liveblog

Britse premier Johnson op IC • Italië pompt 400 miljard euro in economie

  • Het UWV heeft 35.000 aanvragen gekregen voor tegemoetkoming bij loonkosten
  • 1409 coronapatiënten op de intensive care, 24 meer dan gisteren
  • De Britse premier Boris Johnson is opgenomen op de intensive care hardnekkige klachten als gevolg van het coronavirus.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.

Nieuw liveblog

We zijn gestart met een nieuw liveblog over het coronavirus, lees hier verder.

St Jansdal roept bedrijven op: doneer isolatiejassen

Ziekenhuis St Jansdal heeft met spoed isolatiejassen nodig. Zorgverleners van het ziekenhuis verbruiken momenteel dagelijks 1.000 isolatiejassen voor de zorg aan patiënten met corona of een verdenking erop, schrijft Omroep Flevoland.

Het ziekenhuis krijgt op korte termijn geen nieuwe aanvoer en ziet een groot tekort ontstaan. "De jassen maken deel uit van de persoonlijke beschermingsmiddelen en zijn een voorwaarde voor het leveren van veilige zorg", zo meldt het ziekenhuis.

Grens Sint Maarten-Saint Martin dicht

De Gendarmerie van Saint Martin, het Franse gedeelte van Sint-Maarten heeft maandagochtend twee van de grensovergangen tussen het Franse en Nederlandse deel afgesloten. Bij de andere twee grensovergangen is slechts beperkte beweging toegestaan.

De blokkade met containers is een Franse reactie op het snel stijgend aantal besmette gevallen aan de Nederlandse kant. Daar zijn nu 37 patiënten positief getest, tegen zes de week ervoor. Gisteren stierven opnieuw twee patiënten, waardoor het dodental op vier staat. Aan de Franse kant zijn 31 mensen positief getest op het covid-19 virus.

Dokters aan de Nederlandse kant waarschuwen voor een uitbraak omdat zij veel mensen, die op de heuvels van Philipsburg wonen niet kunnen bereiken. Daar wonen mensen dicht op elkaar en auto's kunnen er vaak niet komen

De grensovergang is met containers geblokkeerd

Landweggetjes afgesloten voor motorrijders en wielerclubs in paasweekeinde

Bepaalde toeristische plekken en kleine landweggetjes worden tijdens het paasweekeinde afgesloten voor motorrijders en wielerclubs. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de veiligheidsregio's in Nederland.

Afgelopen weekend veroorzaakten groepen motorrijders en wielrenners op allerlei plekken overlast. Voetgangers en recreatieve fietsers kwamen volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van alle veiligheidsregio's, dit weekeinde in de verdrukking. "Zij konden geen kant meer op en konden hierdoor geen anderhalve meter afstand houden." Boa's en politieagenten gaan handhaven aan het begin van de afsluiting.

"We betreuren deze maatregelen, we vinden het jammer dat deze nodig bevonden worden. Maar we gaan er niet tegenin. We snappen dat dit nodig is", zegt de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging in een reactie.

Verder moeten tuincentra en woonboulevards hun klantenstroom reguleren en afremmen zodat de klanten genoeg afstand kunnen houden. Er komen bijvoorbeeld extra regels voor de aanrijroutes en parkeerplaatsen, maar dat moeten de winkels zelf controleren.

In Amsterdam wordt tijdens het paasweekeind volgens burgemeester Halsema volop gecontroleerd op straat en zo nodig wordt ingegrepen en worden boetes uitgedeeld. Ook kunnen de parken worden gesloten als dat nodig blijkt te zijn.

Tien sterfgevallen in Zwartewaterland

In de gemeente Zwartewaterland zijn afgelopen weekend tien inwoners overleden. In zeven gevallen staat het vast dat zij zijn bezweken aan het coronavirus, in drie gevallen lijkt hier sprake van, meldt RTV Oost. De burgemeester spreekt van een "inktzwarte dag".

Eerder al overleden er in Zwartewaterland al achttien coronapatiënten. Volgens de burgemeester zijn er gevallen bekend van families die zelfs meermalen worden getroffen. "Zoals bij een echtpaar, waarvan vandaag de vrouw overleed, terwijl vorige week ook al de man was overleden."

Duizenden extra mensen getest op corona

Vanaf vandaag worden duizenden extra mensen getest op corona. Het gaat om zorgmedewerkers met klachten die buiten het ziekenhuis werken. Op verschillende plekken in het land kunnen ze terecht bij zogeheten teststraten van de GGD, zoals hier in Alkmaar.

Duizenden extra mensen getest op corona

Premier Johnson naar de intensive care gebracht

De Britse premier Johnson is overgebracht naar de intensive care. Minister Raab van Buitenlandse Zaken neemt zijn taken waar.

Johnson heeft het coronavirus. Zijn toestand is in de loop van de middag verslechterd.

Hij heeft al ruim een week gezondheidsklachten. Gisteren werd hij opgenomen in het ziekenhuis, waarvandaan hij zijn werk zei voort te zetten.

De burgemeester van Londen wenst zijn voorganger een snel herstel toe:

Premier Johnson drie dagen geleden

Joods Pasen moet thuis worden gevierd

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft voor Pasen een complete lockdown aangekondigd. De Joodse feestdag Pesach moet woensdag thuis gevierd worden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In een televisietoespraak zei hij dat de reisbeperkingen dinsdag worden aangescherpt en dat het verboden is om naar de feestelijke 'seder'-maaltijden te gaan waar familie traditioneel samenkomt met Pesach.

Italië lanceert steunpakket à 400 miljard euro

De Italiaanse premier Conte heeft een maatregelenpakket voor de Italiaanse economie aangekondigd ter waarde van 400 miljard euro. De helft is bedoeld voor de interne markt, de andere helft voor de export. Het maatregelenpakket omvat onder meer door de overheid gegarandeerde leningen en belastingvrijstellingen.

Italië moet het geld zelf ook lenen.

Beademingsapparaat studenten TU Delft bijna klaar

Minister Wiebes van Economische Zaken heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan de TU Delft, waar zo'n 50 studenten dag en nacht werken aan de ontwikkeling van een beademingsapparaat, dat in geval van nood ook ingezet kan worden op intensive cares. Het afgelopen weekend is het apparaat getest op IC-afdelingen in Leiden en Nijmegen. Volgens de Delftse studenten zijn er nog een paar kleine aanpassingen nodig, maar is het apparaat verder klaar. Het gaat om een machine gestript van alle onnodige toeters en bellen.

Normaal gesproken duurt het jaren voordat een medisch apparaat op de markt kan worden gebracht. In verband met de corona-uitbraak zorgt het ministerie van VWS voor een verkorte toelatingsprocedure. De vergunning geldt alleen voor gebruik bij coronapatiënten en zo lang de pandemie duurt. Het kabinet staat borg voor een lening van 40.000 euro die de TU heeft afgesloten voor dit project.

