Een coronapatiënt wordt naar de intensive care van een ander ziekenhuis gebracht
NOS Nieuws

Coronanieuws 26 maart: grootste stijging patiënten op IC, zorgen over capaciteit

Wat was er vandaag in het nieuws rond het coronavirus? Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.

Niet eerder sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland steeg het aantal coronapatiënten op de intensive care zo hard als vandaag. Er kwamen 117 patiënten bij. Daarmee is het totaal aantal patiënten op de IC's nu 761, meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Het aantal IC-bedden voor coronapatiënten kan per 1 april worden uitgebreid naar 1037, zegt minister De Jonge van Volksgezondheid. Nu zijn er 925 bedden beschikbaar. Naast de bedden voor coronapatiënten, blijven er voor andere patiënten nog ruim 550 bedden op de intensive care beschikbaar.

Het is nog maar de vraag of 1037 genoeg is, zei Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care tegen BNR Nieuwsradio, verwijzend naar de sterke toename van coronapatiënten op de IC. "De stijging is heel slecht nieuws. Dit betekent dat we er over 3 dagen zijn, in plaats van over 6 of 7 dagen."

Meer coronatests

De regering moet het Zwitserse farmaceutische bedrijf Roche desnoods dwingen om het recept voor de vloeistof die nodig is voor coronatests te delen, vinden veel partijen in de Tweede Kamer. Dan kunnen apothekers en laboratoria de stof zelf maken. Er is nu een tekort aan zulke tests. Roche liet vanmiddag weten dat laboratoria het recept voor die vloeistof gewoon van internet kunnen halen.

Aandacht voor daklozen

Daklozen kunnen onmogelijk voldoen aan de richtlijn om thuis te blijven, en daarom is het Leger des Heils een campagne voor daklozen gestart. "Er zijn bijna 40.000 dak- en thuislozen maar de opvang is overvol en de doorstroom nihil", zegt de organisatie.

Volgens de organisatie zijn de huidige slaapzalen niet gezond:

Thuisblijven tijdens de coronacrisis? Een onmogelijke opgave voor daklozen

NOC*NSF maakt 4 à 5 miljoen euro vrij om de sportsector te steunen. De kosten voor clubs en verenigingen lopen door, terwijl er allerlei wedstrijden en evenementen zijn afgelast. "Wij maken nu vanuit onze beschikbare budgetten middelen vrij zodat we onze unieke sportinfrastructuur kunnen helpen om deze crisis te overleven en zo snel mogelijk de sociale cohesie in onze samenleving weer een boost kunnen geven", zegt NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg.

Verkoeling voor artsen

Omdat de Olympische Spelen deze zomer niet doorgaan, geven de Nederlandse atleten hun koelvesten aan zorgpersoneel. De artsen werken vaak in warme omstandigheden, doordat ze beschermende kleding dragen. Voor het zorgpersoneel zijn de verkoelende vesten erg welkom:

Koelvesten voor IC-medewerkers: 'Je kan het vergelijken met sporters'

Na dagen van rode cijfers sloten de Amerikaanse beurzen vandaag in het groen nadat de regering een fors pakket met steunmaatregelen had aangekondigd van 2 biljoen dollar. Beleggers reageerden positief waardoor de beurzen met forse winsten sloten.

Ook in Europa was er optimisme op de beurzen door de maatregelen in de Verenigde Staten. Het steunpakket moet nog wel goedgekeurd worden door het Huis van Afgevaardigden.

Artsen: 'Meer sterfgevallen door corona dan gemeld'

Het aantal coronadoden ligt hoger dan wordt gemeld, zeggen huisartsen in Noord-Brabant in het tv-programma Zembla. "Als huisartsen zien wij ook in de thuissituatie mensen die doodziek zijn. Niet iedereen komt in het ziekenhuis terecht. Als deze mensen thuis overlijden, worden ze niet meegerekend als ze niet getest zijn. Dat vind ik een kwalijke zaak", zegt huisarts Angela van Uden."

Het RIVM zei gisteren dat de situatie lijkt te stabiliseren. Dat is onder meer gebaseerd op sterftecijfers en de ziekenhuisopnames. "Maar wij huisartsen zien en behandelen dus mensen die niet in deze cijfers voorkomen", zegt Van Uden. "Ik ben bang dat mensen de strenge maatregelen dan weer aan hun laars gaan lappen, en denken: het valt allemaal wel mee. Maar het valt niet mee."

Volgens het RIVM worden sterfgevallen waarin een relatie met covid-19 niet is vastgesteld, niet meegenomen om een vertekend beeld te voorkomen.

Veel zorgmedewerkers besmet in Italië, 39 artsen overleden

In Italië zijn 39 artsen overleden aan het coronavirus, onder wie achttien huisartsen. Ruim 6200 zorgmedewerkers zijn besmet, dat is ruim 9 procent van het totaal aantal besmettingen. Artsen, verpleegkundigen, apothekers en huisartsen die voortdurend met coronapatiënten in aanraking komen, lopen zelf meer risico op besmetting. Italiaanse artsen hebben opgeroepen om zorgpersoneel zo snel mogelijk te testen.

In totaal overleden er de afgelopen 24 uur bijna 700 coronapatiënten in Italië. Maar er was ook goed nieuws: elke dag herstellen zo'n duizend mensen.

Transport per vliegtuig van een coronapatiënt uit Italië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl