproportioneel". Uit onderzoek zou blijken dat er maar 0,01 procent kans is om in de buitenlucht besmet te raken, benadrukte hij. "Hou op met die dictatuur. Geef onze vrijheid terug."

Rutte raakte geïrriteerd over de opstelling van Wilders en deed een beroep op zijn verantwoordelijkheid als leider van de tweede partij van Nederland. Hij verwijt Wilders "retoriek" en dat vindt hij onverstandig. Alle wetenschappers in de hele wereld adviseren social distancing, aldus Rutte. "Door twijfel te zaaien, schaadt u het draagvlak."

Wilders vindt Ruttes verzoek om zijn woorden in te trekken ongepast. "Schuif mij niet in de schoenen dat ik iets onverantwoords aan het doen ben, want dat ben ik niet."

Rutte ergert zich 'kapot' aan Wilders 1,5-meterkritiek

Tussen 1000 en 2000 Twentenaren mogen corona-app testen

Tussen de 1000 en 2000 Twentenaren mogen de corona-app van de overheid testen. Vanavond werd op de campus van Universiteit Twente uitleg gegeven over de test, schrijft RTV Oost.

De app wordt vanaf 1 juli getest. Dat gebeurt in twee fasen. In de eerste fase proberen scholieren en ouderen de app uit op de campus van de universiteit. Voor de tweede fase mogen Twentenaren uit de hele regio zich aanmelden, zij gaan de app testen in het dagelijks leven. Rond 15 juli moet de proefperiode zijn afgerond en wordt besloten of de app voldoet.

Rutte: schreeuwen in het voetbalstadion is echt een probleem

Wanneer supporters weer in voetbalstadions worden toegelaten, moeten zij zich beperken tot fluisteren. Als dat niet lukt is er volgens premier Rutte "echt een probleem". "Dan gaat het dus niet", zei Rutte tijdens het coronadebat tegen SP-Kamerlid Lilian Marijnissen. Zij kan zich als Feyenoord-fan niet voorstellen dat er in de Kuip na een doelpunt wordt gefluisterd.

Rutte zei vertrouwen te hebben in de creativiteit van de KNVB en de voetbalclubs. "Geef iedereen van die lawaaimakende toeters. Maar feit is dat - en daar zijn strakke adviezen over - zingen en schreeuwen echt grote risico's met zich meebrengen. Met schreeuwen is 1,5 meter afstand echt te weinig, dan verspreidt het virus zich sneller." Daarvan zijn volgens hem al vele voorbeelden bekend.

Lufthansa op het nippertje gered van faillissement

Het Duitse Lufthansa, de grootste vliegmaatschappij van Europa, kan voorlopig blijven vliegen. De aandeelhouders hebben in grote meerderheid ingestemd met het reddingsplan in verband met de coronacrisis. De Duitse overheid wordt in ruil voor een financiële injectie van negen miljard, voor 20 procent aandeelhouder en mag twee leden benoemen in de raad van commissarissen.

Zonder steun had Lufthansa naar eigen zeggen binnen enkele dagen faillissement moeten aanvragen. Wereldwijd werken er 135.000 medewerkers. Het personeel is gevraagd om vrijwillig in deeltijd te gaan werken of onbetaald verlof op te nemen om kosten te besparen.

Even dreigde miljardair Heinz Hermann Thiele nog roet in het eten te gooien. Als hoofdaandeelhouder van Lufthansa (Thiele bezit 15 procent van de aandelen) was hij het niet eens met de voorwaarden voor de redding. Volgens Thiele koopt de Duitse overheid zich te goedkoop in en vreest hij tegenwerking bij eventuele reorganisaties. Toch stemde Thiele vandaag alsnog in.

Het aandeel steeg direct ruim 7 procent op de Duitse beurs.

Koning op corona-werkbezoek in regio Eindhoven

Koning Willem-Alexander heeft vandaag de regio Eindhoven bezocht. Het bezoek stond in het teken van de impact van de coronacrisis op de maakindustrie, en in het bijzonder de bedrijvigheid rondom de autoproductie.

  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP

Eiffeltoren na drie maanden weer open

Bezoekers mogen weer naar boven in de Parijse attractie. Tot opluchting van Nederlandse manager Bob Franke: "We hebben 27 miljoen euro verloren."

Nederlander Bob is een van de bazen van de Eiffeltoren: 'Geweldig dat we weer open zijn'

Tilburgse Kermis gaat toch door, maar niet in volle omvang

De kermis van Tilburg gaat dit jaar toch door. Dat zegt wethouder Dols van de gemeente Tilburg tegen Omroep Brabant. "Er worden een aantal scenario's uitgewerkt. Daarna neem ik de beslissing. Ik kan een ding wel zeggen: de kermis in volle omvang, met alle nevenactiviteiten, dat gaat hem niet worden."

Dols benadrukt dat "dé Tilburgse Kermis niet doorgaat, maar dat er wel kermis in Tilburg zal zijn". "Ik wil aan de ene kant de verwachtingen temperen en aan de andere kant het maximale aan kermis eruit halen", zegt de wethouder op zijn Facebookpagina.

Kermissen mogen vanaf 1 juli weer worden gehouden, maar er moet wel aan de anderhalvemeterregel worden voldaan. De Tilburgse Kermis is de grootste van de Benelux. Dit jaar zou die op 17 juli van start gaan. Of die datum gehaald wordt, is nog niet duidelijk.

Na coronabonus blijft Kamer twisten over salaris zorgpersoneel, oppositie eist meer

Kamerleden reageren tevreden op de bonus van 1000 euro netto voor het zorgpersoneel voor hun inzet tijdens de coronacrisis. "Een prachtig bedrag", zei GroenLinks-leider Klaver tijdens het debat over de versoepelde coronaregels. Maar die eenmalige bonus is absoluut niet genoeg, zeggen PVV, GroenLinks, SP en PvdA. Het kabinet moet volgens hen zo snel mogelijk een structurele salarisverhoging voor deze groep zorgpersoneel realiseren.

En daar wringt de schoen. De regeringspartijen VVD, CDA en D66 erkennen dat er zeker wat moet gebeuren. Maar de coalitiepartijen zeggen dat niet het kabinet, maar de werkgevers moeten zorgen dat de werkdruk daalt, dat de administratieve rompslomp afneemt en dat het salaris wordt verhoogd. "Ik gun iedereen een hoger salaris, maar dat is aan de werkgever en niet aan ons", aldus VVD-Kamerlid Veldman. Hij vindt dat oppositiepartijen de zaak "simplificeren". "Wij gaan er niet over."

Pas als de werkgevers en werknemers er samen niet uitkomen, kan het kabinet misschien te hulp schieten, stelt de coalitie. "Als blijkt dat er onoverbrugbare knelpunten zijn, gaan we met elkaar in gesprek", zegt Veldman. D66 wil dat de minister kijkt of hij kan helpen bij problemen tussen werkgevers en werknemers over een hoger salaris en minder werkdruk. Het standpunt zorgde voor hoon bij de oppositie. "Het blijft bij applaus", schamperde PvdA-leider Asscher tegen Jetten van D66.

Noorwegen heft reisbeperkingen voor bepaalde Europese landen op

Noorwegen gaat per 15 juli onder voorwaarden reisbeperkingen voor Europese landen opheffen. Dat maakte premier Erna Solberg vandaag bekend.

Het reisverbod wordt opgeheven voor de landen die in de afgelopen twee weken minder dan 20 nieuwe infecties per 100.000 inwoners hebben vastgesteld, zei Solberg. De regering stelde in maart lockdownmaatregelen in vanwege de virusuitbraak, maar sinds april zijn geleidelijk versoepelingen doorgevoerd.

Aantal patiënten op IC's gelijk gebleven

Het aantal patiënten op de IC's is gelijk gebleven ten opzichte van gisteren. Dat zijn er nu 49 in totaal. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Daarnaast liggen er 579 patiënten op de intensivecareafdelingen vanwege andere aandoeningen. In totaal liggen er nu 628 mensen op de IC, dat zijn er veertien meer dan gisteren. Het aantal besmette mensen op reguliere bedden is met 19 gezakt naar 178.

Toch maakt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zich net als gisteren zorgen over de situatie. "De totale IC-bezetting is inmiddels een maand stabiel laag bij een gering aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen. De stabiele bezetting is een teken dat de reguliere zorg maar langzaam op gang komt."

Frankrijk wil gebied met 1,3 miljoen inwoners laten testen

In de Franse regio Île-de-France, waar ook Parijs onder valt, kan iedereen in een risicogebied, met of zonder klachten, zich laten testen op het coronavirus. In Île-de-France wonen ongeveer 12 miljoen mensen. De minister van Volksgezondheid Olivier Véran zegt tegen de krant Le Monde dat met de tests een groep mensen in kaart moet worden gebracht die wél besmet zijn maar geen symptomen hebben.

Na de campagne wordt er gekeken of het grootschalig testen kan worden uitgebreid naar andere gebieden. "De piek van maart-april ligt achter ons", zegt Véran, maar hij benadrukt "nog niet klaar te zijn met het virus." Daarom zijn grote bijeenkomsten nog steeds niet toegestaan. In het geval van een tweede golf zijn er ruim 12.000 IC-bedden beschikbaar in de Franse ziekenhuizen.

Bonus zorgpersoneel geen invloed op toeslagen

Het was niet helemaal duidelijk of de bonus van 1000 euro die zorgmedewerkers krijgen van invloed is op de fiscale toeslagen. Volgens Tweede Kamerlid Omtzigt, die zich bezighoudt met belastingen leidt de bonus niet tot een verlaging van de toeslagen.

Omdat de bonus onder de eindheffing valt, kan hij belastingvrij worden uitgekeerd.

Musicals weer toegestaan en geen afstand tot leraar op basisschool

Leerlingen op de basisschool hoeven vanaf 1 juli niet meer op anderhalve meter afstand van hun juf of meester te blijven. Volgens de PO-Raad mogen scholen zelf bepalen of ze de verruiming in laten gaan op 1 juli of pas na de zomervakantie. Leraren en andere medewerkers moeten onderling wel anderhalve meter afstand houden.

Het staat basisscholen ook weer vrij om bijeenkomsten zoals musicals en diploma-uitreikingen te organiseren. Ouders en andere externen mogen daarbij aanwezig zijn, mits er anderhalve meter afstand van elkaar wordt gehouden.

Als bezoekers van tevoren naar gezondheidsklachten wordt gevraagd, ze een zitplaats toegewezen krijgen, goed kunnen doorstromen en als er onderling minimaal contact is, is er geen bovengrens aan het aantal aanwezigen. Als aan deze voorwaarden niet kan worden voldaan, mogen er binnen maximaal 100 mensen komen en buiten 250.

Koelsysteem Duitse vleesverwerker speelde mogelijk rol bij verspreiding

Het systeem dat de lucht koelt bij de Duitse vleesverwerker Tönnies heeft mogelijk een rol gespeeld bij de verspreiding van het coronavirus. Dat zegt hygiëne- en infectiebestrijdingsdeskundige Martin Exner, die in opdracht van de autoriteiten in Gütersloh onderzoek heeft gedaan. Volgens Exner, schrijven Duitse media, is het risico tot dusver over het hoofd gezien. Als een besmette medewerker fijne druppeltjes uitscheidt met daarin virusdeeltjes, kunnen die zich volgens de Duitser door de hele ruimte verspreiden.

In een reactie zegt microbioloog Andreas Voss tegen de NOS dat hij niet per se overtuigd is. Hij plaatste verschillende kanttekeningen bij het besmettingsverhaal uit Duitsland.

Deze zomer door de versoepeling tóch naar een festival? 'Vergeet het maar'

Veel festivals deze zomer zijn al maanden geleden afgelast, maar met de gisteren aangekondigde versoepelingen is er volgens premier Rutte in theorie nog wel wat mogelijk. Organisatoren denken daar anders over. "We schieten hier plat gezegd geen hol mee op", zegt Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals. "Die 1,5 meter afstand nekt ons."

Ebolamedicijn goedgekeurd tegen corona

De Europese medicijnautoriteiten hebben virusremmer remdesivir goedgekeurd voor gebruik bij coronapatiënten. Het gaat specifiek om mensen die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben. Zij herstellen na behandeling met de virusremmer gemiddeld vier dagen eerder, meldt de Nederlandse medicijnautoriteit CBG.

Remdesivir is oorspronkelijk een medicijn tegen ebola. Het remt de aanmaak van nieuwe virusdeeltjes, waardoor een infectie zich minder snel ontwikkelt.

Op 1 mei keurden de Amerikanen het gebruik van remdesivir al goed in noodgevallen.

Vrijwillige vertrekregeling bij Transavia

Vliegmaatschappij Transavia heeft een vrijwillige vertrekregeling aangekondigd. Net als bij andere maatschappijen is er bij Transavia veel minder werk door de coronacrisis. En het bedrijf verwacht dat er ook volgend jaar nog steeds minder gevlogen wordt.

"Met deze regeling proberen we het risico op gedwongen ontslagen later zo klein mogelijk te houden", zegt een woordvoerder. De regeling is voor piloten, cabinepersoneel en grondpersoneel met een vast contract. Alleen de mensen van het vliegtuigonderhoud kunnen zich niet aanmelden, want daar is geen sprake van overtollig personeel.

De vergoeding bedraagt maximaal 18 maandsalarissen, afhankelijk van hoelang iemand bij Transavia gewerkt heeft. Vakbond VNC is boos over de regeling, omdat er geen overleg over is geweest met de bonden.

'Luchtbuks' Ria kon gisteren tóch schieten

Sinds 1936 is ze elk jaar te vinden bij de schiettent op de kermis van Tilburg: Ria van Dijk, ook wel bekend als Luchtbuks Ria. Maar dit jaar is er geen kermis en dus kwam de schiettent naar Ria. Omroep Brabant was erbij.

Luchtbuks Ria kan toch schieten op haar 100ste verjaardag

Corona-app is bijna af en werkt waarschijnlijk ook in andere landen

De corona-app is bijna af en half juli wordt besloten of en zo ja, hoe de app wordt ingezet. De kans is groot dat die ook in andere Europese landen gaat werken, bevestigt Ron Roozendaal van het ministerie van Volksgezondheid. De app moet gebruikers waarschuwen als ze in de buurt zijn geweest van een andere gebruiker die positief is getest op het coronavirus.

RIVM: 3 nieuwe doden, 5 nieuwe ziekenhuisopnames

Het RIVM meldt drie nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het geregistreerde dodental op 6100. Gisteren werden twee doden gemeld.

Ook zijn er bij het RIVM vijf ziekenhuisopnames vanwege corona geregistreerd. Gisteren waren dat er zes. In totaal zijn er nu 11.863 coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Verder zijn 111 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarmee het totaal aantal geregistreerde besmettingen in Nederland komt op 49.914.

Deze patiënten zijn niet allemaal de afgelopen 24 uur overleden of in het ziekenhuis opgenomen. Sommige patiënten worden later gemeld bij het RIVM.

Viruswaanzin wraakt rechter, zaak geschorst

De actievoerders van Viruswaanzin willen dat er een andere rechter komt die hun kort geding behandelt. Volgens de actiegroep heeft de rechter eerder uitspraken gedaan die haar partijdigheid verraden.

Ook zou de rechter de Staat niet genoeg hebben ondervraagd. "Ik had gehoopt dat u wat meer druk zou uitoefenen op de wederpartij", zei jurist Jeroen Pols van Viruswaanzin.

Het is nog niet duidelijk wanneer de wrakingskamer die het verzoek moet beoordelen, bijeenkomt. Dat gebeurt ergens in de komende twee weken. Tot die tijd kan de zaak niet verder.

Vakbonden: blij dat de bonus er eindelijk is

Vakbonden reageren tevreden op het nieuws dat zorgpersoneel een bonus krijgt van 1000 euro netto. Wel benadrukken de bonden dat het erg lang heeft geduurd en dat er nog meer moet gebeuren.

"Deze eenmalige bonus zien wij als een mooie opmaat naar de cao-onderhandelingen dit najaar voor betere structurele arbeidsvoorwaarden voor ruim 1 miljoen zorgwerknemers", zegt Kitty de Jong van FNV. Ze roept naar eigen zeggen al maanden dat de bonus er moet komen.

"Alleen applaus was niet voldoende", zegt Stella Salden van NU'91 tegen de NOS. "Ik zie dit als eerste stap in de richting van structurele verbetering in de zorg." Ze vindt dat het personeel een beter salaris en betere werkomstandigheden moet krijgen. "Er moet iets gebeuren om mensen te behouden en nieuwe mensen aan te trekken."

Viruswaanzin in kort geding: maatregelen richten enorme schade aan

Bij de rechtbank in Den Haag dient op dit moment het kort geding dat Viruswaanzin heeft aangespannen tegen overheid. De actiegroep eist het einde van de anderhalvemetersamenleving en het per direct stopzetten van andere vrijheidsbeperkende maatregelen. Ook wil de groep dat de coronaspoedwet krachteloos wordt verklaard.

Initiatiefnemers Willem Engel en Jeroen Pols vinden dat de coronamaatregelen enorme schade aanrichten "zonder dat hiermee enig redelijk doel wordt gediend. Op economisch, maatschappelijk en menselijk vlak is het leed nauwelijks te overzien. Dit moet nu echt stoppen." Volgens jurist Pols is het gevoerde beleid in strijd met Europese mensenrechtenverdragen.

Knuffels en handen schudden bij rechtbank Denk Haag

De voorzieningenrechter die het kort geding aanvankelijk zou leiden, moest de zaak deze week overdragen vanwege verkoudheidsklachten. De rechter moest in quarantaine, zoals het protocol voorschrijft. De nieuwe rechter verzekerde beide partijen genoeg tijd te hebben gehad voor het dossier.

Buiten de rechtbank staan enkele tientallen sympathisanten van Viruswaanzin, die bloemen neerlegden bij het gerechtsgebouw. De actiegroep had aanhangers opgeroepen dat bij rechtbanken overal in Nederland te doen.

NOS
Aanhangers van Viruswaanzin bij de rechtbank Den Haag