NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Scholen en eet- en drinkgelegenheden drie weken dicht, 'gepaste afstand' bewaren

 • Scholen en eet- en drinkgelegenheden moeten tot en met 6 april dicht. Premier Rutte spreekt morgenavond het land toe.
 • Duitsland sluit zijn grenzen met enkele buurlanden.
 • Wat betekenen de corona-maatregelen voor jou?
 • Kijk hier de extra NOS-uitzending over het coronavirus terug.
 • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
 • We gaan verder in een nieuw liveblog

  Dit liveblog is gesloten. We gaan verder in een nieuw liveblog.

 • Wiet hamsteren

  Op verschillende plekken in het land staan lange rijen voor coffeeshops. Mensen willen nog snel even drugs inslaan, voor de gedwongen sluiting van coffeeshops om 18.00 uur ingaat.

  1/5 NOS / Guus Dietvorst
  2/5 Bauke Bramer
  3/5 Rij bij coffeeshop in Amsterdam-Noord NOS / Thijs Schroeder
  4/5 NOS / Dave Abspoel
  5/5 NOS / Aletta Oosten
 • Kijk persconferentie terug

 • Wat zijn de cruciale beroepen?

  Voor ouders of verzorgden die werken in cruciale beroepsgroepen, blijven de scholen en kinderopvanglocaties wel open. Zij kunnen dan aan het werk, terwijl hun kinderen daar worden opgevangen. Het gaat specifiek om personeel in de zorg, het onderwijs, het openbaar vervoer, de voedselketen, brandstoffentransport, het ophalen en inzamelen van afval en vuilnis, kinderopvang, media en communicatie, de hulpverleningsdiensten en noodzakelijke overheidsprocessen.

  Op de lijst staan ook andere bedrijven die eerder al zijn aangemerkt als vitaal, zoals de elektriciteits- en gassector, de drinkwatervoorziening, de internetsector, defensie en vlucht- en vliegtuigafhandeling. Ook personeel uit die beroepsgroepen kan gebruikmaken van de opvang.

 • 'Zorg kan situatie goed aan'

  De zorg in Nederland kan de situatie volgens minister Bruins vooralsnog heel goed aan. "We gaan met elkaar regelen dat we zorg aan iedereen in Nederland kunnen blijven bieden", zei hij. "Er wordt veel samenwerking tussen ziekenhuizen gevraagd, binnen regio's en in heel Nederland, maar we klaren het samen."

  De minister zegt dat er nog geen sprake is van een lock-down-situatie in Nederland. Wel worden er steeds verdergaande maatregelen genomen. "Dat doen wij op basis van de adviezen die wij bespreken in de ministeriële commissie."

 • Bruins: horeca en sportclubs vanaf vanavond dicht

  Minister Bruins zegt op de persconferentie dat alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland vanaf vanavond 18.00 uur hun deuren moeten sluiten. Ook sport- en fitnessclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops gaan dicht, maakte minister Bruins bekend. De sluiting duurt in ieder geval tot en met 6 april.

  "We vragen alle Nederlanders bovendien om waar mogelijk gepaste afstand van elkaar te bewaren, ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. U kunt als richtlijn ongeveer 1,5 meter afstand hanteren", zei Bruins.

 • Slob op persconferentie: scholen tot en met 6 april dicht

  Scholen en kinderopvangverblijven blijven tot en met 6 april dicht. Wel wordt er een uitzondering gemaakt voor kinderen van mensen in vitale beroepen, het gaat dan bijvoorbeeld om zorgpersoneel en politiemensen. Dat heeft minister Slob bekendgemaakt op een persconferentie.

  Onderwijspersoneel en pedagogische medewerkers die in de kinderopvang werken en niet ziek zijn, kunnen de komende drie weken gewoon naar hun werk. "We hebben ze hard nodig", zei Slob. "Om de kinderen van ouders in vitale beroepen verder te begeleiden, maar ook om het onderwijs te begeleiden voor kinderen die thuis komen te zitten."

  Er wordt hoge prioriteit gegeven aan eindexamenleerlingen. Zij krijgen de komende week nadere informatie.

  In de komende drie weken zal er ook onderzoek worden gedaan in Noord-Brabant naar besmettingsrisico's voor jongeren. Deze informatie zal mede gebruikt worden voor besluiten over het nemen van stappen na 6 april.

  De maatregelen die eerder waren afgekondigd voor hbo's en universiteiten worden verlengd tot 6 april.

 • Crèches wel open voor opvang kinderen van mensen met vitale beroepen

 • Alle rijexamens geschrapt tot zeker 31 maart

  Het CBR heeft alle praktijk- en theorie-examens geannuleerd tot en met tenminste 31 maart. De werkzaamheden van de divisie Rijgeschiktheid, die beoordeelt of iemand gezond genoeg is om een rijbewijs te halen of te houden, gaan wel door. Dat meldt het CBR in een brief aan minister Van Nieuwenhuizen. Ook de klantenservice blijft open.

 • Ook horeca, sportclubs, kinderopvangcentra dicht

  Ook de horeca, de kinderopvangcentra en sportclubs gaan morgen niet open, bevestigen Haagse bronnen. Cafés en restaurants moeten dicht om de verspreiding van het virus tegen te gaan, net als sportkantines.

  De persconferentie die ministers Bruins en Slob geven is iets uitgesteld. Die wordt nu gehouden om 17.30 uur en is live te volgen is bij de NOS.

 • Alle scholen dicht in strijd tegen corona

  Alle scholen in Nederland blijven vanaf morgen dicht, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat heeft het kabinet besloten na overleg met de organisaties in het onderwijs, bevestigen bronnen aan de NOS.

  Meer details worden bekendgemaakt op een persconferentie die rond 17.30 uur begint. Deze is live te volgen via NPO 1, NPO Radio 1, NOS.nl, de NOS-app, themakanaal NPO Nieuws en sociale media van de NOS.

 • Transavia haalt gestrande reizigers op

  Transavia stuurt een vliegtuig naar Marokko om gestrande passagiers op te halen. De extra vlucht van Marrakesh naar Amsterdam staat gepland voor morgen en de luchtvaartmaatschappij bereidt nog meer vluchten voor.

  Marokko kwam gisterochtend met een inreisverbod voor reizigers uit enkele Europese landen, waaronder Nederland. Vluchten werden opgeschort, waardoor vakantiegangers niet meer konden terugkeren naar Nederland.

  De Nederlandse ambassade in Marokko kreeg vanmiddag toestemming om Nederlanders uit Marokko op te halen.

 • Morgen toespraak van Rutte op tv

  Premier Rutte spreekt morgen om 19.00 uur het land toe over de coronacrisis, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

  "De minister-president zal ingaan op de moeilijke situatie waarin wij ons bevinden, op de noodzaak van de maatregelen die zijn getroffen en op de mogelijke verdere ontwikkelingen in de komende weken en maanden", aldus de RVD.

  De toespraak is live te zien via de zenders van de NPO en RTL.

  In Nederland is een toespraak van de premier zeer ongebruikelijk. De laatste keer was tijdens de oliecrisis in de jaren 70. Toen sprak premier Den Uyl rechtstreeks tot het volk.

 • Duitsland sluit grenzen met sommige buurlanden

  Duitsland gaat de grenzen met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland grotendeels sluiten. Daarover is het Duitse kabinet het eens geworden, melden verschillende Duitse media. De gedeeltelijke sluiting gaat morgen om 08.00 uur in.

  De grenzen gaan niet helemaal dicht. Zo blijft goederenvervoer volgens persbureau DPA mogelijk. Ook mensen die naar hun werk moeten, kunnen volgens DPA de grens over.

  De gedeeltelijke sluiting van de grenzen is niet alleen bedoeld om het coronavirus in te dammen. Duitsland wil met de maatregel ook het hamsteren door mensen uit de grensgebieden voorkomen.

  Volgens het kantoor van de Franse president Macron is er geen sprake van sluiting van de grens, maar gaat het alleen om strenge controles.

 • Waar zijn de scholen nog open?

  Op onderstaand kaartje is te zien in welke Europese landen de scholen nog open zijn. In de roodgekleurde landen zijn scholen gesloten, in gele landen moeten kinderen nog naar school. Voor Duitsland geldt dat eventuele sluiting regionaal is bepaald en niet landelijk.

  NOS