liveblog

'Patiënt vierde carnaval in Tilburg', liveblog gesloten

  • In Tilburg is vanavond het eerste Nederlandse besmettingsgeval ontdekt
  • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn.
  • Waarom is er zoveel aandacht voor het virus? En kun je nog op vakantie? Bekijk onze explainer of lees de Q&A.

'Patiënt vierde carnaval in Tilburg'

De man uit Loon op Zand die besmet is met het coronavirus vierde afgelopen dagen carnaval in Tilburg. Dat meldt Omroep Brabant op basis van meerdere bronnen. Online zouden ook foto's circuleren waarop te zien is dat de man in Tilburg is. De GGD moet de stappen van de man nog nagaan en doet hier nog geen mededelingen over.

Dit is de laatste post van het liveblog. Het nieuwsartikel over de Nederlandse coronabesmetting blijven we updaten. Het artikel vindt u hier. Een samenvatting van onze uitzendingen in video's vindt u hier.

'Patiënt komt uit Loon op Zand'

De man die is besmet met het coronavirus komt uit Loon op Zand, melden meerdere media. Het Brabants Dagblad en Omroep Brabant zeggen meerdere bronnen te hebben die dat bevestigen, maar de berichten zijn nog niet bevestigd aan de NOS. BNR Nieuwsradio meldt op basis van bronnen rond het slachtoffer dat hij op meerdere plekken carnaval heeft gevierd.

Van Dissel: 'Het ziekenhuis heeft het virus snel herkend'

"Het betreft een persoon die de besmetting hoogstwaarschijnlijk heeft opgelopen tijdens het verblijf in een van de gebieden in Noord-Italië, waarvan we weten dat het virus daar circuleert", zegt Jaap van Dissel van het RIVM. "Hij is teruggekomen naar Nederland. Hij is ziek geworden, heeft zich gemeld bij het ziekenhuis. Daar heeft men gelukkig heel snel herkend dat er mogelijk sprake was van een infectie met het coronavirus. Het ziekenhuis heeft de persoon geïsoleerd, zodat geen patiënten of zorgmedewerkers besmet konden worden."

'Het ziekenhuis heeft het virus snel herkend en adequaat gehandeld'

Gaat naar omstandigheden goed met corona-patiënt

Het gaat naar omstandigheden goed met de Nederlandse corona-patiënt. Dat zegt burgemeester Weterings van Tilburg in Jinek. Minister Bruins zei ook al dat de man aanspreekbaar is.

De patiënt is gisteravond opgenomen in een van de twee Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuizen in Tilburg, bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis. Vanmiddag was de eerste testuitslag bekend.

Minister Bruins: 'Man is twee keer positief getest'

De patiënt die in Tilburg is opgenomen met het coronavirus is twee keer positief getest op het virus, zegt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg in Nieuwsuur. Dat is protocol, om fouten te voorkomen.

Bruins hoorde in een uitzending van de NOS van het besmettingsgeval en maakte dat live bekend. Dat het RIVM al snel daarna een tweet met een video kon publiceren, verklaart Bruins uit het feit dat het RIVM dat mogelijk heeft voorbereid tussen de eerste positieve test en de tweede in.

De minister zei later dat de man aanspreekbaar is. Morgen hoopt hij de eerste resultaten uit het contactonderzoek bekend te kunnen maken.

Bruins: 'Het kan zijn dat er mensen in quarantaine moeten'

'Gemeente Tilburg neemt vooralsnog geen extra maatregelen'

De gemeente Tilburg neemt vooralsnog geen extra maatregelen nu een man in het Elisabeth-Twee Steden ziekenhuis is opgenomen met het coronavirus. Dat zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant. "We houden de vinger aan de pols. We kijken van moment tot moment wat we moeten doen. We hebben alle vertrouwen in het Tilburgse ziekenhuis waar de man verblijft. De gemeente staat in nauw contact met de Rijksoverheid en de RIVM."

Extra NOS Journaal nu eerste Nederlandse besmettingsgeval bekend is

Om 22.25 uur zendt de NOS een extra Journaal uit op NPO 1 vanwege het coronavirus. In een eerdere uitzending maakte minister Bruno Bruins voor Medische Zorg bekend dat een man in Tilburg besmet is met het virus. Hij kreeg dat ter plekke op een briefje door van een medewerker.

Man ligt in isolatie in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg

In Tilburg is een besmettingsgeval bekend geworden. Dat zegt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg in de extra uitzending van de NOS.

Het gaat om een man van tegen de 50 die kort geleden in Lombardije in Italië is geweest, zegt het RIVM. Hij verblijft momenteel in isolatie in een van de twee Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuizen in Tilburg.

De GGD gaat zijn gangen na. Of hij carnaval heeft gevierd wordt ook onderzocht. Of de man mensen heeft aangestoken moet daaruit blijken.

Sinds de uitbraak van het virus zijn ongeveer 60 mensen in Nederland getest. Tot nu toe is niemand ziek gebleken, zegt Jaap van Dissel van het RIVM in Nieuwsuur. Er zijn nog zo'n vier testen, waarvan de uitslag nog moet komen, zegt hij.

De minister werd tijdens de uitzending geconfronteerd met het nieuws. Een medewerker van de minister kreeg een telefoontje en schreef dat op een briefje dat de minister kon voorlezen.

Bruins: Nederlander besmet met het coronavirus

'Chinese propaganda is veranderd van defensief naar offensief'

"Het is gegaan van 'we hebben een enorm probleem' naar 'wij hebben de oplossing in China en we gaan nu de rest van de wereld vertellen hoe wij dit doen en hoe jullie het ook kunnen oplossen'", zegt Ardi Bouwers, China-expert met de focus op communicatie en media in een artikel van Nieuwsuur. "Men probeert de opinie internationaal te beïnvloeden."

Besmettingen Frankrijk ruim verdubbeld

In Frankrijk zijn 38 besmettingsgevallen bekend, tegen 18 gisteren. Van de nieuwe gevallen staan er 12 in verband met twee mannen van wie gisteren in Noord-Frankrijk werd vastgesteld dat ze ziek zijn.

Extra NOS-uitzending begonnen

Vanaf 20.35 uur is er een speciale NOS-uitzending over de uitbraak van het virus. Het coronavirus: feiten en fabels is te zien via NPO1 en de Facebook- en YouTubepagina van de NOS. Op NPO Nieuws is er bij het programma ook een gebarentolk te zien.

Heb je vragen tijdens het programma? Dan kun je ons mailen op coronavragen@nos.nl. Op Twitter volgen we #coronavragen.

Onderwijs in China via webcam

In China zijn alle scholen dicht. De 200 miljoen Chinese scholieren krijgen les via de webcam.

Huiswerk wordt online ingeleverd, maar het is nog even de vraag hoe de examens moeten worden afgenomen.

200 miljoen Chinese kinderen gaan niet meer naar school

Eerste besmettingsgeval Noord-Ierland

In Noord-Ierland is het eerste besmettingsgeval aangetroffen. Volgens de BBC is de patiënt van Noord-Italië via Dublin naar Belfast gereisd.

Drie nieuwe doden in Italië

In Italië zijn nog drie mensen mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Daarmee komt het dodental in Italië op 17. Het aantal besmettingen staat op 650. Deze mensen wonen met name in de noordelijke regio's Lombardije en Veneto. In een dag zijn er bijna 200 besmettingsgevallen bij gekomen.

Extra NOS-uitzending coronavirus begint om 20.35 uur op NPO 1

Het coronavirus breidt zich steeds verder uit. Het risico is reëel dat ook in Nederland mensen besmet raken. Zijn we daar voldoende op voorbereid? En wat zijn dan de gevolgen voor de Nederlandse samenleving? In een speciale uitzending gaat de NOS op zoek naar antwoorden op deze vragen. De uitzending begint om 20.35 uur op NPO 1

Donderdag debat over coronavirus

De Kamercommissie Volksgezondheid houdt donderdag 5 maart een debat over corona. Dat is besloten na een verzoek daartoe van de PVV. Komende dinsdag staat er nog een technische voorlichting gepland, waarin de Kamerleden door deskundigen op de hoogte worden gebracht van de laatste ontwikkelingen.

Kaart met corona-informatie voor laaggeletterden

Voor alle laaggeletterde Nederlanders is een kaart gemaakt met daarop de belangrijkste informatie over het coronavirus. De kaart is gemaakt door de organisaties Pharos en Thuisarts.nl. Downloaden kan hier.

Noord-Italiaans ski-dorp loopt leeg

Talloze annuleringen van wintersportvakanties in Italë

Duitse districtsbestuurder: vrijwel alle 300 carnavalsgangers bereikt

Vrijwel alle 300 bezoekers van het carnaval in Langbroich zijn in beeld bij de Duitse autoriteiten. Dat zegt districtsbestuurder Stephan Pusch tegen WDR. De feestgangers moesten worden opgespoord omdat het carnaval was bezocht door de met het coronavirus besmette 47-jarige man. Vanavond werd bekend dat het aantal besmettingsgevallen in de regio Noordrijn-Westfalen is opgelopen tot 20.

De bezoekers van het carnaval moeten in quarantaine. "Ik denk dat we ongeveer 300 reacties hebben en kunnen aannemen dat we vrijwel iedereen hebben bereikt", zegt Pusch. "Dat betekent: we zijn op de hoogte van de contactgegevens en zullen nu verdere details met hen bespreken. "

De GGD meldde eerder vanmiddag ten onrechte dat een Nederlander in quarantaine zat na contact met een besmet persoon in Duitsland. De dienst kwam daar later van terug.

Studenten geweigerd op Erasmus Universiteit

Ook op de Erasmus Universiteit in Rotterdam zijn zorgen over het virus. Intern zijn meldingen binnengekomen over studenten die worden geweigerd bij colleges en werkgroepen. Het College van Bestuur schrijft in een brief aan studenten en medewerkers dat dit onacceptabel is:

"Het is niet te rechtvaardigen en niet wenselijk om, in afwijking van de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), bepaalde studenten uit te sluiten van onderwijsactiviteiten zoals colleges en werkgroepen."

Een woordvoerder van de universiteit zegt dat er in enkele gevallen studenten zijn geweigerd, maar niet op grote schaal. "Het komt voort uit goede bedoelingen van mensen, die zeggen: hé je bent net terug uit Italië, misschien is het beter als je thuisblijft. Maar dat accepteren we niet. Het gaat in tegen ons beleid en daarom vragen we er nu expliciet aandacht voor", zegt de woordvoerder.

Zorg in de knel door dreigend tekort mondkapjes

Deze tandarts in Huizen gebruikt iedere week ongeveer 400 mondkapjes, één per patiënt (en bij langere behandelingen één per half uur). Zijn voorraad dreigt nu op te raken door de run op mondkapjes.

