De wielercoryfeeën Joop Zoetemelk (links) en Jan Janssen (rechts) in 2019 bij de presentatie van de Utrechtse Vuelta-plannen
NOS Wielrennen

'Start Vuelta in Utrecht naar 2022, dit jaar in Baskenland'

Er werd afgelopen week al op gezinspeeld, maar volgens de Baskische krant El Diario Vasco staat het inmiddels vast: mocht er dit jaar nog aan een Vuelta a España begonnen worden, dan is de start niet in Utrecht, zoals oorspronkelijk het plan was, maar in de Noord-Spaanse stad Irun.

Die verplaatsing heeft alles te maken met de nieuwe plaats op de wielerkalender van de Spaanse etappekoers, nu er de komende maanden geen wedstrijden gefietst kunnen worden vanwege het coronavirus. De Vuelta zou op zaterdag 14 augustus beginnen, maar dat gaat het najaar worden, volgens El Diario Vasco 24 oktober.

Plannen niet in prullenbak

De Nederlandse Vuelta-organisatie liet woensdag al weten dat een start later in het jaar niet makkelijk te realiseren is en vele factoren daarbij een rol spelen, zoals andere evenementen die op dat moment gepland zijn en de beschikbaarheid van politie en handhavers. Ook zal het weer een stuk minder aangenaam zijn voor renners en toeschouwers dan in augustus.

Utrecht hoeft niet alle Vuelta-plannen in de prullenbak te mikken. Als 'goedmakertje' zou de Domstad in 2022 - de start van de Ronde van Spanje in 2021 was al vergeven aan Burgos - opnieuw in het routeschema opgenomen kunnen worden. Geluk bij een ongeluk: dat jaar zou toevalligerwijs samenvallen met de viering van 900 jaar stadsrechten voor Utrecht.

'Nog niets besloten'

Zover is het echter nog niet, herhaalt Martijn van Hulsteijn van La Vuelta Holanda desgevraagd nog maar eens. Integendeel. "Er is nog niets besloten. De situatie is precies zoals afgelopen woensdag. Zodra we een nieuwe datum krijgen, zullen we de consequenties hiervan moeten onderzoeken."

"Dat betekent dat we dan samen met de startsteden Utrecht, 's-Hertogenbosch en Breda (er worden drie Vuelta-etappes op Nederlandse bodem afgewerkt, red.) en de provincies Noord-Brabant en Utrecht zullen bespreken welke mogelijkheden er liggen."

Van Hulsteijn bevestigt wel dat mocht het er dit jaar niet van gaan komen in Utrecht, 2022 wel degelijk als een serieus alternatief geldt.

Martijn van Hulsteijn, de organisator van La Vuelta Holanda, zei woensdag al dat hij de verplaatsing van de Ronde van Spanje had zien aankomen.

Mixed feelings bij Vuelta-organisator: 'Consequenties nog onbekend'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl