NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Britse premier Johnson op IC • Italië pompt 400 miljard euro in economie

 • Het UWV heeft 35.000 aanvragen gekregen voor tegemoetkoming bij loonkosten
 • 1409 coronapatiënten op de intensive care, 24 meer dan gisteren
 • De Britse premier Boris Johnson is opgenomen op de intensive care hardnekkige klachten als gevolg van het coronavirus.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
 • Nieuw liveblog

  We zijn gestart met een nieuw liveblog over het coronavirus, lees hier verder.

 • St Jansdal roept bedrijven op: doneer isolatiejassen

  Ziekenhuis St Jansdal heeft met spoed isolatiejassen nodig. Zorgverleners van het ziekenhuis verbruiken momenteel dagelijks 1.000 isolatiejassen voor de zorg aan patiënten met corona of een verdenking erop, schrijft Omroep Flevoland.

  Het ziekenhuis krijgt op korte termijn geen nieuwe aanvoer en ziet een groot tekort ontstaan. "De jassen maken deel uit van de persoonlijke beschermingsmiddelen en zijn een voorwaarde voor het leveren van veilige zorg", zo meldt het ziekenhuis.

 • Grens Sint Maarten-Saint Martin dicht

  De Gendarmerie van Saint Martin, het Franse gedeelte van Sint-Maarten heeft maandagochtend twee van de grensovergangen tussen het Franse en Nederlandse deel afgesloten. Bij de andere twee grensovergangen is slechts beperkte beweging toegestaan.

  De blokkade met containers is een Franse reactie op het snel stijgend aantal besmette gevallen aan de Nederlandse kant. Daar zijn nu 37 patiënten positief getest, tegen zes de week ervoor. Gisteren stierven opnieuw twee patiënten, waardoor het dodental op vier staat. Aan de Franse kant zijn 31 mensen positief getest op het covid-19 virus.

  Dokters aan de Nederlandse kant waarschuwen voor een uitbraak omdat zij veel mensen, die op de heuvels van Philipsburg wonen niet kunnen bereiken. Daar wonen mensen dicht op elkaar en auto's kunnen er vaak niet komen

  De grensovergang is met containers geblokkeerd Dick Drayer / NOS
 • Landweggetjes afgesloten voor motorrijders en wielerclubs in paasweekeinde

  Bepaalde toeristische plekken en kleine landweggetjes worden tijdens het paasweekeinde afgesloten voor motorrijders en wielerclubs. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de veiligheidsregio's in Nederland.

  Afgelopen weekend veroorzaakten groepen motorrijders en wielrenners op allerlei plekken overlast. Voetgangers en recreatieve fietsers kwamen volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van alle veiligheidsregio's, dit weekeinde in de verdrukking. "Zij konden geen kant meer op en konden hierdoor geen anderhalve meter afstand houden." Boa's en politieagenten gaan handhaven aan het begin van de afsluiting.

  "We betreuren deze maatregelen, we vinden het jammer dat deze nodig bevonden worden. Maar we gaan er niet tegenin. We snappen dat dit nodig is", zegt de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging in een reactie.

  Verder moeten tuincentra en woonboulevards hun klantenstroom reguleren en afremmen zodat de klanten genoeg afstand kunnen houden. Er komen bijvoorbeeld extra regels voor de aanrijroutes en parkeerplaatsen, maar dat moeten de winkels zelf controleren.

  In Amsterdam wordt tijdens het paasweekeind volgens burgemeester Halsema volop gecontroleerd op straat en zo nodig wordt ingegrepen en worden boetes uitgedeeld. Ook kunnen de parken worden gesloten als dat nodig blijkt te zijn.

 • Tien sterfgevallen in Zwartewaterland

  In de gemeente Zwartewaterland zijn afgelopen weekend tien inwoners overleden. In zeven gevallen staat het vast dat zij zijn bezweken aan het coronavirus, in drie gevallen lijkt hier sprake van, meldt RTV Oost. De burgemeester spreekt van een "inktzwarte dag".

  Eerder al overleden er in Zwartewaterland al achttien coronapatiënten. Volgens de burgemeester zijn er gevallen bekend van families die zelfs meermalen worden getroffen. "Zoals bij een echtpaar, waarvan vandaag de vrouw overleed, terwijl vorige week ook al de man was overleden."

 • Duizenden extra mensen getest op corona

  Vanaf vandaag worden duizenden extra mensen getest op corona. Het gaat om zorgmedewerkers met klachten die buiten het ziekenhuis werken. Op verschillende plekken in het land kunnen ze terecht bij zogeheten teststraten van de GGD, zoals hier in Alkmaar.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Duizenden extra mensen getest op corona
 • Premier Johnson naar de intensive care gebracht

  De Britse premier Johnson is overgebracht naar de intensive care. Minister Raab van Buitenlandse Zaken neemt zijn taken waar.

  Johnson heeft het coronavirus. Zijn toestand is in de loop van de middag verslechterd.

  Hij heeft al ruim een week gezondheidsklachten. Gisteren werd hij opgenomen in het ziekenhuis, waarvandaan hij zijn werk zei voort te zetten.

  De burgemeester van Londen wenst zijn voorganger een snel herstel toe:

  Premier Johnson drie dagen geleden AFP
 • Joods Pasen moet thuis worden gevierd

  De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft voor Pasen een complete lockdown aangekondigd. De Joodse feestdag Pesach moet woensdag thuis gevierd worden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  In een televisietoespraak zei hij dat de reisbeperkingen dinsdag worden aangescherpt en dat het verboden is om naar de feestelijke 'seder'-maaltijden te gaan waar familie traditioneel samenkomt met Pesach.

 • Italië lanceert steunpakket à 400 miljard euro

  De Italiaanse premier Conte heeft een maatregelenpakket voor de Italiaanse economie aangekondigd ter waarde van 400 miljard euro. De helft is bedoeld voor de interne markt, de andere helft voor de export. Het maatregelenpakket omvat onder meer door de overheid gegarandeerde leningen en belastingvrijstellingen.

  Italië moet het geld zelf ook lenen.

 • Beademingsapparaat studenten TU Delft bijna klaar

  Minister Wiebes van Economische Zaken heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan de TU Delft, waar zo'n 50 studenten dag en nacht werken aan de ontwikkeling van een beademingsapparaat, dat in geval van nood ook ingezet kan worden op intensive cares. Het afgelopen weekend is het apparaat getest op IC-afdelingen in Leiden en Nijmegen. Volgens de Delftse studenten zijn er nog een paar kleine aanpassingen nodig, maar is het apparaat verder klaar. Het gaat om een machine gestript van alle onnodige toeters en bellen.

  Normaal gesproken duurt het jaren voordat een medisch apparaat op de markt kan worden gebracht. In verband met de corona-uitbraak zorgt het ministerie van VWS voor een verkorte toelatingsprocedure. De vergunning geldt alleen voor gebruik bij coronapatiënten en zo lang de pandemie duurt. Het kabinet staat borg voor een lening van 40.000 euro die de TU heeft afgesloten voor dit project.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Beademingsapparaat TU Delft is bijna klaar
 • Eerste landen kondigen versoepeling coronamaatregelen aan

  Na Oostenrijk worden ook in Denemarken de maatregelen binnenkort versoepeld. Crèches, kleuterscholen en basisscholen mogen vanaf 15 april weer opengaan, zei de Deense premier Mette Frederiksen.

  Oostenrijk was het eerste land dat een versoepeling van de maatregelen aankondigde. Het is de bedoeling dat na 14 april kleine winkels, bouwmarkten en tuincentra weer opengaan, op voorwaarde dat de klanten hun mond bedekken en afstand houden tot elkaar. Als alles goed gaat kunnen dan op 1 mei alle winkels, winkelcentra en kappers weer opengaan. Half mei volgen hotels en restaurants en gaan de scholen weer open. Evenementen mogen pas weer vanaf eind juni plaatsvinden.

  Ook in Tsjechië worden de maatregelen iets versoepeld. Sporten als golf en tennis zijn weer toegestaan en hobbywinkels, bouwmarkten, de ijzerhandel en fietsenmakers mogen hun deuren weer openen voor publiek. Wel worden de hygiënemaatregelen aangescherpt. De minimale afstand tussen klanten moet 2 meter zijn en bij de ingang moeten desinfectiemiddelen en wegwerphandschoenen worden verstrekt.

 • 'Ik lok ouderen het balkon op'

  Om te zorgen dat ze tijdens de coronacrisis toch in beweging blijven, gaf personal trainer Jamiel Zaoudi bewegingsles aan ouderen in een woonzorgcentrum in Zwolle. Vanaf hun balkon deden de bewoners, met pannendeksels als halters, enthousiast mee.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik lok ouderen het balkon op'
 • Lady Gaga organiseert grote coronashow

  Via een livestream op een vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft Lady Gaga een grote show aangekondigd met optredens van internationale artiesten als Billie Eilish, Alanis Morissette, Andrea Bocelli, Chris Martin, Paul McCartney en Stevie Wonder.

  Het evenement One World: Together at Home wordt zaterdag 18 april uitgezonden via verschillende Amerikaanse zenders, YouTube, Facebook en de BBC. De presentatie is in handen van de Amerikaanse talkshowhosts Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel en Stephen Colbert.

 • Eerste resultaten over opbouw immuniteit tegen corona komende weken verwacht

  De komende weken krijgen we een eerste beeld van de opbouw van immuniteit tegen het coronavirus in Nederland. Dat blijkt uit gesprekken die de NOS voerde met deskundigen.

 • Brits Open, 's werelds oudste golftoernooi, is afgelast

  Het Brits Open, een van de vier belangrijkste toernooien in het golf, is afgelast. De 149ste editie van 's werelds oudste golftoernooi, dat in juli zou worden gehouden, is vanwege de coronapandemie geschrapt. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat het toernooi niet kan plaatsvinden.