Andries Jonker
NOS Voetbal

Crisis raakt Telstar hard: vier ontslagen en voortaan zelf lunchpakket maken

"Telstar moet de broekriem aanhalen", kopte de club uit Velsen-Zuid vrijdag op de clubsite. De nummer tien van het onvoltooide seizoen 2019/2020 wordt hard geraakt door de coronacrisis en gaat daarom snoeien in de begroting. Het gevolg is dat vier medewerkers zullen worden ontslagen.

"Concreet betekent het dat we 300.000 euro uit de begroting halen", aldus algemeen directeur Pieter de Waard in Langs de Lijn En Omstreken. "Vier medewerkers zijn betrokken en twee vacatures gaan we niet invullen."

Door nu in te grijpen wil Telstar volgens De Waard vooruitlopen op het scenario dat de eerste helft van het komende seizoen zonder publiek wordt gespeeld. "We lopen kaartverloop, sponsorinkomsten en horeca-inkomsten mis", aldus De Waard.

'Iedereen moet eigen lunchpakket meenemen'

De hele organisatie van Telstar wordt door de crisis geraakt. Ook de spelers zullen het volgens de algemeen directeur gaan merken. "We stoppen met ontbijt en lunch op de club", aldus De Waard. "Iedereen moet weer zijn eigen lunchpakket meenemen."

Pieter de Waard

Trainer Andries Jonker ervaart de impact van de crisis. "Het gaat natuurlijk niet goed", zegt hij. "De club moet in de eerste plaats voortbestaan en dat gaat vóór het budget van het eerste elftal. Dat begrijp ik."

Keeperstrainer Cor Varkevisser is een van de medewerkers die vertrekt. De oud-keeper opende in januari een grand-café in IJmuiden. "Dat was zes weken een heel groot succes...", aldus Jonker. Toen kwam de coronacrisis.

'Niet alleen een Telstar-dossier'

De inkomsten voor zijn rol als keeperstrainer bij Telstar wogen voor Varkevisser niet meer op tegen zijn afwezigheid in het grand-café. "Als ik hier personeel moet neerzetten, kost dat ook geld", vertelt de 38-jarige Varkevisser vanuit zijn grand-café Staal.

Telstar is niet de enige club in het betaald voetbal die financieel een pas op de plaats moet maken. Eerder al kondigden onder meer Ajax, Feyenoord, Heracles, Sparta, FC Groningen, PSV, FC Utrecht, PEC en sc Heerenveen een tijdelijke salarisverlaging voor de spelersgroep aan.

"Het is geen exclusief Telstar-dossier", zegt ook Pieter de Waard. "Iedereen heeft ermee te maken, maar niet iedereen brengt het in de openbaarheid. Wij wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl