liveblog
NOS NieuwsAangepast

Verlopen rijbewijzen langer geldig • IC's in 'rustiger vaarwater'

  • RIVM: 144 nieuwe sterfgevallen gemeld, minder dan gisteren.
  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care blijft afnemen, maar die daling versnelt nog niet.
  • Het kabinet kreeg al weken signalen over dreigende tekorten aan beschermingsmiddelen in verpleeghuizen.
  • De Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt 7 verschillende 'corona-apps'
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus. En lees hier over de laatste cijfers.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten het liveblog voor vandaag. Het nieuwe blog kun je hier lezen.

Lady Gaga bedankt Hugo de Jonge

De Amerikaanse zangeres Lady Gaga heeft Nederland en minister De Jonge bedankt voor de steun aan de ontwikkeling van een vaccin tegen corona, en onze bijdrage aan de WHO.

De Jonge reageert dat het vinden van een vaccin cruciaal is en dat het belangrijk is om krachten te bundelen.

Overigens heeft Lady Gaga soortgelijke berichten gestuurd aan de Canadese premier Trudeau, EU-president Von der Leyen en de Franse president Macron.

WHO: onzeker over bescherming door antistoffen

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat het nog niet duidelijk is of de aanwezigheid van antistoffen in het bloed zorgt voor volledige bescherming tegen het coronavirus.

WHO-crisismanager Mike Ryan zegt vandaag in een briefing dat zelfs als de antistoffen wel effectief blijken te zijn, er weinig signalen zijn dat grote groepen mensen ze inmiddels in hun bloed hebben. "Er komt veel voorlopige data op ons af die eerder suggereren dat slechts een kleine groep van de bevolking antistoffen heeft."

Ryan tempert de verwachting dat er momenteel groepsimmuniteit ontstaat, waarbij een grote groep in de samenleving immuun is. "Het algemene bewijs wijst niet in die richting."

Koninklijke Horeca Nederland wil extra voorwaarden voor staatssteun aan Booking.com

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat er extra voorwaarden komen voor de staatssteun aan online platforms, zoals Booking.com. Deze week werd bekend dat de boekingssite aanspraak maakt op de overheidssteun voor bedrijven in nood. De KHN noemt dat een "hard gelag" voor kleine horecaondernemers die buiten de steunmaatregelen vallen.

Volgens de brancheorganisatie heeft Booking.com de afgelopen maanden bovendien duizenden hoteleigenaren in de problemen gebracht met zijn terugboekbeleid. De organisatie zou eisen dat vooruitbetaalde overnachtingen die worden geannuleerd snel worden terugbetaald, waardoor hoteliers in geldnood komen.

Ook zou er bij Booking vaak geen goede mogelijkheid worden geboden om de overnachting te verplaatsen, terwijl gasten daar vaak wel om vragen, zegt KHN. KHN-Voorzitter Dirk Beljaarts zegt dat de website deze periode vooral heeft gebruikt "om haar eigen kasstroom op gang te houden".

Daarom wil de brancheorganisatie dat de steunmaatregelen snel geoptimaliseerd worden. Ook hoopt de KHN dat er een gelijkwaardige relatie kan ontstaan tussen Booking.com en de hotelsector.

Booking.com zegt in een reactie de staatssteun te hebben aangevraagd om zijn medewerkers te beschermen. Daarvoor is het bedrijf de Nederlandse regering dankbaar, zegt het. Ook laat Booking.com weten dat het heeft aangekondigd dat het management 20 procent salaris inlevert, als aanvulling op de salarisbeperkingen van de CEO en de leden van het bestuur.

Celstraf voor bijtende Rotterdammer

Een 29-jarige man uit Rotterdam heeft acht maanden gevangenisstraf gekregen, waarvan drie voorwaardelijk, voor het bijten van een agent. Begin april stond hij samen met wat vrienden op een plein in Rotterdam. Agenten gaven een waarschuwing voor samenscholing, wat tijdens de coronacrisis verboden is. Toen de man daar niet goed op reageerde, besloten de agenten hem te arresteren.

De Rotterdammer beet daarop een van de agenten. Hij claimde bij de arrestatie een touw om zijn nek te hebben gekregen en had naar eigen zeggen het gevoel dat hij zou stikken. De rechter acht dat niet bewezen.

Mondkapje verplicht in twee Duitse deelstaten

De Duitse deelstaten Saksen en Mecklenburg-Vorpommern gaan het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplichten. In Saksen, in het oosten van Duitsland, worden mondkapjes ook in de supermarkt verplicht gesteld. Eerder deze week adviseerde de Duitse regering het gebruik van mondkapjes in winkels en het ov, maar dat werd niet verplicht gesteld. Dat doen deze deelstaten nu dus wel.

Reisbranche vraagt om snelle compensatie

De reisbranche lijdt de komende periode naar verwachting zo'n 1 miljard euro schade door de coronacrisis. Niet alleen blijven boekingen uit, ook heeft de branche te maken met tienduizenden annuleringen en vroegtijdig afgebroken vakanties en zakenreizen.

Uit een enquête onder de leden van brancheorganisatie ANVR blijkt dat alle annuleringen tot 1 juni de sector al zo'n 337 miljoen euro kosten. Als de situatie in de zomer niet verandert, kan dat bedrag met honderden miljoenen oplopen. Ondertussen lopen de personeelskosten gewoon door. Om de werkgelegenheid te behouden, is volgens de ANVR zo'n 400 miljoen euro nodig.

Volgens voorzitter Frank Oostdam heeft de coronacrisis zonder steunmaatregelen van de overheid dramatische gevolgen voor de reisbranche, waar bijna 20.000 mensen werken. "De overheid heeft de reissector terecht aangewezen als één van de zwaarst getroffen sectoren en compensatiemaatregelen toegezegd. We hopen ook op een snelle invulling hiervan."

Als reizen het hele jaar niet meer kunnen doorgaan, zal het totale omzetverlies in de reissector oplopen tot zo'n 8 miljard euro, verwacht de ANVR. Ter vergelijking: de verwachte omzet voor dit jaar was 10 miljard.

Brabantse kinderboerderij biedt 'lease-cavia's' aan

Veel mensen overwegen om een huisdier te nemen, omdat ze in de coronacrisis veel tijd hebben om voor het dier te zorgen. Maar om te voorkomen dat mensen hun interesse in cavia's, konijnen en hamsters na de crisis snel verliezen, kun je bij een kinderboerderij in Den Bosch tijdelijk een cavia leasen.

"We willen voorkomen dat mensen nu zomaar dieren gaan aanschaffen in de dierenwinkel die ze vervolgens, als kinderen na een tijdje weer naar school moeten, weer dumpen bij een opvang", zegt Joey Jansen van De Bossche Hoeve tegen Omroep Brabant. Als je kiest voor een 'leasecavia' hoef je niet langs de dierenwinkel. "Je krijgt van ons twee cavia's, strooisel, hooi, voer en een grote kooi. Dat kost 75 euro en daarvan is 25 euro borg", zegt Jansen.

Ook voor eenzame ouderen bedacht de stichting een oplossing. "Een cavia is voor hen misschien te veel werk. Daarom stellen we voor hen gratis een vogel beschikbaar met kooi en voer." De ouderen kunnen die tot het einde van de coronacrisis in huis houden. "Om lekker tegen te praten en lekker mee bezig te zijn", vertelt Jansen.

Verlopen rijbewijzen langer geldig

Het is door de coronacrisis niet makkelijk om een rijbewijs te verlengen. Daarom heeft het kabinet besloten om de regels iets te versoepelen. Automobilisten met een rijbewijs dat in de periode na 16 maart is verlopen, mogen hiermee doorrijden tot 1 juni 2020. Ze blijven ook met dit verlopen document verzekerd en krijgen geen boete als ze worden aangehouden. De regeling geldt alleen voor automobilisten die in Nederland de weg op gaan.

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur zegt dat de geldigheid van een verlopen rijbewijs misschien nog verlengd kan worden tot na 1 juni. Ze neemt daarover een besluit als er meer bekend is over toekomstige maatregelen tegen het coronavirus. Volgende week dinsdag neemt het kabinet daar besluiten over.

Belangenorganisatie voor kinderopvang kritisch over terugbetalingsregeling

Ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen, krijgen de eigen bijdrage terug die ze hebben doorbetaald in de periode van 16 maart tot 28 april. De regeling geldt ook voor ouders met wat geldt als een cruciaal beroep, bijvoorbeeld in de zorg. Deze groep kan wel gebruik blijven maken van de kinderopvang, maar voor hen wordt dus geen uitzondering gemaakt. Het gaat in totaal om 570.000 huishoudens.

Ouders die geen kinderopvangtoeslag ontvangen, vallen daarentegen buiten de regeling: voor die groep "zijn vooralsnog geen oplossingen bedacht", zegt de Belastingdienst tegen de NOS. Voorzitter Gjalt Jellesma van Boink, de belangenorganisatie voor ouders in de kinderopvang, noemt dat "buitengewoon cynisch". Het gaat naar zijn inschatting om enkele duizenden ouders, "de groep die de overheid tot nu toe geen cent gekost heeft". Boink vindt dat er geen uitzonderingen mogen bestaan op de terugbetalingsregeling.

Dit zei staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken eerder vandaag over de regeling:

Staatssecretaris Van Ark over teruggave kinderopvangkosten

Al weken signalen over tekorten in verpleeghuizen

Het kabinet kreeg al ruim een maand geleden het advies om meer beschermingsmiddelen voor verpleeghuizen beschikbaar te stellen, blijkt uit een reconstructie van de NOS. Toch komen verpleeghuizen en thuiszorginstellingen pas sinds maandag sneller in aanmerking voor mondkapjes.

Minister De Jonge van Volksgezondheid zei gisteren in het Kamerdebat dat hij niet kan uitsluiten dat de snelle opmars van het virus in de verpleeghuizen verband houdt met het tekort aan beschermingsmiddelen. In zeker 900 van de 2500 verpleeghuizen zijn coronabesmettingen vastgesteld en honderden ouderen zijn overleden.

In een reactie zegt De Jonge dat de verdeling van mondkapjes in eerste instantie gericht was op de acute zorg in ziekenhuizen, omdat daar de meeste patiënten waren. Stapsgewijs is meer naar de verpleeghuizen gegaan, zegt hij.

Podcast De Dag: de wetenschap versus corona

Wereldwijd wordt met man en macht gewerkt aan een vaccin tegen het coronavirus. Hoe ver is de wetenschap inmiddels? In Podcast De Dag vertellen viroloog Hanneke Schuitemaker en internist-infectioloog Mark de Boer over de laatste ontwikkelingen op het gebied van geneesmiddelen tegen corona.

IKEA waarschijnlijk weer open vanaf 28 april

IKEA is van plan om zijn winkels in Nederland op 28 april weer te openen. Wel neemt het woonwarenhuis maatregelen: er mag maar een beperkt aantal bezoekers naar binnen en klanten mogen maximaal met z'n tweeën komen winkelen. Bij de kassa's en klantenservice wordt plexiglas geplaatst.

IKEA sloot op 17 maart vrijwillig zijn deuren, net als sommige andere winkels, waaronder de Bijenkorf, Zara en Nespresso. Het bedrijf benadrukt dat de geplande heropening op 28 april onder voorbehoud is. Het woonwarenhuis blijft alert op de maatregelen en adviezen van het RIVM en het kabinet.

Overigens blijven de restaurants van IKEA en de kinderspeelplaatsen nog dicht.

El Chapo op Mexicaanse voedselpakketten

Mexicaanse families die in de problemen zijn geraakt door het coronavirus krijgen steun uit opmerkelijke hoek. Het bedrijf van Alejandrina Guzmán, de dochter van drugsbaron El Chapo, deelt voedselpakketten uit.

Op de pakketten prijkt het hoofd van de Mexicaanse drugsbaron zelf:

El Chapo's gezicht prijkt op Mexicaanse voedselpakketten

Mondkapjesfabriek in Arnhem

In Arnhem gaan mensen met een migratieachtergrond op grote schaal chirurgische mondkapjes maken. Het doel is om 100.000 maskers per dag te produceren. Het is een initiatief van vluchtelingenorganisatie Refugee Company, die twee machines uit China naar Nederland haalde. De mondkapjes die daarmee kunnen worden geproduceerd, zijn geschikt voor zorgpersoneel.

"Het is mooi dat op deze manier Arnhemmers met een vluchtelingenachtergrond een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van het coronavirus", zegt wethouder Cathelijne Bouwkamp tegen Omroep Gelderland. De machines komen te staan in een sociale werkplaats in Arnhem.

Vlag op 4 mei al eerder (halfstok) naar buiten

Op 4 mei geldt dit jaar een andere vlaginstructie dan gebruikelijk. Andere jaren gaat op Rijksgebouwen de vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang, maar dit jaar mag dat van zonsopgang tot zonsondergang.

Het kabinet heeft daartoe besloten naar aanleiding van een oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dat vraagt iedereen om op 4 mei thuis de vlag de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers, omdat de activiteiten op 4 en 5 mei dit jaar door de coronacrisis vooral vanuit huis plaatsvinden.

Comitévoorzitter Gerdi Verbeet zei zondag in Op1 dat zij een bijzondere herdenking verwacht. Koning Willem-Alexander houdt een toespraak op de (vrijwel lege) Dam, waarvan ook zij de inhoud niet van tevoren te horen krijgt.

De vlaginstructie is verplicht voor de landelijke en lokale overheden. Burgers mogen naar eigen inzicht 'vlaggen', al zijn daar wel richtlijnen voor.

Koning bezoekt Erasmus MC

Koning Willem-Alexander heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan het Erasmus MC. Daar liet hij zich bijpraten over de aanpak van de corona-epidemie.

Koning Willem-Alexander op werkbezoek bij Erasmus MC

Fors meer rijbewijzen ingevorderd

De politie heeft afgelopen week 318 rijbewijzen ingevorderd vanwege snelheidsovertredingen. Vorig jaar in deze periode kwam dat minder vaak voor: 207 keer. Een rijbewijs wordt ingevorderd als een automobilist meer dan 50 kilometer per uur te hard rijdt.

Sommige mensen rijden echt veel te hard, constateert de politie. Mogelijk komt dat doordat de wegen leger zijn vanwege de coronacrisis. Volgens de politie kan ook meespelen dat de maximumsnelheid op snelwegen is verlaagd naar 100 kilometer per uur.

Politie vordert meer rijbewijzen in wegens hardrijden

Europarlement wil toch een soort eurobonds, maar ze heten wel anders

Het Europees Parlement wil dat de Europese regeringsleiders bij hun videotop volgende week toch een vorm van euro- of coronabonds (staatsleningen) bespreken. Het parlement heeft vandaag een resolutie aangenomen waarin de leiders wordt opgeroepen om daar geld voor te vinden. Het geld moet als een soort Marshallplan worden ingezet om na de crisis de verschillende economieën in de EU erbovenop te helpen.

Vorige week bereikten de Europese ministers van Financiën een akkoord over een financieel hulppakket voor landen die hard zijn getroffen door de coronacrisis. Het woord 'eurobonds' kwam daar niet in voor.

In de resolutie van het Europees Parlement hebben de eurobonds een andere naam gekregen. Ze heten nu herstelbonds (recovery). Het herstelfonds moet naast geld van de nieuwe leningen (bonds) ook geld uit de nieuwe Europese begroting bevatten. Over die nieuwe begroting is nog geen akkoord bereikt. De vorige bespreking tussen de leiders in februari mislukte, omdat Nederland, Oostenrijk, Zweden, Finland en Duitsland niet meer geld willen afdragen aan Brussel.

Het Europees Parlement heeft verder de aantasting van de rechtsstaat in Hongarije scherp veroordeeld. De regering van premier Orbán heeft zich vanwege de coronacrisis onbeperkte bevoegdheden gegeven en het parlement buitenspel gezet.

Rutte over corona-apps: 'Vrijwilligheid staat voorop'

Het kabinet kreeg deze week 750 voorstellen binnen voor een corona-app, dit weekend worden er zeven bekeken. In zijn persconferentie benadrukte premier Rutte vanmiddag dat vrijwilligheid bij het gebruik voorop staat. "Er is veel te doen om de apps, maar het is niet zo dat Hugo de Jonge en ik ineens een hobby hebben om apps te ontwikkelen en iedereen in de gaten te houden."

Het kabinet wil niet morgen ineens weten waar iedereen is, zei de premier:

Rutte over apps: het is niet zo dat Hugo de Jonge en ik een hobby hebben

Koningsspelen tijdens coronatijd

Op basisscholen zouden vandaag de jaarlijkse Koningsspelen worden gehouden. Dat ging vanwege corona natuurlijk niet door, maar digitaal probeerden leerlingen er toch het beste van te maken:

Zo vieren basisscholen dit jaar de Koningsspelen

Horeca-uitzendbureau Mise en Place vraagt faillissement aan

De Nederlandse tak van horeca-uitzendbureau Mise en Place heeft faillissement aangevraagd. Het bedrijf heeft daarover een mail gestuurd naar de werknemers. Daarin staat onder meer dat het bedrijf hard is getroffen door de coronacrisis. Het uitzendbureau werd in 1994 opgericht in Maastricht en heeft inmiddels meer dan vijftig kantoren in vijf landen.

Het faillissement dat is aangevraagd gaat over de Nederlandse tak van het bedrijf. Daar heeft Mise en Place 21 vestigingen, waar 160 vaste werknemers werken en 3500 oproepkrachten. Eerder werden de activiteiten in Oostenrijk al gestaakt en werd in Duitsland uitstel van betaling aangevraagd. "We zijn een gezond bedrijf, maar onze internationale omzet is van de ene op de andere dag teruggevallen naar bijna niks", vertelt directeur Hubert Ummels. "De kosten voor kantoren, auto's, systemen en ander overhead lopen wel gewoon door, dus dan is het heel moeilijk om zo'n situatie langer dan twee maanden vol te houden."

Het bedrijf leidt volgens hem op dit moment veel verlies en heeft ook geen perspectief op grote internationale evenementen. "We hebben nu geen andere keus, hoe hard en vervelend die keuze ook is", zegt Ummels.

Gezondheidsverklaring nodig bij deel vluchten naar Nederland

Reizigers uit risicogebieden die vanaf vanavond landen op Schiphol moeten verplicht een gezondheidsverklaring op zak hebben. Onder die landen vallen onder meer het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje. Het kabinet besloot vorige week om deze regeling in te voeren om reizen binnen Europa weer mogelijk te maken.

Reizigers kunnen de gezondheidsverklaring krijgen door een vragenlijst in te vullen voordat ze het vliegtuig instappen. De luchtvaartmaatschappijen zijn verantwoordelijk voor het verstrekken van de formulieren, die zijn opgesteld door de GGD en het RIVM. Als iemand één van de vragen met 'ja' beantwoordt, mag de persoon niet worden toegelaten aan boord van het vliegtuig, schrijft NH Nieuws.

Daarnaast worden passagiers die aankomen op Schiphol streng geadviseerd om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Het kabinet kan dat niet verplichten. Het is niet bekend hoelang de maatregelen gaan gelden.

Rutte over zendmastbranden: 'Onacceptabel en stupide'

In zijn wekelijkse persconferentie hekelde premier Rutte de daders van brandstichtingen in zendmasten de afgelopen tijd. De premier benadrukte dat door de brandstichtingen, veertien in totaal, hulpdiensten tijdelijk onbereikbaar kunnen zijn. "Totaal onacceptabel, ongelooflijk stupide. Je speelt met leven en dood."

"Dit is letterlijk levensgevaarlijk", zei Rutte:

Rutte: 'Stop met brandstichten in zendmasten, levensgevaarlijk'

Op de redenen van de brandstichters wilde Rutte niet ingaan. "Je leest van alles over complottheorieën, maar die wil ik graag onbesproken laten."

Er wordt onderzocht of de branden worden gesticht door anti-5G-activisten, die de komst van het nieuwe mobiele netwerk willen tegenhouden. 5G is overigens nog niet 'uitgerold' in Nederland. Dus de masten die in brand zijn gestoken, worden niet gebruikt voor 5G.

Aantal coronapatiënten op IC blijft dalen

Het aantal patiënten dat met corona op de intensive care ligt, is opnieuw gedaald. Het zijn er nu 1235, dat zijn er 23 minder dan gisteren. Van hen liggen 52 patiënten in Duitsland.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, ziet het aantal IC-patiënten "in een rustig tempo" stabiel worden. De daling van het aantal coronapatiënten op de intensive care versnelt nog niet, zegt hij. Volgens Kuipers komen er dagelijks ongeveer 20 IC-patiënten bij met het coronavirus. Ongeveer het dubbele aantal verlaat de intensive care juist weer, dus zo'n veertig, zegt hij.

"In de piek hebben we ook dagen gehad dat er op een dag meer dan 100 coronapatiënten op de IC bij kwamen", zegt Kuipers. "Dus we zitten nu gelukkig in rustiger vaarwater."

Kosten kinderopvang voor de zomer terug

Ouders die normaal gesproken gebruik maken van de kinderopvang krijgen hun eigen bijdrage terug die ze hebben doorbetaald tijdens de coronaperiode van 16 maart tot 28 april. Het kabinet trekt hier 175 miljoen euro voor uit. Het bedrag wordt in juni, of uiterlijk juli, overgemaakt.

Hoekstra reageert op kritiek president Macron

"Nederland is aanspreekbaar wat betreft solidariteit, maar kijkt ook naar de korte en lange termijn. We zijn nog maar aan het begin van deze economische situatie." Dat is de reactie van minister van Financiën Hoekstra op de uitspraken van de Franse president Macron.

Die haalde vandaag in een interview met het Britse dagblad Financial Times uit naar landen als Nederland, die volgens hem niet solidair zijn met bijvoorbeeld Italië. "Dit is een moment van de waarheid. Zien we Europa als een politiek project of alleen maar als een gemeenschappelijke markt? Ik zie het als een politiek project. Dan ben je solidair met elkaar", zei de Franse leider.

"Ik vind het verstandig om niet alle teksten uit verschillende hoofdsteden van commentaar te voorzien", reageerde Hoekstra. Hij wilde wel zeggen dat de EU om handel draait. "Maar ook om een heleboel dingen meer."

Rutte roept moslims op iftarmaaltijd thuis te nuttigen

In zijn wekelijkse persconferentie deed premier Rutte een oproep aan moslims om de coronamaatregelen in acht te nemen tijdens de ramadan. Die begint volgende week en elke dag van vasten wordt afgesloten met een iftarmaaltijd na zonsondergang. "Ik vraag alle moslims in Nederland om dit moment thuis met het gezin door te brengen", zei Rutte.

Hoe moeilijk het ook is, houd je ook tijdens de ramadan aan de voorschriften, zei de premier:

Rutte: blijf ook met Ramadan thuis

Op Frans vliegdekschip meer dan 1000 bemanningsleden besmet

Ongeveer de helft van de bemanning van het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle is besmet met het coronavirus, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het gaat om meer dan 1000 van de 2300 bemanningsleden. Enkele tientallen zeelieden liggen in het ziekenhuis, van wie één op de intensive care. Eerder deze week was al bekend geworden dat veel bemanningsleden ziek waren, maar het aantal vastgestelde besmettingen blijft oplopen.

De Charles de Gaulle keerde zondag, twee weken eerder dan gepland, vanwege de zieken terug naar zijn thuishaven in het Zuid-Franse Toulon. Het is onbekend hoe het virus op het schip terecht kon komen. Begin april werden de eerste besmettingsgevallen bekend.

Eind maart maakte het vliegdekschip nog een tussenstop in Brest, aan de Franse westkust. De Franse omroep France Bleu citeert een zeeman die anoniem wil blijven: "Het leger speelde met ons leven." Volgens hem vertoonden sommige bemanningsleden al in Brest symptomen van het coronavirus.

De Charles de Gaulle vertrok in januari naar het oostelijke Middellandse Zeegebied om Franse militaire operaties tegen islamitische militanten in Irak en Syrië te ondersteunen. Daarna voer het naar de Atlantische Oceaan en de Oostzee voor oefeningen.

Het marinepersoneel werd zondag met een landingsvaartuig teruggebracht om te worden getest op het coronavirus:

Veel besmettingen op Frans vliegdekschip

Burgemeesters: 'Geen evenementen in de zomer'

Meerdere burgemeesters van grote steden dringen er bij het kabinet op aan om alle evenementen van deze zomer te schrappen, zoals festivals en betaaldvoetbalwedstrijden. De burgemeesters pleiten voor een evenementenverbod tot 1 september of 1 oktober. Nu geldt nog een verbod tot 1 juni. Premier Rutte zei gisteren dat hij hoopt dat het kabinet volgende week meer kan zeggen over een eventuele verlenging van die maatregel.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid begrijpt de oproep van de burgemeesters heel goed, zegt hij. Maar tegelijkertijd trekt hij zich ook aan "dat er vooral voor veel jongeren op dit moment heel weinig te beleven is":

Grapperhaus begrijpt oproep burgemeesters heel goed

RIVM: 144 coronapatiënten overleden

Er zijn 156 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er minder dan gisteren: toen ging het om 182 mensen. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis opgenomen is (geweest) ligt nu op 9465.

Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 144, meldt het RIVM. Dat zijn er minder dan gisteren, toen er 181 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bij het RIVM bekend, 3459 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1235. In totaal zijn er nu 30.449 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Minister De Jonge roept mensen op gebruik te blijven maken van wijkverpleegkundige

De Jonge: mensen kunnen wel gebruikmaken van thuiszorg

Autoriteit Persoonsgegevens toetst zeven corona-apps

De Autoriteit Persoonsgegevens kijkt naar zeven verschillende 'corona-apps' die worden ontwikkeld. De belangrijkste voorwaarde van de privacywaakhond is dat de apps zich aan de privacywetgeving houden.

Onderzoekers kijken onder andere of de apps niet meer data verzamelen dan strikt noodzakelijk, en of de beveiliging van de gegevens op orde is. Anders zouden de gevoelige gegevens die de app verwerken in verkeerde handen kunnen vallen.

Maandag maakt de privacywaakhond zijn bevindingen bekend. Als een app die het kabinet kiest niet voldoet aan de eisen die de privacywet stelt, kan de Autoriteit Persoonsgegevens de overheid verbieden de app in te zetten. Lees meer in dit artikel.

Marken tot 28 april dicht voor bezoekers

Het schiereiland Marken gaat vanaf vandaag tot en met 28 april helemaal op slot. Het parkeerterrein bij het eiland is dicht. Ook de omliggende recreatiegebieden zijn afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

De gemeente heeft daartoe besloten nadat er afgelopen weekeinde 75 boetes werden uitgedeeld.

Burgemeester Sicko Heldoorn bij NH Nieuws: "Onze handhavers hebben verschillende waarschuwingen gegeven en boetes uitgedeeld aan groepen die te weinig afstand bewaarden, auto's en motoren die geen bestemmingsverkeer waren en groepen fietsers die door onze kernen reden. Ook in sommige winkels was het te druk."

Marken staat bekend om z'n monumentale dijkhuisjes en bewoners in klederdracht. Het is normaal een geliefde bestemming voor toeristen uit binnen- en buitenland. Bestemmingsverkeer wordt wel toegelaten op het eiland.

CBS: vorige week opnieuw 2000 mensen meer overleden dan gemiddeld

In de tweede week van april zijn in Nederland naar schatting van het CBS 5000 mensen overleden. Dat zijn er zo'n 2000 meer dan gemiddeld in deze periode. De oversterfte door corona lijkt hiermee te stabiliseren; ook de week daarvoor bedroeg de oversterfte zo'n 2000 gevallen.

De dagelijkse sterftecijfers van het RIVM zijn onvolledig, omdat het daarbij alleen om op corona geteste overledenen gaat. De cijfers van het CBS geven waarschijnlijk een beter beeld.

Het cijfer van het CBS is gebaseerd op het aantal overlijdensberichten dat het instituut in week 15 heeft ontvangen. Omdat door de paasdagen een vertraging is ontstaan houdt het CBS een ruime marge aan. Het werkelijke sterftecijfer ligt ergens tussen de 4700 en 5300.

In de afgelopen weken stierven vooral meer ouderen. Naar schatting overleden er 1850 mensen van 65 jaar of ouder meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van 2020. Dat is een toename van 65 procent. De sterfte onder mannen is hoger dan die onder vrouwen, maar het verschil wordt kleiner.

Ziekteverzuim zorgpersoneel 40 procent hoger dan vorig jaar

Het aantal medewerkers in de zorg dat zich ziek heeft gemeld, is in maart met bijna 40 procent gestegen ten opzichte van die maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van kennisnetwerk Vernet.

Volgens Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg en Welzijn, is deze stijging een enorme zorg. "Het legt druk op de collega's die nog wel aan het werk zijn en het is een mogelijke bedreiging voor het weer opstarten van reguliere zorg."

Afgelopen week werd al duidelijk dat van de ruim 27.000 mensen die in Nederland positief getest zijn op Covid-19, 28 procent in de zorg werkt.

CNV Zorg & Welzijn roept alle betrokkenen op om alles op alles te zetten om het zorgpersoneel nog beter te helpen. "Daarnaast blijft de toelevering van beschermingsmaterialen en de beschikbaarheid van testen, vooral in de zorg buiten de ziekenhuizen, prioriteit nummer één."

Minister Grapperhaus roept jongeren op om 'slimmer te chillen'

Zes veiligheidsregio's vragen jongeren om tips te delen hoe ze met elkaar kunnen chillen, terwijl ze zich houden aan de maatregelen tegen het coronavirus.

Inzendingen op #slimmerchillen maken kans op een bedrag tussen de 10 en 50 euro.

Minister Ferd Grapperhaus ondersteunt het initiatief en roept jongeren op om elkaar te "challengen" onder het motto "slimmer chillen = corona killen."

Duitse deelstaat meet afstand in flessen wijn

De regering van de Duitse wijnstreek Rijnland-Palts drukt de afstand die mensen van elkaar moeten houden uit in flessen wijn. 1,5 meter is achttien flessen wijn. "Het aantal hangt natuurlijk wel van de doorsnede af", meldt de tweet die de deelstaat verzond.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt juist dat mensen hun alcoholgebruik moeten beperken tijdens de pandemie. Alcohol verslechtert het immuunsysteem en vermindert de weerstand.

In Rusland moet het ergste nog komen

Waar in andere landen het aantal nieuwe corona-besmettingen afvlakt of zelfs vermindert, is er in Rusland voorlopig nog geen licht aan het einde van de tunnel. De piek wordt pas over twee à drie weken verwacht. "De nabije toekomst zal het allermoeilijkst voor ons worden," zei de locoburgemeester van Moskou, Anastasia Rakova, vanochtend.

Rakova voegde eraan toe dat ambulances en ziekenhuizen nu al op de toppen van hun kunnen werken vanwege het grote aantal ziekenhuisopnames.

Rusland telt nu 32.000 geregistreerde corona-gevallen. De afgelopen 24 uur kwamen er ruim 4000 bij. Moskou en omgeving zijn met ruim 20.000 geregistreerde besmettingen verreweg het zwaarst getroffen. Er geldt in de Russische hoofdstad al een paar weken een lockdown, die stap voor stap strenger wordt. Zo is verplaatsing binnen de stad of van buitenaf de stad in alleen nog mogelijk met een pasje.

President Poetin heeft gisteren besloten de festiviteiten ter gelegenheid van de 75ste Dag van de Overwinning (ter ere van het verslaan van nazi-Duitsland) voor onbepaalde tijd uit te stellen. Dat is een enorme stap, want de bedoeling was om de viering groots aan te pakken, compleet met een gigantische militaire parade op het Rode Plein.

Acht mensen beboet in alternatieve shishalounge

In Rotterdam is de politie een woning binnengevallen waar mensen zich niet hielden aan de maatregelen tegen het coronavirus. Acht mensen kregen een boete. Die stonden allemaal niet ingeschreven op het adres. Vijf van hen zijn aangehouden omdat ze zich niet konden identificeren.

De politie hield de woning al enige dagen in de gaten omdat er veel mensen het huis in- en uitliepen. Er lagen zoveel waterpijpen dat het volgens de politie meer op een shishalounge leek dan een woning. Ook waren er tafelspellen aanwezig.

Het is niet toegestaan om meer dan drie mensen op bezoek te hebben en geen afstand te houden. Een boete kan oplopen tot 400 euro. De politie handhaaft vooral in de publieke ruimte, maar ook samenkomsten vallen onder de noodverordening.

Automarkt stort in, 55 procent minder auto's verkocht

Een groot deel van de Europese autodealers sloot halverwege maart de deuren en daarom is de autoverkoop gekelderd. Binnen de Europese Unie zijn in maart 55 procent minder nieuwe auto's verkocht dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van de Europese branchevereniging ACEA.

Het gaat om ruim 567.000 auto's tegenover 1.264.500 auto's in maart 2019.

In de cijfers is goed te zien dat Zuid-Europese landen zwaar getroffen zijn door het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding daarvan in te dammen. In Italië daalde de verkoop met meer dan 85 procent. In Spanje en Frankrijk was de daling tegen de 70 procent. In Nederland bleven de meeste autodealers open, maar ook hier kreeg de verkoop een klap. Er werden in maart 23 procent minder personenauto's verkocht.

Veel autofabrikanten in Europa liggen stil. Volgens automakers zijn er daardoor alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar 1,5 miljoen minder auto's geproduceerd.

Reproductiegetal Duitsland onder de 1

In Duitsland is het aantal mensen dat door één persoon met corona wordt besmet onder de 1 gezakt. Dit zogenoemde reproductiegetal is nu 0,7, zegt het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM.

Als het reproductiegetal kleiner dan 1 blijft, zal het aantal nieuwe besmettingen gaan afnemen. Dat is voor de Duitse overheid een voorwaarde om aan het versoepelen van de anti-coronamaatregelen te gaan denken.

Begin maart was het reproductiegetal nog 3. De bevolking werd opgeroepen zo veel mogelijk thuis te blijven en contacten te vermijden. Verder gingen de scholen dicht en werden grote bijeenkomsten verboden.

Leidraad voor bezoek aan ernstig zieke coronapatiënten

Er komt een landelijke bezoekregeling voor familieleden van coronapatiënten die in het ziekenhuis op sterven liggen. Tot voorheen moesten ziekenhuizen zelf bedenken of bezoek mogelijk zou zijn. Dat was op sommige plekken niet of nauwelijks mogelijk.

"De ziekenhuizen moesten in het begin snel opschalen en de hygiëne- en voorzorgsmaatregelen intact houden", legt voorzitter van de IC-vereniging Diederik Gommers uit in het NOS Radio 1 Journaal. Daarbij was het bijvoorbeeld lastig dat patiënten buiten de IC-afdeling behandeld werden, in bedden met alleen een gordijn ertussen.

"We hebben nu een leidraad geschreven om een handvat te geven hoe je het bezoek beter zou kunnen regelen." Als voorbeeld noemt Gommers dat een patiënt die komt te overlijden naar een aparte kamer wordt gebracht waar familie naartoe kan. Maar er zijn ook meer beschermende spullen nodig. "We zitten nu nog even met materialentekort. Wanneer dat wat beter georganiseerd is, hopelijk binnen nu en veertien dagen, kunnen we deze bezoekregeling weer wat uitbreiden."

Bewakers paleis president Macron slapen uit protest in auto's

Franse agenten die het presidentieel paleis in Parijs bewaken, slapen uit protest in hun politieauto's. Het gebouw waarin ze normaal gesproken de nacht doorbrengen, wordt namelijk niet gedesinfecteerd. De agenten zijn bang dat ze daardoor corona oplopen.

Tot begin deze week sliepen in dat gebouw namelijk ook nog andere politie-eenheden. Die konden drager zijn van het coronavirus zonder symptomen te hebben', zei één van de agenten tegen de Franse televisie. De groep agenten die woensdag aantrad, weigerde de kamers te betrekken. De ruim 70 manschappen kozen ervoor om in hun politiebusjes te gaan slapen, buiten op de parkeerplaats.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Eind vorige maand besloten agenten op Corsica ook al om de voorkeur te geven aan slaapzakken in politiewagens, uit angst besmet te worden door collega's.

Armoedefonds: steeds meer mensen in financiële problemen

Armoedebestrijders zijn bezorgd over het aantal mensen dat om hulp vraagt. Door de coronacrisis komen steeds meer mensen in financiële problemen.

"Bij organisaties in de non-food, die bijvoorbeeld kleding en schoolspullen beschikbaar stellen, zien we een stijging van het aantal aanmeldingen van vijf tot tien procent", zegt Teije Brandsma van het Armoedefonds in het NOS Radio 1 Journaal. "En bij organisaties die zich bezighouden met levensmiddelen, zoals de voedselbank, is er soms een stijging van vijftig procent."

Brandsma spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling. "In een periode van hoogconjunctuur is te weinig naar de kwetsbaarsten in de samenleving gegaan en dat wreekt zich nu."

Amerikaanse sporters op afstand gecontroleerd op doping

Het Amerikaanse antidopingbureau Usada experimenteert met dopingtests op afstand. Omdat de dopingonderzoekers vanwege de coronacrisis niet bij sporters langs kunnen, sturen ze de test nu op. Ze moeten de urine- en bloedtests zelf uitvoeren, terwijl een medewerker van Usada meekijkt via FaceTime of Zoom.

De sporters moeten verschillende handelingen uitvoeren om aan te tonen dat ze niet valsspelen. Zo moeten ze bij de urinetest aantonen dat het 'verse' urine is door een stripje dat de temperatuur meet. Daarna moeten ze in beeld de monsters verzegelen.

Olympisch kampioenen zoals zwemsters Katie Ledecky en atleet Noah Lyles doen mee aan het experiment dat vooralsnog op vrijwillige basis is.

Steunfonds opgericht voor tv- en filmproducties

Netflix en het Nederlands Filmfonds hebben een steunfonds opgericht om medewerkers uit de tv- en filmindustrie door de coronacrisis te helpen. Netflix stelt daarvoor 1 miljoen euro beschikbaar.

Door de coronacrisis ligt ook de productie van films en tv-series stil. Met het geld van Netflix kan het Filmfonds de getroffen producties steunen. De regeling moet nog worden uitgewerkt. Hij wordt de komende week gepubliceerd op de website van het Filmfonds.

Netflix trekt wereldwijd 92 miljoen euro uit voor mensen in de creatieve sector die door de coronacrisis geen werk meer hebben. Een groot deel van het geld gaat naar mensen die aan Netflix-producties meewerkten.

Veel thuiszorg stopgezet

De Patiëntenfederatie Nederland maakt zich zorgen om mensen die afhankelijk zijn van hulp van de wijkverpleegkundige. Uit onderzoek blijkt dat een derde van deze mensen minder of geen zorg meer krijgt in verband met de coronacrisis. Dat zegt de organisatie na een bericht in De Telegraaf.

Het gaat om woonbegeleiding, wondzorg, wassen en aankleden, huishoudelijke hulp, psychische zorg en dagbesteding.

In het onderzoek van de Patiëntenfederatie kwamen verhalen naar voren van wanhopige mensen die het door de afgeschaalde zorg niet meer zien zitten. Ook komen mantelzorgers minder over de vloer. De helft van de mantelzorgers geeft minder of geen ondersteuning meer.

Een woordvoerder van branchevereniging Actiz zegt dat het bij deze vormen van thuiszorg gaat om niet noodzakelijk medisch handelen. "We hebben meer personeel gestuurd naar coronapatiënten omdat die extra aandacht en tijd opeisen. En vergeet niet de uitval door ziekte van het personeel."

Hans Buijing, bestuurder van de werkgeversorganisatie Zorgthuisnl.nl, zegt zich bijna niet voor te kunnen stellen dat de cijfers van de Patiëntenfederatie kloppen. Hij zegt dat zorg altijd in goed overleg en zorgvuldig moet worden afgeschaald.

In het NOS Radio 1 journaal vertelde de Patiëntenfederatie over de enquête:

Lenny Kuhr doet buitenoptreden bij verzorgingshuis in Eindhoven

Lenny Kuhr verzorgt in deze coronatijd buitenoptredens voor bewoners van verzorgingshuizen. Gisteravond trad ze op in haar geboorteplaats Eindhoven waar ze vanzelfsprekend ook De troubadour zong, het lied waarmee ze in 1969 het Eurovisie Songfestival won.

Wuhan stelt dodental naar boven bij

Wuhan, de stad waar het coronavirus uitbrak, heeft het dodental naar boven bijgesteld naar 3869. Dat zijn 1290 meer overlijdensgevallen dan eerst werd gemeld.

Volgens correspondent Sjoerd den Daas komt het cijfer zo een stapje dichter bij de realiteit, twittert hij.

Chinese economie krimpt voor het eerst in decennia

De Chinese economie is afgelopen kwartaal voor het eerst in decennia gekrompen. Het bruto binnenlands product (bbp) van China was in het eerste kwartaal van dit jaar 6,8 procent lager dan in het eerste kwartaal vorig jaar.

De terugval wordt veroorzaakt door de coronacrisis. Het is de eerste krimp sinds zeker 1992, het jaar van de eerste kwartaalmetingen.

China is de tweede economie ter wereld.

Voormalig advocaat Trump uit gevangenis vanwege coronacrisis

De gevangenisstraf van Michael Cohen, voormalig advocaat van president Trump, wordt omgezet in een huisarrest, zeggen anonieme bronnen en zijn advocaat tegen CNN. Hij mag de gevangenis uit vanwege de coronacrisis. Het Amerikaanse gevangeniswezen probeert de impact van het virus te verkleinen door het aantal gedetineerden omlaag te brengen. De celstraf van veroordeelde gevangenen die niet gewelddadig zijn of een slechte gezondheid hebben, wordt daarbij omgezet in huisarrest.

Cohen werd in 2018 veroordeeld tot drie jaar cel omdat hij tijdens de presidentscampagne van Trump zwijggeld heeft betaald aan twee naaktmodellen die zeiden dat ze een relatie met Trump hadden gehad. Daarmee overtrad hij de regels voor campagnefinanciering. Hij zou nog tot november 2021 vastzitten.

Voor derde dag op rij recordaantal doden VS

Voor de derde dag op rij is een recordaantal mensen in de VS gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. De afgelopen 24 uur zijn er 4491 doden geregistreerd. Woensdag waren dat er nog 2569, de dag daarvoor stierven 2228 inwoners. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore op basis van een dagelijkse telling.

Het dodental pakt zo hoog uit omdat er sinds kort ook sterfgevallen worden meegerekend die "waarschijnlijk verband houden" met het coronavirus. Deze week maakte de stad New York bekend 3778 "waarschijnlijke" sterfgevallen als gevolg van het longvirus alsnog toe te voegen aan de balans. In totaal zijn nu bijna 33.000 coronapatiënten in het land overleden, het hoogste dodental wereldwijd.

Volgens president Trump is de piek van het aantal besmettingen voorbij. Hij heeft een richtlijn gepresenteerd aan de hand waarvan staten geleidelijk kunnen beginnen met het afbouwen van maatregelen.

Dochter van drugsbaron en leden Mexicaanse kartels delen hulpgoederen uit

De dochter van de bekende drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman en leden van verschillende Mexicaanse drugskartels delen hulppakketten uit aan Mexicanen die zijn getroffen door het coronavirus of de economische gevolgen daarvan. In een video op Facebook is te zien hoe ze dozen met de afbeelding van El Chapo vult met levensmiddelen en wc-papier, bestemd voor de arme buurten van Guadalajara, de derde stad van Mexico.

Alejandrina Guzman runt een legaal bedrijf dat vaart op de reputatie van haar beruchte vader, die in de VS een levenslange gevangenisstraf uitzit. Ze verkoopt kleding en drank onder de merknaam 'El Chapo 701'. 701 refereert aan de positie die El Chapo in 2009 had op de Forbes-ranglijst met de rijkste mensen ter wereld. Hij zou toen 1 miljard dollar in bezit hebben gehad.

Ook actieve bendeleden zijn gesignaleerd bij het uitdelen van voedselpakketten. Het is niet ongebruikelijk dat Latijns-Amerikaanse gangsters de weldoener uithangen.

Facebook gaat gebruikers een seintje geven als zij desinformatie hebben 'geliket'

Mensen die op Facebook in contact zijn gekomen met desinformatie over het coronavirus, in de vorm van een klik, 'like', reactie of een deelactie, kunnen een melding krijgen van het sociale mediabedrijf. Facebook hoopt zo het hoofd te bieden aan de vele onzinberichten die rondgaan op het platform. De foutieve berichten worden ook verwijderd.

In de melding worden Facebookgebruikers doorverwezen naar een webpagina van de Wereldgezondheidsorganisatie waar geruchten en misleidende informatie over het coronavirus worden ontkracht.

Facebook, Google en Twitter hebben strengere regels opgesteld en hun algoritmes aangepast om verspreiding van desinformatie te voorkomen. Ook worden mogelijk foutieve berichten door de bedrijven gecontroleerd. Dat is een handmatig proces, dus niet alle onzin zal kunnen worden uitgeroeid.

Trump komt met versoepelprotocol maatregelen VS

President Trump heeft een richtlijn gepresenteerd aan de hand waarvan de coronamaatregelen kunnen worden afgebouwd. "We starten ons leven weer op", zei Trump op een persconferentie. Daarbij zei hij wel dat het "een geleidelijk proces" zal zijn.

De richtlijn adviseert de gouverneurs van de Amerikaanse staten om de maatregelen in drie fasen afbouwen, zodra de verspreiding van het virus twee weken terugloopt.

Trump presenteert plannen om coronamaatregelen af te bouwen