NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Patiënt vierde carnaval in Tilburg', liveblog gesloten

 • In Tilburg is vanavond het eerste Nederlandse besmettingsgeval ontdekt
 • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn.
 • Waarom is er zoveel aandacht voor het virus? En kun je nog op vakantie? Bekijk onze explainer of lees de Q&A.
 • 'Patiënt vierde carnaval in Tilburg'

  De man uit Loon op Zand die besmet is met het coronavirus vierde afgelopen dagen carnaval in Tilburg. Dat meldt Omroep Brabant op basis van meerdere bronnen. Online zouden ook foto's circuleren waarop te zien is dat de man in Tilburg is. De GGD moet de stappen van de man nog nagaan en doet hier nog geen mededelingen over.

  Dit is de laatste post van het liveblog. Het nieuwsartikel over de Nederlandse coronabesmetting blijven we updaten. Het artikel vindt u hier. Een samenvatting van onze uitzendingen in video's vindt u hier.

 • 'Patiënt komt uit Loon op Zand'

  De man die is besmet met het coronavirus komt uit Loon op Zand, melden meerdere media. Het Brabants Dagblad en Omroep Brabant zeggen meerdere bronnen te hebben die dat bevestigen, maar de berichten zijn nog niet bevestigd aan de NOS. BNR Nieuwsradio meldt op basis van bronnen rond het slachtoffer dat hij op meerdere plekken carnaval heeft gevierd.

 • Van Dissel: 'Het ziekenhuis heeft het virus snel herkend'

  "Het betreft een persoon die de besmetting hoogstwaarschijnlijk heeft opgelopen tijdens het verblijf in een van de gebieden in Noord-Italië, waarvan we weten dat het virus daar circuleert", zegt Jaap van Dissel van het RIVM. "Hij is teruggekomen naar Nederland. Hij is ziek geworden, heeft zich gemeld bij het ziekenhuis. Daar heeft men gelukkig heel snel herkend dat er mogelijk sprake was van een infectie met het coronavirus. Het ziekenhuis heeft de persoon geïsoleerd, zodat geen patiënten of zorgmedewerkers besmet konden worden."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het ziekenhuis heeft het virus snel herkend en adequaat gehandeld'
 • Gaat naar omstandigheden goed met corona-patiënt

  Het gaat naar omstandigheden goed met de Nederlandse corona-patiënt. Dat zegt burgemeester Weterings van Tilburg in Jinek. Minister Bruins zei ook al dat de man aanspreekbaar is.

  De patiënt is gisteravond opgenomen in een van de twee Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuizen in Tilburg, bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis. Vanmiddag was de eerste testuitslag bekend.

 • Minister Bruins: 'Man is twee keer positief getest'

  De patiënt die in Tilburg is opgenomen met het coronavirus is twee keer positief getest op het virus, zegt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg in Nieuwsuur. Dat is protocol, om fouten te voorkomen.

  Bruins hoorde in een uitzending van de NOS van het besmettingsgeval en maakte dat live bekend. Dat het RIVM al snel daarna een tweet met een video kon publiceren, verklaart Bruins uit het feit dat het RIVM dat mogelijk heeft voorbereid tussen de eerste positieve test en de tweede in.

  De minister zei later dat de man aanspreekbaar is. Morgen hoopt hij de eerste resultaten uit het contactonderzoek bekend te kunnen maken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bruins: 'Het kan zijn dat er mensen in quarantaine moeten'
 • 'Gemeente Tilburg neemt vooralsnog geen extra maatregelen'

  De gemeente Tilburg neemt vooralsnog geen extra maatregelen nu een man in het Elisabeth-Twee Steden ziekenhuis is opgenomen met het coronavirus. Dat zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant. "We houden de vinger aan de pols. We kijken van moment tot moment wat we moeten doen. We hebben alle vertrouwen in het Tilburgse ziekenhuis waar de man verblijft. De gemeente staat in nauw contact met de Rijksoverheid en de RIVM."

 • Extra NOS Journaal nu eerste Nederlandse besmettingsgeval bekend is

  Om 22.25 uur zendt de NOS een extra Journaal uit op NPO 1 vanwege het coronavirus. In een eerdere uitzending maakte minister Bruno Bruins voor Medische Zorg bekend dat een man in Tilburg besmet is met het virus. Hij kreeg dat ter plekke op een briefje door van een medewerker.

 • Man ligt in isolatie in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg

  In Tilburg is een besmettingsgeval bekend geworden. Dat zegt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg in de extra uitzending van de NOS.

  Het gaat om een man van tegen de 50 die kort geleden in Lombardije in Italië is geweest, zegt het RIVM. Hij verblijft momenteel in isolatie in een van de twee Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuizen in Tilburg.

  De GGD gaat zijn gangen na. Of hij carnaval heeft gevierd wordt ook onderzocht. Of de man mensen heeft aangestoken moet daaruit blijken.

  Sinds de uitbraak van het virus zijn ongeveer 60 mensen in Nederland getest. Tot nu toe is niemand ziek gebleken, zegt Jaap van Dissel van het RIVM in Nieuwsuur. Er zijn nog zo'n vier testen, waarvan de uitslag nog moet komen, zegt hij.

  De minister werd tijdens de uitzending geconfronteerd met het nieuws. Een medewerker van de minister kreeg een telefoontje en schreef dat op een briefje dat de minister kon voorlezen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bruins: Nederlander besmet met het coronavirus
 • 'Chinese propaganda is veranderd van defensief naar offensief'

  "Het is gegaan van 'we hebben een enorm probleem' naar 'wij hebben de oplossing in China en we gaan nu de rest van de wereld vertellen hoe wij dit doen en hoe jullie het ook kunnen oplossen'", zegt Ardi Bouwers, China-expert met de focus op communicatie en media in een artikel van Nieuwsuur. "Men probeert de opinie internationaal te beïnvloeden."

 • Besmettingen Frankrijk ruim verdubbeld

  In Frankrijk zijn 38 besmettingsgevallen bekend, tegen 18 gisteren. Van de nieuwe gevallen staan er 12 in verband met twee mannen van wie gisteren in Noord-Frankrijk werd vastgesteld dat ze ziek zijn.

 • Extra NOS-uitzending begonnen

  Vanaf 20.35 uur is er een speciale NOS-uitzending over de uitbraak van het virus. Het coronavirus: feiten en fabels is te zien via NPO1 en de Facebook- en YouTubepagina van de NOS. Op NPO Nieuws is er bij het programma ook een gebarentolk te zien.

  Heb je vragen tijdens het programma? Dan kun je ons mailen op coronavragen@nos.nl. Op Twitter volgen we #coronavragen.

 • Onderwijs in China via webcam

  In China zijn alle scholen dicht. De 200 miljoen Chinese scholieren krijgen les via de webcam.

  Huiswerk wordt online ingeleverd, maar het is nog even de vraag hoe de examens moeten worden afgenomen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  200 miljoen Chinese kinderen gaan niet meer naar school
 • Eerste besmettingsgeval Noord-Ierland

  In Noord-Ierland is het eerste besmettingsgeval aangetroffen. Volgens de BBC is de patiënt van Noord-Italië via Dublin naar Belfast gereisd.

 • Drie nieuwe doden in Italië

  In Italië zijn nog drie mensen mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Daarmee komt het dodental in Italië op 17. Het aantal besmettingen staat op 650. Deze mensen wonen met name in de noordelijke regio's Lombardije en Veneto. In een dag zijn er bijna 200 besmettingsgevallen bij gekomen.

 • Extra NOS-uitzending coronavirus begint om 20.35 uur op NPO 1

  Het coronavirus breidt zich steeds verder uit. Het risico is reëel dat ook in Nederland mensen besmet raken. Zijn we daar voldoende op voorbereid? En wat zijn dan de gevolgen voor de Nederlandse samenleving? In een speciale uitzending gaat de NOS op zoek naar antwoorden op deze vragen. De uitzending begint om 20.35 uur op NPO 1