Beademingsapparaat TU Delft is bijna klaar

Eerste landen kondigen versoepeling coronamaatregelen aan

Na Oostenrijk worden ook in Denemarken de maatregelen binnenkort versoepeld. Crèches, kleuterscholen en basisscholen mogen vanaf 15 april weer opengaan, zei de Deense premier Mette Frederiksen.

Oostenrijk was het eerste land dat een versoepeling van de maatregelen aankondigde. Het is de bedoeling dat na 14 april kleine winkels, bouwmarkten en tuincentra weer opengaan, op voorwaarde dat de klanten hun mond bedekken en afstand houden tot elkaar. Als alles goed gaat kunnen dan op 1 mei alle winkels, winkelcentra en kappers weer opengaan. Half mei volgen hotels en restaurants en gaan de scholen weer open. Evenementen mogen pas weer vanaf eind juni plaatsvinden.

Ook in Tsjechië worden de maatregelen iets versoepeld. Sporten als golf en tennis zijn weer toegestaan en hobbywinkels, bouwmarkten, de ijzerhandel en fietsenmakers mogen hun deuren weer openen voor publiek. Wel worden de hygiënemaatregelen aangescherpt. De minimale afstand tussen klanten moet 2 meter zijn en bij de ingang moeten desinfectiemiddelen en wegwerphandschoenen worden verstrekt.

'Ik lok ouderen het balkon op'

Om te zorgen dat ze tijdens de coronacrisis toch in beweging blijven, gaf personal trainer Jamiel Zaoudi bewegingsles aan ouderen in een woonzorgcentrum in Zwolle. Vanaf hun balkon deden de bewoners, met pannendeksels als halters, enthousiast mee.

'Ik lok ouderen het balkon op'

Lady Gaga organiseert grote coronashow

Via een livestream op een vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft Lady Gaga een grote show aangekondigd met optredens van internationale artiesten als Billie Eilish, Alanis Morissette, Andrea Bocelli, Chris Martin, Paul McCartney en Stevie Wonder.

Het evenement One World: Together at Home wordt zaterdag 18 april uitgezonden via verschillende Amerikaanse zenders, YouTube, Facebook en de BBC. De presentatie is in handen van de Amerikaanse talkshowhosts Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel en Stephen Colbert.

Eerste resultaten over opbouw immuniteit tegen corona komende weken verwacht

De komende weken krijgen we een eerste beeld van de opbouw van immuniteit tegen het coronavirus in Nederland. Dat blijkt uit gesprekken die de NOS voerde met deskundigen.

Brits Open, 's werelds oudste golftoernooi, is afgelast

Het Brits Open, een van de vier belangrijkste toernooien in het golf, is afgelast. De 149ste editie van 's werelds oudste golftoernooi, dat in juli zou worden gehouden, is vanwege de coronapandemie geschrapt. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat het toernooi niet kan plaatsvinden.

Oogvereniging: help slechtzienden afstand te houden

Wie op straat in de buurt loopt van iemand die slechtziend of blind is, kan voorlopig het beste een extra stap opzij doen, zegt de Oogvereniging. Mensen met een visuele beperking kunnen meestal niet inschatten hoe ver weg iemand anders precies staat.

"Ook mensen die blind of slechtziend zijn, willen niets liever dan zich houden aan de richtlijnen van het RIVM. We roepen iedereen dan ook om hen hierbij te helpen", zegt Jan Boon, directeur van de Oogvereniging.

Nu zijn er signalen dat mensen met een visuele beperking vaak onvoldoende afstand kunnen houden tot anderen. Dat is herkenbaar voor de 18-jarige Mike Brenk uit Assendelft. "Zijn wereld is wel heel klein geworden", zegt zijn moeder tegen NH Nieuws. "Helaas gaat hij alleen nog maar de deur uit om een rondje met de hond te lopen, of met mij mee voor een boodschap. Vooral in de supermarkt is het lastig om de anderhalve meter aan te houden, dus neemt hij zijn stok mee."

De Oogvereniging heeft alle mensen met een visuele beperking opgeroepen altijd met een witte stok te lopen, zodat anderen weten dat ze met iemand te maken hebben die niet (goed) ziet.

Country- en soulartiesten spelen hun hits vanuit huis

Verschillende country- en soulsterren, waaronder John Legend en Shania Twain, gaven een optreden vanuit huis. Ze hadden op moeten treden bij de Academy of Country Music Awards in Las Vegas, maar dat ging als gevolg van de coronamaatregelen niet door.

Country- en soulartiesten spelen hun hits vanuit huis

Criminaliteit in Frankrijk daalt, op huiselijk geweld na

In Frankrijk is de criminaliteit vorige maand enorm gedaald, zeer waarschijnlijk mede door de strenge quarantainemaatregelen. Misdadigers, die niet in de cel zitten, mogen namelijk ook hun huis niet meer uit. Gemiddeld daalde de misdaad in Frankrijk in maart met 45 procent.

Het aantal gevallen van diefstal zonder geweld daalde met maar liefst 51 procent, blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het aantal woninginbraken daalde met 44 procent. Het aantal autodiefstallen lag vorige maand 37 procent lager.

Huiselijk geweld

Opvallend is dat het aantal gevallen van huiselijk geweld wel 'zeer sterk is toegenomen', schrijft het ministerie. Eerder waarschuwden hulporganisaties en politici al voor een toename, omdat partners door de quarantaine bij elkaar 'opgesloten' zitten.

De minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, zei een week geleden al dat het aantal gevallen van huiselijk geweld met 32 tot 36 procent was gestegen. De regering nam daarom verschillende maatregelen om slachtoffers te helpen. Er kwamen meer opvangplaatsen en hulporganisaties kregen meer geld. Slachtoffers kunnen zich ook met een codewoord bij apotheken melden: die waarschuwen dan de politie.

Het ministerie heeft laten weten dat de gemiddelde daling van de criminaliteit niet één op één is toe te schrijven aan het feit dat Fransen vanwege corona binnen moeten blijven. "Het is nu ook moeilijker om aangifte te doen. En de quarantainemaatregelen werden pas half maart van kracht dus de effecten worden pas de komende maanden echt zichtbaar."

35.000 aanvragen voor tegemoetkoming loonkosten bij UWV

Bij het UWV hebben inmiddels ruim 35.000 ondernemers een aanvraag ingediend voor de regeling voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Dat is de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW), die sinds vanmorgen 9 uur is opengesteld.

Het aantal aanvragen op de eerste dag is in lijn met waar de uitkeringsinstantie op voorhand ook rekening mee hield. Dankzij de regeling kunnen ondernemers maximaal 90 procent van het salaris van hun medewerkers door het UWV betaald krijgen. De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van het verlies aan omzet.

Het is de bedoeling dat de eerste uitkeringen binnen een week worden overgemaakt.

Flinke toename coronabesmettingen in ouderenzorg

Volgens de Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde (Verenso) is er sprake van een flinke toename van besmettingen en sterfgevallen door corona onder verpleeghuisbewoners. Meer dan blijkt uit de landelijke cijfers van het RIVM, stelt Verenso. Sinds half maart registreren specialisten ouderengeneeskunde gegevens over covid-19 in elektronische patiënten dossiers.

In een van die patiëntendossiers, dat gebruikt wordt bij ongeveer de helft van bewoners in verpleeghuizen, staan 1979 patiënten met een (verdenking van een) coronabesmetting in verpleeghuizen geregistreerd. 281 patiënten uit de registraties zijn overleden. Bij 184 van hen is met een test vastgesteld dat ze besmet waren met het coronavirus. Volgens een ander patiëntendossier dat veel gebruikt wordt zijn er 626 verdenkingen van corona in verpleeghuizen en 183 patiënten bij wie het met een test is vastgesteld.

Het RIVM registreert alleen als er daadwerkelijk een test heeft plaatsgevonden.

Vlaggen van eenheid in Spanje

Op steeds meer plaatsen in Spanje hangen mensen vlaggen over balkons en uit hun ramen. De vlaggen hangen er om de eenheid van het land tegen het coronavirus te benadrukken. Maar ook hangen er zwarte linten over de vlaggen ter herinnering aan de mensen die zijn bezweken aan het virus.

"De sfeer doet erg danken aan de sfeer die er destijds in het land hing in na de aanslagen op de stoptreinen bij Madrid. Ook toen hingen de Spanjaarden de vlaggen uit om zo te laten zien dat het land één was", zegt correspondent Rop Zoutberg. Bij de terreurdaad in maart 2004 kwamen 192 mensen om het leven. "Als je die getallen met de cijfers van nu vergelijkt dan maakt het land momenteel vier aanslagen per dag mee."

In Spanje zijn tot nu toe ruim 13 duizend mensen aan het coronavirus overleden. De laatste dagen gaat het sterftecijfer minder snel.

FNV: 'Banen ruim 800.000 flexwerkers in gevaar door coronacrisis'

De banen van mensen met enige vorm van flexcontract zijn in gevaar, stelt FNV. Volgens de vakbond worden mensen met "onzekere contracten massaal op straat gezet", ondanks steunmaatregelen voor bedrijven, waarin onder meer 90 procent van de loonkosten worden betaald.

In totaal gaat het om ruim 800.000 mensen, becijferde de vakbond: 425.000 mensen op oproepbasis en met een nul-urencontract, 227.600 uitzendkrachten in de eerste anderhalf jaar van hun uitzendwerk, 64.500 mensen van wie het contract afloopt en 100.000 mensen in hun proeftijd. FNV stelt dat er tienduizenden mensen hun baan zijn kwijtgeraakt, maar noemt in het persbericht geen hard cijfer.

Taxichauffeurs overhandigen petitie met vraag om noodhulp

Taxichauffeurs hebben een petitie overhandigd aan het ministerie van Economische Zaken. Ze willen ook in aanmerking komen voor de noodmaatregelen van de overheid tegen de coronacrisis.

Duizenden taxiondernemingen verliezen omzet door het wegblijven van toeristen en de oproep van de regering om zo min mogelijk te reizen, stelt de brancheorganisatie. Bij een aantal bedrijven ligt zelfs faillissement op de loer.

Lees hier het artikel dat wij gisteren publiceerden over taxichauffeur John, die vlak voor zijn pensioen corona kreeg en overleed.

Vanaf morgen duizenden coronatesten vanaf Baarns industrieterrein

Corona drive thru in Baarn

In Baarn opent morgen op een industrieterrein een drive thru voor corona-testen. In samenwerking met een Duits laboratorium worden daar dagelijks duizenden coronatesten afgenomen.

Mensen in pakken nemen op het parkeerterrein een keel- en neusafstrijk. Daarna rijdt de geteste persoon verder. Het sample wordt in een laboratorium in Baarn klaargemaakt voor analyse en naar het partnerlab in Keulen gestuurd. Daar komt het om 22.00 uur aan. In de nacht wordt het getest en in de loop van de volgende dag wordt de uitslag elektronisch doorgegeven.

Forse toename in ziekteverzuim

Het ziekteverzuim is in de laatste weken van maart fors toegenomen vanwege het coronavirus. Dat meldt Zorg van de Zaak, een netwerk van bedrijven op het gebied van bedrijfszorg. Na de aangekondigde maatregelen op 12 en 15 maart is het aantal ziektegevallen toegenomen met 26,9 procent ten opzichte van februari. Met name in de sectoren industrie & vervoer, zorg en retail & zakelijk is het aantal mensen dat zich ziek meldt het grootst.

De oorzaak van de piek ligt volgens Zorg van de Zaak deels bij werknemers die nu met een verkoudheid of zieke huisgenoten thuis moeten blijven. In enkele sectoren, zoals de horeca, leidden de maatregelen tot acute bedrijfssluiting. In alle hectiek zijn ook werknemers ziekgemeld die in normale omstandigheden waren blijven werken. Inmiddels ziet Zorg van de Zaak dat het aantal herstelmeldingen de afgelopen dagen uitstijgt boven de ziekmeldingen.

1409 coronapatiënten op intensive care, 24 meer dan gisteren

Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen is volgens de laatste cijfers opgelopen naar 1409: 24 meer dan gisteren. Gisteren bedroeg de toename nog 25. Van de 1409 coronapatiënten liggen er nu 1372 in Nederland, 11 meer dan gisteren. En 37 in Duitsland, 13 meer dan gisteren. De uitstroom op de IC wordt steeds groter. Ruim 80 mensen hebben de IC verlaten en zo'n 275 patiënten zijn overleden.

De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

"Dit gaat nog wel even duren. Dat betekent dat de maatregelen die we nu hebben langere tijd nodig zijn." En als de het aantal patiënten eenmaal gaat dalen, kunnen we niet in een keer alle maatregelen loslaten volgens Kuipers. "Je moet nu al gaan nadenken over hoe we de maatregelen langzaam moeten opheffen.

Britse regering kocht miljoenen onbetrouwbare Chinese tests

Het dodental is in Engeland vandaag met 405 mensen toegenomen naar 4897. 15 van de overleden patiënten hadden geen onderliggende ziektes, meldt de Britse gezondheidsorganisatie NHS.

McLaren-baas: 'Voortbestaan Formule 1 in gevaar'

"De Formule 1 verkeert in een beroerde staat door het coronavirus. Er zijn grote veranderingen nodig om te overleven. Ik zie vier teams mogelijk verdwijnen als dit niet op de goede manier wordt aangepakt." Het zijn de woorden van Zak Brown, teambaas van McLaren. Hij luidt in gesprek met de BBC de noodklok.

Franse minister Le Maire: 'Frankrijk stevent af op ergste crisis sinds WOII'

De Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire heeft gezegd dat Frankrijk afstevent op de ergste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. "De slechtste economische prestatie sinds 1945 leverden we in 2009. Dat jaar was er een economische krimp van 2,2 procent'', zei Le Maire tegen een commissie van de Senaat. "Dit jaar komen we waarschijnlijk ver onder die min 2,2 procent uit.''

Politici Sint-Maarten leveren 10 procent salaris in

Ministers en parlementariërs op Sint-Maarten leveren vanaf april10 procent van hun salaris in. Het gaat om een solidariteitsmaatregel met de bevolking van Sint-Maarten.

De regering van Sint-Maarten wil zich met de verlaging van het salaris solidair tonen met de bevolking die eerder al zwaar te lijden had van orkaan Irma in 2017 en nu ook door de coronacrisis wordt getroffen. Vooral het wegvallen van toerisme heeft grote nadelige economische gevolgen voor het eiland.

Op Sint-Maarten zijn 37 besmettingen geregistreerd. Zes mensen zijn overleden.

Tbs-klinieken in gesprek over testen medewerkers

Personeel van tbs-instellingen wil ook in aanmerking komen voor een test op het corona-virus. Daarover zijn tbs-instellingen in gesprek met de GGD en met het Regionaal Overleg Acute Zorg, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het aantal mensen dat in aanmerking komt voor een test is maandag uitgebreid. Maar tbs-personeel komt daarvoor niet in aanmerking, omdat ze niet onder de GGZ of zorg vallen maar onder justitie.

Het risico bestaat dat medewerkers het corona-virus mee kunnen nemen in de kliniek en dan gedetineerden kunnen besmetten. Die mogen zelf geen bezoek ontvangen en niet op verlof.

Op dit moment zijn er drie tbs'ers besmet. Ook is één gedetineerde besmet met het corona-virus, die ligt inmiddels in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen.

Indiase politie verkleed als 'coronavirus' voor voorlichting

Indiase politie vraagt met coronakostuum aandacht voor gevaren van het virus

Duitsland verscherpt quarantainemaatregel

De grens tussen Nederland en Duitsland gaat niet dicht, maar de Duitse regering wil dat de quarantainemaatregelen verscherpt worden. Iedereen die vanaf 10 april meerdere dagen in het buitenland (zoals Nederland) is geweest, moet bij terugkeer in Duitsland veertien dagen in quarantaine. Dat is in Berlijn besloten na corona-overleg tussen het kabinet, adviseurs en virologen.

Uitzonderingen op deze regels vormen vrachtwagenchauffeurs en ander goederenvervoer, mensen die met een dwingende reden de grens over moeten en forenzen. Het is niet duidelijk of tanken over de grens nog is toegestaan.

Eerder toonde de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zich bezorgd over plannen om de grens met Nederland vrijwel dicht te gooien. De premier van de deelstaat zegt op Twitter dat hij blij is dat het zover niet is gekomen. Deelstaten in de grensregio's moeten de regels zelf bepalen.

RIVM: opnieuw iets minder doden

Het aantal mensen dat door het coronavirus is overleden, is met 101 toegenomen, meldt het RIVM. Dat is weer minder dan een dag eerder toen er 115 doden werden gemeld. In totaal zijn nu in Nederland voor zover bekend 1867 mensen overleden aan covid-19.

Het aantal mensen dat in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) is met 260 opgelopen naar 7135. Gisteren ging het om 253 nieuwe ziekenhuisopnames, dat was het laagste aantal in twee weken tijd. In vergelijking met de afgelopen twee weken is het aantal ziekenhuisopnames dus opnieuw laag.

In totaal zijn er 952 nieuwe gevallen van coronabesmetting geregistreerd sinds gisteren. In totaal zijn er 18.803 infecties met het coronavirus vastgesteld. Het RIVM wijst erop dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: ziekenhuisopnames en sterfgevallen worden soms pas na een aantal dagen doorgegeven.

Steunpakket van 11 miljoen voor Nederlands voetbal

De KNVB, sponsor ING en de spelers van het Nederlands elftal hebben 11 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het Nederlandse voetbal. Bij de Oranjespelers gaat het ook om het vrouwenelftal en Jong Oranje. Het geld is bedoeld om alle Nederlandse voetbalclubs, profclubs en amateurs, te ondersteunen nu er geen inkomsten binnenkomen. Al het voetbal is stilgelegd vanwege de corona-uitbraak. Het is de bedoeling dat het geld gelijk verdeeld worden tussen de profs en de amateurs.

Aanhoudingen voor oplichting met mondkapjes

De FIOD, de fiscale opsporingsdienst, heeft twee mannen aangehouden die verdacht worden van oplichting bij de verkoop van mondkapjes. De twee, een 51-jarige man uit Oldenzaal en een 61-jarige Amersfoorter, deden zich vermoedelijk voor als leveranciers van de gezichtsbeschermers.

Ze hebben daarmee twee kopers, die een bestelling van 11 miljoen mondkapjes bij hen hadden geplaatst, opgelicht voor bijna 900.000 euro. De kapjes waren bedoeld voor instellingen in het buitenland. Om welke buitenlandse instellingen het gaat, wordt niet bekendgemaakt.

De twee mannen worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

IJsbaan in Alkmaar wordt corona-teststraat

De GGD Hollands Noorden heeft in IJsbaan de Meent in Alkmaar een corona-teststraat ingericht. Hier wordt zorgpersoneel dat niet in ziekenhuizen werkt getest, zoals mensen die in de thuiszorg werken. Zorgpersoneel met lichte klachten, zoals een verkoudheid, mag langskomen. Zorgpersoneel met koorts (38 graden of hoger) moet de huisarts bellen.

  • NOS/Jeroen de Jager
    Een corona teststraat in Alkmaar bij IJsbaan de Meent
  • NOS/Jeroen de Jager
    Een corona teststraat in Alkmaar bij IJsbaan de Meent
  • NOS/Jeroen de Jager
    Een corona teststraat in Alkmaar bij IJsbaan de Meent
  • NOS/Jeroen de Jager
    Een corona teststraat in Alkmaar bij IJsbaan de Meent

LTO: regeling aanpassen voor kwekers en telers

De regeling overbrugging werkbehoud (NOW), waarbij door coronamaatregelen gedupeerde ondernemers tegemoetgekomen worden in hun loonkosten, moet worden aangepast zodat ook tuinders er gebruik van kunnen maken. Met name bedrijven met een seizoensgebonden productie dreigen door de huidige regels achter het net te vissen, stelt branchevereniging LTO Nederland.

De overheid kijkt voor het omzetverlies naar de totale omzet in 2019 en deelt die door vier. De huidige omzet moet minimaal 20 procent onder die gemiddelde kwartaalomzet van vorig jaar liggen. Bedrijven die normaal gesproken 50 tot 70 procent van hun omzet in de maanden maart tot en met mei halen, komen daardoor niet aan de drempelwaarde, terwijl het eigenlijke omzetverlies veel groter is.

Volgens LTO kunnen onder meer kwekers van bomen en planten en telers van bollen en bolbloemen nu nauwelijks profiteren van de regeling.

Minder nieuwe doden en besmettingen in Spanje

De Spaanse autoriteiten melden maandag dat er 637 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dit is het laagste aantal in twee weken tijd. Gisteren werden 674 sterfgevallen gemeld en op zaterdag waren er meer dan 800 doden te betreuren.

Correspondent Rop Zoutberg meldt de cijfers op basis van het ministerie van Gezondheid. Ook zijn er minder nieuwe geregistreerde besmettingen: 4273.

15.000 aanvragen steun loonbetaling in drie uur tijd

Het UWV had aan het einde van de ochtend 15.000 aanvragen ontvangen voor de regeling voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Dat is de Noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). Gerekend was op tienduizenden aanvragen op de eerste dag dat het 'loket' open is en die voorspelling lijkt uit te komen. Er is op dit moment geen wachttijd. Het UWV roept ondernemers op om goed voorbereid online te gaan. "Hoe sneller iemand klaar is met een aanvraag, hoe sneller de volgende aan de beurt is", zegt Fred Paling van het UWV. Dankzij de regeling kunnen ondernemers maximaal 90 procent van het salaris van hun medewerkers door het UWV betaald krijgen. De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van het verlies aan omzet.

De eerste uitkeringen worden binnen een week overgemaakt. Het UWV streeft ernaar voor het eind van de maand iedereen te hebben uitbetaald.

UWV-bestuursvoorzitter Paling: "Het is een enorme klus geweest. Normaal duurt het uitvoeren van zo'n regeling maanden. Nu hebben we het in twee weken opgezet. Inclusief werk in de weekenden. Nu lopen alle systemen stabiel en we hebben nog een backup, voor het geval er in de komende dagen nog iets verkeerd gaat. "

Buitenbingo in Brabant: stoelen in de voortuin en bingokaart in de hand

Ook in Brabant wordt genoten van het mooie weer. Buurtbewoners in Bavel bedachten de buitenbingo: met stoelen in de voortuin en de eigen bingokaart in de hand, deed de hele straat mee. Omroep Brabant maakte deze video.

Met de hele straat bingoën: 'Het is heel gezellig, hebben we wat te doen'

Oostenrijk gaat als eerste de maatregelen versoepelen

Oostenrijk heeft als eerste land in Europa een versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd. Na Pasen mogen kleine winkels hun deuren weer openen, op voorwaarde dat de klanten hun mond bedekken en afstand houden tot elkaar. Bondskanselier Kurz lichtte op een persconferentie toe dat Oostenrijk snel maatregelen had getroffen en daarom nu ook als eerste weer winkels kan openen. Als alles goed gaat, kunnen op 1 mei ook de grotere winkels en winkelcentra weer open. Nog weer twee weken later volgen de hotels en restaurants. Scholen blijven tot medio mei dicht.

De minister van Volksgezondheid noemt de situatie rond het coronavirus inmiddels stabiel. Het aantal nieuwe besmettingen neemt al enkele dagen achtereen af. De bewindslieden benadrukken wel dat iedereen voorzichtig moet blijven en zich vooralsnog strikt aan de maatregelen moet houden.

Dalende lijn België zet door, maar 'weekendeffect' kan vertekenen

In België zijn de afgelopen dag 185 nieuwe sterfgevallen gemeld gerelateerd aan het coronavirus. De dag ervoor waren dat er 164. Het dodental staat nu op 1632.

Er zijn 420 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis, tegen 503 de dag ervoor. In de ziekenhuizen liggen nu 5840 mensen, van wie er 1257 op de IC liggen. 235 patiënten mochten naar huis. De belasting van de ziekenhuizen blijft heel zwaar, zei viroloog Steven van Gucht.

De dalende lijn van de afgelopen dagen zet daarmee door. Het comité dat de coronaverspreiding volgt, waarschuwt dat de cijfers van het weekend vertekend kunnen zijn, omdat patiënten en slachtoffers mogelijk pas vandaag worden gemeld.

Cruiseschip mag weer aanmeren in Australië

Cruiseschip Ruby Princess mag toch aanleggen in Port Kembla, in Australië. Het schip bevindt zich al weken in Australische wateren. Honderden bemanningsleden zijn mogelijk besmet met het coronavirus.

Het schip heeft nu nog 1040 passagiers aan boord. Zieke bemanningsleden krijgen de medische behandeling die ze nodig hebben aan boord of worden naar een ziekenhuis gebracht. Vorige maand gingen al 2700 mensen van boord, later bleek dat veel opvarenden besmet waren met het coronavirus.

CNN meldt dat de lokale autoriteiten een onderzoek instellen naar het aanmeren van het cruiseschip op 19 maart. Politiecommissaris Mick Fuller zegt dat wordt uitgezocht of er wetten zijn overtreden.

Britse auto-industrie somber over effect coronaepidemie

De Britse auto-industrie voorziet dat de verkoop van nieuwe auto's dit jaar met een kwart zal krimpen naar 1,73 miljoen. Vorige maand daalde de aanschaf van nieuwe auto's met 34 procent in vergelijking met maart 2019. De cijfers voor het eerste kwartaal laten een krimp zien van 33 procent. Ook in Nederland klagen autodealers dat er weinig mensen naar de showroom komen. In veel landen is de productie van auto's gestaakt om besmetting van het personeel te voorkomen.

Ook de export van Duitse auto's wordt hard geraakt door de coronacrisis. Naar verwachting daalt de uitvoer dit jaar met 33 procent, het laagste niveau sinds de financiële crisis van 2008.

Inwoner Parijs in hongerstaking op de stoep van verpleeghuis

Een Parisienne is in hongerstaking gegaan, op de stoep voor het verpleeghuis waar haar moeder woont. Vanwege de quarantainemaatregelen in Frankrijk mag ze haar moeder niet meer bezoeken.

De vrouw zegt te begrijpen dat die maatregelen er zijn om de bewoners van het tehuis te beschermen. Maar volgens haar zit haar 80-jarige moeder nu 'opgesloten' in een kamer van 15 vierkante meter, terwijl ze twee keer per week fysiotherapie zou moeten krijgen. "Straks kan ze helemaal niet meer lopen of bewegen. Als de quarantaine voorbij is, ligt mijn moeder erbij als een plantje", zegt ze tegen een Franse tv-zender.

Het verpleeghuis in Parijs zegt in een reactie de landelijke regels te volgen. De bewoners mogen sinds vorige maand geen enkel bezoek meer ontvangen, om besmetting van buitenaf te voorkomen.

VN: onderneem actie tegen huiselijk geweld, toename is schrikbarend

"Regeringen moeten optreden tegen een afschrikwekkende toename van huiselijk geweld wereldwijd", zegt Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. "Voor veel vrouwen en meisjes is de dreiging het grootst op de plek waar ze zich het veiligst zouden moeten voelen, thuis." Hij roept op tot meer online hulpverlening en om meldpunten in te stellen, bijvoorbeeld in apotheken.

Sinds de corona-uitbraak is het aantal meldingen en hulpvragen van slachtoffers van huiselijk geweld in landen als Libanon en Maleisië verdubbeld vergeleken met een jaar geleden. In China is het verdrievoudigd. In Australië wordt op Google meer naar hulp bij huiselijk geweld gezocht dan in de afgelopen vijf jaar.

Niet alleen zijn slachtoffers van huiselijk geweld nu meer thuis, ook komen er nieuwe gevallen bij door de sociale en economische druk die is ontstaan door de coronacrisis. Hulpverlening is in deze situatie juist moeilijker. Ook zijn opvanghuizen vol of nemen minder mensen op.

Eerder al riep Guterres op tot een staakt-het-vuren in oorlogsgebieden.

Noordrijn-Westfalen: houd grens met Nederland open

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen roept de regering in Berlijn op om de grens met Nederland open te houden. De Duitse regering overlegt vandaag over verscherpte controles aan de grenzen met Polen, Tsjechië, België en Nederland om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Sinds 16 maart wordt al strenger gecontroleerd aan de grenzen met Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Luxemburg en Denemarken. Alleen mensen die een zwaarwegende reden hebben om naar Duitsland te reizen, worden toegelaten. Sindsdien zijn in totaal 60.000 mensen bij die grenzen tegengehouden. Het goederentransport wordt wel doorgelaten, maar ondervindt vertraging.

Het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen vindt een uitbreiding van die maatregel naar de Nederlandse grens overdreven. De deelstaat vreest voor nog meer economische problemen als vrachtwagens met geïmporteerde voedingswaren uit Nederland en uit de haven van Rotterdam vast komen te staan in lange files aan de grens.

Er staan nu al Duitse agenten bij de grens met Venlo te controleren, meldt 1Limburg. Automobilisten wordt gevraagd waarom ze de grens willen passeren. Mensen die naar hun werk moeten worden doorgelaten, mensen die alleen maar willen tanken of boodschappen doen moeten rechtsomkeert maken. "We zijn in ruime mate aanwezig aan de grens", aldus een van de agenten tegen de regiozender.

Loket voor afhalen en inleveren van schoolwerk

Een basisschool in Almere heeft een afhaalloket waar kinderen schoolwerk kunnen halen en inleveren. Elke maandag kunnen kinderen of hun ouders bij een raam van de lerarenkamer een pakketje meekrijgen met daarin werk voor de hele week.

Om te voorkomen dat iedereen tegelijk het huiswerk komt halen, wordt het op alfabetische volgorde van de achternaam van de leerling uitgedeeld, meldt Omroep Flevoland. Huiswerk wordt na een week weer ingeleverd, zodat de docenten in de gaten kunnen houden wat er wordt gedaan thuis.

"Het is geweldig dat je via ons afhaalloket toch even de kinderen kan zien. Je kan dan kletsen en kijken hoe het met ze gaat", zegt de directrice van basisschool De Olijfboom.

Effectenbeurzen tonen herstel

De Amsterdamse effectenbeurs is de week hoger geopend. Na een kwartier stond de AEX-index op 488 punten, een
winst van 3,5 procent. De beursindex is daarmee terug boven het niveau van 11 maart, de dag voor de tweede ronde van extreme koersdalingen.

Aegon, ASR en de Nationale Nederlanden Groep horen vanochtend tot de grote winnaars. De verzekeraars gingen vrijdag hard onderuit na de oproep van de
Nederlandsche Bank om geen dividend uit te keren. Ze hebben inmiddels verklaard het dividend inderdaad te schrappen.

Ook andere Europese beurzen staan in het groen, na een weekeind waarin uit bijna alle Europese landen signalen
kwamen dat de maatregelen tegen de verspreiding van coronavirus vruchten beginnen af te werpen.

'Belgische familie naar de rechter om IC-bed'

Familie van een 91-jarige coronapatiënt in België heeft een kort geding aangespannen om een plek op de intensive care af te dwingen. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Het Montlégia ziekenhuis in Luik zou door meerdere families onder druk zijn gezet om patiënten op te nemen op de IC en riskeert schadeclaims. Professor medisch recht Filip Dewallens roept de Belgische overheid op om artsen en verpleegkundigen tijdelijk immuniteit te geven tegen dit soort claims.

In het AD zegt Dewallens: "Artsen gedragen zich zorgvuldig wanneer ze de richtlijnen van het crisiscentrum en van hun wetenschappelijke verenigingen volgen." Zo'n aansprakelijkheidsprocedure noemt hij "erg wrang" en hij vindt dat iedereen in de zorg die nu hard werkt "niet ook nog eens rechtszaken mag riskeren".

Loket voor tegemoetkoming ondernemers geopend

Ondernemers die door de coronacrisis zwaar in de problemen zijn gekomen, kunnen vanaf vandaag uur terecht bij een speciaal noodloket van het UWV. Daar kunnen ze een aanvraag indienen voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Het UWV verwacht dagelijks tienduizenden aanvragen. Werkgevers met ten minste 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, kunnen een tegemoetkoming in de uitbetaling van lonen aanvragen. In het uiterste geval, als de hele omzet is weggevallen, neemt de overheid 90 procent van de lonen voor zijn rekening.

