NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

1273 coronapatiënten op intensive care, 82 meer dan gisteren

 • Meer dan 2400 ic-bedden niet mogelijk, zeggen verpleegkundigen.
 • Veel minder mensen reizen met het openbaar vervoer.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
 • Zes weken cel voor coronaspuger Landgraaf

  Een 19-jarige man uit Landgraaf is veroordeeld tot zes weken cel voor het bespugen van een hulpverlener in een crisisopvang. Hij zei daarbij niks over een eventuele besmetting, maar volgens de rechter is het algemeen bekend dat spugen nu erg gevaarlijk kan zijn voor de volksgezondheid. Bovendien vindt de rechter het bijzonder ongepast om een hulpverlener te bespugen, omdat hulpverleners juist in deze tijd een cruciale functie vervullen.

  Naast de gevangenisstraf moet de man ook een schadevergoeding van 500 euro betalen, meldt 1Limburg.

 • Mortuarium op versmarkt bij Parijs

  Op de grootste versmarkt van Frankrijk, Rungis, ten zuiden van Parijs, wordt een mortuarium ingericht. In een van de voedselhallen worden de komende dagen lichamen ondergebracht van mensen die zijn overleden aan de gevolgen van corona.

  De verkoop van fruit, groente, vlees en vis is in Rungis voor een groot deel tot stilstand gekomen omdat in Frankrijk alle markten zijn verboden. Daarom werd eerder al besloten dat ook particulieren er online hun eten mogen bestellen.

  De politie heeft nu een van de gekoelde hallen van Rungis gevorderd om er coronadoden onder te brengen. Door de bovengemiddelde sterfte in en rond Parijs, konden de gewone mortuaria het werk niet meer aan.

 • Koorleden zingen op afstand

  Het koor Sing4Fun uit IJsselstein repeteert de komende tijd digitaal. "Wij zouden 21 maart meedoen aan het Nederlands KorenFestival in Utrecht, op 5 mei een bijdrage leveren aan Bevrijdingsdag en op 16 mei meedoen met een korenfestival hier in IJsselstein. Dat vervalt allemaal", zegt koorlid Annemiek Kranenburg.

  Toch gaat het koor door met het instuderen van een nieuw repertoire voor het eerstvolgende, eigen optreden:

  IJsselsteins koor repeteert op afstand
 • Van Rijn: nog uitzoeken of 2400 IC-bedden maximum is

  Minister van Rijn reageerde bij de inloop van het crisisoverleg (met de meest betrokken ministers) op de noodoproep van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen, die zegt dat 2400 IC-bedden in de Nederlandse ziekenhuizen het maximum is. Volgens de verenging zijn er niet genoeg IC-verpleegkundigen om meer bedden aan te kunnen.

  "Ik begrijp heel goed dat de verpleegkundigen zeggen dat ze onder druk staan. Het is een duidelijk signaal dat de druk hoog is bij de zorg zoals die nu georganiseerd is en daar luisteren we goed naar" aldus Van Rijn. Hij wil niet ingaan op de vraag of 2400 bedden inderdaad het maximum is. Of het er meer kunnen zijn "gaan we allemaal uitzoeken", zegt Van Rijn.

  "We hebben alle ziekenhuizen gevraagd te kijken hoe opgeschaald kan worden. We moeten kijken op welke wijze dat kan. Het is een combinatie van ruimtes, mensen en personeel. Elk ziekenhuis moet dat bekijken.

 • Russische bedrijven langer dicht

  Niet-essentiële bedrijven en instellingen in Rusland blijven tot 30 april dicht, een verlenging van drie weken. Werknemers behouden hun salaris. Dat zei president Poetin, toen hij vandaag voor de tweede keer sinds het uitbreken van de coronacrisis het Russische volk op televisie toesprak.

  Werknemers van staatsbedrijven worden doorbetaald uit de schatkist. Poetin zei niet wie er moet opdraaien voor de salarissen van werknemers in de privésector.

 • Geen extra maatregelen om Waddentoerist te weren

  De veiligheidsregio Fryslân heeft besloten dat de toegangswegen naar de veerponten van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog niet worden afgesloten. Wel wordt in de gaten gehouden of het op de parkeerplaatsen bij de terminals niet te druk wordt. Texel valt onder een andere veiligheidsregio. Daar zijn nog geen afspraken gemaakt over mogelijke extra maatregelen.

  Half maart riepen de burgemeesters van de Wadden toeristen op om niet naar de eilanden te komen. Ze deden dat uit vrees voor besmetting, en uit vrees om niet genoeg hulp te kunnen bieden als bewoners van de eilanden ernstig ziek worden. Tot nu toe zijn alleen inwoners van Texel opgenomen in het ziekenhuis vanwege het coronavirus en er is daar ook iemand aan overleden.

 • Versoepeling rusttijden vrachtwagenchauffeurs verlengd

  De versoepeling van de rusttijden van vrachtwagenchauffeurs wordt verlengd tot 1 juni. Op die manier wil minister Van Nieuwenhuizen voorkomen dat de bevoorrading van essentiële goederen in het gedrang komt. "Dat sluit aan bij de verlengde kabinetsmaatregelen. Onze chauffeurs zijn in deze moeilijke tijden onmisbaar en we moeten ervoor zorgen dat de bevoorrading van bijvoorbeeld supermarkten en apotheken goed op gang blijft. Dat is in het belang van ons allemaal."

  De minister bepaalde twee weken geleden dat chauffeurs in verband met de coronacrisis langer de weg op mogen. De maatregel gold in eerste instantie tot en met 6 april.

 • 82 patiënten meer dan gisteren op intensive care

  Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in Nederland is opgelopen naar 1273. Dat zijn er 82 meer dan gisteren. Dat heeft Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gezegd op een persconferentie in het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus MC. Op dit moment zijn er nog voldoende IC-bedden beschikbaar voor coronapatiënten. Hoeveel bedden dat zijn kan Kuipers niet precies zeggen, maar het gaat in de richting van de 1600 coronabedden die ze dit weekend willen hebben.

  Op alle IC-afdelingen in Nederland liggen inmiddels coronapatiënten. Gisteren steeg het aantal bezette bedden met 40. De dagen daarvoor was het gemiddeld 100. In totaal hopen ze volgende week 2400 IC-bedden te hebben, waarvan zo'n 1900 coronabedden.

  Kuipers denkt dat er ook de komende twee weken nog voldoende ic-bedden zijn. "Dat is de tijd die we goed vooruit kunnen kijken." Over of het aantal bedden daarna moet worden uitgebreid naar meer dan 2400 bedden wil hij niet speculeren. Beroepsvereniging V&VN van de verpleegkundigen waarschuwde vandaag dat daar niet genoeg personeel voor is.

  Kuipers maakte duidelijk dat het waarschijnlijk een betere optie is om uit te wijken naar Duitsland. Tot nu toe zijn er minder dan tien coronapatiënten naar Duitse ziekenhuizen overgebracht, maar dat zouden er eind deze maand dus aanzienlijk meer kunnen worden. Mogelijk ook naar ziekenhuizen ver weg, bijvoorbeeld in Berlijn. Dat is vervelend voor familie, maar "wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen", zei Kuipers.

  Bekijk hier de persconferentie met Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding:

  De dagelijkse persconferentie over het aantal coronapatiënten op de intensive care
 • Parkeerplaatsen bij stranden regio Den Haag dit weekend dicht

  De parkeerterreinen bij de stranden en recreatiegebieden in de veiligheidsregio Haaglanden worden dit weekend afgesloten. Daarmee moet voorkomen worden dat mensen met het mooie weer massaal naar het strand of de recreatiegebieden komen.

  'We zullen de toeloop nauwlettend volgen. Ik hoop niet dat het nodig is, maar als het nodig is, zullen in de hele regio de stranden gesloten worden", zegt Johan Remkes, voorzitter van de veiligheidsregio. "Het wordt onbeheersbaar als je te veel mensen op het strand ziet, de anderhalve meter afstand niet in acht wordt genomen en er met groepen van meer dan drie personen wordt verbleven op het strand', zegt Remkes.

  De waarnemend burgemeester van Den Haag waarschuwt dat mensen beboet worden als ze zich niet aan de maatregelen houden.

 • Coronapatiënten opgevangen in Europarlement

  Het Europees Parlement stelt bedden ter beschikking voor coronapatiënten. Voorzitter David Sassoli zegt dat het parlement, dat nauwelijks nog bij elkaar komt, wil helpen. "Daarom hebben we de Brusselse autoriteiten aangeboden om een deel van ons gebouw te gebruiken om patiënten in op te vangen."

  Het parlement biedt ook de dienstwagens van de Europarlementariërs, honderd in totaal, aan om de patiënten te kunnen vervoeren. Het aanbod geldt ook voor de gebouwen in Luxemburg en Straatsburg, aldus Sassoli.

 • ACM komt met richtlijnen voor vouchers

  De Autoriteit Consument & Markt komt met richtlijnen voor tegoedbonnen voor reizen, evenementen en andere producten die door het coronavirus niet kunnen doorgaan of worden geleverd. Veel bedrijven geven liever een voucher dan dat ze het geld teruggeven, omdat ze anders failliet dreigen te gaan. Volgens de ACM kan dat een goede oplossing zijn, maar moeten bedrijven zich wel aan deze richtlijnen houden:

  • Consumenten houden in principe recht op terugbetaling
  • Met de voucher moet de consument hetzelfde of een vergelijkbaar product kunnen kopen
  • De tegoedbon moet een redelijke geldigheidsduur hebben, bijvoorbeeld 12 maanden
  • Als de consument niet het hele bedrag opmaakt, moet die het restant uitbetaald krijgen
  • De voucher moet ook de reserverings- en administratiekosten vergoeden
  • Klanten die alleen een aanbetaling hadden gedaan, hoeven niet eerst het hele bedrag over te maken voordat ze een voucher krijgen

  De ACM zegt kritisch te gaan volgen hoe bedrijven met de richtlijnen omgaan.

 • Patiënten in Straatsburg behandeld met duikmasker uit Twente

  De Universiteit Twente maakt duikmaskers geschikt om patiënten mee te beademen op intensive cares. Een aangepast duikmasker moet voor zo'n twintig tot dertig procent van de coronapatiënten in de ziekenhuizen ingezet kunnen worden.

  Het masker is gebaseerd op een Italiaans ontwerp en omsluit het hoofd van de patiënt volledig. Zo wordt "een gesloten circuit gecreëerd en besmettingsgevaar in de omgeving van de patiënt is dan beperkt", zegt professor Stefano Stramigioli tegen RTV Oost.

  Het masker wordt voorzien van een koppelstuk uit de 3D-printer, zodat er in plaats van een snorkel een beademingsslang in past. In het Franse Straatsburg zijn deze week de eerste patiënten behandeld met het omgebouwde duikmasker uit Twente. De resultaten zijn hoopgevend.

 • Iets meer Britten overleden dan gisteren

  In het Verenigd Koninkrijk zijn in een dag tijd 569 mensen overleden aan het coronavirus. Dat zijn er iets meer dan gisteren. Het Britse dodental komt daarmee op 2921, meldt het Britse ministerie van Volksgezondheid.

  33.718 Britten zijn positief getest op het coronavirus.

 • Wat betekent thuiswerken voor onze gezondheid?

  Het Radboudumc in Nijmegen gaat onderzoeken wat het effect is van thuiswerken op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mensen. De studie is onderdeel van een groter onderzoek dat al sinds 2011 gaande is, waarin de gezondheid van 24.000 deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse en Zevenheuvelenloop gevolgd wordt.

  "Van deze groep mensen weten wij dus heel veel. Over hun beweeggedrag, over ziekte, over gezondheid, over risicofactoren", zegt inspanningsfysioloog Maria Hopman. "Nu mensen ineens massaal ander gedrag vertonen omdat ze meer thuis zijn en mogelijk daardoor minder bewegen, is het een ideale groep om te onderzoeken wat er met hun fysieke en mentale gezondheid gebeurt."

 • VS: 6,6 miljoen werklozen erbij in week tijd

  Afgelopen week zijn er in de Verenigde Staten ruim 6,6 miljoen nieuwe aanvragen gedaan voor een WW-uitkering. Niet eerder waren dat er zoveel in een week tijd. Vorige week explodeerde het aantal WW-aanvragen al met 3,3 miljoen, en daarmee werd het record van 3,1 miljoen uitkeringsaanvragen van juli 2013 verbroken.

  Meer dan elf miljoen werknemers zijn inmiddels hun baan kwijtgeraakt. Veel bedrijven liggen stil en winkels en horeca zijn gesloten, wat voor een tsunami aan ontslagen zorgt.