NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

VWS: 'Perfecte app is er nog niet' • Tot nu toe 19 miljard voor steunmaatregelen

 • Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 83, meldt het RIVM. Dat zijn er 59 minder dan gisteren.
 • De IC's zijn iets minder belast: er liggen 1176 coronapatiënten op de IC's: 1125 in Nederland en 51 in Duitsland.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus. En lees hier meer over de laatste cijfers.
 • Het liveblog van zaterdag 18 april is hier terug te vinden.
Liveblog gesloten
 • Tsjechische president wil grenzen zeker een jaar gesloten houden

  De Tsjechische president Milos Zeman wil de Tsjechische grenzen zeker een jaar gesloten houden. Dat meldt persbureau DPA op basis van een radio-interview. "Door de grenzen te sluiten willen we voorkomen dat mensen naar Tsjechië komen en het coronavirus meenemen."

  Reisbureaus willen liever dat Tsjechen wel naar de populaire vakantiebestemmingen Kroatië en Slowakije kunnen reizen. In die landen zijn er relatief weinig corona-besmettingen.

  Halverwege maart werden in Tsjechië strenge maatregelen afgekondigd: bijna niemand mag het land in of uit. Met uitzondering van mensen die over de grens werken, vrachtwagenchauffeurs die goederen moeten leveren en (medische) noodgevallen.

 • Israëliërs protesteren - op afstand - tegen Netanyahu

  In Tel Aviv hebben naar schatting 2000 Israëliërs geprotesteerd tegen premier Netanyahu. Daarbij hielden ze zich over het algemeen aan de coronaregels om twee meter afstand van elkaar te houden. Dat was ook geëist door de politie.

  De betogers beschuldigen Netanyahu ervan dat hij de democratie uitholt. Zo zou hij de coronacrisis misbruiken om uit handen van justitie te blijven. Hij wordt aangeklaagd voor corruptie, maar de rechtszaak tegen hem werd onlangs uitgesteld vanwege de coronamaatregelen die in rechtbanken gelden.

  De demonstranten namen de voorgeschreven sociale afstand in acht EPA
 • Landsadvocaat: geen van de apps voldoet nu aan eisen

  Geen van de zeven mogelijke anti-corona-apps voldoet nog aan de vooraf opgestelde eisen. Dat schrijft de landsadvocaat Reimer Veldhuis, die de app onder andere toetste op privacy, in zijn rapport.

  Ook kan de landsadvocaat op basis van de aangeleverde stukken niet vaststellen dat aan alle eisen van de privacywet AVG wordt voldaan. Zo kan volledige anonimiteit van gebruikers nog niet worden gegarandeerd. "Daarmee is echter niet gezegd dat niet alsnog aan de AVG kan worden voldaan", stelt het rapport. "Dat vergt doorontwikkeling en een meer gedetailleerde uitwerking van de voorstellen."

  De landsadvocaat benadrukt ook dat door de beperkte tijd de gebruikelijke gesprekken met de ontwikkelaars niet zijn gevoerd. "Bij onze analyse hebben wij ons zoveel mogelijk gebaseerd op de documentatie die aan ons ter beschikking is gesteld."

 • 'Topsport is klaar voor verruiming regels, maar we wachten af'

  Met enige jaloezie kijken Nederlandse topsporters naar Duitsland, waar de trainingscentra wel open zijn en de topsporters wel gewoon kunnen trainen. In Nederland zijn de trainingscentra in verband met de coronacrisis sinds half maart gesloten. In Duitsland kunnen de topsporters wel op de nationale trainingscentra terecht, zij het onder strikte voorwaarden.

  Tal van topsporters hebben laten weten dat ze staan te trappelen om weer te beginnen. De technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF Maurits Hendriks heeft bij het kabinet gepleit voor verruiming van de trainingsmogelijkheden voor topsporters.

  Hij hoopt dat de trainingslocaties op korte termijn weer toegankelijk zijn voor zijn atleten:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hendriks: 'Als kabinet de ruimte geeft, dan is de topsport er klaar voor'
 • Eigenaar camping Italië: 'We lijden forse schade'

  Veel mensen vragen zich af of een vakantie naar Italië er nog wel in zit, nu het land zo zwaar getroffen is. Aan de Italiaanse ondernemers zal het niet liggen, want zij staan te springen om toeristen weer te verwelkomen. Toerisme levert Italië zo'n 60 miljard euro op, goed voor 13 procent van het jaarlijkse inkomen.

  Vanaf 4 mei gaat Italië langzaam weer open. De toeristenbranche bereidt zich voor op toeristen die in de zomer zouden kunnen komen, al is het maar de vraag of en wanneer toeristen het land weer in mogen. "Het is voor ondernemers vooral hopen dat de toeristen komen, zodat de schade zoveel mogelijk beperkt kan worden", zegt correspondent Mustafa Marghadi.

  Bij veel mensen is er angst om naar Italië te reizen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Eigenaar camping in Italië: 'We lijden forse schade'
 • Dumoulin: 'Limburgse heuvels geen goede voorbereiding op Tour'

  Wielrenner Tom Dumoulin houdt er rekening mee dat hij zijn doelen voor de Tour de France moet gaan bijstellen. Als er al een uitgestelde Tour wordt verreden aan het einde van de zomer.

  Vanwege het coronavirus zit een hoogtestage er niet in, voor de nummer 2 van de Tour de France in 2018. "Als ik tot de Tour alleen maar een beetje op zeeniveau door de Limburgse heuvels kan fietsen, dan is mijn voorbereiding te gebrekkig om op te boksen tegen renners die in Andorra en Colombia trainen, op hoogte en in de bergen", zegt Dumoulin.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dumoulin: 'Limburgse heuvels geen goede voorbereiding op Tour'
 • Ministerie VWS: 'De perfecte app is er nog niet'

  Het kabinet beslist dinsdag over hoe het verder gaat met de inzet van corona-apps. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Er zijn dit weekend zeven apps getest door tientallen onafhankelijke experts tijdens een zogenoemde 'appathon'. "De perfecte app is er nog niet", zegt een woordvoerder van het ministerie. Het doel was ook niet om een winnende app aan te wijzen, maar om zeven partijen de kans te geven hun voorstel te presenteren en te verbeteren, staat in een aparte verklaring.

  Experts brengen vandaag en morgen een advies uit over de apps aan het kabinet. Zo heeft de landsadvocaat met zogenoemde 'privacy-analyses' de voorstellen getoetst op privacy en heeft KPMG onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de verschillende broncodes en de beveiliging. Ook komt de Autoriteit Persoonsgegevens morgen met advies.

  De experts die meekeken met de 'appathon' uitten eerder vandaag tegenover de NOS forse kritiek op de appbouwers:

 • Mondkapjes-pop-upstore doet goede zaken

  Het Parool sprak vandaag met de eigenaar van de mondkapjeswinkel die dit weekend opdook in de Amsterdamse Jordaan. Volgens Hank Sweep doet hij goede zaken. "Mensen komen zelfs van buiten Amsterdam", zegt hij tegen de krant. Er kwam ook veel kritiek los omdat hij mondkapjes verkoopt waar schaarste van is en omdat de autoriteiten (mede om die reden) mondkapjes voor niet-zorgmedewerkers afraden.

  In de winkel krijgt Sweep naar eigen zeggen alleen maar positieve reacties. Tot de Parool-verslaggever langskwam. Op dat moment loopt er een man langs de winkel die door de deur schreeuwt 'Geld verdienen over andermans rug! Ga je schamen!'. Volgens Sweep de eerste negatieve reactie. Volgens hem is er ook helemaal geen schaarste aan de mondkapjes die hij verkoopt. Ze komen uit China: "Geen enkel probleem." Ook met de prijs die hij vraagt (9 euro per stuk) is volgens hem niks mis.

 • China-correspondent bezoekt verlaten noodhospitaal Wuhan

  De meeste noodziekenhuizen in de Chinese stad Wuhan zijn leeg en worden opgedoekt. Op het hoogtepunt van de coronacrisis lagen in het ziekenhuis dat correspondent Sjoerd den Daas onlangs bezocht 1500 patiënten. Wuhan is de stad waar het covid-19-virus ontstond. De stad komt weer tot leven, maar blijft bang voor een nieuwe uitbraak.

  De markt waar grofweg twee derde van de eerste gemelde coronagevallen zijn oorsprong vindt, is een streng beveiligd bastion geworden. Verslag doen is er lastig, beschrijft onze correspondent in zijn reportage. "Weg met die camera!" Op een andere plek, een versmarkt aan de rand van de stad, is hij ook niet welkom. Een van de bezoekers schreeuwt: "Wegwezen, jullie klote-Amerikanen. Jullie hebben het virus hier gebracht."

  Correspondent Sjoerd den Daas bezoekt een noodziekenhuis in de Chinese stad Wuhan:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Op de top lagen hier in dit noodhospitaal zo'n 1500 patiënten'
 • Italië en Frankrijk melden minder doden en nieuwe besmettingen

  In Italië zijn door het coronavirus zondag 433 doden gemeld, tegenover 482 op zaterdag. Ook het aantal nieuwe besmettingen loopt minder hard op. De cijfers laten een dalende trend zien. Italië is na Spanje in Europa het hardst getroffen door het coronavirus.

  Ook in Frankrijk daalt het aantal nieuwe besmettingen en het aantal doden dat gemeld wordt. In de afgelopen 24 uur zijn er 395 patiënten overleden gemeld aan de gevolgen van de virusinfectie.

  Al waarschuwt de Franse premier Édouard Philippe voor te veel optimisme. Tegen persbureau Reuters zegt hij dat de terugkeer naar het oude leven van voor de coronacrisis vermoedelijk nog een hele tijd op zich zal laten wachten. Frankrijk zit sinds vijf weken in lockdown, de maatregelen blijven van kracht tot 10 mei.

 • Verzorgingshuis hoopt dat maatregelen niet worden versoepeld

  Verzorgingshuis Hoogstaate in Sittard besloot al vroeg de deuren te sluiten toen het coronavirus werd vastgesteld. Toch stierven er 29 mensen.

  De zorginstelling hoopt dat de maatregelen rond verzorgingshuizen niet worden aangepast door het kabinet. Nu er geen familie op bezoek komt, probeert het personeel te voorkomen dat de 150 bewoners vereenzamen.

  Bestuurder Roel Goffin van Zuyderland zorgcentra vindt het te vroeg om de maatregelen te versoepelen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Fase van versoepelde maatregelen nog niet aangebroken'
 • Welke opties bekijken de experts van het OMT?

  Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, buigt zich morgen over de mogelijkheden om de coronamaatregelen te versoepelen. Daarbij ligt een waslijst aan vragen op tafel, die beantwoord moeten worden voordat het OMT met een advies aan de regering komt.

  De experts stellen in hun advies van 14 april dat heropening van basisscholen en kinderdagverblijven waarschijnlijk weinig effect zal hebben op het aantal IC-bedden dat nodig is. Bij middelbare scholen ligt dat anders, omdat die vaak uit een hele regio leerlingen trekken.

  Het OMT krijgt ook de vraag voorgelegd welke 'terugvalopties', zoals "gedeeltelijke opening van scholen met aanvullende regels" denkbaar zijn. En de experts bekijken bij welke medische omstandigheden de contactberoepen, de horeca en de detailhandel hun activiteiten kunnen oppakken. Het team gaat ook meer duidelijkheid scheppen over de exitstrategie en de besmettingsgraad, het aantal mensen dat besmet wordt door één patiënt. Als die lager ligt dan 1, dooft de epidemie langzaam uit.

 • 'De eerste reis naar een Belgisch dorp lijkt al een tocht naar Mali'

  Europacorrespondent Saskia Dekkers van Nieuwsuur reisde de afgelopen tijd per auto door Europa. Ze bezocht het Belgische Essen en Antwerpen en de Franse stad Mulhouse om reportages te maken en schreef haar ervaringen op: "De eerste reis naar een Belgisch dorpje lijkt al een tocht naar Mali."

  Volgens de correspondent is het gewone in deze coronatijd bijzonder geworden, zoals het oversteken van de grens. "De Belgische grensovergang van Hazeldonk passeerden we altijd geruisloos. Nu staat er een file. Zeven politiewagens en nog meer politiebeambten controleren alle auto's. Ook de onze. Onze officiële papieren met stempels blijken niet genoeg. Pas als een agent onze kofferbak opent en de camera ziet, krijgen we groen licht."

  Bekijk hieronder een van de reportages uit Frankrijk:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het virus was als benzine op brandend stro'
 • Spanje meldt laagste aantal doden in een maand

  In Spanje zijn er in de afgelopen 24 uur 410 doden gemeld. Dat is het laagste getal in bijna een maand. Dit meldt het Spaanse ministerie van Volksgezondheid.

  Spanje is na de Verenigde Staten en Italië het derde land dat meer dan 20.000 geregistreerde doden te betreuren heeft als gevolg van het coronavirus. Bijna 80.000 mensen zijn genezen, schrijft correspondent Rop Zoutberg op Twitter.

  Gisteren meldde de regering dat de strenge quarantainemaatregelen verlengd worden tot en met 9 mei. Het gaat om een derde verlenging van de noodtoestand die op 14 maart werd afgekondigd. De premier zei dat kinderen vanaf 27 april onder strenge voorwaarden naar buiten mogen.

 • Tot nu toe 19 miljard euro gereserveerd voor steunmaatregelen

  Tot nu toe heeft het kabinet zo'n 19 miljard euro gereserveerd voor steunmaatregelen voor allerlei sectoren in Nederland. Dit blijkt uit een optelsom van bedragen uit de Kamerbrieven van het ministerie van Financiën. RTL Z heeft het extra geld uit deze zogenoemde suppletoire begrotingen bij elkaar opgeteld en het ministerie van Financiën bevestigt dat daar een bedrag van zo'n 19 miljard euro uitkomt.

  Het geld is gereserveerd en dus nog niet overgemaakt aan noodlijdende bedrijven, werkloze zzp'ers of bijvoorbeeld de cultuursector. Het gaat om schattingen, die dus hoger of lager kunnen uitvallen. Het is moeilijk vanwege om exact in te schatten wat de coronacrisis de schatkist gaat kosten. Bij de aankondiging van de economische noodmaatregelen sprak het kabinet over een bedrag tussen de 10 en 20 miljard euro, alleen al voor dit kwartaal.