'Johnson werkt door vanuit het ziekenhuis'

De Britse premier Johnson werkt door vanuit het ziekenhuis en geeft nog steeds leiding aan de Britse regering. Dat heeft minister Jenrick van Huisvesting vanmorgen aan de BBC laten weten. Johnson werd gisteravond in een NHS-kliniek, dus een publiek ziekenhuis, opgenomen om verschillende onderzoeken te ondergaan. De premier meldde tien dagen geleden dat hij besmet is met het coronavirus, maar kampt ook nu nog met hardnekkige symptomen. Hij wordt voortdurend op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rond de virusuitbraak en andere zaken, aldus Jenrick. Minister Raab van Buitenlandse Zaken zal vanmorgen het regeringsoverleg over de aanpak van de epidemie leiden. Johnsons zwangere verloofde heeft ook een week lang in bed gelegen met coronasymptomen, werd zaterdag bekendgemaakt. Zij voelt zich weer beter, en is niet getest op corona.

'Kredietverzekeraars knijpen kredieten winkeliers af"

De drie grootste kredietverzekeraars van Nederland stoppen of verlagen hun kredietlimieten voor tientallen winkelketens, schrijft het Financieel Dagblad op basis van een rondgang langs winkeliers. Ook worden bijna alle nieuwe aanvragen afgewezen. Zonder garantie van een kredietverzekeraar zijn ook banken geneigd zich terug te trekken omdat risico's dan als te hoog worden ingeschat.

De kredietverzekeraars Atradius, EulerHermes en Coface verwijzen in correspondentie met de winkelketens naar de corona-epidemie. Voor ondernemers, die toch al zwaar getroffen worden omdat ze hun winkels moeten sluiten ofwel veel minder klanten krijgen, is een verzekering op bestellingen van levensbelang om voorraden op peil te houden en nieuwe collecties te kopen. De krant noemt onder meer Ziengs, Nelson, Brantano en Van Tilburg Mode als gedupeerden van de maatregel van de verzekeraars.

Brief aan luchtvaartsector: 'steun in ruil voor krimp'

Als KLM steun ontvangt van de overheid, dan moet de maatschappij duurzamer en schoner gaan vliegen. Daar pleiten vier burgerorganisaties vandaag voor, in een brief aan de overheid.

Matt Poelmans van de Bewoners Omgevingsraad Schiphol is een van de ondertekenaars. Hij zegt in het NOS Radio 1 Journaal: "Staatssteun is kennelijk nodig. Die steun moet gekoppeld worden aan de klimaatdoelstellingen." Bovendien willen de organisaties een afweging van welk deel van de luchtvaart in de toekomst nodig is. Daarbij moet onder meer kritisch worden gekeken naar vakantievluchten. "Het is leuk om koffie te gaan drinken in Barcelona voor weinig geld", zegt Poelmans. Maar hij vraagt zich af of dat zo moet blijven.

Een soortgelijke brief wordt ook in andere landen verstuurd door zo'n honderd organisaties in en buiten Europa. In verschillende landen krijgt de luchtvaartsector staatssteun. Poelmans: "Dit is het moment om te kijken naar de toekomst van de luchtvaart."

Ook ASR en NN keren geen dividend uit

Verzekeraars ASR en NN zullen voorlopig geen dividend uitkeren. De bedrijven geven daarmee gehoor aan een eerdere oproep van de toezichthouders, om tijdens de coronacrisis het geld op zak te houden. In plaats van een deel van de winst aan aandeelhouders uit te keren, kunnen ze het geld inzetten om klanten te steunen die door de genomen maatregelen in de problemen komen.

Ook de Volksbank, de organisatie achter ASN Bank, BLG Wonen RegioBank en SNS, volgt de aanbeveling van de Europese Centrale Bank om geen dividend uit te keren tot tenminste 1 oktober van dit jaar. Eerder zeiden Rabobank, ING en ABN Amro al aan dat ze voorlopig geen dividend uitkeren aan hun aandeelhouders.

Japan overweegt noodtoestand tot 6 mei

Japan overweegt in een zevental regio's de noodtoestand uit te roepen in verband met de uitbraak van het coronavirus, melden Japanse media. Premier Abe heeft met een crisisteam, adviseurs en virologen vergaderd over de maatregel die naar verluidt tot 6 mei van kracht zal zijn. De officiële aankondiging wordt morgen verwacht. Naar verwachting vallen Tokio, Osaka en de Hyogo provincie (met de hoofdstad Kobe) onder de regio's waar de noodtoestand gaat gelden. De regering krijgt hierdoor meer bevoegdheden om strenge coronamaatregelen af te kondigen zoals binnenblijven en de sluiting van winkels en kantoren.

Abe was tot dusver terughoudend met ingrijpende maatregelen met het oog op de economische schade. Maar gisteren werden in Japan 143 nieuwe besmettingen in één dag geregistreerd, het hoogste aantal tot dusver. De metropooI Tokio wordt het zwaarst getroffen, met zeker duizend bevestigde corona-infecties. De meeste nieuwe besmettingsgevallen zijn mensen onder de 50, velen zelfs tussen de 20 en 30 jaar oud. Bijna twee weken geleden besloot Japan, na oplopende druk uit het buitenland, om de Olympische Spelen die in juli en augustus in Tokio zouden worden gehouden, uit te stellen naar volgend jaar juli.

Vierde dag op rij daling aantal coronabesmettingen in Duitsland

Het is de vierde opeenvolgende dag dat het aantal nieuwe vastgestelde coronabesmettingen in Duitsland is gedaald.

Dit meldt het Robert Koch Instituut, dat in Duitsland de cijfers registreert. In Duitsland worden relatief veel testen uitgevoerd, om het aantal infecties te registreren. De Duitse autoriteiten benadrukken dat het daadwerkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk hoger ligt. Het aantal coronameldingen steeg de afgelopen 24 uur met 3677 tot 95.391. Een dag eerder waren dit er 5936, de dagen daarvoor lag het aantal nieuwe besmettingen boven de 6000.

Er overleden voor zover bekend 92 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. In totaal komt het aantal geregistreerde sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in Duitsland op 1434. Een dag eerder kwamen er 184 mensen te overlijden, een dag daarvoor 141.

Ierse premier trekt doktersjas aan en houdt medisch spreekuur

De Ierse premier Varadkar pakt zijn oude beroep als arts weer op en draait een dienst per week mee om de druk op het medisch personeel te verlichten. Varadkar verruilde in 2013 de geneeskunde voor de politiek. Maar hij registreerde zich vorige maand opnieuw na een oproep van de Ierse zorgautoriteit aan iedereen die ervaring heeft in de zorg. Binnen drie dagen reageerden zo'n 50.000 mensen, schrijft de Irish Times. Waarschijnlijk gaat Varadkar meedoen aan het telefonisch spreekuur, waar mensen met luchtwegklachten zich moeten melden.

'Draai meer Nederlandse muziek op de radio'

Nederlandse radiozenders zouden alleen nog maar Nederlandse muziek moeten draaien. Daarvoor pleit Buma/Stemra. Dat hoeft niet per se Nederlandstalig te zijn, als het maar uit Nederland komt. Zo kunnen Nederlandse artiesten gesteund worden met wat extra inkomsten is het idee. Want veel Nederlandse artiesten zijn voor inkomsten afhankelijk van live-optredens, maar die vallen nu allemaal weg, zegt Buma/Stemra.

Ook singer-songwriter Tim Knol is, net als veel andere Nederlandse artiesten, volledige afhankelijk van zijn live-optredens:

Buma/Stemra roept radiozenders op: draai Nederlandse muziek

Tijger in New Yorkse dierentuin heeft coronavirus

Een tijger in de Bronx Zoo in New York is positief getest op het coronavirus. Voor zover bekend is het voor het eerst dat het virus is vastgesteld bij een tijger, zegt een woordvoerder van de dierentuin.

De 4-jarige Maleise tijger heeft een droge hoest en is positief getest. Ook drie andere tijgers en drie Afrikaanse leeuwen hebben een droge hoest. Zij zijn niet getest. De verwachting is dat ze allen zullen herstellen. De dieren zouden zijn besmet door een verzorger.

In België en Hongkong is eerder bij een kat het coronavirus vastgesteld.

Dierverzorger: 'Coronavirus bij tijger Nadia was een verrassing'

Opnieuw meer besmettingen in China; Zuid-Korea juist minder

In China zijn er gisteren 39 nieuwe corona-besmettingen bij gekomen. Dat is een stijging in vergelijking met zaterdag toen het er dertig waren. De afgelopen 24 uur is één persoon overleden aan het virus. China zegt dat er tot nu toe 81.708 gevallen van het coronavirus bekend zijn en 3331 doden.

In Zuid-Korea zijn er voor het eerst minder dan vijftig nieuwe bevestigde corona-gevallen bij gekomen sinds de piek van de uitbraak op 29 februari. Het gaat om 47 nieuwe besmettingen; in totaal zijn er ruim 10.000 mensen besmet. Het aantal doden door het virus steeg in 24 uur met drie naar 186.

Trump: enorme hoeveelheid malariamedicijn ingekocht tegen coronavirus

De Amerikaanse president Trump zegt dat zijn regering "een enorme hoeveelheid" van het malariamedicijn hydroxychloroquine heeft ingekocht. Het zou volgens Trump effectief werken tegen het coronavirus. Wetenschappelijk bewijs voor die bewering is er niet. De VS heeft zo'n 29 miljoen doses van het medicijn op voorraad, zei hij op een persconferentie.

Trump ontkent dat hij hydroxychloroquine actief promoot als een wondermiddel. "Het kan werken, maar het kan ook niet werken. Maar als het niet werkt, verliezen we niets."

Aan het begin van de persconferentie heeft de Amerikaanse president gezegd dat hij hoopt dat de Britse premier Johnson snel beter wordt. Die werd gisteravond opgenomen in het ziekenhuis omdat hij aanhoudende klachten heeft van het coronavirus.

"Alle Amerikanen bidden voor hem", zei Trump. "Hij is een geweldige vriend van mij, een geweldige heer en een geweldige leider." De Amerikaanse president heeft vertrouwen dat Johnson erbovenop komt. "Hij is een sterke man en een sterke persoon."

Gestrande reizigers alsnog op weg van Suriname naar Amsterdam

Een groep van zo'n 200 mensen die was gestrand in Suriname vanwege een kapot vliegtuig, is op weg naar Nederland. Volgens de Surinaamse nieuwssite Waterkant is het toestel gisteravond plaatselijke tijd vertrokken van Paramaribo naar Amsterdam.

Het TUI-vliegtuig was door de Nederlandse overheid gehuurd, maar bleek vrijdag een mankement te hebben. Alle passagiers, voornamelijk Nederlanders, werden ondergebracht in twee hotels in Paramaribo.

Slachtofferhulp gaat familie IC-patiënten begeleiden

Mensen met een familielid op de intensive care kunnen vanaf vandaag een beroep doen op slachtofferhulp. Om verdere besmetting te voorkomen, mogen familieleden en andere naasten niet of nauwelijks in de buurt komen. Soms mogen ze zelfs geen afscheid nemen als een patiënt overlijdt.

Dat is bijzonder ingrijpend, zegt voorzitter Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. "Door vroegtijdig hulp te bieden, wordt de kans op langer durende psychische klachten verkleind."

In eerste instantie biedt Slachtofferhulp vooral een luisterend oor. In een later stadium kan Slachtofferhulp ook helpen de draad in het leven weer op te pakken.

De organisatie heeft zo'n vijftig medewerkers klaarstaan voor hulp aan naasten van IC-patiënten:

'We verwachten dat klachten zoals depressie zullen worden versterkt'

'Te vroeg voor optimisme over situatie op IC'

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, vindt het ondanks de relatief kleine toename van het aantal IC-patiënten dit weekend te vroeg voor optimisme. "Pas als er meer uitstroom is dan instroom, begin ik tevreden te worden", zei hij in tv-programma Op1. "Ik wil eerst de top zien en dat het daarna gaat dalen."

De afgelopen dag zijn er 25 coronapatiënten op de intensive care bij gekomen. Het totaalaantal komt daarmee op 1385. Gisteren was de toename 36 patiënten.

'Heel spannend'

"Het mag eigenlijk niet met meer dan veertig per dag toenemen", zei Gommers. "De verwachting is dat we over veertien dagen 2000 coronapatiënten op de IC hebben opgenomen. Dat is eigenlijk al te veel. Er komt steeds meer rek op het personeel en dan moeten ze het ook nog langer volhouden. Dat is heel spannend."

Hij zei dat het voor IC-artsen en -verpleegkundigen daarom ongelooflijk belangrijk is dat Nederlanders zich aan de maatregelen houden. "Als ik die beelden uit de parken zie van vandaag, dan denk ik jemig. Dat kan zomaar tot een nieuwe uitbraak leiden."

Bekijk hier een fragment uit Op1:

'Te vroeg voor optimisme over situatie op IC'

Britse premier Johnson opgenomen in ziekenhuis

"De opname is een voorzorgsmaatregel, omdat de premier nog last heeft van hardnekkige symptomen van het coronavirus", zegt een woordvoerder van Johnson. De 55-jarige premier is op 27 maart positief getest op het virus. Sindsdien zit hij thuis in quarantaine maar leidt hij nog wel het kabinet.

De verwachting is dat Johnson vannacht in het ziekenhuis blijft, zo meldt de BBC. Hij blijft daar "zolang als het nodig is", zegt een woordvoerder tegen de Britse omroep.

NOS-correspondent Tim de Wit benadrukt dat het niet opeens slechter gaat met Johnson: