NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Verlopen rijbewijzen langer geldig • IC's in 'rustiger vaarwater'

 • RIVM: 144 nieuwe sterfgevallen gemeld, minder dan gisteren.
 • Het aantal coronapatiënten op de intensive care blijft afnemen, maar die daling versnelt nog niet.
 • Het kabinet kreeg al weken signalen over dreigende tekorten aan beschermingsmiddelen in verpleeghuizen.
 • De Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt 7 verschillende 'corona-apps'
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus. En lees hier over de laatste cijfers.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het liveblog voor vandaag. Het nieuwe blog kun je hier lezen.

 • Lady Gaga bedankt Hugo de Jonge

  De Amerikaanse zangeres Lady Gaga heeft Nederland en minister De Jonge bedankt voor de steun aan de ontwikkeling van een vaccin tegen corona, en onze bijdrage aan de WHO.

  De Jonge reageert dat het vinden van een vaccin cruciaal is en dat het belangrijk is om krachten te bundelen.

  Overigens heeft Lady Gaga soortgelijke berichten gestuurd aan de Canadese premier Trudeau, EU-president Von der Leyen en de Franse president Macron.

 • WHO: onzeker over bescherming door antistoffen

  De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat het nog niet duidelijk is of de aanwezigheid van antistoffen in het bloed zorgt voor volledige bescherming tegen het coronavirus.

  WHO-crisismanager Mike Ryan zegt vandaag in een briefing dat zelfs als de antistoffen wel effectief blijken te zijn, er weinig signalen zijn dat grote groepen mensen ze inmiddels in hun bloed hebben. "Er komt veel voorlopige data op ons af die eerder suggereren dat slechts een kleine groep van de bevolking antistoffen heeft."

  Ryan tempert de verwachting dat er momenteel groepsimmuniteit ontstaat, waarbij een grote groep in de samenleving immuun is. "Het algemene bewijs wijst niet in die richting."

 • Koninklijke Horeca Nederland wil extra voorwaarden voor staatssteun aan Booking.com

  De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat er extra voorwaarden komen voor de staatssteun aan online platforms, zoals Booking.com. Deze week werd bekend dat de boekingssite aanspraak maakt op de overheidssteun voor bedrijven in nood. De KHN noemt dat een "hard gelag" voor kleine horecaondernemers die buiten de steunmaatregelen vallen.

  Volgens de brancheorganisatie heeft Booking.com de afgelopen maanden bovendien duizenden hoteleigenaren in de problemen gebracht met zijn terugboekbeleid. De organisatie zou eisen dat vooruitbetaalde overnachtingen die worden geannuleerd snel worden terugbetaald, waardoor hoteliers in geldnood komen.

  Ook zou er bij Booking vaak geen goede mogelijkheid worden geboden om de overnachting te verplaatsen, terwijl gasten daar vaak wel om vragen, zegt KHN. KHN-Voorzitter Dirk Beljaarts zegt dat de website deze periode vooral heeft gebruikt "om haar eigen kasstroom op gang te houden".

  Daarom wil de brancheorganisatie dat de steunmaatregelen snel geoptimaliseerd worden. Ook hoopt de KHN dat er een gelijkwaardige relatie kan ontstaan tussen Booking.com en de hotelsector.

  Booking.com zegt in een reactie de staatssteun te hebben aangevraagd om zijn medewerkers te beschermen. Daarvoor is het bedrijf de Nederlandse regering dankbaar, zegt het. Ook laat Booking.com weten dat het heeft aangekondigd dat het management 20 procent salaris inlevert, als aanvulling op de salarisbeperkingen van de CEO en de leden van het bestuur.

 • Celstraf voor bijtende Rotterdammer

  Een 29-jarige man uit Rotterdam heeft acht maanden gevangenisstraf gekregen, waarvan drie voorwaardelijk, voor het bijten van een agent. Begin april stond hij samen met wat vrienden op een plein in Rotterdam. Agenten gaven een waarschuwing voor samenscholing, wat tijdens de coronacrisis verboden is. Toen de man daar niet goed op reageerde, besloten de agenten hem te arresteren.

  De Rotterdammer beet daarop een van de agenten. Hij claimde bij de arrestatie een touw om zijn nek te hebben gekregen en had naar eigen zeggen het gevoel dat hij zou stikken. De rechter acht dat niet bewezen.

 • Mondkapje verplicht in twee Duitse deelstaten

  De Duitse deelstaten Saksen en Mecklenburg-Vorpommern gaan het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplichten. In Saksen, in het oosten van Duitsland, worden mondkapjes ook in de supermarkt verplicht gesteld. Eerder deze week adviseerde de Duitse regering het gebruik van mondkapjes in winkels en het ov, maar dat werd niet verplicht gesteld. Dat doen deze deelstaten nu dus wel.

 • Reisbranche vraagt om snelle compensatie

  De reisbranche lijdt de komende periode naar verwachting zo'n 1 miljard euro schade door de coronacrisis. Niet alleen blijven boekingen uit, ook heeft de branche te maken met tienduizenden annuleringen en vroegtijdig afgebroken vakanties en zakenreizen.

  Uit een enquête onder de leden van brancheorganisatie ANVR blijkt dat alle annuleringen tot 1 juni de sector al zo'n 337 miljoen euro kosten. Als de situatie in de zomer niet verandert, kan dat bedrag met honderden miljoenen oplopen. Ondertussen lopen de personeelskosten gewoon door. Om de werkgelegenheid te behouden, is volgens de ANVR zo'n 400 miljoen euro nodig.

  Volgens voorzitter Frank Oostdam heeft de coronacrisis zonder steunmaatregelen van de overheid dramatische gevolgen voor de reisbranche, waar bijna 20.000 mensen werken. "De overheid heeft de reissector terecht aangewezen als één van de zwaarst getroffen sectoren en compensatiemaatregelen toegezegd. We hopen ook op een snelle invulling hiervan."

  Als reizen het hele jaar niet meer kunnen doorgaan, zal het totale omzetverlies in de reissector oplopen tot zo'n 8 miljard euro, verwacht de ANVR. Ter vergelijking: de verwachte omzet voor dit jaar was 10 miljard.

 • Brabantse kinderboerderij biedt 'lease-cavia's' aan

  Veel mensen overwegen om een huisdier te nemen, omdat ze in de coronacrisis veel tijd hebben om voor het dier te zorgen. Maar om te voorkomen dat mensen hun interesse in cavia's, konijnen en hamsters na de crisis snel verliezen, kun je bij een kinderboerderij in Den Bosch tijdelijk een cavia leasen.

  "We willen voorkomen dat mensen nu zomaar dieren gaan aanschaffen in de dierenwinkel die ze vervolgens, als kinderen na een tijdje weer naar school moeten, weer dumpen bij een opvang", zegt Joey Jansen van De Bossche Hoeve tegen Omroep Brabant. Als je kiest voor een 'leasecavia' hoef je niet langs de dierenwinkel. "Je krijgt van ons twee cavia's, strooisel, hooi, voer en een grote kooi. Dat kost 75 euro en daarvan is 25 euro borg", zegt Jansen.

  Ook voor eenzame ouderen bedacht de stichting een oplossing. "Een cavia is voor hen misschien te veel werk. Daarom stellen we voor hen gratis een vogel beschikbaar met kooi en voer." De ouderen kunnen die tot het einde van de coronacrisis in huis houden. "Om lekker tegen te praten en lekker mee bezig te zijn", vertelt Jansen.

 • Verlopen rijbewijzen langer geldig

  Het is door de coronacrisis niet makkelijk om een rijbewijs te verlengen. Daarom heeft het kabinet besloten om de regels iets te versoepelen. Automobilisten met een rijbewijs dat in de periode na 16 maart is verlopen, mogen hiermee doorrijden tot 1 juni 2020. Ze blijven ook met dit verlopen document verzekerd en krijgen geen boete als ze worden aangehouden. De regeling geldt alleen voor automobilisten die in Nederland de weg op gaan.

  Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur zegt dat de geldigheid van een verlopen rijbewijs misschien nog verlengd kan worden tot na 1 juni. Ze neemt daarover een besluit als er meer bekend is over toekomstige maatregelen tegen het coronavirus. Volgende week dinsdag neemt het kabinet daar besluiten over.

 • Belangenorganisatie voor kinderopvang kritisch over terugbetalingsregeling

  Ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen, krijgen de eigen bijdrage terug die ze hebben doorbetaald in de periode van 16 maart tot 28 april. De regeling geldt ook voor ouders met wat geldt als een cruciaal beroep, bijvoorbeeld in de zorg. Deze groep kan wel gebruik blijven maken van de kinderopvang, maar voor hen wordt dus geen uitzondering gemaakt. Het gaat in totaal om 570.000 huishoudens.

  Ouders die geen kinderopvangtoeslag ontvangen, vallen daarentegen buiten de regeling: voor die groep "zijn vooralsnog geen oplossingen bedacht", zegt de Belastingdienst tegen de NOS. Voorzitter Gjalt Jellesma van Boink, de belangenorganisatie voor ouders in de kinderopvang, noemt dat "buitengewoon cynisch". Het gaat naar zijn inschatting om enkele duizenden ouders, "de groep die de overheid tot nu toe geen cent gekost heeft". Boink vindt dat er geen uitzonderingen mogen bestaan op de terugbetalingsregeling.

  Dit zei staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken eerder vandaag over de regeling:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Staatssecretaris Van Ark over teruggave kinderopvangkosten
 • Al weken signalen over tekorten in verpleeghuizen

  Het kabinet kreeg al ruim een maand geleden het advies om meer beschermingsmiddelen voor verpleeghuizen beschikbaar te stellen, blijkt uit een reconstructie van de NOS. Toch komen verpleeghuizen en thuiszorginstellingen pas sinds maandag sneller in aanmerking voor mondkapjes.

  Minister De Jonge van Volksgezondheid zei gisteren in het Kamerdebat dat hij niet kan uitsluiten dat de snelle opmars van het virus in de verpleeghuizen verband houdt met het tekort aan beschermingsmiddelen. In zeker 900 van de 2500 verpleeghuizen zijn coronabesmettingen vastgesteld en honderden ouderen zijn overleden.

  In een reactie zegt De Jonge dat de verdeling van mondkapjes in eerste instantie gericht was op de acute zorg in ziekenhuizen, omdat daar de meeste patiënten waren. Stapsgewijs is meer naar de verpleeghuizen gegaan, zegt hij.

 • Podcast De Dag: de wetenschap versus corona

  Wereldwijd wordt met man en macht gewerkt aan een vaccin tegen het coronavirus. Hoe ver is de wetenschap inmiddels? In Podcast De Dag vertellen viroloog Hanneke Schuitemaker en internist-infectioloog Mark de Boer over de laatste ontwikkelingen op het gebied van geneesmiddelen tegen corona.

  De podcast is hier te beluisteren.

 • IKEA waarschijnlijk weer open vanaf 28 april

  IKEA is van plan om zijn winkels in Nederland op 28 april weer te openen. Wel neemt het woonwarenhuis maatregelen: er mag maar een beperkt aantal bezoekers naar binnen en klanten mogen maximaal met z'n tweeën komen winkelen. Bij de kassa's en klantenservice wordt plexiglas geplaatst.

  IKEA sloot op 17 maart vrijwillig zijn deuren, net als sommige andere winkels, waaronder de Bijenkorf, Zara en Nespresso. Het bedrijf benadrukt dat de geplande heropening op 28 april onder voorbehoud is. Het woonwarenhuis blijft alert op de maatregelen en adviezen van het RIVM en het kabinet.

  Overigens blijven de restaurants van IKEA en de kinderspeelplaatsen nog dicht.

 • El Chapo op Mexicaanse voedselpakketten

  Mexicaanse families die in de problemen zijn geraakt door het coronavirus krijgen steun uit opmerkelijke hoek. Het bedrijf van Alejandrina Guzmán, de dochter van drugsbaron El Chapo, deelt voedselpakketten uit.

  Op de pakketten prijkt het hoofd van de Mexicaanse drugsbaron zelf:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  El Chapo's gezicht prijkt op Mexicaanse voedselpakketten
 • Mondkapjesfabriek in Arnhem

  In Arnhem gaan mensen met een migratieachtergrond op grote schaal chirurgische mondkapjes maken. Het doel is om 100.000 maskers per dag te produceren. Het is een initiatief van vluchtelingenorganisatie Refugee Company, die twee machines uit China naar Nederland haalde. De mondkapjes die daarmee kunnen worden geproduceerd, zijn geschikt voor zorgpersoneel.

  "Het is mooi dat op deze manier Arnhemmers met een vluchtelingenachtergrond een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van het coronavirus", zegt wethouder Cathelijne Bouwkamp tegen Omroep Gelderland. De machines komen te staan in een sociale werkplaats in Arnhem.