liveblog
NOS NieuwsAangepast

VWS: 'Perfecte app is er nog niet' • Tot nu toe 19 miljard voor steunmaatregelen

  • Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 83, meldt het RIVM. Dat zijn er 59 minder dan gisteren.
  • De IC's zijn iets minder belast: er liggen 1176 coronapatiënten op de IC's: 1125 in Nederland en 51 in Duitsland.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus. En lees hier meer over de laatste cijfers.
  • Het liveblog van zaterdag 18 april is hier terug te vinden.
liveblog gesloten

Tsjechische president wil grenzen zeker een jaar gesloten houden

De Tsjechische president Milos Zeman wil de Tsjechische grenzen zeker een jaar gesloten houden. Dat meldt persbureau DPA op basis van een radio-interview. "Door de grenzen te sluiten willen we voorkomen dat mensen naar Tsjechië komen en het coronavirus meenemen."

Reisbureaus willen liever dat Tsjechen wel naar de populaire vakantiebestemmingen Kroatië en Slowakije kunnen reizen. In die landen zijn er relatief weinig corona-besmettingen.

Halverwege maart werden in Tsjechië strenge maatregelen afgekondigd: bijna niemand mag het land in of uit. Met uitzondering van mensen die over de grens werken, vrachtwagenchauffeurs die goederen moeten leveren en (medische) noodgevallen.

Israëliërs protesteren - op afstand - tegen Netanyahu

In Tel Aviv hebben naar schatting 2000 Israëliërs geprotesteerd tegen premier Netanyahu. Daarbij hielden ze zich over het algemeen aan de coronaregels om twee meter afstand van elkaar te houden. Dat was ook geëist door de politie.

De betogers beschuldigen Netanyahu ervan dat hij de democratie uitholt. Zo zou hij de coronacrisis misbruiken om uit handen van justitie te blijven. Hij wordt aangeklaagd voor corruptie, maar de rechtszaak tegen hem werd onlangs uitgesteld vanwege de coronamaatregelen die in rechtbanken gelden.

De demonstranten namen de voorgeschreven sociale afstand in acht

Landsadvocaat: geen van de apps voldoet nu aan eisen

Geen van de zeven mogelijke anti-corona-apps voldoet nog aan de vooraf opgestelde eisen. Dat schrijft de landsadvocaat Reimer Veldhuis, die de app onder andere toetste op privacy, in zijn rapport.

Ook kan de landsadvocaat op basis van de aangeleverde stukken niet vaststellen dat aan alle eisen van de privacywet AVG wordt voldaan. Zo kan volledige anonimiteit van gebruikers nog niet worden gegarandeerd. "Daarmee is echter niet gezegd dat niet alsnog aan de AVG kan worden voldaan", stelt het rapport. "Dat vergt doorontwikkeling en een meer gedetailleerde uitwerking van de voorstellen."

De landsadvocaat benadrukt ook dat door de beperkte tijd de gebruikelijke gesprekken met de ontwikkelaars niet zijn gevoerd. "Bij onze analyse hebben wij ons zoveel mogelijk gebaseerd op de documentatie die aan ons ter beschikking is gesteld."

'Topsport is klaar voor verruiming regels, maar we wachten af'

Met enige jaloezie kijken Nederlandse topsporters naar Duitsland, waar de trainingscentra wel open zijn en de topsporters wel gewoon kunnen trainen. In Nederland zijn de trainingscentra in verband met de coronacrisis sinds half maart gesloten. In Duitsland kunnen de topsporters wel op de nationale trainingscentra terecht, zij het onder strikte voorwaarden.

Tal van topsporters hebben laten weten dat ze staan te trappelen om weer te beginnen. De technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF Maurits Hendriks heeft bij het kabinet gepleit voor verruiming van de trainingsmogelijkheden voor topsporters.

Hij hoopt dat de trainingslocaties op korte termijn weer toegankelijk zijn voor zijn atleten:

Hendriks: 'Als kabinet de ruimte geeft, dan is de topsport er klaar voor'

Eigenaar camping Italië: 'We lijden forse schade'

Veel mensen vragen zich af of een vakantie naar Italië er nog wel in zit, nu het land zo zwaar getroffen is. Aan de Italiaanse ondernemers zal het niet liggen, want zij staan te springen om toeristen weer te verwelkomen. Toerisme levert Italië zo'n 60 miljard euro op, goed voor 13 procent van het jaarlijkse inkomen.

Vanaf 4 mei gaat Italië langzaam weer open. De toeristenbranche bereidt zich voor op toeristen die in de zomer zouden kunnen komen, al is het maar de vraag of en wanneer toeristen het land weer in mogen. "Het is voor ondernemers vooral hopen dat de toeristen komen, zodat de schade zoveel mogelijk beperkt kan worden", zegt correspondent Mustafa Marghadi.

Bij veel mensen is er angst om naar Italië te reizen:

Eigenaar camping in Italië: 'We lijden forse schade'

Dumoulin: 'Limburgse heuvels geen goede voorbereiding op Tour'

Wielrenner Tom Dumoulin houdt er rekening mee dat hij zijn doelen voor de Tour de France moet gaan bijstellen. Als er al een uitgestelde Tour wordt verreden aan het einde van de zomer.

Vanwege het coronavirus zit een hoogtestage er niet in, voor de nummer 2 van de Tour de France in 2018. "Als ik tot de Tour alleen maar een beetje op zeeniveau door de Limburgse heuvels kan fietsen, dan is mijn voorbereiding te gebrekkig om op te boksen tegen renners die in Andorra en Colombia trainen, op hoogte en in de bergen", zegt Dumoulin.

Dumoulin: 'Limburgse heuvels geen goede voorbereiding op Tour'

Ministerie VWS: 'De perfecte app is er nog niet'

Het kabinet beslist dinsdag over hoe het verder gaat met de inzet van corona-apps. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Er zijn dit weekend zeven apps getest door tientallen onafhankelijke experts tijdens een zogenoemde 'appathon'. "De perfecte app is er nog niet", zegt een woordvoerder van het ministerie. Het doel was ook niet om een winnende app aan te wijzen, maar om zeven partijen de kans te geven hun voorstel te presenteren en te verbeteren, staat in een aparte verklaring.

Experts brengen vandaag en morgen een advies uit over de apps aan het kabinet. Zo heeft de landsadvocaat met zogenoemde 'privacy-analyses' de voorstellen getoetst op privacy en heeft KPMG onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de verschillende broncodes en de beveiliging. Ook komt de Autoriteit Persoonsgegevens morgen met advies.

De experts die meekeken met de 'appathon' uitten eerder vandaag tegenover de NOS forse kritiek op de appbouwers:

Mondkapjes-pop-upstore doet goede zaken

Het Parool sprak vandaag met de eigenaar van de mondkapjeswinkel die dit weekend opdook in de Amsterdamse Jordaan. Volgens Hank Sweep doet hij goede zaken. "Mensen komen zelfs van buiten Amsterdam", zegt hij tegen de krant. Er kwam ook veel kritiek los omdat hij mondkapjes verkoopt waar schaarste van is en omdat de autoriteiten (mede om die reden) mondkapjes voor niet-zorgmedewerkers afraden.

In de winkel krijgt Sweep naar eigen zeggen alleen maar positieve reacties. Tot de Parool-verslaggever langskwam. Op dat moment loopt er een man langs de winkel die door de deur schreeuwt 'Geld verdienen over andermans rug! Ga je schamen!'. Volgens Sweep de eerste negatieve reactie. Volgens hem is er ook helemaal geen schaarste aan de mondkapjes die hij verkoopt. Ze komen uit China: "Geen enkel probleem." Ook met de prijs die hij vraagt (9 euro per stuk) is volgens hem niks mis.

China-correspondent bezoekt verlaten noodhospitaal Wuhan

De meeste noodziekenhuizen in de Chinese stad Wuhan zijn leeg en worden opgedoekt. Op het hoogtepunt van de coronacrisis lagen in het ziekenhuis dat correspondent Sjoerd den Daas onlangs bezocht 1500 patiënten. Wuhan is de stad waar het covid-19-virus ontstond. De stad komt weer tot leven, maar blijft bang voor een nieuwe uitbraak.

De markt waar grofweg twee derde van de eerste gemelde coronagevallen zijn oorsprong vindt, is een streng beveiligd bastion geworden. Verslag doen is er lastig, beschrijft onze correspondent in zijn reportage. "Weg met die camera!" Op een andere plek, een versmarkt aan de rand van de stad, is hij ook niet welkom. Een van de bezoekers schreeuwt: "Wegwezen, jullie klote-Amerikanen. Jullie hebben het virus hier gebracht."

Correspondent Sjoerd den Daas bezoekt een noodziekenhuis in de Chinese stad Wuhan:

'Op de top lagen hier in dit noodhospitaal zo'n 1500 patiënten'

Italië en Frankrijk melden minder doden en nieuwe besmettingen

In Italië zijn door het coronavirus zondag 433 doden gemeld, tegenover 482 op zaterdag. Ook het aantal nieuwe besmettingen loopt minder hard op. De cijfers laten een dalende trend zien. Italië is na Spanje in Europa het hardst getroffen door het coronavirus.

Ook in Frankrijk daalt het aantal nieuwe besmettingen en het aantal doden dat gemeld wordt. In de afgelopen 24 uur zijn er 395 patiënten overleden gemeld aan de gevolgen van de virusinfectie.

Al waarschuwt de Franse premier Édouard Philippe voor te veel optimisme. Tegen persbureau Reuters zegt hij dat de terugkeer naar het oude leven van voor de coronacrisis vermoedelijk nog een hele tijd op zich zal laten wachten. Frankrijk zit sinds vijf weken in lockdown, de maatregelen blijven van kracht tot 10 mei.

Verzorgingshuis hoopt dat maatregelen niet worden versoepeld

Verzorgingshuis Hoogstaate in Sittard besloot al vroeg de deuren te sluiten toen het coronavirus werd vastgesteld. Toch stierven er 29 mensen.

De zorginstelling hoopt dat de maatregelen rond verzorgingshuizen niet worden aangepast door het kabinet. Nu er geen familie op bezoek komt, probeert het personeel te voorkomen dat de 150 bewoners vereenzamen.

Bestuurder Roel Goffin van Zuyderland zorgcentra vindt het te vroeg om de maatregelen te versoepelen:

'Fase van versoepelde maatregelen nog niet aangebroken'

Welke opties bekijken de experts van het OMT?

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, buigt zich morgen over de mogelijkheden om de coronamaatregelen te versoepelen. Daarbij ligt een waslijst aan vragen op tafel, die beantwoord moeten worden voordat het OMT met een advies aan de regering komt.

De experts stellen in hun advies van 14 april dat heropening van basisscholen en kinderdagverblijven waarschijnlijk weinig effect zal hebben op het aantal IC-bedden dat nodig is. Bij middelbare scholen ligt dat anders, omdat die vaak uit een hele regio leerlingen trekken.

Het OMT krijgt ook de vraag voorgelegd welke 'terugvalopties', zoals "gedeeltelijke opening van scholen met aanvullende regels" denkbaar zijn. En de experts bekijken bij welke medische omstandigheden de contactberoepen, de horeca en de detailhandel hun activiteiten kunnen oppakken. Het team gaat ook meer duidelijkheid scheppen over de exitstrategie en de besmettingsgraad, het aantal mensen dat besmet wordt door één patiënt. Als die lager ligt dan 1, dooft de epidemie langzaam uit.

'De eerste reis naar een Belgisch dorp lijkt al een tocht naar Mali'

Europacorrespondent Saskia Dekkers van Nieuwsuur reisde de afgelopen tijd per auto door Europa. Ze bezocht het Belgische Essen en Antwerpen en de Franse stad Mulhouse om reportages te maken en schreef haar ervaringen op: "De eerste reis naar een Belgisch dorpje lijkt al een tocht naar Mali."

Volgens de correspondent is het gewone in deze coronatijd bijzonder geworden, zoals het oversteken van de grens. "De Belgische grensovergang van Hazeldonk passeerden we altijd geruisloos. Nu staat er een file. Zeven politiewagens en nog meer politiebeambten controleren alle auto's. Ook de onze. Onze officiële papieren met stempels blijken niet genoeg. Pas als een agent onze kofferbak opent en de camera ziet, krijgen we groen licht."

Bekijk hieronder een van de reportages uit Frankrijk:

'Het virus was als benzine op brandend stro'

Spanje meldt laagste aantal doden in een maand

In Spanje zijn er in de afgelopen 24 uur 410 doden gemeld. Dat is het laagste getal in bijna een maand. Dit meldt het Spaanse ministerie van Volksgezondheid.

Spanje is na de Verenigde Staten en Italië het derde land dat meer dan 20.000 geregistreerde doden te betreuren heeft als gevolg van het coronavirus. Bijna 80.000 mensen zijn genezen, schrijft correspondent Rop Zoutberg op Twitter.

Gisteren meldde de regering dat de strenge quarantainemaatregelen verlengd worden tot en met 9 mei. Het gaat om een derde verlenging van de noodtoestand die op 14 maart werd afgekondigd. De premier zei dat kinderen vanaf 27 april onder strenge voorwaarden naar buiten mogen.

Tot nu toe 19 miljard euro gereserveerd voor steunmaatregelen

Tot nu toe heeft het kabinet zo'n 19 miljard euro gereserveerd voor steunmaatregelen voor allerlei sectoren in Nederland. Dit blijkt uit een optelsom van bedragen uit de Kamerbrieven van het ministerie van Financiën. RTL Z heeft het extra geld uit deze zogenoemde suppletoire begrotingen bij elkaar opgeteld en het ministerie van Financiën bevestigt dat daar een bedrag van zo'n 19 miljard euro uitkomt.

Het geld is gereserveerd en dus nog niet overgemaakt aan noodlijdende bedrijven, werkloze zzp'ers of bijvoorbeeld de cultuursector. Het gaat om schattingen, die dus hoger of lager kunnen uitvallen. Het is moeilijk vanwege om exact in te schatten wat de coronacrisis de schatkist gaat kosten. Bij de aankondiging van de economische noodmaatregelen sprak het kabinet over een bedrag tussen de 10 en 20 miljard euro, alleen al voor dit kwartaal.

Deskundigen zeer kritisch over zeven corona-apps

Ontwikkelaars, computerbeveiligers en privacy-experts zijn niet onder de indruk van de zeven overgebleven corona-apps die kans maken om door de overheid tot officiële corona-app te worden verheven. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. Gisteren waren de geluiden hetzelfde. De presentatie van de apps, via een livestream, wordt vandaag afgerond.

De apps zijn bedoeld voor contactonderzoek, waarbij in kaart kan worden gebracht bij wie coronapatiënten in de buurt zijn geweest. Op die manier kunnen mogelijke nieuwe besmettingen worden opgespoord.

Eerst was sowieso weinig bekend over de werking van de apps. Inmiddels hebben vijf apps hun programmeercode openbaar gemaakt. "Geen van die vijf apps voldoet aan de kwaliteitseisen van het ministerie", zegt Benjamin Broersma van de Open State Foundation. "Alle apps hebben ontwerpfouten."

Weer minder coronapatiënten op de IC's, 'gestage daling zet door'

Het aantal patiënten dat met corona op de intensive care ligt, is opnieuw gedaald. Het zijn er nu 1176, dat zijn er 25 minder dan gisteren. Van hen liggen 51 patiënten in Duitsland.

"We zien dat het beeld van vorige week, van een gestage daling, doorzet. De IC-bezetting ligt nu op 180 procent van het normale niveau", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Het afnemend aantal covid-patiënten biedt ziekenhuizen de gelegenheid om de normale zorg geleidelijk te hervatten, en daartoe bijvoorbeeld weer meer operatiekamers open te stellen."

Er liggen naast de 1176 coronapatiënten nog 345 niet-coronapatiënten op de IC's.

'Start Vuelta in Utrecht naar 2022'

Mocht de Vuelta dit jaar nog verreden worden dan start de wielerronde niet in Utrecht, maar in de Noord-Spaanse stad Irun. Dat meldt de Baskische krant El Diario Vasco.

De verplaatsing heeft alles te maken met de nieuwe plaats op de wielerkalender van de Spaanse etappekoers, nu er de komende maanden geen wedstrijden gefietst kunnen worden vanwege het coronavirus. De Vuelta zou op zaterdag 14 augustus beginnen, maar volgens de krant wordt dat verplaatst naar 24 oktober.

Utrecht hoeft niet alle Vuelta-plannen in de prullenbak te gooien. Als 'goedmakertje' zou de Domstad in 2022 opnieuw in het routeschema opgenomen kunnen worden.

Drukte in Limburgse Heuvelland ondanks afsluiting

Het is vandaag erg druk in het Limburgse Heuvelland. Ondanks de oproep van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg om niet naar het gebied te komen, zijn er toch veel dagjesmensen te vinden. De politie, marechaussee en handhavers zijn daarom begonnen met het uitdelen van bekeuringen.

Het gebied tussen de snelwegen A2, A79 en A76 is dit weekeinde verboden terrein voor mensen die er niet wonen, werken of er niet op bezoek gaan bij familie of kennissen. Verschillende wegen zijn afgezet, maar volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio negeren mensen die afzettingen.

"Het is onverhoopt vele malen drukker geworden dan wij gedacht hadden. Niet alleen wielrenners, maar ook automobilisten. We willen voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen, dus we zijn begonnen met boetes uitdelen", zegt de woordvoerder. Volgens hem is het alleen in het Heuvelland druk, in het midden en noorden van Limburg is het rustiger.

Boetes voor overtreden coronamaatregelen

Op een sportveld in Amsterdam-Zuidoost heeft de politie gistermiddag twintig mensen bekeurd voor het overtreden van de coronaregels. Ze stonden met te veel mensen op minder dan anderhalve meter afstand. De twintig hebben elk een boete van 390 euro gekregen. Twee mensen zijn opgepakt omdat ze niet weg wilden gaan, zo heeft de politie vandaag gemeld.

In Hoogeveen heeft de politie gisteravond elf mensen een boete gegeven voor het overtreden van de maatregelen. Zij hielden een feestje in een achtertuin, meldt RTV Drenthe. In Nijensleek maakte de politie een einde aan een feest in een keet, die was ingericht als kroeg. Een persoon kon worden beboet, de rest van de feestgangers sloeg volgens de politie op de vlucht.

In Goes zijn vannacht 28 bekeuringen uitgedeeld, meldt de politie. Op twee locaties zaten respectievelijk tien en en zeven mensen met te veel mensen bij elkaar, schrijft Omroep Zeeland. Toen agenten op een melding van geluidsoverlast afkwamen, troffen ze nog eens meerdere jongen aan die bij elkaar zaten. Ook zij zijn beboet.

RIVM: 110 ziekenhuisopnames, 83 sterfgevallen

Er zijn 110 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er 19 minder dan gisteren: toen ging het om 129 mensen. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis opgenomen is (geweest) ligt nu op 9704.

Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 83, meldt het RIVM. Dat zijn er 59 minder dan gisteren, toen er 142 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

"De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken", aldus het RIVM.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 3684 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1066. In totaal zijn er nu 32.655 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Aantal Belgische ziekenhuisopnames zakt onder de 5000

Het dodental door het coronavirus in België is afgelopen etmaal met 230 toegenomen. Dat zijn 60 sterfgevallen minder dan gisteren. Volgens het Sciensano, de Belgische tegenhanger van het RIVM, staat het aantal geregistreerde coronadoden nu op 5683. Iets meer dan de helft van de overlijdens is gerapporteerd in woonzorgcentra.

Het aantal geregistreerde besmettingsgevallen staat in België nu op ruim 38.000. Van zaterdag op zondag kwamen er 1313 gevallen bij. Er liggen nu 1081 patiënten op de intensive care, 38 minder dan gisteren.

Sinds 15 maart zijn er nu al bijna 9000 coronapatiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard. In de afgelopen 24 uur hebben meer dan 400 mensen het ziekenhuis verlaten.

Minder drukte aan de Duitse grens

Daar waar het vorig weekend erg druk was aan de Duits-Nederlandse grens, is het dit weekend een stuk rustiger. "Iedereen beseft de ernst van de situatie", zegt een woordvoerder van de marechaussee.

Gisteren stond een lange file vanuit Duitsland als gevolg van de grenscontrole bij Roermond. De meeste Duitsers reden toen door, ondanks het advies van de marechaussee om weer naar huis te gaan. "Naar het schijnt hadden veel Duitsers van een jachthaven bericht gekregen om hun boot in het water te laten", zegt de woordvoerder.

Vandaag is het allemaal rustig en gaven de meeste automobilisten volgens de marechaussee wel gehoor aan het advies om te keren.

Britse artsen wanhopig: 'Tekort aan beschermingsmiddelen'

Britse artsen zijn radeloos over het aanhoudende tekort aan beschermingsmiddelen tegen het coronavirus. Er is nog steeds een nijpend tekort aan mondkapjes, handschoenen en andere beschermingsmiddelen. Dat zegt de voorzitter van de Britse beroepsvereniging voor artsen, de British Medical Association, tegen Sky News.

"De regering weet ervan", zegt voorzitter Nagpaul. "We hebben ze gewaarschuwd. Van artsen in het hele land hebben we gehoord dat er een tekort aan beschermingsmiddelen is. En uit een enquête van ons blijkt dat 51 procent van de artsen zich niet gehoord en gesteund voelt door de regering."

Het Verenigd Koninkrijk telt ruim 15.000 coronadoden. Er zijn ruim 115.000 besmettingsgevallen vastgesteld. Het land zit sinds 23 maart in lockdown en die blijft nog zeker drie weken van kracht. Versoepeling van de maatregelen is voorlopig nog niet aan de orde, zegt minister voor Kabinetszaken Michael Gove.

"Het hoge sterftecijfer is nog verontrustend en zorgwekkend", zei Gove tegen Sky News. "We zien dat de besmettingsgevallen dalen en dat het dodental stabiel blijft. Maar we zien nog geen duidelijke neerwaartse spiraal."

Minder sterfgevallen in Spanje

Het dodental door het coronavirus in Spanje is afgelopen etmaal met 410 toegenomen. Dat zijn 155 sterfgevallen minder dan gisteren. Volgens het ministerie van Volksgezondheid staat het aantal geregistreerde coronadoden nu op bijna 20.500.

In Spanje zijn nu bijna 196.000 besmettingsgevallen bekend, ruim 4000 meer dan gisteren. De Spaanse regering heeft de strenge quarantainemaatregelen in het land verlengd tot 9 mei. De noodtoestand geldt in het door corona zwaar getroffen Spanje sinds 15 maart.

Datalek in corona-app

Er is een datalek gevonden in de corona-app Covid19 Alert. Dat is bevestigd na berichtgeving van RTL Nieuws. De app is een van de zeven mogelijke corona-apps voor Nederland die dit weekend worden gepresenteerd aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In de broncode van Covid19 Alert die gisteren online is gezet, zijn volgens RTL Nieuws oude bestanden te vinden. Daarin staan bijna tweehonderd volledige namen, e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden van gebruikers van een andere app, waar de corona-app aan is gelinkt.

Het is onduidelijk hoe de gegevens in de broncode van de corona-app zijn beland. Lees het hele artikel hier.

Anti-quarantaineprotest in Brazilië

Een groep boze Brazilianen heeft geprotesteerd tegen verplicht afstand houden en quarantainemaatregelen. De demonstranten reden toeterend door Rio de Janeiro, Sao Paulo en de hoofdstad Brasilia. Daar sprak president Bolsonaro met een paar demonstranten die zich hadden verzameld bij zijn paleis.

Bolsonaro ontving hen met open armen. Ook hij is kritisch over de maatregelen en zegt dat die erger zijn dan de gevolgen van corona. Brazilië heeft meer dan 36.000 bevestigde gevallen van het coronavirus.

Anti-quarantaineprotest in Brazilië

Crisisberaad in het zonnetje

Net als vorige week zondag wordt er vandaag weer crisisberaad gehouden in het Catshuis. In de tuin van de officiële residentie van de premier wordt met RIVM-directeur Jaap van Dissel gepraat over mogelijk flexibilisering van de maatregelen.

Verschillende ministers en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Aalbergsberg zijn bij het overleg. Na afloop zal hoogstwaarschijnlijk niemand iets inhoudelijks vertellen, want het echte nieuws wordt pas dinsdag verwacht.

Het is niet de eerste keer dat er coronaoverleg plaatsvindt in het Catshuis. De afgelopen weken is de locatie vaker gebruikt.

Russen 'hamsteren' massaal contant geld

Waar consumenten wereldwijd vorige maand toiletpapier hamsterden, halen de Russen vooral veel contant geld in huis. Sinds begin maart hebben Russen ruim 12 miljard euro aan contant geld opgenomen. Dat is nu al meer dan in heel 2019, schrijft persbureau Bloomberg.

"Mensen zijn bang dat ze tijdens de quarantaine niet meer naar een bank kunnen", zegt een analist in Moskou tegen Bloomberg. "Ze nemen geld op om dezelfde reden dat mensen levensmiddelen hamsteren." Ook de vraag naar houdbare producten nam flink toe.

Het aantal besmettingen in Rusland is in een dag met 6060 gevallen toegenomen. Dat zijn er 1275 meer dan gisteren. In totaal zijn in Rusland volgens de officiële cijfers bijna 37.000 mensen besmet.

Moskou en omgeving zijn met ruim 20.000 besmettingen verreweg het zwaarst getroffen. Er geldt in de Russische hoofdstad een lockdown, die stap voor stap strenger wordt. Zo is verplaatsing binnen de stad of van buiten de stad in alleen nog mogelijk met een pasje.

Is de tijd rijp voor een versoepeling van de coronamaatregelen?

Dinsdag neemt het kabinet daarover een besluit. Maar net als premier Rutte eerder deed, temperen de belangrijkste mensen bij het RIVM de verwachtingen. "Het is passen en meten", zeggen hoofd infectieziektebestrijding Jaap van Dissel en Jacco Wallinga, verantwoordelijk voor de rekenmodellen.

De afgelopen weken nam het aantal coronapatiënten op de intensive cares geleidelijk af. Een nieuwe fase is aangebroken. Morgen overleggen Wallinga en Van Dissel in het Outbreak Management Team (OMT) met andere experts over wat ze het kabinet gaan adviseren.

De NOS sprak hen over de risico's van het versoepelen en hun hoop op de wetenschap. "Plotseling is iets er, en dan kan dat een geweldige impact hebben." Lees het hele artikel hier.

Lege kerken tijdens orthodox Pasen

De oosters-orthodoxe kerk viert dit weekend Pasen, maar dat gaat er vanwege de coronamaatregelen anders aan toe dan normaal. Kerken waren leeg, veel diensten waren online te volgen.

Met Pasen wordt de opstanding van Christus gevierd. Wereldwijd werden gelovigen opgeroepen om niet naar de kerk te komen. In het beroemde holenklooster van Kiev meldden zich, tegen de oproep van de autoriteiten in om thuis te blijven, toch een kleine groep gelovigen. De politie werd ingezet om te ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de maatregelen hield.

  • AFP
    Paasceremonies in de Oekraïense hoofdstad Kiev
  • AFP
    Mensen die toch naar de kerk zijn gekomen, worden door de politie gewezen op de maatregelen
  • EPA
    Paasceremonies in de Russische hoofdstad Moskou
  • EPA
    Paasceremonies in de Russische hoofdstad Moskou

In Rusland leidde patriarch Kirill van Moskou, de geestelijk leider van de Russisch-orthodoxe kerk, de dienst. Aanvankelijk wilde de patriarch niks weten van de coronamaatregelen, maar onder druk van de autoriteiten sloot hij toch zijn kerk. Via een online dienst stak hij zijn volgelingen een hart onder de riem.

"Wij orthodoxe christenen mogen in deze moeilijke omstandigheden de moed niet verliezen", zei hij. Waar in andere landen het aantal nieuwe coronabesmettingen afvlakt of zelfs vermindert, is er in Rusland voorlopig nog geen licht aan het einde van de tunnel.

Alleen in Georgië riep het patriarchaat mensen op om gewoon naar de kerk te komen.

De meeste kerken hielden zich aan de oproep van de patriarch om dicht te blijven. Op enkele plaatsen ging de kerk wel open, maar probeerden bezoekers zich aan de regels te houden, zoals hier in de Oekraïense regio Donetsk:

Australië wil onafhankelijk onderzoek naar coronapandemie

Australië pleit voor een wereldwijd onafhankelijk onderzoek naar de coronapandemie. Er moet onder meer worden onderzocht hoe de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en China de crisis hebben aangepakt.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken vindt dat er duidelijkheid moet komen over hoe China op de uitbraak in Wuhan heeft gereageerd. Ze maakt zich onder meer zorgen over de transparantie van het land en over het aantal geregistreerde sterfgevallen. "De problemen rond het coronavirus vergen een onafhankelijke beoordeling", zei Marise Payne tegen nieuwszender ABC.

Net als de VS is ook Australië kritisch over de WHO. Het land vindt, net als president Trump, dat de WHO beter had moeten adviseren, bijvoorbeeld over het sluiten van de grenzen. Australië sloot begin februari zijn grenzen, zonder dat dat was aangeraden. "Gelukkig hebben we als land onze eigen beslissingen genomen", zei de minister van Gezondheid eerder deze week.

In Australië zijn meer dan 6500 besmettingsgevallen gerapporteerd. Zeker 71 mensen stierven door het virus. Afgelopen week maakte premier Scott Morrison bekend dat de lockdown in Australië nog zeker vier weken van kracht blijft. Ook wordt er meer getest en zal er meer aandacht worden besteed aan het traceren van mensen die met een besmet persoon in aanraking zijn gekomen.

Online-herdenking bevrijding Kamp Amersfoort

De bevrijding van Kamp Amersfoort, 75 jaar geleden, wordt vandaag herdacht. Het oorspronkelijke programma gaat vanwege corona niet door. In plaats daarvan komt een film van herdenkingsactiviteiten online.

Alle programmaonderdelen zijn vooraf opgenomen en gemonteerd tot een 'live'-verslag van een uur. De vlag wordt gehesen, de klokken worden geluid en er zijn toespraken te zien van onder anderen staatssecretaris Paul Blokhuis van Welzijn en voormalig gevangene Nic Snaas.

Vanwege de herdenking zouden 130 familieleden en nabestaanden samen een lied zingen. Vanwege de coronamaatregelen kunnen ze niet meer bij elkaar komen en zingen ze vanuit hun huis.

In Kamp Amersfoort zaten in de Tweede Wereldoorlog ruim 45.000 Nederlanders gevangen: verzetsmensen, politieke gevangenen, Joden, roma en sinti. De leefomstandigheden waren erbarmelijk. Velen overleefden het doorgangs- en strafkamp niet.

Acht nieuwe besmettingen in Zuid-Korea

Voor het eerst in twee maanden heeft Zuid-Korea minder dan tien nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld. Daarmee komt het totale aantal besmettingen in het land op 10.661. Het aantal geregistreerde doden bleef gelijk met 234.

Het aantal nieuwe patiënten in Zuid-Korea, daalt al enige tijd. De maatregelen die het land heeft getroffen om het virus binnen de perken te houden, lijken daarmee te werken.

Zuid-Korea is wereldwijd koploper in het testen op corona. Overal in het land zijn drive-in testcentra opgezet waar mensen naar toe kunnen. Wie positief test, wordt meteen geïsoleerd. Zonder draconische maatregelen zoals een lockdown, slaagt het land er toch in om de curve af te vlakken.

Aantal Duitse coronagevallen nadert de 140.000

Het dodental door het coronavirus in Duitsland is afgelopen etmaal met 184 toegenomen. Dat zijn 58 sterfgevallen minder dan gisteren. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, staat het aantal geregistreerde coronadoden nu op 4294.

Het aantal geregistreerde besmettingsgevallen nadert de 140.000. Van zaterdag op zondag kwamen er 2458 gevallen bij, zegt het RKI. Dat is wel fors minder dan gisteren (+3609). In totaal zijn in Duitsland bijna 140.000 mensen besmet.

Artiesten zingen vanuit huis en bedanken zorgmedewerkers

Artiesten hebben in een uitzending van het evenement One World:Together at Home zorgpersoneel, supermarktmedewerkers en andere mensen die doorwerken tijdens de coronacrisis bedankt. "Dit is een echte liefdesbrief aan jullie allemaal over de hele wereld", zei initiatiefnemer Lady Gaga.

In een livestream van zes uur traden onder meer Stevie Wonder, Elton John, Taylor Swift, Paul McCartney en Celine Dion vanuit huis op in de uitzending. Ook Oprah Winfrey, David Beckham en de voormalige first ladies Michelle Obama en Laura Bush verschenen in beeld.

The Rolling Stones speelden You Can't Always Get What You Want, ieder lid vanaf een andere locatie. Beyoncé trad niet op, maar stuurde een videobericht waarin ze het hoge aantal zwarte doden noemde. "Dit virus doodt zwarte mensen in een alarmerend tempo in Amerika", zei ze.

De Amerikaanse talkshowhosts Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel en Stephen Colbert praatten de show aan elkaar. Het evenement werd georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie en Global Citizen, een organisatie die mensen verenigt om armoede te bestrijden. Ze roepen bedrijven en filantropen op om bij te dragen aan het covid-19-fonds van de WHO.

Artiesten bedanken zorgpersoneel in wereldwijde show

Minder doden in de VS

In de VS zijn de afgelopen 24 uur 1891 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Het aantal ligt een stuk lager dan de afgelopen dagen. Vrijdag stierven 3856 mensen, de dag daarvoor 4491, het hoogste aantal tot nu toe.

Sinds de uitbraak van het coronavirus overleden 38.664 Amerikanen en raakten voor zover bekend 732.197 inwoners besmet.

Wereldwijd zijn ruim 160.000 mensen overleden aan het virus.

Verkiezingen Venezuela mogelijk uitgesteld

De Venezolaanse president Maduro zegt dat de parlementsverkiezingen mogelijk worden uitgesteld vanwege de coronacrisis.

In een interview met Radio AM 750 zei hij: "Ik weet niet of er dit jaar verkiezingen zullen zijn, omdat sociale quarantaine onze prioriteit is. Het zou onverantwoordelijk zijn om te zeggen dat er koste wat kost verkiezingen moeten komen."

Maduro zei verder dat er ruim 26.500 ziekenhuisbedden klaar staan. Venezuela heeft 27 bevestigde gevallen. Voor zover bekend zijn er 9 mensen aan het coronavirus overleden.

'Franse economie krimpt met minimaal 8 procent'

De Franse economie krimpt dit jaar met minimaal 8 procent, verwacht het hoofd van de Franse Centrale Bank. François Villeroy de Galhau zegt in een interview met Le Journal du Dimanche dat de huidige crisis "geheel nieuw van aard en gewelddadiger dan vorige crises" is.

"Elke twee weken opsluiting leidt tot een daling van de jaarlijkse groei met ongeveer 1,5 procent en bijna evenveel in termen van een extra begrotingstekort."

De Franse president Emmanuel Macron kondigde maandag aan dat het land nog tot zeker 11 mei op slot blijft. Villeroy de Galhau verwacht niet dat Frankrijk na die datum direct volledig opengaat. Er volgt volgens hem een periode "waarin het vertrouwen in de gezondheid en in de economie zullen moeten groeien, zowel bij ondernemers als werknemers."

Het IMF voorspelde voor de Franse economie eerder deze week een krimp van 7,2 procent.

Protest in Brazilië

In de Braziliaanse steden Rio de Janeiro, São Paulo en Brasilia gaan honderden mensen de straat op tegen lockdownmaatregelen. Ze toeteren in auto's, vrachtwagens en op motoren.

President Bolsonaro ontmoette een paar van de demonstranten die zich hadden verzameld bij het presidentiële paleis in hoofdstad Brasilia. In een Facebook-live zei hij dat Brazilië om te beginnen meer flexibel wordt. Bolsonaro wil eigenlijk van geen coronacrisis weten. Beperkende maatregelen verwoesten volgens hem de economie.

Brazilië heeft 36.658 bevestigde gevallen. Voor zover bekend zijn er 2.354 mensen aan het coronavirus overleden.

Jetten: nu ruimte voor dwingende afspraken met bedrijfsleven

In een anderhalvemetersamenleving, ziet D66-fractievoorzitter Rob Jetten kans om meer dwingende afspraken te maken met bedrijven die overheidssteun ontvangen. In Met het Oog op Morgen zinspeelt hij op voorwaarden die aan de steun verbonden zouden moeten zijn.

"We moesten acuut een steunpakket optuigen en dat is gemaakt vanuit de gedachte van de werknemer: hoe zorgen we ervoor dat de lonen worden doorbetaald? Dat kon alleen snel met een generieke maatregel met weinig controle aan de voorkant en weinig ruimte voor maatwerk. Dat is het risico dat we erbij moesten nemen."

Inmiddels zijn we volgens Jetten in een nieuwe fase beland. "Dat biedt kansen om vanuit het kabinet en de Tweede Kamer na te gaan denken hoe je met het bedrijfsleven in gesprek gaat. En misschien ook dwingende afspraken maakt over verduurzaming en maatschappelijk verantwoord ondernemen."

"Als de anderhalvemetersamenleving het nieuwe normaal wordt, betekent dat ook dat we een langduriger steunpakket moeten maken en dat geeft de ruimte om daar ook voorwaarden aan te verbinden."

Laatste uur livestream Together At Home

De livestream van One World: Together At Home-is het laatste uur ingegaan.

Op initiatief van de Amerikaanse zangeres Lady Gaga treden bekende artiesten op in een show die wereldwijd te volgen is op televisie en internet. Ook worden er getuigenissen van medisch personeel en artsen uitgezonden. De bedoeling is om geld in te zamelen voor medisch personeel en voor de ontwikkeling van een vaccin tegen corona.

Niall Horan, Picture This, Sebastián Yatra, Sheryl Crow en SuperM zullen nog optreden.

Een meisje kijkt vanuit haar huis in Londen naar The Killers

Trump: economieën heropenen in sommige staten

In Texas en Vermont gaan sommige bedrijven maandag weer open. Daarbij nemen ze de afstandsmaatregelen in acht. In Montana worden restricties vrijdag opgeheven.

Dat zei president Trump op zijn dagelijkse persconferentie. "We blijven een aantal positieve signalen zien dat het virus over zijn hoogtepunt heen is", zei hij.

Een paar gouverneurs hebben gewaarschuwd dat ze hun economieën niet willen heropenen totdat er meer getest kan worden op het virus.

Trump zei verder dat er consequenties voor China zouden moeten zijn als het land wist dat het verantwoordelijk was voor van de virusuitbraak en dit "geen vergissing" was.

Nieuw liveblog

Welkom in ons nieuwe liveblog. Het blog van zaterdag kun je hier terugvinden.