liveblog
NOS NieuwsAangepast

Meer besmettingen in VS dan in China, EU-leiders nog niet eens over noodhulp

  • Het aantal coronapatiënten op de IC is opgelopen tot 761. Vandaag was de grootste stijging tot nu toe.
  • Artsen maken zich zorgen over patiënten met niet-coronagerelateerde klachten, die zouden nu extra gezondheidsrisico's lopen.
  • Er zijn sinds gisteren 78 nieuwe doden gemeld bij het RIVM. Het dodental staat nu in Nederland op 434.
  • Vanaf maandag kunnen er meer coronatests worden gedaan.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op jullie vragen over het coronavirus.
liveblog gesloten

Einde

We beëindigen nu dit liveblog. Het belangrijkste nieuws van vandaag nog eens teruglezen? Dat kan hier.

Rutte: niet op ieder cijfer reageren

Premier Rutte wilde aan het einde van de avond weinig kwijt over het sterk gestegen aantal IC-opnames van coronapatiënten. Er kwamen 117 patiënten bij op de intensive cares; daar zijn nu 761 bedden bezet, van de beschikbare 925. Vanaf 1 april is er extra capaciteit, maar voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care houdt er rekening mee dat dat te laat kan zijn.

Je zult ook de komende dagen een toename zien van het aantal ziekenhuisopnames en het aantal bezette IC-bedden, zei Rutte aan het einde van de avond tegen de NOS. "Het is heel moeilijk om steeds op dat laatste cijfer te reageren." De premier benadrukt dat er dag en nacht wordt gewerkt zodat goede zorg kan worden geleverd. "Daar is alles op gericht."

Ook zei hij dat er in noodsituaties nog technische opties open liggen, bijvoorbeeld om meerdere patiënten aan één beademingsmachine te hebben. "Maar dat wil je eigenlijk liever niet. Het is beter als dat niet hoeft."

Kinderen in het hele land op 'berenjacht'

Nu scholen al ruim 1,5 week gesloten zijn, beginnen kinderen zich te vervelen. En om die verveling tegen te gaan, struinen ze buurten af op zoek naar pluche knuffelberen achter het raam. De zogenoemde "berenjacht" is razend populair, door het hele land.

Op de openbare Facebookgroep Berenjacht in NL kunnen mensen aangeven waar de knuffelberen staan. Het idee is overgewaaid vanuit het buitenland en gebaseerd op een kinderboek.

  • NOS/Rachel Vijlbrief
    Kinderen gaan in het hele land op berenjacht
  • NOS/Lenneke van Voorden
    Kinderen gaan op berenjacht
  • NOS/FamilieZwanikken
    Kinderen gaan op berenjacht
  • NOS/Emilie Dienen-Lammers
    Kinderen gaan op berenjacht

VS passeert China qua aantal besmettingen

Volgens cijfers van The New York Times zijn er in de Verenigde Staten nu 81.321 coronabesmettingen. In het land zijn meer dan duizend mensen overleden in verband met covid-19. De VS heeft daarmee meer geregistreerde besmettingen dan China, waar de uitbraak begon. Voor in New York is de nood hoog en dreigt een tekort aan ziekenhuisbedden en -apparatuur.

Randstedelingen ontlopen drukte en boeken vakantiehuisjes in Drenthe

Steeds meer mensen uit het westen van het land zoeken vanwege corona de rust van het platteland op. De beheerder van bungalowpark Het Drentse Wold zegt tegen RTV Drenthe: "We hebben zeker tien huisjes verhuurd aan de zogenaamde 'coronavluchtelingen'. Dat hadden we van tevoren niet gedacht."

Ook Jack en Gabrielle uit Nieuw-Vennep zijn naar Drenthe gevlucht. "Het is zo ontzettend druk in het westen. We zitten daar hutjemutje bij elkaar. Als we daar de deur uitgaan, staan we direct bij de buren. Hier stappen we het bos in."

EU-leiders nog niet op één lijn over noodfonds

EU-leiders hebben zes uur overlegd over een noodfonds voor landen die economisch hard getroffen worden door het coronavirus. Ze zijn overeengekomen dat ze in de komende twee weken details gaan uitwerken, maar verschillen feitelijk fundamenteel over de aanpak.

De hardst getroffen landen, Italië en Spanje, staan lijnrecht tegenover Duitsland en Nederland. De laatste twee zouden op de rem trappen en de reserves willen bewaren voor later. "Het gaat om de crisis van vandaag en morgen, niet over de crisis van over enkele weken", sprak de Italiaanse premier Conte.

Premier Rutte zei na afloop dat het erop leek dat ze er helemaal niets zouden afspreken "Maar door het debat voor ons uit te schuiven hebben we ongelukken voorkomen."

Vanuit Europa klonk vandaag steeds meer kritiek op de Nederlandse opstelling in de coronacrisis. Nederland zou te streng zijn en daardoor financiële noodmaatregelen blokkeren. Premier Rutte spreekt vanavond op Twitter van een "goede discussie", waarin ook gesproken is over "stappen" om elkaar te helpen.

Londen klapt voor zorgpersoneel

Groot-Brittannië maakt vanavond een diepe buiging voor het ziekenhuispersoneel door hard te klappen. Volgens correspondent Tim de Wit klonk op veel plekken luid applaus in Londen en werd de wolkenkrabber The Shard blauw verlicht. Burgemeester Sadiq Khan spreekt zijn dankbaarheid uit.

Amerikaanse beurzen sluiten hoger door steunpakket

De Amerikaanse beurzen boekten vandaag forse winsten, na de wisselende dag van gisteren. Zowel de Dow Jones als de S&P 500 sloot ruim 6 procent hoger. Technologiebeurs Nasdaq steeg 5,6 procent.

Beleggers reageerden positief op het aanstaande steunpakket van 2 biljoen dollar. Dat gigantische pakket met steunmaatregelen moet nog wel door het Congres geloodst worden. Eerder op de dag sloten ook de Europese beurzen in het groen als gevolg van het optimisme in de Verenigde Staten.

Huisartsen vermoeden meer covid-19-sterfgevallen

Huisartsen in Noord-Brabant zeggen dat de cijfers van het aantal coronadoden vermoedelijk hoger liggen dan wordt gemeld. Aan Zembla laten ze weten dat ze bij de GGD alleen sterfgevallen moeten melden die bewezen te maken hebben met covid-19.

"Ik vind het een gekke gang van zaken", zegt Angela van Uden, huisarts in Sint-Oedenrode. "Als huisartsen zien wij ook in de thuissituatie mensen die doodziek zijn. Niet iedereen komt in het ziekenhuis terecht. Als deze mensen thuis overlijden, worden ze niet meegerekend als ze niet getest zijn. Dat vind ik een kwalijke zaak. Juist ook omdat het RIVM gisteren zei, dat de situatie lijkt te stabiliseren. Dat baseren ze op onder meer de sterftecijfers en de ziekenhuisopnames. Maar wij huisartsen zien en behandelen dus mensen die niet in deze cijfers voorkomen. Ik ben bang dat mensen de strenge maatregelen dan weer aan hun laars gaan lappen, en denken: het valt allemaal wel mee. Maar het valt niet mee."

Het RIVM zegt in een reactie tegen Zembla dat sterfgevallen waarvan niet zeker is dat er een relatie is met covid-19 niet worden meegenomen om een vertekend beeld te voorkomen. Iemand zou ook aan de griep overleden kunnen zijn. Het RIVM kan later wel kijken naar de 'oversterfte'. Als er fors meer mensen aan griep zijn overleden dan verwacht, kan worden geanalyseerd hoeveel mensen er extra zijn overleden aan het coronavirus, buiten de geregistreerde gevallen.

Kleinbehuisde Parijzenaars trokken massaal naar het platteland

Bijna een op de vijf inwoners van Parijs en omstreken heeft de hoofdstad verlaten, sinds de regering strenge maatregelen nam tegen corona. In totaal gaat het om bijna 1,2 miljoen Parijzenaars die in een week tijd hun huis verlieten. Ze gingen naar familie of vakantiehuisjes, verspreid over heel Frankrijk. Dat blijkt uit onderzoek van telecombedrijf Orange, dat de gps-gegevens van z'n abonnees analyseerde.

Spectaculair was de situatie op Île de Ré, een populair vakantie-eiland aan de Atlantische kust: daar gingen zo veel Parijzenaars naartoe, dat de bevolking er met 30 procent toenam.

"De massale uittocht is logisch", zegt correspondent Frank Renout. "Mensen mogen bijna hun huis niet meer uit en de meeste Parijzenaars wonen met hun kinderen in kleine appartementen. Tijdens de quarantaine zitten ze liever bij familie, in grotere huizen op het platteland, of in hun vakantiehuisje dat vaak nog een tuin heeft."

Hoeveel Parijzenaars met hun uitvlucht het coronavirus hebben verspreid, vertellen de cijfers niet.

Oud-Kamerlid Harry Aarts overleden aan corona

CDA'er Harry Aarts is op 90-jarige leeftijd overleden aan het coronavirus. Hij zat ruim 20 jaar in de Tweede Kamer, eerst voor de KVP en later voor het CDA.

Het Brabants Dagblad meldt dat Aarts ondanks zijn hoge leeftijd heel reislustig was. Hij ging met zijn nieuwe liefde, zijn 80-jarige buurvrouw, onlangs nog op reis naar Afrika (naar welk land is niet bekend). Zijn dochter zegt tegen de krant dat haar vader het virus waarschijnlijk toen al onder de leden had.

De politieke carrière van de Tilburger begon als raadslid in 's-Hertogenbosch, later werd hij burgemeester van Berkel-Enschot. In Den Haag was hij jarenlang voorzitter van de vaste Kamercommissies Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken.

Artsen krijgen koelvesten van olympiërs

Ze zouden door de Nederlandse atleten gebruikt worden voor de Olympische Spelen, maar die gaan deze zomer niet door. En dus krijgt zorgpersoneel nu de koelvesten van de atleten. Artsen in ziekenhuizen hebben vaak te maken met warme omstandigheden doordat ze met beschermende kleding moeten werken. De koelvesten zijn dan ook welkom.

Koelvesten voor IC-medewerkers: 'Je kan het vergelijken met sporters'

39 Italiaanse artsen overleden aan covid-19

In Italië zijn 39 artsen overleden aan het coronavirus, onder wie achttien huisartsen. Dat meldt het Italiaanse persbureau Ansa. Het aantal besmette zorgmedewerkers stijgt tot 6205, ruim 9 procent van het totale aantal besmettingen.

Italiaanse artsen roepen in een brief in het British Medical Journal op om zorgpersoneel zo snel mogelijk te testen. Artsen, verpleegkundigen, huisartsen en apothekers werken in de frontlinie en betalen nu een zeer hoge prijs.

Correspondent Mustafa Marghadi sprak eerder met een arts in Bergamo. Hij zegt: "Als ik eerlijk ben lijden we allemaal. Ik heb collega's zien huilen."

Arts in Bergamo: 'Natuurlijk ben ik bang, maar het is mijn plicht om te helpen'

Grootste stijging tot nu toe: 117 meer coronapatiënten op IC

Er liggen op dit moment 761 coronapatiënten op de intensive care, 117 meer dan gisteren. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Het is de grootste stijging tot nu toe.

In totaal zijn er momenteel 925 IC-bedden beschikbaar voor coronapatiënten. Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid kan dat worden uitgebreid naar 1037 op 1 april. Alles bij elkaar moeten er dan 1612 IC-bedden zijn (behalve voor coronapatiënten 575 voor andere patiënten).

Tegen BNR Nieuwsradio zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care dat door de sterke stijging de ruim 1600 IC-bedden die voor volgende week zijn vrijgemaakt, niet genoeg zijn. "De stijging is heel slecht nieuws. Dit betekent dat we er over 3 dagen zijn, in plaats van over 6 of 7 dagen."

Vanmiddag in het Tweede Kamerdebat over de coronacrisis zei minister De Jonge (Volksgezondheid) dat hij via minister Van Rijn (Medische Zorg) van Gommers had gehoord dat de extra capaciteit per 1 april, komende woensdag, gerealiseerd zal zijn. Door de sterke stijging van vandaag dreigt die capaciteit nu dus al eind deze week bereikt worden.

'Patiënten zonder corona lopen extra gezondheidsrisico's'

Het hoofd van de intensive care in het Amsterdam UMC, locatie VUmc, maakt zich grote zorgen over patiënten die geen covid-19 hebben. "Het hele zorgsysteem ligt plat en draait om covid-19-patiënten", zegt Armand Girbes tegen Nieuwsuur. "Ook ik ben nu bezig om veel extra IC-bedden vrij te maken voor covid-19-patiënten. Maar wie denkt er aan de reguliere patiënten?" Girbes vreest dat mensen kunnen komen te overlijden omdat ze niet op tijd worden geholpen.

Ook andere artsen en specialisten spreken tegenover Nieuwsuur hun zorgen uit. VUmc-radioloog Martijn Meijerink noemt als voorbeeld een patiënt van wie een bloedvat op springen staat: "Je weet dat er een aanzienlijke kans is dat dit gebeurt binnen twee tot drie weken. Deze mensen kunnen we nu niet helpen maar worden bovenaan de wachtlijst gezet en dan ben je afhankelijk van de beperkte anesthesie-plekken en operatieplekken."

NOC*NSF zet miljoenen opzij in noodfonds

NOC*NSF reserveert 4 à 5 miljoen euro om de sportsector te steunen. Die maakt door de corona-uitbraak en de afgelastingen die ermee gepaard gaan "een scherpe val van inkomsten mee, terwijl de kosten in veel gevallen doorlopen".

"Wij maken nu vanuit onze beschikbare budgetten middelen vrij zodat we onze unieke sportinfrastructuur kunnen helpen om deze crisis te overleven en zo snel mogelijk de sociale cohesie in onze samenleving daarna zo snel mogelijk weer een boost te kunnen geven", zegt voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg.

Haagse markt mag deels weer open

Gisteren werd-ie gesloten omdat het er veel te druk was. Vandaag heeft de gemeente Den Haag besloten dat de markt weer open mag, maar alleen het deel met levensmiddelen. Ook moeten de richtlijnen van het RIVM, qua afstand houden, strikt worden nageleefd. Er mag een beperkt aantal bezoekers toegelaten worden en er komt een verplichte looproute, meldt Omroep West. Overigens zullen sommige marktverkopers die 'essentiële' producten verkopen alsnog teleurgesteld worden. "Niet alle levensmiddelenaanbieders zullen op dat beperkte deel een plek kunnen hebben. Dat is vervelend, maar het is even niet anders", zegt waarnemend burgemeester Remkes.

Gisteren, voor het besluit om de markt te sluiten, zag het er nog zo uit:

Haagse Markt gesloten vanwege te grote toeloop

Ministerraad in de Rolzaal in plaats van de Trêveszaal

De ministerraad vindt niet langer plaats in de Trêveszaal, maar verhuist tijdelijk naar de Rolzaal. Deze ruimte is groter en geeft bewindspersonen de mogelijkheid om 1,5 meter afstand te bewaren. De ministerraad wordt zolang als nodig is in de Rolzaal gehouden.

De Rolzaal bevindt zich achter de Ridderzaal en is onderdeel van de zogenoemde Grafelijke Zalen op het Binnenhof. Deze ruimtes vormen het officiële ontvangstcentrum van de regering.

Premier Rutte ontving in 2018 de koning van Jordanië in de Rolzaal

Asielzoekers ontsmetten winkelwagens

Bewoners van het asielzoekerscentrum in Ter Apel proberen ook hun steentje bij te dragen in de strijd tegen het coronavirus. Zo'n honderd asielzoekers ontsmetten op vrijwillige basis winkelmandjes en winkelwagentjes bij de lokale supermarkt. "Het is tijd voor ons om mee te helpen."

Asielzoekers ontsmetten mandjes en wagentjes voor winkelaars

Flinke schommelingen maar beurzen in de lift

De Europese beurzen eindigden vandaag opnieuw hoger. De onrust vanwege de coronacrisis leidde wel tot forse koersschommelingen. De AEX sloot op de hoogste stand van de dag: 1,6 procent winst. Eerder op de dag stond de Amsterdamse index nog op een verlies van 3,5 procent. De beurzen in Londen en Parijs kenden net zo chaotische dagen, maar sloten ook met plusjes. Met name het Amerikaanse steunpakket van 2 biljoen dollar stemde de Europese beleggers halverwege de dag positief.

Negatieve uitschieter op de Amsterdamse AEX was vandaag ABN Amro, met een verlies van 3,7 procent. Een Amerikaanse klant van de bank raakte in de problemen door zijn speculaties op de onrustige beurzen afgelopen weken. De klant kon niet meer aan zijn verplichten voldoen. ABN Amro werd daardoor opgezadeld met een verlies van 183 miljoen euro, meldde de bank vanochtend.

Noodloketten ondernemers en zzp'ers gaan na het weekend open

Zzp'ers die in aanmerking willen komen voor overheidssteun kunnen na het weekend terecht bij de gemeenteloketten, zeggen bronnen tegen de NOS. Veel ondernemers die gedupeerd zijn door de coronamaatregelen wachten met smart op een financiële tegemoetkoming van de overheid.

Morgen zal het kabinet meer details over de regelingen bekendmaken. Alleen de regeling die de loonkosten van ondernemers deels overneemt gaat pas op 6 april van start.

Roche: recept staat op internet

De Zwitserse farmaceut Roche laat in gesprek met de NOS weten dat laboratoria het recept voor een vloeistof die nodig is voor coronatests van het internet kunnen halen. "Het recept waar u het over heeft, is een algemeen recept dat bekend is bij microbiologen. Het staat hen vrij om de vloeistof te ontwikkelen", zegt een Roche-woordvoerder.

Voor de veiligheid, de kwaliteit en de betrouwbaarheid raadt Roche echter aan de vloeistof bij het bedrijf te kopen. "Buiten de Roche-omgeving kunnen we de kwaliteit en de betrouwbaarheid niet garanderen."

Eerder was er bij Roche een tekort, maar dat is inmiddels opgelost. Wel waarschuwt het bedrijf dat er veel vraag naar is. "Voor nu hebben we genoeg op voorraad."

Tweede Kamer eist actie van minister voor meer coronatests

De Tweede Kamer heeft de hele dag gedebatteerd over de coronacrisis. Er kwam goed nieuws van minister De Jonge van Volksgezondheid: er zijn voorlopig nog voldoende IC-bedden. Verder eiste het parlement dat het kabinet het Zwitserse farmaceutische bedrijf Roche desnoods dwingt om de receptuur te delen van de vloeistof die wordt gebruikt in coronatests. De Jonge wil het eerst zonder dwang doen, maar sluit een 'dwanglicentie' niet uit.

Leger des Heils: thuisblijven tijdens de coronacrisis onmogelijk voor daklozen

Het Leger des Heils vraagt met een campagne aandacht voor daklozen tijdens de coronacrisis. Zij kunnen onmogelijk gehoor geven aan het overheidsadvies om thuis te blijven, zegt de organisatie. "Het aantal dak- en thuislozen is in de laatste tien jaar verdubbeld tot bijna 40.000 en dit aantal stijgt nog steeds. Het Leger des Heils zet alle zeilen bij om mensen van straat te halen, maar de opvang is overvol en de doorstroom nihil."

Thuisblijven tijdens de coronacrisis? Een onmogelijke opgave voor daklozen

Diergeneeskunde kan helpen met testen

Het Wageningen bioveterinair onderzoeksinstituut in Lelystad kan dagelijks tot 1500 monsters van patiënten met een verdenking van het coronavirus testen, heeft het instituut laten weten. Dat zou een forse uitbreiding zijn van de huidige capaciteit, zegt NOS-gezondheidsredacteur Rinke van de Brink. Nu worden er volgens minister De Jonge dagelijks in Nederland ongeveer 2000 tests uitgevoerd. Experts vinden dat veel te weinig. Directeur Ludo Hellebrekers van het laboratorium zegt dat ze in principe volgende week kunnen gaan testen.

Geen boetes voor groepen, mits 1,5 meter afstand

RTL en het AD meldden vandaag dat de regels voor samenscholing worden aangescherpt door de Veiligheidsregio's. Ook mensen die voldoende afstand houden, maar met drie of meer personen op straat lopen, zouden beboet gaan worden. Dit blijkt niet zo te zijn. Het Veiligheidsberaad neemt de verwarring nu weg: "Zoals de minister van Justitie en Veiligheid in de persconferentie van maandagavond aankondigde, is groepsvorming zonder de 1,5 meter afstand tot elkaar niet toegestaan", schrijft het in een persbericht.

