NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

RIVM: afgelopen 24 uur 78 corona-doden gemeld

 • Recessie en veel werkloosheid door coronacrisis, stelt het CPB.
 • De Tweede Kamer debatteert met het kabinet over de coronacrisis. Het debat is live te volgen via NPO 1 en NOS.nl.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op jullie vragen over het coronavirus.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. We gaan verder in een nieuw liveblog.

 • RTL: samenscholingsregels worden aangescherpt

  Er komt een aanscherping van de samenscholingsregels in Nederland. Iedereen die met drie of meer mensen in de openbare ruimte is, krijgt een proces verbaal, ook als mensen binnen een groep zich aan de regel houden om 1,5 meter afstand te bewaren. Er wordt een uitzondering gemaakt voor gezinnen, of kinderen onder de twaalf jaar met een begeleider.

  Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, tegen RTL Nieuws. Maandag maakte minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid al bekend dat burgemeesters voortaan kunnen handhaven op groepsvorming. Groepen van drie personen of meer die geen anderhalve meter afstand houden, konden vanaf maandag een boete krijgen van maximaal 400 euro per persoon.

 • Geen bovengrens voor steunmaatregelen ECB

  De Europese Centrale Bank gaat ongelimiteerd staatsleningen en bedrijfsleningen opkopen in de strijd tegen de coronacrisis. Vandaag is met de opkoop een begin gemaakt.

  Vorige week kondigde de ECB het speciale opkoopprogramma aan met een maximum van 750 miljard euro schuldpapier. Maar vannacht besloot de ECB stilletjes ook de limiet van 750 miljard te schrappen. De centrale bank kan hierdoor potentieel eindeloos geld bijdrukken. De Amerikaanse Federal Reserve deed maandag hetzelfde bij zijn opkoopprogramma van staatsschulden, bedrijfsschulden en hypotheken.

  "De ziekte heeft een extreme economische schok veroorzaakt die een ambitieuze, gecoördineerde en dringende reactie op alle beleidsterreinen vereist om bedrijven en werknemers die gevaar lopen te ondersteunen", stelt de ECB. Besloten is "om pas te stoppen met de aankopen tot de Covid-19-crisis voorbij is, maar in elk geval niet voor het einde van 2020." De eerder aangekondigde 750 miljard euro was bedoeld voor dit jaar.

  Het besluit en het opkopen drukte onmiddellijk de rentes op de obligatiemarkten. De Duitse en Nederlandse rente daalden licht, die van Italië en Spanje, de twee probleemlanden met corona en hoge schulden, gingen met 10 tot 20 basispunten omlaag.

  De aandelenbeurzen staan inmiddels weer allemaal in het rood, gemiddeld rond de 2,5 procent. Wall Street zal naar verwachting ook weer lager openen

 • RIVM: maatregelen lijken aantal doden te drukken

  In de afgelopen 24 uur zijn er 78 corona-doden gemeld. Dat meldt het RIVM. Daarmee komt het totale dodental in Nederland op 434. Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis opgenomen is of is geweest is met 315 toegenomen tot 2151.

  "Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Dit zou er mogelijk op kunnen wijzen dat de genomen maatregelen invloed krijgen op de snelheid van verspreiding van het virus", schrijft het RIVM. Volgens het instituut zijn de effecten eind deze week of begin volgende week beter te duiden.

  De meeste positief geteste personen wonen in Noord-Brabant (2161), gevolgd door Zuid-Holland (1042) en Noord-Holland (1029). In de provincies Friesland en Drenthe zijn de minste besmettingen.

  De meeste overleden patiënten zijn tussen de 80 en 84 jaar oud.

  NOS
 • De Jonge herhaalt: het blijft spannend of we genoeg IC-bedden zullen hebben

  Minister De Jonge van Volksgezondheid kan geen garantie geven dat er volgende week voldoende intensive care-bedden zijn voor coronapatiënten. IC-arts Gommers zei gisteren dat er rond 1 april in totaal 1100 bedden voor die patiënten nodig zijn. Kamerleden wilden in het debat van De Jonge weten of dat gaat lukken. "We zetten alles op alles. Dan denk ik dat we het gaan halen, maar het blijft spannend."

  Minister De Jonge zegt dat er alles aan gedaan wordt om volgende week genoeg IC-bedden te hebben maar kan dat niet garanderen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: we doen alles voor voldoende IC bedden maar blijft spannend
 • Sterke toename werkloosheidsuitkeringsaanvragen VS

  Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is geëxplodeerd. Bijna 3,3 miljoen Amerikanen hebben in één week een uitkering aangevraagd. Dat zijn er bijna elf keer meer dan een week eerder. Ook in de VS sluiten bedrijven de deuren vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  In 2009 verloren tijdens het dieptepunt van de financiële crisis in de VS 665.000 mensen in één week hun baan. Het record stamt uit 1982, toen ging het om 695.000 Amerikanen. Het aantal uitkeringsaanvragen is een van de snelste graadmeters voor hoe het met de Amerikaanse economie gaat.

 • Zorgen in Tweede Kamer over beschermingsmiddelen zorgmedewerkers

  De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over het tekort aan beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en schorten voor zorgmedewerkers. Premier Rutte vindt dat ook heel ernstig omdat deze mensen zo gevaar lopen tijdens hun werk. "Beschermingsmiddelen, beademingsmachines en tests staan elke dag bovenaan mijn lijstje", zegt hij. Maar hij wil geen beloften doen die hij niet na kan komen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: beschermingsmiddelen zorgverleners staan bovenaan mijn lijstje
 • 'Spanje kocht 640.000 onbetrouwbare tests in China'

  Spanje heeft honderdduizenden Covid-19-tests gekocht bij een Chinees bedrijf dat niet erkend is door de lokale overheid. De tests zouden erg onbetrouwbaar zijn en daardoor waardeloos, melden Spaanse media.

  Volgens de krant El Mundo zouden de tests van het bedrijf Shenzhen Bioeasy Biotechnology een betrouwbaarheid hebben van 30 procent, terwijl dit meer dan 80 procent zou moeten zijn. Patiënten zouden daardoor positief getest kunnen worden, terwijl ze niet besmet zijn met het virus.

  De Chinese ambassade in Spanje schrijft in een reactie op Twitter dat de tests China nog niet hebben verlaten en dat het bedrijf geen vergunning heeft om medische spullen te verkopen.

 • In Duitsland wordt (nog steeds) heel veel getest

 • Rijkswaterstaat waarschuwt voor wilde dieren op de weg

 • Rutte: kinderen niet laten buitenspelen gaat te ver

  Premier Rutte staat er nog steeds achter dat kinderen mogen buitenspelen, als zij en hun ouders zich maar aan bepaalde regels houden. Het zou op dit moment te ver gaan gezonde kinderen binnen te houden, zegt Rutte. Want er zijn ook kinderen die thuis weinig ruimte hebben om te spelen en die geen tuin of balkon hebben.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kinderen niet buiten laten spelen gaat te ver, zegt Rutte
 • André Kuipers over quarantaine: sfeer heel belangrijk

  Houd rekening met elkaar, blijf fit en verpest de goede sfeer vooral niet. Dat zijn de belangrijkste quarantainetips van astronaut André Kuipers, die als geen ander weet hoe het is om afgesloten te zijn van de rest van de wereld.

  Lees hieronder hoe hij dat al die maanden volhield:

 • Brabantse ziekenhuizen: we gaan het waarschijnlijk redden

  De Brabantse ziekenhuizen lijken de toestroom van patiënten op hun intensive care-afdelingen aan te kunnen. "De berekeningen laten zien dat dat moet kunnen", zei Bart Berden van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in het radioprogramma 1op1 op NPO Radio 1.

  Volgens Berden, die ook bestuursvoorzitter is van het Elizabeth-TweeStedenziekenhuis in Tilburg, is dit mede te danken aan het grote aantal overplaatsingen van patiënten naar ziekenhuizen in de rest van Nederland. De verwachtingen zijn ook positief, zegt hij.

  "Wij zien in Brabant dat de afgelopen 2 à 3 dagen de groei minder is dan in de dagen ervoor. Dus dat zou erop kunnen wijzen dat we langzaam richting de top van het aantal patiënten komen", aldus Berden. "Die zouden we binnen een dag of 4 tot 5 kunnen bereiken."

  Berden denkt dat er in Noord-Brabant genoeg IC-bedden zijn om het aantal corona-patiënten op te vangen.

 • Rutte: we gaan het beter doen

  Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer erkend dat zijn persconferentie van maandag rommelig was. Hij had de maatregelen overzichtelijk over willen brengen, maar dat is niet helemaal gelukt concludeert hij. Hij belooft beterschap en meer informatie vanuit de overheid.

  Rutte was blij dat de media het toch nog op een rijtje hadden weten te krijgen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Premier Rutte: we gaan de communicatie verbeteren
 • Meer dan 4000 coronadoden in Spanje

  Spanje meldt dat er 655 coronapatiënten in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Dat is iets minder dan het etmaal ervoor, toen stierven 738 mensen aan de gevolgen van het virus. In totaal zijn nu 4089 patiënten met corona overleden, stelt het ministerie van Volksgezondheid. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land in Europa.

  Het virus is tot nu toe bij 56188 mensen vastgesteld, 8578 meer dan 24 uur geleden. Ruim 7000 mensen zijn genezen verklaard.