België beklaagt zich over Nederlands vaccin-contract • Lichte stijging op IC
- Nederland sluit contract voor zeker 300 miljoen doses vaccin
- De ruimte om te versoepelen is bijna op, zeggen de RIVM-experts Van Dissel en Wallinga tegen de NOS.
- Suriname heeft Nederland om hulp gevraagd bij de bestrijding van de corona-uitbraak.
- De laatste cijfers: op de intensive care is het aantal coronapatiënten met vier gestegen. Het RIVM meldt 4 nieuwe doden en 9 nieuwe ziekenhuisopnames. Op deze kaart staan de cijfers per gemeente.
Einde liveblog
We sluiten nu die liveblog. Blijf onze site volgen voor het laatste nieuws, of slaap lekker.
Chileense minister Volksgezondheid ontslagen, grote piek in besmettingen
De Chileense president heeft zijn minister van Volksgezondheid ontslagen vanwege zijn aanpak van de coronacrisis. Vanwege de sterke stijging van het aantal besmettingen zwol de kritiek op minister Jaime Mañalich afgelopen week aan.
Afgelopen 24 uur nam het aantal besmettingen met 6500 toe. Vrijdag werd een record van 6754 nieuwe gevallen naar buiten gebracht. Critici verwijten de regering dat zij niet op tijd heeft ingegrepen en twijfelen of de cijfers wel kloppen.
In het land zijn nu voor zover bekend 167.000 inwoners besmet met het virus en dat terwijl in hoofdstad Santiago al bijna een maand een lockdown van kracht is. Afgelopen etmaal werden meer dan tweehonderd nieuwe sterfgevallen gemeld. In het land, dat bijna 19 miljoen inwoners telt, zijn voor zover bekend 3100 inwoners aan de gevolgen van covid-19 overleden.
Aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou Mañalich vandaag nog hebben geschreven dat het werkelijke dodental de vijfduizend gevallen al voorbij is.
Duikers verrast: rivierkreeftjes bij Carré, waterplanten aan Keizersgracht
Twaalf duikers hebben vandaag in de grachten van Amsterdam gedoken om het onderwaterleven te onderzoeken. Zij onderzochten hoe de natuur zich tijdens de lockdown heeft ontwikkeld. Tijdens die paar maanden werd er veel minder gevaren op het water van de hoofdstad.
In de Amstel voor theater Carré zagen de duikers veel meer rivierkreeftjes dan normaal. En in de voormalige haven van het Marineterrein werd een school kleine baarsjes gevonden. Ook groeiden er meer plantjes. In de ringvaart in stadsdeel Watergraafsmeer stuitten de duikers op het meest diverse onderwaterleven. Zij vonden daar onder meer snoekbaars, paling en hele scholen kleine visjes.
Tot verbazing van de duikers zaten er ook in het water van de Keizersgracht waterplanten. Dat is bijzonder, omdat de grachten normaal functioneren als "een dichte bak", zegt ecoloog en initiatiefnemer Jeroen van Herk. "Als er in de grachten wel waterplanten groeien, werkt dat door in het hele ecosysteem. Het water wordt gezuiverd en daar komen vervolgens kreeftjes, insecten en vissen op af."
GroenLinks-leider Klaver wil meer loon voor zorgpersoneel en schoonmakers
GroenLinks-leider Klaver vindt dat mensen in de zorg en bijvoorbeeld schoonmakers meer moeten gaan verdienen. Op een online-partijcongres zei hij het hoopvol te vinden dat mensen in de zorg nu echt gezien worden. Maar hij vindt dat het niet bij lege woorden moet blijven. "Daarom moet de zorg niet alleen een bonus krijgen voor het harde werk tijdens corona, maar structureel een betere beloning omdat hun goede werk ook structureel is."
Ook bijvoorbeeld schoonmakers, werknemers in distributiecentra en vakkenvullers, moeten er wat hem betreft op vooruit gaan. "Eindelijk is duidelijk wat de echt cruciale beroepen van onze samenleving zijn:, zei hij. "Maar als we deze mensen echt zien, dan zien we hun struggle om rond te komen. Dan geef je geen miljarden aan multinationals. Dan verhoog je het minimumloon."
Klaver zei dat corona ons de wereld op een andere manier heeft laten zien. "Dat betekent dat we niet terug kunnen naar hoe het was. Niet terug kunnen naar de bezuinigingen op de zorg, de politie en het onderwijs en de cultuur. Niet terug kunnen naar ongeremd de wereld over vliegen. Niet terug kunnen naar bedrijven die in goed tijden alle winst houden en in slecht tijden de rekening bij gewone mensen neerleggen. Niet terug kunnen naar wegkijken van racisme."
Griekenland stuurt extra medisch personeel naar eilanden
Ondanks het coronavirus hoopt Griekenland deze zomer nog toeristen te kunnen verwelkomen. Om hen over de streep te trekken, wordt vanuit hoofdstad Athene extra medisch personeel naar de Griekse eilanden gestuurd.
"We gaan een belangrijk zomerseizoen tegemoet en willen toeristen verwelkomen, zonder dat de veiligheid van onze gasten en burgers in gevaar komt", zei premier Kyriakos Mitsotakis.
Maandag opent Griekenland officieel zijn deuren weer voor toeristen. Internationale vluchten naar de eilanden, die bij toeristen erg in trek zijn, zijn vanaf 1 juli weer mogelijk. Volgens Mitsotakis is het land goed voorbereid.
Griekenland vreest voor een grote economische recessie als het toeristenseizoen stilvalt. Het land wist tot nu toe het aantal besmettingen en coronadoden te beperken door tijdig maatregelen door te voeren. Voor zover bekend zijn nog geen tweehonderd inwoners aan het virus bezweken. Zaterdag waren er voor de vierde dag op rij geen nieuwe sterfgevallen. Er liggen nog 13 coronapatiënten op intensive care.
Premier Mitsotakis bracht vandaag een bezoek aan het eiland Santorini:
Belgische minister niet te spreken over overeenkomst vaccin
De Belgische minister van Volksgezondheid is niet te spreken over de overeenkomst die een aantal EU-landen, waaronder Nederland, hebben gesloten over een mogelijk coronavaccin. Minister Maggie de Block noemt het "onverstandig" dat Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië los van de EU hebben onderhandeld met farmaceut AstraZeneca.
"Zo versnipper je alles opnieuw en verzwak je iedereen: het overkoepelend initiatief van de Commissie maar ook je eigen positie", zegt De Block tegen Vlaamse media. Naast de vier landen, die samen een vaccinalliantie vormen, probeert ook de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, te onderhandelen met farmaceuten. De EU was eerder niet blij met het voornemen van de vaccinalliantie om daarmee zelf aan de slag te gaan.
De Block wijst erop dat de vier nu hebben onderhandeld met één farmaceut, maar de inspanningen van de EU "veel breder" zijn. Dat is volgens de minister ook nodig: "Het is nu nog niet te voorspellen wie er het eerst een vaccin zal vinden en of die firma dat vaccin dan in voldoende grote hoeveelheden kan produceren."
De overeenkomst die de vier landen vandaag met AstraZeneca hebben gesloten, betreft een vaccin dat nog in ontwikkeling is. Het middel wordt nog volop getest en nog niet duidelijk is of het beschermt tegen het coronavirus. De deal met de farmaceut gaat over 300 tot 400 miljoen doses, die verdeeld zullen worden over de Europese lidstaten.
Lees meer over de overeenkomst over het vaccin:
Dijkhoff: na corona moeten we zelfvoorzienender worden
De Nederlandse economie moet zelfvoorzienender worden. Dat is volgens VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff een van de lessen van de coronacrisis. Voor verschillende producten, zoals medicijnen en beschermingsmiddelen, zijn we veel te afhankelijk van het buitenland, zei Dijkhoff op het online VVD-congres vanuit Ahoy. "Het is beter als we zulke spullen in EU-verband kunnen maken. Je moet ervoor zorgen dat je, als zo'n crisis zich aandoet, die dingen snel dichtbij kunt maken."
Ook in andere sectoren wil Dijkhoff minder afhankelijk zijn van het buitenland. Als voorbeelden noemde hij de energievoorziening en de defensie-industrie. "Je wilt niet afhankelijk zijn van een of ander eng regime." Maar Nederland en de EU zouden ook meer moeten doen in de telecomsector. "We willen allemaal 5G, maar weten niet of Huawei te vertrouwen is."
Aantal coronapatiënten op IC's stijgt met vier
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is vandaag met vier toegenomen tot 77. Gisteren was het aantal nog met vier gedaald, tot 73. Buiten de intensive cares nam het aantal opgenomen covid-19-patiënten met tien toe, dit zijn er 289.
De lichte stijging is volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding geen reden tot zorg. "In het licht van de gestage daling van het aantal covid-patiënten op de IC, en de sterke daling in de kliniek in de afgelopen week geeft de ontwikkeling in de afgelopen 24 uur geen reden tot zorg", zegt LCPS-voorzitter Ernst Kuipers.
Op de intensivecareafdelingen worden verder nog 572 patiënten met niet-coronaklachten behandeld.
GGD neemt honderdduizendste coronatest af
De GGD heeft vandaag de honderdduizendste coronatest afgenomen. De test werd donderdag al besteld.
Sinds 1 juni kan iedereen in Nederland met klachten zich gratis op corona laten testen. Van die testmogelijkheid wordt "flink gebruikgemaakt", zegt de gezondheidsdienst. Het testproces verloopt inmiddels "goed". GGD-directeur Sjaak de Gouw is positief: "Gelukkig laten heel veel mensen met milde klachten zich testen. Niemand wil een ander besmetten. Die alertheid moet blijven." Vanaf volgende week worden Nederlanders met milde klachten ook via de radio opgeroepen zich te laten testen.
De GGD streeft ernaar iedereen binnen 24 uur de uitslag door te geven, maar dat lukt nog niet altijd. In sommige gevallen horen patiënten pas na 48 uur of ze besmet zijn met het virus. Dat moet volgens De Gouw beter.
De testcapaciteit wordt overigens nog lang niet volledig benut. Uit cijfers van de GGD en het RIVM blijkt dat twee derde van de beschikbare testcapaciteit nu niet wordt gebruikt.
Rechtse oppositie beschuldigt Spaanse regering van sjoemelen met coronacijfers
In Spanje is in de politiek onrust ontstaan over de coronacijfers die de regering van premier Sanchez naar buiten brengt. Rechtse en extreemrechtse partijen beschuldigen de regering ervan te sjoemelen met de cijfers. Sinds kort brengt het ministerie van Volksgezondheid alleen nog weekcijfers naar buiten van het aantal coronadoden en wordt er geen dagelijkse update meer gegeven. Dat heeft ertoe geleid dat het dodental al dagen op 27.136 staat.
De regering ontkent dat zij het dodental bewust onveranderd laat en zegt dat het doorgeven van de regiocijfers vertraging oploopt. De autoriteiten ordenen de cijfers sinds half mei op basis van de sterftedatum, en niet meer op basis van de datum van registratie. Voor veel doden moet de sterftedatum nog worden geregistreerd, waardoor een heleboel gevallen nog niet verwerkt en opgenomen in het officiële dodental.
De Spaanse nationale corona-coördinator erkent dat er sprake is van een vertraging, maar volgens hem neemt het dodental desondanks langzaam af.
Spanje is in Europa een van de zwaarst getroffen landen. Toch hoopt het land deze zomer weer toeristen te kunnen verwelkomen.
Contract voor 300 miljoen doses coronavaccin voor Europa
Nederland, Italië, Frankrijk en Duitsland hebben afspraken gemaakt met farmaceut AstraZeneca over de levering van zeker 300 miljoen coronavaccins. Het gaat daarbij om een vaccin dat nog volop wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford, schrijft minister De Jonge (Volksgezondheid). Hij hoopt dat het er eind dit jaar is, maar benadrukt dat daar geen zekerheid over bestaat.
De landen verenigden zich eerder deze maand in de vaccinalliantie om samen een potentieel vaccin aan te kunnen kopen. Dat is dus nu gelukt. "De contractafspraken met AstraZeneca zijn de eerste afspraken van de alliantie om te zorgen dat een potentieel coronavaccin voor Europa snel beschikbaar kan komen", staat in een persbericht.
Ook andere EU-lidstaten mogen meedoen. Als het vaccin beschikbaar komt, worden de doses over de lidstaten verdeeld, naar aantal inwoners per land. AstraZeneca is bezig met het testen van het vaccin, daar loopt nu een proef naar met ruim 10.000 deelnemers. Later deze maand wordt het aantal proefpersonen opgehoogd naar 30.000.
Bekijk hieronder de reactie van minister de Jonge op de overeenkomst:
RIVM: 4 nieuwe doden, 9 nieuwe ziekenhuisopnames
Het RIVM meldt vier nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Gisteren ging het om negen slachtoffers. Het totaal staat nu op 6057 doden.
Ook zijn er 9 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, 4 meer dan gisteren. Het totaal staat nu op 11.822.
De afgelopen dag zijn ook 179 mensen positief getest op het coronavirus, wat het totaal op 48.640 brengt. Deze maand wordt er meer getest door de openstelling van de speciale coronalijn 0800-1202, waarnaartoe mensen kunnen bellen voor een coronatest.
Bescheiden feestje voor koningin Elizabeth
Veel verjaardagen zijn anders dan anders dit jaar, ook die van de Britse koningin. Er was wel een bescheiden feestje op Windsor Castle, maar de traditionele militaire parade Trouping the Colour in Londen ging vandaag vanwege de coronapandemie niet door.
Normaal komen er duizenden mensen kijken in Londen. Vanochtend keek koningin Elizabeth in haar eentje naar een bescheiden eerbetoon op de binnenplaats van haar kasteel in Windsor. Ze verblijft daar vanwege het coronavirus al een paar maanden, samen met haar man prins Philip, maar die was vandaag niet te zien.
Elizabeth II is trouwens jarig op 21 april, maar ze viert het elk jaar in juni. De Britse koningin werd dit jaar 94.
Ook zeilende zeeschepen krijgen coronasteun
Zeeschepen die passagiers vervoeren, komen sinds gisteren in aanmerking voor coronasteun. Via de zogenoemde TOGS-regeling kunnen ook zij een gift van 4000 euro krijgen, als tegemoetkoming in de vaste lasten.
Volgens belangenvereniging BBZ gaat het om zo'n vijftig zeilschepen, waaronder de Oosterschelde en de Eendracht. Zij kunnen naast de TOGS straks ook aanspraak maken op een speciale mkb-regeling, die maximaal 50.000 euro oplevert.
Afgelopen week voerden historische zeilschepen nog actie bij forteiland Pampus om aandacht te vragen voor hun wanhopige financiële situatie. Dat was het deel van de vloot die op binnenwateren vaart en al in aanmerking kwam voor de coronasteun. Toch vrezen deze schippers een faillissement, omdat ze vanwege de 1,5 meter niet genoeg passagiers mogen meenemen om rendabel te zijn.
Opening van Poolse grenzen flink gevierd
Polen opende om middernacht zijn grenzen voor mensen met een EU-paspoort. Bijna drie maanden zaten de grenzen dicht. Onder meer in de grensplaatsen Frankfurt an der Oder en Slubice was het reden voor een straatfeestje.
Publiek ziet drive-in atletiekwedstrijd in Duitsland
Onder begeleiding van een reeks toeterende auto's is polsstokhoogspringer Menno Vloon begonnen aan de herstart van zijn seizoen. Gisteravond nam de 26-jarige atleet deel aan een wedstrijd op een groot parkeerterrein van een drive-in-bioscoop in Düsseldorf en eindigde hij uiteindelijk met 5,20 meter als vierde.
Het was de eerste atletiekwedstrijd met publiek in Duitsland sinds de uitbraak van het coronavirus. De organisatie van het evenement 'Flight Night' had maatregelen getroffen om besmettingen te voorkomen. Zo werden de lat en het springkussen na elke sprong gedesinfecteerd en stonden de auto's op anderhalve meter van elkaar.
CU-leider Segers: omschakelen van sprint naar marathon
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vindt dat het roer om moet, nu we "op een bijzonder moment in de geschiedenis" staan. Volgens hem zijn we ongeveer halverwege de coronacrisis en is het tijd om de omslag te maken van de sprint naar de langeafstandsloop. "We zijn misschien nog aan het uithijgen, met de tong op de schoenen, maar de marathon begint en het wordt een ren van lange adem", zei hij op een online partijcongres.
Segers wil kritisch kijken naar de Tijdelijke Wet Maatregelen covid-19, die nu wordt gemaakt. In die noodwet, ook wel de coronawet genoemd, wil het kabinet tijdelijke noodverordeningen vastleggen, bijvoorbeeld om op veilige afstand van anderen te blijven. Daar bestaan veel zorgen over, onder meer omdat de wet de ministerraad te veel invloed zou geven, en de Tweede Kamer te weinig. Segers zei hij daar veel e-mails over heeft gekregen en dat hij die goed heeft gelezen. "De ChristenUnie zal alleen instemmen met een goede wet, een wet die deugt", beloofde hij.
Verder wil hij het moment aangrijpen om een aantal zaken blijvend te veranderen. Zo vindt hij dat de luchtvaart te veel een voorkeursbehandeling lijkt te krijgen. "Als je een kerkdienst wilt houden, kun je nog beter een Boeing afhuren", zei hij.
KNVB verbaasd over uitspraak Van Rijn
De KNVB heeft verbaasd gereageerd op uitspraken van minister Van Rijn die gisteravond in het tv-programma Beau zei dat het de beslissing van de KNVB was om het seizoen in april te beëindigen en de competities niet uit te spelen. De voetbalbond benadrukt dat het kabinet de coronamaatregelen bepaalt, ook voor het voetbal.
"Het kabinet heeft op 21 april besloten dat er tot 1 september niet gevoetbald mag worden", zegt een woordvoerder van de KNVB tegen het ANP. De KNVB heeft gevolg gegeven aan die beslissing.
Volgens Van Rijn was het stopzetten van de competitie "echt de verantwoordelijkheid van de KNVB". Hij zegt: "Ze hadden redenen om dat te doen. De KNVB bekijkt wat de consequenties zijn van het spelen met en zonder publiek. Zij hebben afgewogen dat het verstandig is om te stoppen en om na te denken over hoe het daarna wel gaat."
Afgelopen weekend spraken PSV-fan en VVD-politicus Klaas Dijkhoff en Eredivisie CV-directeur Jan de Jong hier ook al over in het NOS-radioprogramma Langs de Lijn. Daarin bevestigde De Jong met zoveel woorden dat de KNVB het besluit zelf heeft genomen.
Gesprekken over BeNeLiga ondanks crisis hervat
Hoewel het Nederlandse en het Belgische profvoetbal stilligt, gaat het onderzoek naar een gezamenlijke competitie verder. Zes Nederlandse en vijf Belgische profclubs financieren die haalbaarheidsstudie naar de BeNeLiga en worden de komende weken om beurten bijgepraat door het onderzoeksbureau. Onderzoek in eerdere fases wees uit dat het volledige profvoetbal in de Lage Landen sportief en financieel baat zou hebben bij een samensmelting van beide competities.
Frankrijk maandag weer open, ook voor Nederlanders
Frankrijk, 's werelds populairste vakantiebestemming, opent maandag de grenzen met andere EU- en Schengenlanden. "Vanaf 15 juni 's morgens (om 00:00 uur) worden alle reisbeperkingen op de grond, in de lucht en op zee, opgeheven", staat in een officiële verklaring die de ministers van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken hebben uitgegeven.
Daarmee wordt het officieel ook weer mogelijk voor Nederlanders om zonder problemen naar Frankrijk op vakantie te gaan. Maandag zal de Franse staatssecretaris van Europese Zaken, Amélie de Montchalin, dat nog eens bevestigen als ze Nederland bezoekt en minister Blok spreekt.
Frankrijk legt de komst van Britten en Spanjaarden nog wel aan banden. Londen en Madrid hebben allebei besloten om reizigers, onder wie Fransen, beperkingen op te leggen en Parijs doet daarom hetzelfde met Britten en Spanjaarden. Hoe streng dat zal zijn, blijft onduidelijk. "Hen wordt gevraagd bij aankomst in Frankrijk twee weken in quarantaine te gaan", staat in de verklaring.
Studenten uit alle landen van de wereld, dus ook van buiten de EU en het Schengengebied, zijn ook weer welkom in Frankrijk. Het is belangrijk dat studenten weer kunnen reizen, zegt Parijs. Hun visumaanvragen krijgen daarom voorrang.
'Opschalen naar 1700 IC-bedden kan niet'
Standaard 1700 bedden op de intensive care, zoals het kabinet wil, kan niet, stellen de vereniging van IC-artsen NVIC en de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN. Dat heeft vooral te maken met een tekort aan (IC)-verpleegkundigen. Alleen in hoge nood en voor maximaal een maand kunnen er 1700 bedden beschikbaar zijn.
Het is ook niet nodig, zegt V&VN-voorzitter Gerton Heyne. "We verwachten op basis van demografie en de verwachte zorgvraag dat het nodig is om naar 1350 bedden op te schalen, maar ook dat wordt al lastig."
KPMG en VU: Nederland moet kiezen voor indammen
Nederland zou moeten kiezen voor het indammen van het coronavirus in plaats van vast te houden aan een strategie van het opbouwen van groepsimmuniteit, melden KPMG en de Vrije Universiteit op basis van een onderzoek. Dit biedt volgens hen "significante voordelen voor zowel economie als volksgezondheid".
Het huidige testen en bron- en contactonderzoek is volgens de onderzoekers 'suboptimaal' en zou moeten worden aangescherpt. Een actievere indamstrategie, waarbij het reproductiegetal duurzaam kleiner is dan 1 en waarbij het virus zich dus niet verder verspreidt, levert in de jaren tot 2022 een bedrag op van 123 miljard euro voor de Nederlandse economie, claimen de onderzoekers. Zij stellen ook dat zo'n aanpak mogelijk 50.000 dodelijke slachtoffers voorkomt.
KPMG Health vindt dat testuitslagen sneller beschikbaar moeten komen en dat er moeten worden ingezet op het opsporen van minimaal 80 procent van de contacten van een zieke. Ook moet veel meer worden getest, juist ook bij lichte klachten. Verder moeten besmettingen uit het buitenland worden geminimaliseerd en zouden mensen die op Schiphol aankomen verplicht moeten worden getest, vinden de onderzoekers.
Het RIVM weet zelf ook dat het beter kan. Hoofd infectieziektebestrijding Jaap van Dissel zei eerder tegen de NOS: "Een van de uitgangspunten is het optimaliseren van het bronnen- en contactonderzoek. Dat geeft ruimte. Dat betekent dat mensen het moeten melden als er klachten zijn en het tweede is de snelheid. Daar zien we mogelijkheden om te verbeteren."
Ook India versoepelt, maar de cijfers lopen nog steeds op
In India zijn de afgelopen dag 11.458 mensen besmet geraakt met het coronavirus, het grootste aantal besmettingen in een dag tot nu toe. Met meer dan 300.000 besmettingen en bijna 9000 doden behoort India tot de groep landen met de meeste coronabesmettingen. Na de VS, Brazilië en Rusland is India het vierde land op de lijst met de meeste coronabesmettingen. En de piek is nog niet in zicht.
Toch begon het land deze week met versoepelingen. Iedereen mag weer aan het werk, maar vooral in de grote steden raken ziekenhuizen, crematoria en begraafplaatsen steeds voller, merkte onze correspondent Aletta André in New Delhi.
Crisis raakt Telstar: voortaan boterhammen mee
Voetbalclub Telstar uit IJmuiden bezuinigt en ontslaat vier medewerkers om de tekorten door de coronacrisis het hoofd te bieden. De eerstedivisionist moet 300.000 euro minder te besteden, zegt algemeen directeur Pieter de Waard: "We lopen kaartverloop, sponsorinkomsten en horeca-inkomsten mis." De hele organisatie wordt geraakt, ook de spelers zullen het gaan merken. "We stoppen met ontbijt en lunch op de club", aldus De Waard. "Iedereen moet weer zijn eigen lunchpakket meenemen."
RIVM-experts: ruimte om te versoepelen bijna op
De roep om de coronamaatregelen verder te versoepelen, wordt steeds luider. Deze week waren het de sekswerkers en kermisexploitanten die wilden dat de coronamaatregelen eerder worden opgeheven. Maar volgens het RIVM is de ruimte om verder te versoepelen ongeveer op.
"Zodra het ijs gaat kraken moet je een stap terugdoen", zeggen hoofd infectieziektebestrijding Jaap van Dissel en Jacco Wallinga, verantwoordelijk voor de rekenmodellen. De NOS sprak met hen over wat er gebeurt als er een vaccin is en over het advies over reizen met het vliegtuig, dat er deze week op verzoek van het kabinet kwam.
Meer coronagevallen in Chinese hoofdstad
Elf woonwijken in het zuiden van de Chinese hoofdstad Peking zijn afgesloten vanwege een nieuwe hoeveelheid coronagevallen. Volgens de autoriteiten zijn er 45 besmettingsgevallen te linken aan de Xinfadi-vleesmarkt. Negen scholen en kleuterscholen in de buurt zijn gesloten en sportevenementen zijn afgelast. Zo'n 10.000 mensen worden getest.
De autoriteiten zijn bang voor een opleving van het virus, vooral nu het gaat om nieuwe binnenlandse besmettingen. De meeste nieuwe gevallen in China van de afgelopen maanden waren Chinezen die uit het buitenland naar huis terugkeerden. Gisteren werden al zes grote voedselmarkten in Peking gesloten na de ontdekking van twee zieken, mannen die op een onderzoekscentrum voor vlees werkten en de markten hadden bezocht.
Beluister de uitleg van onze correspondent in het NOS Radio 1 Journaal:
VVD, GroenLinks en ChristenUnie houden online-congres
Vanwege de coronacrisis komen vandaag drie politieke partijen met een onlinecongres om hun achterban toe te spreken. De VVD, GroenLinks en de ChristenUnie houden een live-sessie met onder meer hun partijleiders. Hoe de uitweg uit de coronacrisis eruit moet komen te zien, zal bij alle drie de congressen aan de orde komen. GroenLinks nam gisteren al een voorschot. De hogere zorgkosten moeten worden betaald uit de winstbelasting voor bedrijven, niet met hogere premies, vindt de partij.
Tsjechië maandag weer open, maar niet voor iedereen
Tsjechië opent maandag zijn grenzen voor de inwoners van bijna alle EU-landen plus Zwitserland en Liechtenstein. Burgers van België, Portugal, Groot-Brittannië, Zweden en de Poolse provincie Silezië, die in het noorden aan Tsjechië grenst, mogen het land nog niet in.
Praag beschouwt onder meer Silezië nog als risicogebied. De indeling in veilige groene, gemiddeld riskante gele en gevaarlijke rode landen wordt wekelijks aangepast. Dat Tsjechische 'stoplichtmodel' leidt wel tot verbazing. Mensen vragen zich op de sociale media af hoe bijvoorbeeld het controleren van Sileziërs en overige Polen in zijn werk zal gaan en waarom Portugezen moeten wegblijven, terwijl dat land betere corona-statistieken kan overleggen dan Spanje en Italië.
De Jonge: "Crisis is groot pleidooi voor minder markt en meer centrale regie"
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil dat de zorg na de coronacrisis anders wordt ingericht. In een interview met het AD is hij kritisch over de marktwerking in de zorg: "De centrale overheid moet soms een dwingende en sturende rol hebben. Dat merk je nu op alle fronten." De minister vindt dat alle soorten zorg straks vergaand moeten blijven samenwerken: "Deze crisis is één groot pleidooi voor minder markt, meer samenwerking en meer centrale regie." Hoe de vicepremier dat wil doen, gaat hij met de Kamer bespreken.
De Jonge erkent dat er de afgelopen periode fouten zijn gemaakt. Hij noemt het "pijnlijk en intens verdrietig" dat er in verpleeghuizen veel mensen gestorven zijn. "Maar de kritiek over spullen en testen, ik hoor het allemaal, maar denk wel: jongens, er was een explosie van schaarste overal. We hebben alles gedaan wat in ons vermogen lag." Hij benadrukt dat de zorg "geen moment opgewassen was tegen de pandemie".
Volgens de minister wordt er op dit moment gewerkt aan een 'ijzeren voorraad' van beschermingsmiddelen en wordt de IC-capaciteit uitgebreid, zodat Nederland goed voorbereid is op een eventuele tweede golf. Tot er een vaccin is, blijft het volgens De Jonge nodig om de 1,5 meter afstand te houden: "Je hoort dagelijks wel ergens: kan die en die branche niet meer open? Dan zeg ik: dat virus heeft geen economie gestudeerd en wil gewoon overspringen van mens op mens."
Hoe zit het met vliegen in coronatijd?
Verplicht een mondkapje op en een veiligheidscheck, maar er hoeven geen stoelen te worden vrijgehouden om afstand te kunnen bewaren. Dat is in het kort wat het kabinet gisteren besloot, op basis van een advies van het RIVM, over vliegen in coronatijd.
Maar hoe zit het nou precies met de besmettingskansen in een vliegtuig? Wie bepaalt eigenlijk wat mag? En waarom mogen we niet met meer dan dertig personen in een theater of restaurant, maar wel in een vliegtuig? Bekijk deze video van onze NOS op 3-redactie:
Poolse grenzen weer open voor EU-burgers
Polen opende gisteren al zijn grenzen met Litouwen en heeft dat om middernacht ook gedaan voor andere EU-burgers. Net als Nederland begon het land een paar weken geleden met het versoepelen van de coronamaatregelen om de economie weer op gang te helpen. Zo mochten hotels, winkelcentra, restaurants, cafés, kappers en schoonheidssalons al weer klanten ontvangen. Vanaf dinsdag worden internationale vluchten weer toegelaten.
Controles aan de grenzen met Oekraïne, Wit-Rusland en de Russische enclave Kaliningrad blijven wel in stand. In Polen staat het aantal coronabesmettingen op ruim 28.000 en er zijn 1222 doden gemeld.
Brazilië telt nu meer doden dan Groot-Brittannië
Brazilië is Groot-Brittannië voorbij wat betreft het aantal coronadoden. Het land heeft na de Verenigde Staten het hoogste sterftecijfer, blijkt uit gegevens van het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid. Het dodental door corona is er opgelopen tot bijna 42.000. In Groot-Brittannië zijn ruim 41.500 mensen aan het virus bezweken.
Als je kijkt naar de omvang van de bevolking zijn de cijfers voor Brazilië gunstiger. Het land heeft ongeveer 210 miljoen inwoners. Per miljoen mensen ligt het dodental op 192. Veel Europese landen kennen een hoger getal, meldt het Europese centrum voor Ziektepreventie.
Suriname vraagt Nederland om hulp
Suriname heeft Nederland officieel om hulp gevraagd bij het bestrijden van de corona-uitbraak in het land. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat inventariseren welke hulp nodig is. In Suriname zijn 187 mensen positief getest op het virus. Gisteren werd bekend dat er nu drie mensen aan de ziekte zijn overleden.
Suriname telt veertig IC-bedden en er is een tekort aan IC-verpleegkundigen. Anderhalve week geleden ging het land in lockdown. Ook is er een avondklok ingesteld.
Een nieuw liveblog
Welkom in het liveblog van zaterdag 13 juni. Het liveblog van gisteren, vrijdag 12 juni, is hier terug te vinden.