"Als je met een atletiekgroep tot vijftig personen op 1,5 meter gaat rennen, dan zou dat kunnen. Dit lijkt me niet aannemelijk, maar er is geen maximum benoemd in de aanwijzingen die het kabinet ons eerder heeft gegeven", verklaart Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad op NPO Radio 1.

Hij begrijpt de onduidelijkheid die is ontstaan. "Je mag nog met je partner over straat. Uiteraard is het beter om het niet te doen. Maar we hebben een grondwet: je mag elkaar aanraken. Maar het gaat ons om die groepsvorming. Een groep definiëren wij als: meer dan twee. Tenzij je dus die 1,5 meter aanhoudt."

Waarschuwing: voedingssupplementen helpen niet tegen het virus

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt dat er misleidende reclames worden gemaakt over voedingssupplementen. De NVWA benadrukt: ze helpen niet. "Dit soort claims van verkopers zijn ernstig misleidend en wettelijk verboden."

Italianen projecteren speelfilms op façades

'De leegte door corona is het ergste, de films zijn voedsel voor de ziel'

Koning Willem-Alexander en Máxima niet naar Duitsland

In overleg met bondspresident Frank-Walter Steinmeier hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima besloten het staatsbezoek aan Duitsland uit te stellen. Vanwege de maatregelen die beide landen getroffen hebben om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het niet mogelijk het staatsbezoek goed voor te bereiden, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Het bezoek was gepland van 2 tot en met 4 juni.

'China weert alle buitenlanders'

China sluit het land voor buitenlanders, ook voor wie een geldig visum heeft, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking. De maatregel gaat 28 maart in. Voor diplomaten en andere functionarissen wordt een uitzondering gemaakt. Ook buitenlanders met een zogeheten C-visum mogen nog naar binnen. Die worden bijvoorbeeld gegeven aan mensen die betrokken zijn bij internationaal transport.

Israëlische regering betrekt bunker

De Israëlische regering heeft zijn toevlucht genomen tot een atoombunker. Het bouwwerk fungeert als het nationaal coördinatiecentrum in de strijd tegen het coronavirus.

Tegen het virus zelf gaat de bunker niet echt helpen, zei minister Yuval Steinitz van Energiezaken in een interview. "Hij beschermt wel tegen bommen, maar niet tegen microben."

De bunker, gelegen in de heuvels rond Jeruzalem, werd tien jaar geleden gebouwd om bescherming te bieden tegen aanvallen met atoomwapens en raketten. Vanuit het regeringsgebouw in Jeruzalem is de bunker bereikbaar via een tunnel. Ook vanuit Tel Aviv is de schuilplaats makkelijk te bereiken. Er zijn een aantal woonvertrekken en werkruimtes voor de regering in de bunker aanwezig.

In Israël zijn voor zover bekend acht mensen overleden aan het coronavirus. Het land telt 2666 geteste besmettingen.

Eerste bedrijven over de kop: 'Corona gaf laatste zetje'

De eerste bedrijven zijn omgevallen vanwege maatregelen om het coronavirus in te dammen. Het gaat om drie restaurants, in Veldhoven, Deventer en Oldenzaal en een wellnesscenter. Ze zijn deze week failliet verklaard. Volgens de eigenaar van het restaurant in Deventer zat er weinig vet op de botten en viel het doek toen anderhalve week geleden werd besloten dat alle restaurants voorlopig moesten sluiten.

Ook de andere twee restaurants en het wellnesscenter zeggen dat de anti-coronamaatregelen het laatste zetje hebben gegeven. "Het ging al moeizaam, net wel, net niet. En toen corona er ook nog een keer overheen kwam, was dat de nekslag", zegt eigenaar Wouter Braamhaar van Kip van 't Spit uit Oldenzaal tegen de krant Tubantia.

Bedrijven kunnen bij de overheid om steun vragen voor doorbetaling van de salarissen, maar voor sommige bedrijven komt die hulp te laat. Economen verwachten dat de Nederlandse economie dit jaar in een recessie terechtkomt en dat het aantal faillissementen de komende tijd gaat toenemen De werkloosheid loopt volgens het Centraal Planbureau dit jaar op. Waarschijnlijk verliezen tienduizenden mensen hun baan.

Boodschap van boven

In Rusland is geen sprake van een volledige lockdown, maar de Russische luchtmacht heeft wel een duidelijke boodschap voor Russen: Blijf thuis!

Moskou heeft vandaag een nieuwe serie beperkingen opgelegd om het coronavirus te bestrijden. Ze lijken veel op die in Nederland van kracht zijn: ga alleen je huis uit als het echt nodig is. Dat kan zijn voor werk, als je niet thuis kunt werken, om eten of medicijnen te halen, of om te sporten. Veel winkels moeten de deuren sluiten, behalve onder meer winkels die eten en medicijnen verkopen. Hotels mogen openblijven, maar alleen voor mensen die een cruciaal beroep hebben, voor wie een begrafenis bijwoont of voor daklozen. Samenkomsten van meer dan twee mensen zijn verboden.

Voor volgende week heeft president Poetin bepaald dat er op locatie alleen nog in essentiële sectoren gewerkt mag worden. In Moskou gaan volgende week alle cafés, restaurants en parken dicht. Bioscopen, theaters en stadions waren al gesloten.

Run op shampoo en andere schoonheidsproducten

De Etos ziet dat er een run is ontstaan op shampoo en andere schoonheidsproducten nu kappers en schoonheidsspecialisten de deuren hebben gesloten. De medewerkers van de drogisterij krijgen bovendien ook steeds meer vragen van klanten als het gaat om verzorging.

Volgens de brancheorganisatie van drogisterijen CBD hebben veel mensen behoefte aan extra advies. In de eerste instantie vooral voor het gebruik van vitamines. Maar de Etos krijgt nu ook steeds meer vragen over bijvoorbeeld shampoo's en gezichtscrèmes.

De drogisterij is dan ook van plan te gaan kijken naar online adviesuurtjes op sociale media. Eerder deed de Etos dit al voor vitamines maar mogelijk wordt dit binnenkort vaker gedaan en worden er ook schoonheidsonderwerpen behandeld.

120 coronapatiënten vanuit Brabant verplaatst

40 IC-patiënten worden vandaag verplaatst vanuit Brabant naar ziekenhuizen in de rest van het land. 80 coronapatiënten die wel verpleegd moeten worden, maar niet op de IC liggen worden ook verhuisd. In totaal gaat het daarmee om 120 patiënten, aldus cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Veiligheidsberaad: alleen boetes als mensen geen afstand houden

Als mensen in het openbaar onderling minder dan anderhalve meter afstand houden, riskeren ze een boete. Groepen van drie of meer personen krijgen geen proces-verbaal, als ze zich aan de voorgeschreven afstand houden, meldt het Veiligheidsberaad die spreekt namens alle veiligheidsregio's.

Er ontstond eerder vanmiddag onduidelijkheid door het bericht dat de samenscholingsregels zouden worden aangescherpt: groepen van drie of meer mensen in de openbare ruimte zouden een proces-verbaal krijgen, ook als ze genoeg afstand zouden houden. Dit blijkt dus niet te kloppen.

Er is vanochtend een nieuwe noodverordening vastgesteld door de veiligheidsregio's. Hierbij is de anderhalve meter afstand leidend. In die zin is er geen sprake van een samenscholingsverbod, maar een verbod op onvoldoende afstand houden.

De Jonge: toch voldoende IC-bedden

Er zijn per 1 april toch voldoende intensivecare-bedden om de piek van coronapatiënten op te vangen. Dat heeft minister De Jonge gezegd in het Kamerdebat.

Eerder vandaag kon hij nog geen garantie geven dat er volgende week in totaal 1600 IC-bedden zijn, maar zojuist zei hij dat zijn collega Van Rijn voor Medische Zorg contact heeft gehad met Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Die heeft hem bevestigd dat er per 1 april kan worden opgeschaald naar 1600 bedden.

1037 daarvan zijn voor coronapatiënten, 575 voor andere patiënten die intensieve zorg nodig hebben.

De Jonge: volgende week 1600 IC bedden

De Jonge wil Roche nu nog niet dwingen om recept coronatest te geven

Minister De Jonge zegt dat hij in gesprek is met het Zwitserse farmaciebedrijf Roche om de receptuur in handen te krijgen van de vloeistof die gebruikt wordt in coronatests. Daarmee wordt het mogelijk dat apothekers in Nederland de vloeistof zelf gaan maken, om zo de testcapaciteit te vergroten.

Veel partijen in de Kamer willen desnoods met een dwanglicentie Roche dwingen om het recept vrij te geven, ze vinden het schandalig dat het bedrijf het geheim houdt. De Jonge wil nog niet zo ver gaan: "Er lopen gesprekken, we doen er alles aan om de receptuur te verkrijgen."

Ook wil hij zich niet al te negatief uitlaten over Roche. "We hebben dit bedrijf de komende dagen nog hard nodig." Als de gesprekken met Roche alsnog spaak lopen, dan sluit De Jonge uiteindelijk dwang niet uit. "Ik ben zeer bereid om alles te doen wat nodig is."

Stewardess neemt geëmotioneerd afscheid van passagiers en collega's

Voorlopig niet vliegen: Stewardess neemt geëmotioneerd afscheid van passagiers en collega's

RTL: samenscholingsregels worden aangescherpt

Er komt een aanscherping van de samenscholingsregels in Nederland. Iedereen die met drie of meer mensen in de openbare ruimte is, krijgt een proces verbaal, ook als mensen binnen een groep zich aan de regel houden om 1,5 meter afstand te bewaren. Er wordt een uitzondering gemaakt voor gezinnen, of kinderen onder de twaalf jaar met een begeleider. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, tegen RTL Nieuws.

Maandag maakte minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid al bekend dat burgemeesters voortaan kunnen handhaven op groepsvorming. Groepen van drie personen of meer die geen anderhalve meter afstand houden, kunnen sinds afgelopen maandag een boete krijgen van maximaal 400 euro per persoon.

ECB start aankoop van schulden

De Europese Centrale Bank is begonnen met de ongelimiteerd opkoop van staatsleningen en bedrijfsleningen in de strijd tegen de coronacrisis. Vorige week kondigde de ECB het speciale opkoopprogramma aan met een maximum van 750 miljard euro aan schuldpapier. De ECB gaat voor het eerst afwijken van de vastgelegde limieten op de hoeveelheid staatspapier van landen, waardoor er meer schuldpapier van zwakke landen als Italië en Spanje opgekocht kan worden.

De ECB zegt klaar te staan om de opkoopprogramma's zo nodig uit te breiden en voor zo lang noodzakelijk. Alle opties zijn mogelijk om de economie te ondersteunen in deze crisis."

"De ziekte heeft een extreme economische schok veroorzaakt die een ambitieuze, gecoördineerde en dringende reactie op alle beleidsterreinen vereist om bedrijven en werknemers die gevaar lopen te ondersteunen", stelt de ECB. Besloten is "om pas te stoppen met de aankopen tot de covid-19-crisis voorbij is, maar in elk geval niet voor het einde van 2020." De aangekondigde 750 miljard euro is bedoeld voor dit jaar. Dat kan dus meer worden, maar daarvoor is een nieuw besluit nodig.

Het besluit en het opkopen drukte onmiddellijk de rentes op de obligatiemarkten. De Duitse en Nederlandse rente daalden licht, die van Italië en Spanje, de twee probleemlanden met corona en hoge schulden, gingen met 10 tot 20 basispunten omlaag.

RIVM: maatregelen lijken aantal doden te drukken

In de afgelopen 24 uur zijn er 78 corona-doden gemeld. Dat meldt het RIVM. Daarmee komt het totale dodental in Nederland op 434. Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis opgenomen is of is geweest is met 315 toegenomen tot 2151.

"Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Dit zou er mogelijk op kunnen wijzen dat de genomen maatregelen invloed krijgen op de snelheid van verspreiding van het virus", schrijft het RIVM. Volgens het instituut zijn de effecten eind deze week of begin volgende week beter te duiden.

De meeste positief geteste personen wonen in Noord-Brabant (2161), gevolgd door Zuid-Holland (1042) en Noord-Holland (1029). In de provincies Friesland en Drenthe zijn de minste besmettingen.

De meeste overleden patiënten zijn tussen de 80 en 84 jaar oud.

Update

We gaan verder in dit nieuwe liveblog. Lees hier het liveblog van vanochtend.