liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Patiënt vierde carnaval in Tilburg', liveblog gesloten

  • In Tilburg is vanavond het eerste Nederlandse besmettingsgeval ontdekt
  • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn.
  • Waarom is er zoveel aandacht voor het virus? En kun je nog op vakantie? Bekijk onze explainer of lees de Q&A.

'Patiënt vierde carnaval in Tilburg'

De man uit Loon op Zand die besmet is met het coronavirus vierde afgelopen dagen carnaval in Tilburg. Dat meldt Omroep Brabant op basis van meerdere bronnen. Online zouden ook foto's circuleren waarop te zien is dat de man in Tilburg is. De GGD moet de stappen van de man nog nagaan en doet hier nog geen mededelingen over.

Dit is de laatste post van het liveblog. Het nieuwsartikel over de Nederlandse coronabesmetting blijven we updaten. Het artikel vindt u hier. Een samenvatting van onze uitzendingen in video's vindt u hier.

'Patiënt komt uit Loon op Zand'

De man die is besmet met het coronavirus komt uit Loon op Zand, melden meerdere media. Het Brabants Dagblad en Omroep Brabant zeggen meerdere bronnen te hebben die dat bevestigen, maar de berichten zijn nog niet bevestigd aan de NOS. BNR Nieuwsradio meldt op basis van bronnen rond het slachtoffer dat hij op meerdere plekken carnaval heeft gevierd.

Van Dissel: 'Het ziekenhuis heeft het virus snel herkend'

"Het betreft een persoon die de besmetting hoogstwaarschijnlijk heeft opgelopen tijdens het verblijf in een van de gebieden in Noord-Italië, waarvan we weten dat het virus daar circuleert", zegt Jaap van Dissel van het RIVM. "Hij is teruggekomen naar Nederland. Hij is ziek geworden, heeft zich gemeld bij het ziekenhuis. Daar heeft men gelukkig heel snel herkend dat er mogelijk sprake was van een infectie met het coronavirus. Het ziekenhuis heeft de persoon geïsoleerd, zodat geen patiënten of zorgmedewerkers besmet konden worden."

'Het ziekenhuis heeft het virus snel herkend en adequaat gehandeld'

Gaat naar omstandigheden goed met corona-patiënt

Het gaat naar omstandigheden goed met de Nederlandse corona-patiënt. Dat zegt burgemeester Weterings van Tilburg in Jinek. Minister Bruins zei ook al dat de man aanspreekbaar is.

De patiënt is gisteravond opgenomen in een van de twee Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuizen in Tilburg, bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis. Vanmiddag was de eerste testuitslag bekend.

Minister Bruins: 'Man is twee keer positief getest'

De patiënt die in Tilburg is opgenomen met het coronavirus is twee keer positief getest op het virus, zegt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg in Nieuwsuur. Dat is protocol, om fouten te voorkomen.

Bruins hoorde in een uitzending van de NOS van het besmettingsgeval en maakte dat live bekend. Dat het RIVM al snel daarna een tweet met een video kon publiceren, verklaart Bruins uit het feit dat het RIVM dat mogelijk heeft voorbereid tussen de eerste positieve test en de tweede in.

De minister zei later dat de man aanspreekbaar is. Morgen hoopt hij de eerste resultaten uit het contactonderzoek bekend te kunnen maken.

Bruins: 'Het kan zijn dat er mensen in quarantaine moeten'

'Gemeente Tilburg neemt vooralsnog geen extra maatregelen'

De gemeente Tilburg neemt vooralsnog geen extra maatregelen nu een man in het Elisabeth-Twee Steden ziekenhuis is opgenomen met het coronavirus. Dat zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant. "We houden de vinger aan de pols. We kijken van moment tot moment wat we moeten doen. We hebben alle vertrouwen in het Tilburgse ziekenhuis waar de man verblijft. De gemeente staat in nauw contact met de Rijksoverheid en de RIVM."

Extra NOS Journaal nu eerste Nederlandse besmettingsgeval bekend is

Om 22.25 uur zendt de NOS een extra Journaal uit op NPO 1 vanwege het coronavirus. In een eerdere uitzending maakte minister Bruno Bruins voor Medische Zorg bekend dat een man in Tilburg besmet is met het virus. Hij kreeg dat ter plekke op een briefje door van een medewerker.

Man ligt in isolatie in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg

In Tilburg is een besmettingsgeval bekend geworden. Dat zegt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg in de extra uitzending van de NOS.

Het gaat om een man van tegen de 50 die kort geleden in Lombardije in Italië is geweest, zegt het RIVM. Hij verblijft momenteel in isolatie in een van de twee Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuizen in Tilburg.

De GGD gaat zijn gangen na. Of hij carnaval heeft gevierd wordt ook onderzocht. Of de man mensen heeft aangestoken moet daaruit blijken.

Sinds de uitbraak van het virus zijn ongeveer 60 mensen in Nederland getest. Tot nu toe is niemand ziek gebleken, zegt Jaap van Dissel van het RIVM in Nieuwsuur. Er zijn nog zo'n vier testen, waarvan de uitslag nog moet komen, zegt hij.

De minister werd tijdens de uitzending geconfronteerd met het nieuws. Een medewerker van de minister kreeg een telefoontje en schreef dat op een briefje dat de minister kon voorlezen.

Bruins: Nederlander besmet met het coronavirus

'Chinese propaganda is veranderd van defensief naar offensief'

"Het is gegaan van 'we hebben een enorm probleem' naar 'wij hebben de oplossing in China en we gaan nu de rest van de wereld vertellen hoe wij dit doen en hoe jullie het ook kunnen oplossen'", zegt Ardi Bouwers, China-expert met de focus op communicatie en media in een artikel van Nieuwsuur. "Men probeert de opinie internationaal te beïnvloeden."

Besmettingen Frankrijk ruim verdubbeld

In Frankrijk zijn 38 besmettingsgevallen bekend, tegen 18 gisteren. Van de nieuwe gevallen staan er 12 in verband met twee mannen van wie gisteren in Noord-Frankrijk werd vastgesteld dat ze ziek zijn.

Extra NOS-uitzending begonnen

Vanaf 20.35 uur is er een speciale NOS-uitzending over de uitbraak van het virus. Het coronavirus: feiten en fabels is te zien via NPO1 en de Facebook- en YouTubepagina van de NOS. Op NPO Nieuws is er bij het programma ook een gebarentolk te zien.

Heb je vragen tijdens het programma? Dan kun je ons mailen op coronavragen@nos.nl. Op Twitter volgen we #coronavragen.

Onderwijs in China via webcam

In China zijn alle scholen dicht. De 200 miljoen Chinese scholieren krijgen les via de webcam.

Huiswerk wordt online ingeleverd, maar het is nog even de vraag hoe de examens moeten worden afgenomen.

200 miljoen Chinese kinderen gaan niet meer naar school

Eerste besmettingsgeval Noord-Ierland

In Noord-Ierland is het eerste besmettingsgeval aangetroffen. Volgens de BBC is de patiënt van Noord-Italië via Dublin naar Belfast gereisd.

Drie nieuwe doden in Italië

In Italië zijn nog drie mensen mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Daarmee komt het dodental in Italië op 17. Het aantal besmettingen staat op 650. Deze mensen wonen met name in de noordelijke regio's Lombardije en Veneto. In een dag zijn er bijna 200 besmettingsgevallen bij gekomen.

Extra NOS-uitzending coronavirus begint om 20.35 uur op NPO 1

Het coronavirus breidt zich steeds verder uit. Het risico is reëel dat ook in Nederland mensen besmet raken. Zijn we daar voldoende op voorbereid? En wat zijn dan de gevolgen voor de Nederlandse samenleving? In een speciale uitzending gaat de NOS op zoek naar antwoorden op deze vragen. De uitzending begint om 20.35 uur op NPO 1

Donderdag debat over coronavirus

De Kamercommissie Volksgezondheid houdt donderdag 5 maart een debat over corona. Dat is besloten na een verzoek daartoe van de PVV. Komende dinsdag staat er nog een technische voorlichting gepland, waarin de Kamerleden door deskundigen op de hoogte worden gebracht van de laatste ontwikkelingen.

Kaart met corona-informatie voor laaggeletterden

Voor alle laaggeletterde Nederlanders is een kaart gemaakt met daarop de belangrijkste informatie over het coronavirus. De kaart is gemaakt door de organisaties Pharos en Thuisarts.nl. Downloaden kan hier.

Noord-Italiaans ski-dorp loopt leeg

Talloze annuleringen van wintersportvakanties in Italë

Duitse districtsbestuurder: vrijwel alle 300 carnavalsgangers bereikt

Vrijwel alle 300 bezoekers van het carnaval in Langbroich zijn in beeld bij de Duitse autoriteiten. Dat zegt districtsbestuurder Stephan Pusch tegen WDR. De feestgangers moesten worden opgespoord omdat het carnaval was bezocht door de met het coronavirus besmette 47-jarige man. Vanavond werd bekend dat het aantal besmettingsgevallen in de regio Noordrijn-Westfalen is opgelopen tot 20.

De bezoekers van het carnaval moeten in quarantaine. "Ik denk dat we ongeveer 300 reacties hebben en kunnen aannemen dat we vrijwel iedereen hebben bereikt", zegt Pusch. "Dat betekent: we zijn op de hoogte van de contactgegevens en zullen nu verdere details met hen bespreken. "

De GGD meldde eerder vanmiddag ten onrechte dat een Nederlander in quarantaine zat na contact met een besmet persoon in Duitsland. De dienst kwam daar later van terug.

Studenten geweigerd op Erasmus Universiteit

Ook op de Erasmus Universiteit in Rotterdam zijn zorgen over het virus. Intern zijn meldingen binnengekomen over studenten die worden geweigerd bij colleges en werkgroepen. Het College van Bestuur schrijft in een brief aan studenten en medewerkers dat dit onacceptabel is:

"Het is niet te rechtvaardigen en niet wenselijk om, in afwijking van de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), bepaalde studenten uit te sluiten van onderwijsactiviteiten zoals colleges en werkgroepen."

Een woordvoerder van de universiteit zegt dat er in enkele gevallen studenten zijn geweigerd, maar niet op grote schaal. "Het komt voort uit goede bedoelingen van mensen, die zeggen: hé je bent net terug uit Italië, misschien is het beter als je thuisblijft. Maar dat accepteren we niet. Het gaat in tegen ons beleid en daarom vragen we er nu expliciet aandacht voor", zegt de woordvoerder.

Zorg in de knel door dreigend tekort mondkapjes

Deze tandarts in Huizen gebruikt iedere week ongeveer 400 mondkapjes, één per patiënt (en bij langere behandelingen één per half uur). Zijn voorraad dreigt nu op te raken door de run op mondkapjes.

'Het is iedere week afwachten of we genoeg mondkapjes geleverd krijgen'

Nieuw reisadvies voor Zuid-Korea

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Zuid-Korea aangepast. In het hele land moeten reizigers rekening houden met veiligheidsrisico's, omdat Zuid-Korea na China nu de meeste vastgestelde besmettingen met het coronavirus heeft. Naar één gebied mogen alleen nog noodzakelijke reizen plaatsvinden.

"Reis alleen naar de stad Daegu en het gebied Cheongdo als het noodzakelijk is. De overheid heeft de stad Daegu en het gebied Cheongdo aangewezen als 'speciale medische zorgzones' door de toename van besmettingsgevallen voor het nieuwe coronavirus (COVID-19). Als u in de stad Daegu of het gebied Cheongdo bent, volg altijd de adviezen op van de lokale overheid", schrijft het ministerie.

Beurzen onderuit

Het coronavirus baart ook beleggers zorgen. De AEX verloor vandaag ruim 3,5 procent.

Ook de beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt sloten bijna 4 procent in de min. Op Wall Street noteren Dow Jones en de technologie-index Nasdaq meer dan 2 procent lager.

Aandelen uit allerlei sectoren gingen hard onderuit. Air France-KLM verloor 10 procent en heeft opgeteld deze week al meer dan een vijfde van zijn waarde verspeeld. Staalbedrijf Arcelor Mittal en industrieconglomeraat Aalberts Industries raakten allebei 10 procent kwijt.

Lichtpuntje op de Nasdaq is Netflix. Het aandeel plust, omdat beleggers lijken te denken dat mensen die vanwege het virus thuis moeten blijven de videodienst aanzetten.

Grote bedrijven nemen maatregelen

Een aantal grote Nederlandse bedrijven laat werknemers die terugkeren uit risicogebieden uit voorzorg thuiswerken. Mensen die terugkomen van een zakenreis of vakantie in bijvoorbeeld China, Singapore of Italië mogen twee weken niet op kantoor komen.

De voorzorgsmaatregelen gelden onder meer bij ABN Amro, Bol.com en ASML. PWC, Unilever en energieleverancier Vattenfall hebben personeelsleden die voorlopig verplicht thuiswerken.

Nieuwe zakenreizen naar gebieden waar besmettingen zijn met het coronavirus worden uitgesteld. "Ook willen we niet dat onze werknemers daar een tussenlanding maken", zegt een woordvoerder van Vattenfall.

Minister Bruins bij live-uitzending NOS

Ook minister voor Medische Zorg Bruno Bruins is vanavond aanwezig bij een speciale live-uitzending van de NOS over het coronavirus. In het programma wordt uitgelegd wat het virus wel en juist niet is, hoe Nederland is voorbereid op een uitbraak en wat de gevolgen kunnen zijn voor de samenleving. Kijkers kunnen vragen stellen, die worden voorgelegd aan experts.

De uitzending start om 20.35 uur op NPO 1. Ook Radio 1 heeft een speciale uitzending. Tussen 17.00 en 18.30 uur bespreekt presentator Lara Rense in Nieuws en Co de feiten en fabels over het coronavirus.

Meer scholen schrappen buitenlandse schoolreizen

Twee middelbare scholen in Venlo, het Blariacumcollege en College Den Hulster, gelasten schoolreizen af. Het Stedelijk Gymnasium Arnhem overweegt hetzelfde te doen. Het gaat om de Rome-reis voor gymnasiasten en reizen naar onder meer Barcelona, Edinburgh, Parijs en Londen. Die zouden komende week beginnen. De scholen willen 'geen risico nemen' als het om het coronavirus gaat.

Gisteren werd al bekend dat verschillende middelbare scholen in Amsterdam in hun maag zitten met aanstaande schoolreizen. Het Barlaeus Gymnasium schrapt dit jaar de Rome-reis. Het Spinoza Lyceum en het Fons Vitae Lyceum stellen mogelijk hun reisplannen uit.

WHO: meer nieuwe coronagevallen buiten China dan in China

In de afgelopen twee dagen zijn er meer besmettingen met het coronavirus vastgesteld buiten China dan in China. Dat heeft de WHO zojuist gemeld in een persconferentie.

Op dit moment zijn er buiten China 3474 patiënten, verspreid over 44 landen. Buiten China zijn 54 mensen overleden aan het virus.

Naast de gevallen in Duitsland zijn er in de afgelopen 24 uur besmettingen gemeld in onder meer Brazilië, Noorwegen, Pakistan en Roemenië. Volgens de WHO hebben deze landen nu "de kans om agressieve maatregelen te nemen en zo levens te redden."

Er is ook goed nieuws: er zijn meerdere landen, waaronder België, waar in de laatste twee weken geen nieuwe gevallen van het coronavirus zijn vastgesteld. Onderzoeksresultaten uit China lijken bovendien aan te geven dat het virus zich niet op heel grote schaal onder groepen verspreidt.

Nederlandse toeristen tot 10 maart vast

Nederlandse toeristen die in quarantaine zijn geplaatst in een hotel op Tenerife, moeten daar tot 10 maart blijven. "We zijn echt super blij dat dat duidelijk is en dat er geen besmettingen zijn", laten drie Nederlandse gasten - Manuela, Mila en Greet - weten. Ook een andere hotelgast, Ad Elissen uit Breda, is blij dat de datum duidelijk is. "Ik vind het een leuke vakantie, maar er lopen nu wel wat afspraken spaak." Het is niet duidelijk of alle Nederlanders in het hotel op 10 maart vertrekken.

De 23 Nederlanders in het H10 Costa Adeja Palace mogen nu na een medisch onderzoek wel hun kamer verlaten, maar niet het terrein af. Het hotel werd dinsdag in quarantaine geplaatst, omdat het virus bij een Italiaanse gast werd vastgesteld. Later kwamen daar nog drie Italianen bij.

Hoe gevaarlijk is het coronavirus?

Uitleg: Hoe gevaarlijk is het coronavirus?