'Het is iedere week afwachten of we genoeg mondkapjes geleverd krijgen'

Nieuw reisadvies voor Zuid-Korea

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Zuid-Korea aangepast. In het hele land moeten reizigers rekening houden met veiligheidsrisico's, omdat Zuid-Korea na China nu de meeste vastgestelde besmettingen met het coronavirus heeft. Naar één gebied mogen alleen nog noodzakelijke reizen plaatsvinden.

"Reis alleen naar de stad Daegu en het gebied Cheongdo als het noodzakelijk is. De overheid heeft de stad Daegu en het gebied Cheongdo aangewezen als 'speciale medische zorgzones' door de toename van besmettingsgevallen voor het nieuwe coronavirus (COVID-19). Als u in de stad Daegu of het gebied Cheongdo bent, volg altijd de adviezen op van de lokale overheid", schrijft het ministerie.

Beurzen onderuit

Het coronavirus baart ook beleggers zorgen. De AEX verloor vandaag ruim 3,5 procent.

Ook de beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt sloten bijna 4 procent in de min. Op Wall Street noteren Dow Jones en de technologie-index Nasdaq meer dan 2 procent lager.

Aandelen uit allerlei sectoren gingen hard onderuit. Air France-KLM verloor 10 procent en heeft opgeteld deze week al meer dan een vijfde van zijn waarde verspeeld. Staalbedrijf Arcelor Mittal en industrieconglomeraat Aalberts Industries raakten allebei 10 procent kwijt.

Lichtpuntje op de Nasdaq is Netflix. Het aandeel plust, omdat beleggers lijken te denken dat mensen die vanwege het virus thuis moeten blijven de videodienst aanzetten.

Grote bedrijven nemen maatregelen

Een aantal grote Nederlandse bedrijven laat werknemers die terugkeren uit risicogebieden uit voorzorg thuiswerken. Mensen die terugkomen van een zakenreis of vakantie in bijvoorbeeld China, Singapore of Italië mogen twee weken niet op kantoor komen.

De voorzorgsmaatregelen gelden onder meer bij ABN Amro, Bol.com en ASML. PWC, Unilever en energieleverancier Vattenfall hebben personeelsleden die voorlopig verplicht thuiswerken.

Nieuwe zakenreizen naar gebieden waar besmettingen zijn met het coronavirus worden uitgesteld. "Ook willen we niet dat onze werknemers daar een tussenlanding maken", zegt een woordvoerder van Vattenfall.

Minister Bruins bij live-uitzending NOS

Ook minister voor Medische Zorg Bruno Bruins is vanavond aanwezig bij een speciale live-uitzending van de NOS over het coronavirus. In het programma wordt uitgelegd wat het virus wel en juist niet is, hoe Nederland is voorbereid op een uitbraak en wat de gevolgen kunnen zijn voor de samenleving. Kijkers kunnen vragen stellen, die worden voorgelegd aan experts.

De uitzending start om 20.35 uur op NPO 1. Ook Radio 1 heeft een speciale uitzending. Tussen 17.00 en 18.30 uur bespreekt presentator Lara Rense in Nieuws en Co de feiten en fabels over het coronavirus.

Meer scholen schrappen buitenlandse schoolreizen

Twee middelbare scholen in Venlo, het Blariacumcollege en College Den Hulster, gelasten schoolreizen af. Het Stedelijk Gymnasium Arnhem overweegt hetzelfde te doen. Het gaat om de Rome-reis voor gymnasiasten en reizen naar onder meer Barcelona, Edinburgh, Parijs en Londen. Die zouden komende week beginnen. De scholen willen 'geen risico nemen' als het om het coronavirus gaat.

Gisteren werd al bekend dat verschillende middelbare scholen in Amsterdam in hun maag zitten met aanstaande schoolreizen. Het Barlaeus Gymnasium schrapt dit jaar de Rome-reis. Het Spinoza Lyceum en het Fons Vitae Lyceum stellen mogelijk hun reisplannen uit.

WHO: meer nieuwe coronagevallen buiten China dan in China

In de afgelopen twee dagen zijn er meer besmettingen met het coronavirus vastgesteld buiten China dan in China. Dat heeft de WHO zojuist gemeld in een persconferentie.

Op dit moment zijn er buiten China 3474 patiënten, verspreid over 44 landen. Buiten China zijn 54 mensen overleden aan het virus.

Naast de gevallen in Duitsland zijn er in de afgelopen 24 uur besmettingen gemeld in onder meer Brazilië, Noorwegen, Pakistan en Roemenië. Volgens de WHO hebben deze landen nu "de kans om agressieve maatregelen te nemen en zo levens te redden."

Er is ook goed nieuws: er zijn meerdere landen, waaronder België, waar in de laatste twee weken geen nieuwe gevallen van het coronavirus zijn vastgesteld. Onderzoeksresultaten uit China lijken bovendien aan te geven dat het virus zich niet op heel grote schaal onder groepen verspreidt.

Nederlandse toeristen tot 10 maart vast

Nederlandse toeristen die in quarantaine zijn geplaatst in een hotel op Tenerife, moeten daar tot 10 maart blijven. "We zijn echt super blij dat dat duidelijk is en dat er geen besmettingen zijn", laten drie Nederlandse gasten - Manuela, Mila en Greet - weten. Ook een andere hotelgast, Ad Elissen uit Breda, is blij dat de datum duidelijk is. "Ik vind het een leuke vakantie, maar er lopen nu wel wat afspraken spaak." Het is niet duidelijk of alle Nederlanders in het hotel op 10 maart vertrekken.

De 23 Nederlanders in het H10 Costa Adeja Palace mogen nu na een medisch onderzoek wel hun kamer verlaten, maar niet het terrein af. Het hotel werd dinsdag in quarantaine geplaatst, omdat het virus bij een Italiaanse gast werd vastgesteld. Later kwamen daar nog drie Italianen bij.

Hoe gevaarlijk is het coronavirus?

Uitleg: Hoe gevaarlijk is het coronavirus?

Minister Italië: 'Veel onnauwkeurige informatie verspreid'

De Italiaanse minister Di Maio van Buitenlandse Zaken schrijft in een tweet dat er volgens hem de afgelopen dagen veel paniek is gezaaid en onnauwkeurige informatie is verspreid over het coronavirus in zijn land. Met een kaartje geeft hij aan dat de uitbraak zich beperkt tot een aantal plaatsen.

Er zijn meer dan 400 besmettingen met het coronavirus vastgesteld in Italië. Het aantal mensen dat aan de gevolgen ervan is overleden is vandaag opgelopen van 12 naar 14.

Knot: 'Impact op economie groter dan bij SARS'

De impact van het nieuwe coronavirus op de wereldeconomie is waarschijnlijk groter dan die van de SARS-epidemie in 2003, zegt Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB).

"Hoewel het nog te vroeg is om de impact van deze pandemie nauwkeurig te meten, is het veilig om te zeggen dat de klap voor de wereldeconomie ernstiger zal zijn", zei Knot in een speech in Amsterdam. "Vooral omdat de Chinese economie zo nauw verweven is met de rest van de wereld."

GGD meldt: geen Nederlander in quarantaine

De GGD meldde eerder vanmiddag dat een Nederlander in quarantaine zat na contact met een corona besmette persoon in Duitsland, maar dat is toch niet het geval, zegt de dienst nu.

De Duitse gezondheidsautoriteiten proberen wel de bezoekers te traceren van een carnavalsfeest in het Duitse Langbroich waar ook de man was die positief is getest op het virus. Op het feest waren zo'n 300 mensen, die moeten uit voorzorg allemaal in quarantaine. Ze worden opgeroepen zicht te melden, iets wat volgens de GGD nog niet iedereen heeft gedaan. Hoeveel mensen al wel in kaart zijn gebracht, is nog niet bekend.

De Duitse man uit Langbroich heeft voor zover nu bekend zijn vrouw en vier anderen besmet. Geen van die vier was op het carnavalsfeest. De vrouw is juf op een kleuterschool. Alle 65 kinderen van de school en hun families zitten nu ook in quarantaine.

Volgens de GGD wordt momenteel uitgezocht waar de Duitse man nog meer carnaval heeft gevierd tussen 20 en 23 februari. Vooralsnog is onduidelijk waar hij is geweest en wie hij mogelijk heeft aangestoken.

Eigenaren Chinees restaurant op eigen verzoek in quarantaine

Een Chinees restaurant in het Overijsselse Nieuwleusen heeft de deuren de afgelopen dertien dagen op eigen initiatief dicht gehouden. De eigenaren zijn in Hongkong geweest en willen geen risico nemen met het oog op het coronavirus, meldt RTV Oost.

De eigenaren geven aan dat ze het coronavirus niet hebben en ook niet in de provincie Wuhan zijn geweest, waar het virus voor het eerst opdook. Ze geven aan dat ze op eigen initiatief twee weken omzet mislopen om onrust te voorkomen.

Het restaurant dat de afgelopen weken dicht was

Carnaval in Griekenland afgelast

De Griekse minister van Gezondheidszorg heeft aangekondigd dat het carnaval in heel Griekenland wordt afgelast. Dat zou in Griekenland pas komend weekeinde gevierd worden.

Inmiddels zijn er in het land drie gevallen: Twee vrouwen en een kind. De school waar het kind op zat is gesloten voor zeker 14 dagen, en andere kinderen en ouders worden onderzocht of zijn al in quarantaine.

Veel sportevenementen uitgesteld of gecanceld

Het WK shorttrack, de WK atletiek indoor en de Formule 1-race van China zijn gecanceld vanwege het coronavirus. Er zijn nog veel meer sportevenementen waar een streep door kan gaan. Zelfs over de Olympische Spelen in Tokio is discussie. Hieronder een overzicht van sportevenementen die zeker last hebben van de epidemie:

Grote sportevenementen die geraakt zijn door het coronavirus

Atletiek 13-15 maart WK indoor Nanjing (China) uitgesteld tot 2021
9 februari Marathon Hongkong afgelast
1 maart Marathon Tokio (Japan) geen recreanten
12 april Marathon Pyongyang (Noord-Korea) afgelast
Autosport 21 maart Formule E: E-Prix van Sanya (China afgelast
19 april Formule 1: GP van China (Shanghai) uitgesteld
Basketbal 6-9 februari OKT vrouwen in Foshan (China) verplaatst naar Servië
Hippische Sport 14-16 februari Masters Series Hongkong afgelast
Hockey 8 en 9 februari Pro League: China-België uitgesteld
14 en 15 februari Pro League: China-Australië uitgesteld
Golf 16-19 april Maybank Championship (Maleisië) uitgesteld
23-26 april China Open uitgesteld
Turnen 20-23 februari Wereldbeker Melbourne: geen Chinese deelname
Alpineskiën 15-16 februari Wereldbeker Yanqung uitgesteld
Shorttrack 13-15 maart WK in Seoul afgelast
Tafeltennis 22-29 mei WK voor landenteams (Zuid-Korea) uitgesteld
Rugby 7 maart Six Nations-duel: Ierland-Italië afgelast
Waterpolo 8-15 maart OKT (Triëst) afgelast

Stewards en stewardessen Lufthansa mogen maskers dragen op vluchten naar Italië

Cabinepersoneel van Lufthansa mag voortaan gezichtsmaskers dragen op bepaalde routes naar Italië. Daarmee breidt de luchtvaartmaatschappij de beschermingsmaatregelen voor zijn personeel uit. Tot nu toe was het dragen van een gezichtsmasker alleen toegestaan op vluchten naar Zuid-Korea en Hongkong. Volgens Lufthansa zijn er onder het personeel tot nu toe geen ziektegevallen die in verband worden gebracht met het virus. Ook worden er regelmatig gezondheidscontroles gehouden.

Plastic scherm in Chinese taxi's

In China worden creatieve manieren bedacht om verspreiding van het virus tegen te gaan. Een Chinees taxibedrijf laat in alle auto's een plastic scherm inbouwen zodat de chauffeur en de passagiers achterin elkaar niet eventueel kunnen besmetten.

Coronascherm in Chinese taxi's

Oproep aan Duitse 300 bezoekers carnavalsfeest, moeten in quarantaine

Duitse gezondheidsautoriteiten zijn op zoek naar ongeveer 300 bezoekers van een carnavalsfeest in het Duitse Langbroich net over de grens met Nederland. Ze hebben alle gasten van het feest opgeroepen zich telefonisch te melden en hun huis niet te verlaten. Ze moeten 14 dagen in quarantaine. Drie en mogelijk vier mensen zijn besmet geraakt nadat ze contact hadden gehad met bezoekers van het feest dat op 15 februari plaatsvond.

Een van de besmette personen uit het dorp Langbroich is juf op een kleuterschool in het nabijgelegen Breberen. Alle 65 kinderen op de school en hun gezinnen zitten nu ook in quarantaine, bevestigt een van de Nederlandse ouders aan de NOS. Twee keer per dag moeten ze de temperatuur opmeten en doorgeven aan de gezondheidsdienst. Volgens de Nederlandse moeder duurt de quarantaine tot 9 maart.

In Zuid-Korea nu meeste gevallen na China

In deze grafiek van Reuters is te zien hoe het virus zich wereldwijd verspreidt:

Drogisten verkopen meer hygiëneproducten

Het gaat hard met de verkoop van hygiëneproducten. Vooral desinfecterende hand-gel en zeep worden meer verkocht, merken drogisterijen. Vooralsnog lijkt er geen sprake van hamstergedrag.

Kruidvat laat weten dat er daar vijf keer zo veel hand-gel en twee keer zoveel zeep wordt verkocht dan normaal in februari. De drogisterijketen kampt nog niet met tekorten. "Dat komt omdat we een paar weken geleden al extra hebben ingeslagen", zegt een woordvoerder.

Ook DA geeft aan dat het hard gaat met de desinfecterende hand-gel en de zeep. "Wij merken ook dat het steeds lastiger wordt om die artikelen te krijgen. Met mondkapjes is het al haast onmogelijk."

Zuid-Koreaanse militair besmet, legeroefening uitgesteld

De Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben een gezamenlijke militaire oefening uitgesteld vanwege het coronavirus, meldt de militaire krant Stars and Stripes. Er zijn drie besmettingen vastgesteld bij mensen die betrokken zijn bij de operaties van het Amerikaanse leger in Zuid-Korea. Een van hen is een Amerikaanse militair. Bij de andere gevallen gaat het om de weduwe van een militair een een Zuid-Koreaanse werknemer.

Japan sluit scholen

Vanaf maandag zijn tijdelijk alle lagere en middelbare scholen in Japan gesloten om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Premier Shinzo Abe heeft dat bekendgemaakt.

In het land zijn tot nog toe 894 besmettingen vastgesteld. Het grootste deel daarvan, 705, betreft passagiers en bemanningsleden van het cruiseschip Diamond Princess. Zeven mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

Besmette Deen werkt bij tv-zender

De Deen die is besmet, het eerste geval in het land, werkt bij het tv-kanaal TV2, meldt die zender zelf. Hij was vorige week met zijn gezin op skivakantie in Noord-Italië. De gezondheidsautoriteiten gaan langs bij het kantoor van het tv-kanaal voor controles en ze sluiten niet uit dat er meer mensen in quarantaine worden gesteld.

Leerlingen school Britse prins en prinses geïsoleerd

Verschillende leerlingen van de school waar de Britse prins George en prinses Charlotte, de kinderen van William en Kate, naartoe gaan zijn naar huis gestuurd uit angst voor verspreiding van het coronavirus, schrijven Britse media. Volgens The Independent gaat het onder meer om vier leerlingen die recent een reis naar Noord-Italië hebben gemaakt.

Het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk is inmiddels opgelopen, meldt de BBC. Er zijn twee nieuwe besmettingen bevestigd in Engeland, waarmee het totaal op 15 gevallen komt. De patiënten hebben de ziekte waarschijnlijk opgelopen in Italië en Tenerife. Ze worden behandeld in ziekenhuizen in Londen en Liverpool.

Techreuzen verwachten omzetdaling

Na Apple heeft ook Microsoft gezegd dat het de omzetverwachting naar beneden bij moet stellen als gevolg van het coronavirus. De softwaremaker sprak vorige maand de verwachting uit dat de divisie die onder meer Windows-licenties verkoopt omgerekend tussen de 9,9 miljard en 10,2 miljard euro omzet zou opleveren. Het denkt nu dat dit lager uitvalt.

Microsoft denkt tegelijkertijd dat de rest van het bedrijf op dit moment niet wordt geraakt. De totale omzet was vorig jaar in dezelfde periode 27,9 miljard euro. Apple denkt wel dat het de hele omzet gaat raken en lager uitkomt dat het eerder verwachtte 57 miljard euro. Eerder meldde persbureau Reuters dat daarnaast de productie van nieuwe iPhones in gevaar kan komen.

Ondertussen wordt er rekening mee gehouden dat de virusuitbraak in Zuid-Korea gevolgen kan hebben voor Samsung. Het conglomeraat heeft afgelopen weekend een fabriek stilgelegd omdat een medewerker daarvan het virus bleek te hebben.

De financiële impact bij Samsung kan grote gevolgen hebben voor de Zuid-Koreaanse economie. De Financial Times schrijft dat de omzet van het bedrijf goed is voor 12,5 procent van het bruto binnenlands product. Het bedrijf heeft nog geen omzet- of winstwaarschuwing afgegeven.

Drive-thru voor viruscheck in Zuid-Korea

In Zuid-Korea is een drive-thru ingericht om patiënten in hun auto's op het coronavirus te testen. Het is sneller en veiliger volgens de artsen omdat de mensen niet hoeven uit te stappen. Daardoor is het besmettingsgevaar ook kleiner, zegt de burgemeester van de stad Goyang.

Drive-thru-test op corona in Zuid-Korea

Organisatie City-Pier-City Loop waarschuwt deelnemers

De organisatie van de NN CPC Loop in Den Haag waarschuwt deelnemers in verband met het coronavirus op de gezondheid te letten in de aanloop naar het evenement. Deelnemers wordt afgeraden mee te doen als er in de twee weken voorafgaand aan de loop koortsverschijnselen zijn in combinatie met hoesten of kortademigheid.

De 45ste editie van het hardloopevenement vindt plaats op 8 maart. Er doen duizenden deelnemers mee en er staan nog eens tienduizenden bezoekers langs de kant. Vorig jaar werd de NN CPC Loop afgelast vanwege slecht weer.

De NN CPC Loop in 2018

Japanse na genezing opnieuw positief getest

Bij een Japanse vrouw is nadat ze genezen was verklaard, het virus opnieuw vastgesteld. Dat is nog niet eerder voorgekomen in Japan volgens de autoriteiten.

De vrouw uit Osaka werkte als reisgids op een touringcar. Ze was op 29 januari voor het eerst positief getest op het virus en verliet het ziekenhuis op 1 februari. Bij een controle op 6 februari testte ze negatief. Maar afgelopen week kreeg ze opnieuw last van keelpijn en pijn op de borst. Gisteren werd ze opnieuw getest en nu bleek ze het virus toch weer te hebben.

In China zijn ook gevallen bekend waarbij genezen patiënten het coronavirus later opnieuw bij zich bleken te dragen. Medici hebben daar een verklaring voor. "Als je de infectie eenmaal hebt, kan die een slapend bestaan leiden met minimale symptomen en die kan weer opdoemen als de infectie een weg naar de longen vindt", zegt viroloog Philip Tierno van de medische faculteit van New York University in The Guardian.

De meest gestelde vragen over corona

Virologe Marion Koopmans van het Erasmus MC beantwoordde vragen in een Q&A op Facebook en YouTube. Hier de antwoorden op de vijf meest gestelde vragen:

Dit zijn de vijf vragen die jullie het meest stelden over corona

Horlogebeurs Genève afgeblazen

Een grote internationale horlogebeurs in het Zwitserse Genève gaat niet door. "In het licht van de laatste ontwikkelingen rond de wereldwijde verspreiding van het Covid-19 coronavirus is besloten de komende editie van Watches and Wonders Geneva niet door te laten gaan", meldt de organisatie.

Er zijn in Zwitserland twee besmettingen vastgesteld. Het nieuwste geval betreft een patiënt uit Genève.

Een ander groot evenement in Zwitserland gaat vooralsnog wel door. Baselworld, een horloge- en juwelenbeurs, begint op 20 april.

Eerste geval in Roemenië

Ook in Roemenië is de eerste besmetting vastgesteld. De patiënt heeft het virus waarschijnlijk opgelopen door contact met een italiaan die recent in Roemenië was.

Zorgen Europese bedrijven in China

Een groep Europese bedrijven in China heeft in een enquête van de Duitse en Europese Kamer van Koophandel in China hun zorgen geuit over hun omzet. Iets minder dan de helft van de 577 ondervraagde bedrijven zegt dat ze verwachten dat hun omzet zeker 10 procent zal dalen. Een kwart verwacht zelfs zeker 20 procent minder te draaien. In totaal tellen de twee Europese belangengroepen meer dan 2000 leden en ruim 30 werkgroepen.

Ook zegt de helft van de bedrijven aan te lopen tegen alle verschillende regels in verschillende gebieden in China, die bovendien plotseling kunnen veranderen. Zo kan het dat een bedrijf dat een product door verschillende districten en provincies vervoert met verschillende beperkingen rekening moet houden.

Veel minder toeristen in skigebieden Lombardije

Het toerisme in de regio Lombardije heeft flink te lijden onder de uitbraak van het coronavirus in Noord-Italië, "Vorige week was hier geen bed meer te krijgen, nu is 38 procent van de bedden leeg", vertelt de directeur van het toerismebureau.

Het skigebied bij de stad Livigno ligt in de regio Lombardije, waar deze week het virus opdook. "Mensen gingen ineens weg. Terwijl de uitbraak meer dan 370 kilometer hiervandaan is. Mensen vluchten voor een probleem dat hier helemaal niet bestaat", aldus de directeur. Volgens hem zijn de mensen bang gemaakt door de media. "Ze zijn niet bang voor het virus, maar ze gaan naar huis omdat ze bang zijn dat dat straks niet meer kan. Bang dat ze in quarantaine moeten".

"Vorige week waren de pistes nog vol. We komen hier al 26 jaar, en het was niet eerder zo druk", vertelt een Nederlandse wintersporter. "Maar twee dagen later, lijkt het wel alsof iedereen verdwenen is." Zelf is ze niet bang voor besmetting: "Mijn man en ik zijn met pensioen. Als we in quarantaine moeten, maken we er gewoon een langere vakantie van".

Het skigebied bij Livigno in 2018

Parasite-regisseur Bong Joon-ho doneert 75.000 euro

De regisseur van de Zuid-Koreaanse film Parasite, die begin deze maand een Oscar won voor Beste niet-Engelstalige film, heeft 75.000 euro gedoneerd aan de Koreaanse hulporganisatie Hope Bridge. Ook Parasite-acteur Song Kang-ho doneerde dit bedrag. Het geld is bedoeld om de corona-uitbraak in Zuid-Korea tegen te gaan.

Nog steeds nieuwe besmettingen in China, maar wel minder

In de Chinese regio's Wuhan en Hubei zijn inmiddels zo'n 79.000 mensen besmet. In deze gebieden zitten nog zo'n 50 miljoen mensen in quarantaine. Er komen hier nog dagelijks besmettingsgevallen bij, maar de stijging is niet zo groot als bijvoorbeeld in Zuid-Korea, een van de nieuwe brandhaarden.

Ook blijft in China het probleem geconcentreerd in het afgesloten gebied. "In redactionele commentaren en artikelen staat dat andere landen leren van de effectieve aanpak van China", vertelt correspondent Sjoerd den Daas. "Buiten China heeft men de capaciteit niet om zoveel mensen in quarantaine te plaatsen. Dat is het voordeel van ons systeem en hoe wij het hebben opgebouwd, schrijven ze."

Nieuwe besmettingen het Midden-Oosten

Koeweit meldt 43 besmettingen met het coronavirus. Het zijn allemaal mensen die in Iran zijn geweest. In dat land zijn inmiddels 22 mensen overleden aan het virus. Ook zijn er 141 nieuwe besmettingen vastgesteld. Irak meldt zijn zesde coronabesmetting. Het gaat om een jonge man in Bagdad die in Iran is geweest.

Italiaanse gouverneur plaatst zichzelf in isolatie

De gouverneur van Lombardije, de Italiaanse regio die zwaar getroffen is door het virus, gaat in 'zelfisolatie'. Een medewerker van hem heeft het virus.

Geen nieuwe maatregelen in Limburg

De Veiligheidsregio's Noord-Limburg en Zuid-Limburg laten weten voorlopig geen nieuwe maatregelen te nemen nu er drie nieuwe besmettingen vlak over de grens in de Duitse gemeente Gangelt zijn vastgesteld. Het RIVM meldt dat de Duitse gezondheidsautoriteiten zelf contactonderzoek doen bij de drie nieuwe gevallen.

Honderden nieuwe besmettingsgevallen in Zuid-Korea

Zuid-Korea meldt nu 334 nieuwe besmettingsgevallen, waarvan ruim 300 in besmettingshaard Daegu. Het totaal komt daarmee op 1.595 besmettingen. In een ziekenhuis in Cheongdu raakten 100 psychiatrische patiënten besmet met het coronavirus. Zeven patiënten zijn overleden.

Honderden gevangenen besmet in China

In Chinese gevangenissen zijn honderden gevangenen besmet geraakt met het coronavirus. Volgens het ministerie van Justitie zijn er in vijf gevangenissen 555 mensen besmet. Vier van hen zijn ernstig ziek. Van de 555 besmette gevangen zitten er 323 vast in de provincie Hubei en met name in de vrouwengevangenis in Wuhan waar 279 vrouwen besmet raakten.

De vrouwengevangenis ligt naast een lokaal longziekenhuis. Bewakers en personeel en patiënten van dat ziekenhuis delen hetzelfde busstation, waardoor het virus zich makkelijk kon verspreiden in de gevangenis.

Nieuw geval in VS van onbekende oorsprong

Een nieuw geval van het virus in Californië kan het eerste zijn in de Verenigde Staten waarvan de oorsprong niet te herleiden is. De patiënt heeft voor zover bekend geen contact gehad met een besmet persoon of met mensen die naar het buitenland zijn gereisd. Dat kan erop wijzen dat het virus zich verspreidt in de VS.

Gezondheidsautoriteiten proberen na te gaan met wie de patiënt contact heeft gehad.

Booking.com geraakt door gevolgen virus

Na KLM, Philips en InBev en de banken ABN en ING laat ook boekingswebsite Booking.com weten dat het geraakt wordt door het coronavirus. Dat zei het bedrijf gisteravond bij het presenteren van de, verder positieve, jaarcijfers over 2019. Topman Glenn Fogel noemt de nabije toekomst 'onzeker'.

"Het is niet mogelijk om te voorspellen waar, en in welke mate, uitbraken van het virus het reizen zullen verstoren", staat in het verslag. Het virus heeft het bedrijf in de eerste twee maanden van dit jaar al geraakt, en daarom verwacht het dat de resultaten over het eerste kwartaal flink tegen zullen vallen.

Het aantal overnachtingen via de site kan teruglopen met 5 tot 10 procent ten opzichte van vorig jaar, het aantal reisboekingen met 10 tot 15 procent. Bij elkaar kan dat de omzet tot 7 procent naar beneden duwen. Wel zal het netto inkomen met ruim 300 miljoen euro positief blijven.

Lege luchthaven

Op de internationale luchthaven van Hanoi in Vietnam is nauwelijks iemand te bekennen. Het aantal reizigers is scherp gedaald sinds de uitbraak van het coronavirus.

De bijna lege vertrekhal van de luchthaven in Hanoi

'Buitengewone' maatregelen in Noord-Korea

Noord-Korea treft zware maatregelen om een uitbraak van het virus te voorkomen, zeggen diplomaten. De scholen en universiteiten zijn dicht en het is niet bekend wanneer ze weer opengaan.

Er zijn nog geen besmettingen gemeld, maar het land met en zwakke medische voorzieningen doet er alles aan om dat zo te houden. Overal schallen hygiëne-waarschuwingen uit luidsprekers op straat, er worden gezondheidscontroles van deur tot deur uitgevoerd, buitenlandse ambassadeurs mogen hun woningen niet verlaten en op de staatsmedia wordt "absolute gehoorzaamheid" aan de gezondheidsautoriteiten geëist.

Het land heeft na de uitbraak in China snel de grenzen gesloten en zich nog verder afgesloten van de rest van de wereld. Wie het land binnenkomt moet 30 dagen in quarantaine.

In deze video is te zien hoe Noord-Korea zich wapent tegen het virus:

'Geen coronavirus in Noord-Korea'

Bemanning Diamond Princess mag van boord

Bemanningsleden van het cruiseschip Diamond Princess, dat aan de kade ligt in Yokohama, Japan, mogen het schip verlaten. Ze moeten aan land wel nog in quarantaine. Vandaag gaan de eerste 240 bemanningsleden van boord, de rest volgt de komende dagen. Meer dan 3000 passagiers mochten het schip al eerder verlaten.

Bij meer dan 700 mensen aan boord van de Diamond Princess is het virus vastgesteld. Vier zijn overleden.

'Olympische Spelen kunnen jaar worden uitgesteld'

Het is niet onmogelijk dat de Olympische Spelen een jaar worden uitgesteld. Dat zegt Dick Pound, een lid van het IOC, tegen persbureau Reuters. Pound zegt dat zo'n uitstel er alleen komt als de uitbraak zich ontwikkelt tot een pandemie en de gezondheid over de hele wereld op het spel staat. "Dan moeten we met tegenzin zeggen: dat is belangrijker dan de Olympische Spelen."

De Spelen moeten in juli in Tokio plaatsvinden.

Ook besmetting in Estland

Ook in Estland een eerste geval is geconstateerd. Dat heeft een minister bekendgemaakt.

Drie nieuwe gevallen over de Duitse grens

Het coronavirus in de gemeente Gangelt, net over de Duitse grens bij Brunssum, breidt zich uit. In de Duitse grensgemeente zijn drie nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Ze hebben op 15 februari carnaval gevierd met het echtpaar uit Langbroich, dat als eerste besmet was met het virus. Dat meldt de Kreis Heinsberg op Facebook.

Het district roept bezoekers van het carnavalsfeest in Langbroich-Harzelt op zich te melden. Zij moeten uit voorzorg thuis twee weken in quarantaine.

Dinsdagavond werd bekend dat een 47-jarige man uit Langbroich besmet was met het coronavirus. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis van Düsseldorf. Zijn vrouw is ook besmet met het virus.

Pence leidt strijd tegen virus in VS

President Trump heeft vicepresident Mike Pence naar voren geschoven om toe te zien op maatregelen tegen het coronavirus. Pence is volgens Trump geschikt omdat hij ervaring heeft met een pandemie: Pence was gouverneur van Indiana toen die staat in 2014 met de gelijksoortige ziekte MERS te maken had.

Trump kreeg de afgelopen dagen de kritiek dat hij het virus onderschatte en pas reageerde toen de beurskoersen kelderden.

In een persconferentie zei de president dat de VS "zeer, zeer klaar is" voor de dreiging en probeerde hij angst voor het virus te temperen. In de VS is bij 60 mensen het coronavirus vastgesteld.

Eerste besmetting in Denemarken

Ook in Denemarken is de eerste coronavirus-besmetting bevestigd. Het gaat om iemand die terugkwam van een skivakantie in Noord-Italië.

Italië is een van de landen die het zwaarst getroffen is door het nieuwe coronavirus. Tot dusver zijn er zo'n vierhonderd besmettingen vastgesteld.

Saudi-Arabië weert pelgrims

Saudi-Arabië houdt buitenlanders tegen die het land in willen om islamitische heilige plaatsen te bezoeken. Miljoenen mensen komen jaarlijks naar Mekka en Medina, vooral tijdens de Hadj, die eind juli begint, maar ook gedurende de rest van het jaar.

Het land houdt ook bezoekers tegen uit landen waar het coronavirus zich heeft verspreid. In Saudi-Arabië zijn nog geen gevallen bekend.

Wereldwijde besmettingen coronavirus