Aangepast

Helft Nederlanders wil kappers open, brede steun andere maatregelen

De meeste Nederlanders hebben nog altijd vertrouwen in de aanpak van de coronacrisis. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van Nieuwsuur.

Van de ruim duizend ondervraagden vindt 76 procent dat het kabinet goede maatregelen neemt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vijf weken geleden was dat 81 procent. Het RIVM krijgt van 78 procent een positief oordeel. Dat was vorige maand 88 procent.

Over specifieke maatregelen zijn de meningen meer verdeeld. Bijna driekwart van de Nederlanders vindt het goed dat de basisscholen 11 mei (deels) heropenen en de meesten steunen het dichtblijven van horeca en het annuleren van grote evenementen.

Nog minder dan de helft steunt het verbod op contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten. Bijna de helft, 45 procent, zegt het nadrukkelijk oneens te zijn met deze maatregel. En duidelijk minder positief is men ook over het blijvende verbod op bezoek in verpleeghuizen.

Percentage Nederlanders dat het eens is met deze maatregelen

De basisscholen gaan op 11 mei weer (deels) open 73%
De middelbare scholen blijven gesloten (in ieder geval tot 1 juni) 71%
De horeca blijft gesloten 70%
Grote evenementen gaan niet door (in ieder geval tot 1 september) 89%
Bezoek in verpleeghuizen blijft verboden 64%
Mensen is opgeroepen zo veel mogelijk thuis te blijven werken 87%
Contactberoepen (zoals kappers) blijven gesloten 48%
Zo veel mogelijk binnen blijven en niet naar buiten gaan 73%

Over het verbod op bezoek aan mensen in verpleeghuizen zijn vooral ouderen kritisch. Slechts 57 procent van de 55-plussers is het met die maatregel eens, tegen 68 procent van de Nederlanders tussen de 18 en 34. "Een interessant verschil, wellicht is het zo dat ouderen vinden dat ze zelf het meest geraakt worden door deze maatregel", zegt onderzoeker Sjoerd van Heck van Ipsos. "Een deel zit misschien zelf al in het verpleeghuis of heeft kennissen of vrienden die zelf ook oud zijn en in een verpleeghuis wonen."

Gisteren liet minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weten dat vanaf 11 mei een eerste groep verpleeghuizen onder strenge voorwaarden bezoekers mag toelaten. Daarover neemt hij op 6 mei een besluit.

Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, zegt verrast te zijn door deze aankondiging en wil dat er eerst voldoende tests voor cliënten en personeel en genoeg beschermende middelen beschikbaar zijn. Ook zou de afvlakking van het aantal nieuwe coronabesmettingen in verpleeghuizen eerst langere tijd moeten doorzetten.

Kapper dicht arbitrair?

Zoals gezegd zijn veel mensen het oneens met het blijvende verbod op contactberoepen. "Mogelijk vinden mensen het een wat arbitraire maatregel", zegt Van Heck. Zo mag je bijvoorbeeld wel naar de tandarts, maar dus niet naar de kapper. "Wat is dan precies een contactberoep?"

Ook op dit punt verschillen jongeren en ouderen iets van mening. Van de jongeren steunt 55 procent de maatregel, van de mensen boven de 55 jaar, 43 procent. De deskundigen uit het Outbreak Management Team (OMT) hebben aangekondigd dat ze in hun eerstvolgende advies aan het kabinet - volgende week - zullen ingaan op mogelijkheden om de maatregelen voor contactberoepen te versoepelen. Daarbij wordt ook gekeken naar de inzet van beschermingsmiddelen.

Bij de andere maatregelen loopt de mate van steun van de verschillende leeftijdsgroepen nauwelijks uiteen, zegt Van Heck. "Zelfs met de oproep om zoveel mogelijk binnen te blijven zijn jongeren en ouderen het bijna net zo vaak eens, terwijl je misschien zou verwachten dat jongeren daar kritischer over zijn dan ouderen".

Van Frankrijk, tot Duitsland, Oostenrijk en Spanje: overal in Europa worden strikte maatregelen inmiddels versoepeld. Vaak hand in hand met verplichte mondkapjes. In Frankrijk kondigde de minister-president zelfs aan dat de strenge lockdown op 11 mei wordt beëindigd.

Versoepeling maatregelen in de landen om ons heen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl