1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Wielrennen

Directeur Vuelta sluit start in Spanje niet uit, maar 'Nederland beslist'

Koersdirecteur Javier Guillén wil eigenlijk nog niet denken aan het overslaan van de drie Nederlandse etappes in 'zijn' Vuelta, maar heeft al wel een alternatief mocht het toch zover komen.

Hij sluit namelijk niet uit dat de Ronde niet in Utrecht start, zoals de bedoeling is, maar in Spanje. "We kunnen niet ontkennen dat het een mogelijkheid is, maar er zijn veel mogelijkheden", zegt Guillén donderdag in een podcast van de Spaanse sportzender Cadena Ser.

'Buitengewone situatie'

De Vuelta zou oorspronkelijk op zaterdag 14 augustus in Utrecht vertrekken, maar door de coronacrisis en de veranderingen op de wielerkalender lijkt het erop dat de Ronde van Spanje pas in november wordt verreden, mits de maatregelen het dan wel toestaan.

"De start was gepland als een zomerfeestje", aldus Guillén, "maar in Centraal-Europa zullen de weersomstandigheden dan (in het najaar, red.) anders zijn. We passen ons echter aan op basis van de beslissingen van de Nederlandse overheid. Dit is een buitengewone situatie, dat betekent dat we hun standpunten zullen moeten accepteren en begrijpen."

Guillén vervolgt: "We staan constant in contact met de Nederlandse autoriteiten en analyseren wat de consequenties zijn van de aanpassingen op de kalender."

Kalender op zijn kop

Woensdag werden de contouren van de nieuwe wielerkalender zichtbaar. Die moest worden gemaakt, nadat door de uitbraak van het coronavirus half maart een dikke streep was gezet door koersen wereldwijd. De voorlaatste etappe van Parijs-Nice, op zaterdag 14 maart, was de laatste grote wedstrijd die gereden werd zoals oorspronkelijk de bedoeling was.

  • NOS
    Swipe voor de nieuwe wielerkalender
  • NOS
    De nieuwe wielerkalender

Wielerunie UCI maakte woensdag bekend dat er in ieder geval tot 1 augustus geen WorldTour-wedstrijden gereden worden. De start van de Tour de France, gepland eind juni, was al onhaalbaar geworden nadat de Franse president Macron begin deze week had verklaard dat alle evenementen in zijn land tot half juli verboden zijn.

De start van de Ronde van Frankrijk werd vervolgens verplaatst naar eind augustus en dat heeft weer de nodige gevolgen voor de Ronde van Spanje.

Drie etappes in Nederland

De Vuelta zou beginnen met een ploegentijdrit, gevolgd door een etappe van Den Bosch naar Utrecht en een rit in lijn met start en finish in Breda. Na een rustdag zou de ronde worden vervolgd in het Baskische Irun.

Of de planning nog overeind kan blijven, zal moeten blijken. De Nederlandse Vuelta-organisatie gaf woensdag al aan dat veel factoren een rol zullen spelen. Zoals andere geplande evenementen op dat moment en de beschikbaarheid van politie en handhavers.

Mocht een start in Nederland onhaalbaar zijn, kunnen de openingsritten worden vervangen, verklaarde de Spaanse Vuelta-directeur Guillén vandaag. Ook kan de wielerronde in Irun beginnen. "Zoals ik er vandaag naar kijk, respecteren we het parcours, maar het is eigenlijk te vroeg om daar over na te denken."

Woensdag reageerde Martijn van Hulsteijn, organisator van de start in Utrecht, op het voornemen de ronde naar het najaar te verplaatsen. Bekijk hieronder het interview.

Mixed feelings bij Vuelta-organisator: 'Consequenties nog onbekend'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl