NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Grapperhaus: verdere versoepeling maatregelen zit er voorlopig niet in

 • Er komt vooralsnog geen versoepeling van de coronamaatregelen, ook niet voor mensen met een contactberoep, zoals kappers.
 • RIVM: sinds maandag zijn 88 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en zijn 48 nieuwe sterfgevallen gemeld.
 • Op de intensivecareafdelingen liggen nu 861 Nederlandse coronapatiënten. Dat zijn er 44 minder dan gisteren.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
 • Liveblog gesloten

  Het liveblog is gesloten. Het coronanieuws van woensdag 29 april is te zien een nieuw liveblog.

 • Individuele muziekles mag met anderhalvemeterregel

  Individuele muziekles is ondanks de coronamaatregelen toegestaan, mits de voorschriften van het RIVM worden toegepast. Minister Van Engelshoven heeft dat laten weten in antwoord op vragen uit de Kamer en de muzieksector. Groepslessen mogen nog niet: die vallen onder het verbod op samenkomsten dat geldt tot 19 mei. Muziekscholen en -verenigingen, orkesten en koren kunnen dus nog niet gezamenlijk repeteren of optreden.

  De koepel voor amateurmuziek KNMO adviseert daar waar het mogelijk is individuele muzieklessen weer te op te starten met inachtneming van de inmiddels bekende regels, zoals anderhalve meter afstand houden.

 • Van Nieuwenhuizen wil dat Europese landen garant staan voor vliegvouchers

  Minister Cora van Nieuwenhuizen wil dat Europese landen garant gaan staan voor vouchers die luchtvaartmaatschappijen momenteel bij wijze van uitzondering mogen uitgeven ter compensatie van een geannuleerde vlucht. Dat meldt zij aan de Tweede Kamer, waar D66 vragen over de kwestie had gesteld.

  Passagiers hebben volgens EU-regels recht op een vervangende vlucht, of terugbetaling van de ticketprijs binnen zeven dagen, als hun vlucht wordt geannuleerd. Maar omdat het vliegverkeer door de coronacrisis vrijwel is stilgevallen, dreigt die verplichting veel luchtvaartmaatschappijen in problemen te brengen.

  De mogelijkheden tot omboeken zijn zeer beperkt en een verplichte terugbetaling van alle tickets zou veel bedrijven financieel de nek omdraaien. Van Nieuwenhuizen wijst erop dat alleen al Air France-KLM volgens analisten zo'n 3 miljard euro aan terug te betalen opbrengsten op de balans heeft staan.

  Daarom knijpen veel landen, waaronder Nederland, een oogje toe als luchtvaartmaatschappijen vouchers geven in plaats van cash. Zij kunnen terugbetaling daarmee maximaal een jaar uitstellen. Klanten lopen wel het risico met lege handen te staan bij een faillissement. Van Nieuwenhuizen noemt dat "een punt van zorg".

  Naast de garantstelling pleit Van Nieuwenhuizen ook voor een Europees garantiefonds voor vliegtickets voor de langere termijn. Passagiers zouden via een toeslag in hun vliegticket een bijdrage leveren aan het fonds.

 • Grapperhaus: we zijn er nog lang niet, we moeten blijven volhouden

  Minister Ferd Grapperhaus van Justitie vindt dat de Nederlanders zich afgelopen weekeinde en op Koningsdag "voorbeeldig hebben gedragen". Dat zei hij na afloop van de wekelijkse bijeenkomst met burgemeesters in Utrecht tegen journalisten. "Wij zien wel dat mensen meer naar buiten gaan, maar zij hielden zich wel overwegend aan de hygiëneregels en de anderhalve meter afstand. Zij nemen de regels heel serieus. Ik heb er vertrouwen in dat dit zo blijft."

  De ministers en de burgemeesters denken wel dat mensen meer de grenzen opzoeken. Grapperhaus waarschuwt dat een verdere versoepeling van de maatregelen er voorlopig niet inzit. "Dit zijn de maatregelen zoals ze zijn. Het is duidelijk dat wij inmiddels een heel eind zijn gekomen, maar we zijn er nog lang niet. Het is een lang traject en dat weten wij ook. We moeten blijven volhouden."

  Grapperhaus krijgt steun van de burgemeesters, zei de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. "Wij moeten waakzaam blijven. We zien nog steeds dat mensen ziek worden en doodgaan. Er is een verbetering, maar die gaat langzaam. We moeten beheersbare stappen zetten."

 • Groot-Brittannië bedankt jarige Tom Moore voor ingezamelde miljoenen

  Rondjes en rondjes liep hij, de 99-jarige veteraan Tom Moore. Voor de zorg, om te helpen tijdens de coronacrisis. Nu hij donderdag 100 wordt, tonen Britten massaal hun dankbaarheid. Met verjaardagskaarten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Groot-Brittannië bedankt jarige Tom Moore voor ingezamelde miljoenen
 • Laagste aantal nieuwe ziekenhuisopnames New York in maand tijd

  De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, heeft gezegd dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames in de staat dinsdag gezakt is tot het laagste in een maand tijd. Het driedaagse gemiddelde van nieuwe opnames daalde naar 953. Het is de eerste keer dat het aantal lager is dan 1000 sinds eind maart.

  Cuomo kijkt met deze dalende cijfers voorzichtig naar het heropenen van zijn staat. In New York is er nog een lockdown van kracht tot minstens 15 mei.

  In de Verenigde Staten zijn meer dan 56.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Bijna de helft van de doden viel in de staat New York.

 • Helft Nederlanders wil kappers open, brede steun andere maatregelen

  De meeste Nederlanders hebben nog altijd vertrouwen in de aanpak van de coronacrisis. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van Nieuwsuur.

  Van de ruim duizend ondervraagden vindt 76 procent dat het kabinet goede maatregelen neemt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vijf weken geleden was dat 81 procent. Het RIVM krijgt van 78 procent een positief oordeel. Dat was vorige maand 88 procent.

  Over specifieke maatregelen zijn de meningen meer verdeeld. Bijna driekwart van de Nederlanders vindt het goed dat de basisscholen 11 mei (deels) heropenen en de meesten steunen het dichtblijven van horeca en het annuleren van grote evenementen.

 • Nooit meer handen schudden? 'We moeten bedenken wat het dan wordt'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nooit meer handen schudden? 'We moeten bedenken wat het dan wordt'
 • Vicepresident Pence negeert regel ziekenhuis om mondkapje te dragen

  In de Verenigde Staten wordt verbaasd gereageerd op het ontbreken van een mondkapje bij vicepresident Pence, tijdens een bezoek aan een ziekenhuis. Pence kreeg vandaag een rondleiding door de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota. Het ziekenhuis eist van iedereen het dragen van een mondkapje, maar Pence droeg dat niet. De andere mensen uit zijn gezelschap droegen wel gezichtsbescherming.

  Het ziekenhuis liet op Twitter weten dat het Pence heeft gevraagd een mondkapje te dragen, maar dat bericht werd een half uur na plaatsing weer verwijderd, meldt CNBC. Pence liet later weten dat hij geen mondkapje droeg omdat hij het coronavirus niet heeft. "Ik word als vicepresident regelmatig getest, en iedereen om mij heen is ook getest."

  Vicepresident Pence (VS) heeft als enige geen mondkapje op Reuters
 • Kijk fragmenten terug uit de uitzending Het coronavirus: feiten en fabels

  Verspreidt het coronavirus zich door de lucht? Beschermen zelfgemaakte mondkapjes tegen covid-19? Kan ik het virus oplopen via mijn kat?

  De NOS kreeg ruim 10.000 van dit soort vragen toegestuurd voor de tv-uitzending Het coronavirus: feiten en fabels. De antwoorden van deskundigen zijn terug te kijken in dit artikel met verschillende video's uit de uitzending.

 • Straaljagers boven New York bedanken de hulpdiensten

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vliegshow boven New York voor hulpdiensten
 • Het coronavirus: feiten en fabels gaat online verder

  De tv-uitzending van Het coronavirus: feiten en fabels is nu afgelopen. Op internet gaat de uitzending verder en worden nog meer vragen beantwoord:

 • Hoofdeconoom ING: groot deel Nederlanders voelt coronacrisis in portemonnee

  Ook de economische gevolgen van de coronacrisis worden besproken in het tv-programma Het coronavirus: feiten en fabels. Het publiek kan vragen stellen aan Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING en aan Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland. Volgens Blom voelt een heel groot deel van de Nederlanders deze crisis in de portemonnee.

  Jacco Vonhof merkt op dat er weinig beweging is qua versoepeling van de maatregelen voor bijvoorbeeld contactberoepen, zoals de kapper. Dat leidt er volgens hem toe dat burgers een perspectief missen.

  Zowel Vonhof als Blom denken dat een extra steunpakket voor bedrijven niet uit kan blijven. "Door extra hulp aan bedrijven te bieden voorkom je een domino-effect in de economie'', zegt ING-econoom Blom. Nu ligt de economie stil, maar daar komt volgens haar uiteindelijk wel een einde aan. "Alleen krijg je dan te maken met vervolgschade. Zoals mensen die wel geld willen besteden, maar het niet meer kunnen."

 • De kappers willen liefst vandaag nog open

  Kappers willen zo snel mogelijk weer klanten in de zaak. De branchevereniging stelt voor dat kappers en klanten mondkapjes gaan dragen. Maar minister Van Rijn wil deze vooralsnog bewaren voor de gezondheidszorg.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De kappers willen liefst vandaag nog open
 • Burgemeester Aboutaleb: kijk naar tijdslot voor strandbezoek

  Nu komen de sociale aspecten van de coronacrisis aan bod in het tv-programma Het coronavirus: feiten en fabels. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam pleit voor een verruiming van werktijden om personeel van bedrijven te spreiden. Digitaal werken is volgens hem iets waar we over na moeten denken, ook voor na de crisis.

  Voor kinderen die al lang thuiszitten zouden er zomerscholen moeten komen, vindt Aboutaleb.

  De Rotterdamse burgemeester vindt ook dat we moeten kijken naar strandbezoeken op een bepaald tijdslot per gezin. "Of een bezoek aan Blijdorp, dat een gezin om negen uur aankomt en het volgende gezin om tien over negen bijvoorbeeld", zo schetst hij.